Kapcsolatfelvétel

Design

Mesteri bambuszkávézó Vietnámban

Létrehozva:

|

Akár a bambuszépületek nagymesterének is tekinthető a Vo Trong Nghia, aki a közelmúltban építette meg Vietnámban, természetesen bambuszból saját kávézóját.

Követendő példát adva azoknak az építészeknek, akik hasonló módon akarnak részt venni a fenntartható építészet megújításában. Virtuóz módon bánt a jól hasznosítható bambusszal a Víz és Szél kávézójának birtokosa, kihasználva azt az alapvető kivitelezési előnyt, miszerint ennél az anyagnál a sokoldalúság és a gyors megújuló képesség domináns szerepet tölt be. A remek szerkezeti felépítésnek és tervezésnek tulajdonítható, hogy szögek felhasználása nélkül építette meg a kávézót. Az épület egyedisége abban is megmutatkozik, hogy a korábban bambuszból készült házak nélkülözték a kupolát, itt viszont a kiváló tervező kupolás alakzatot hozott létre modern gépek és fémszerkezetek nélkül.

 

A bambuszépületek tervezői eddig erre nem voltak képesek, Nghia az első építész aki megbírkózott ezzel a nehéz feladattal. Arra is törekedett, hogy az egyedi design eléréséhez általában tradicionális vietnámi szövési technikához nyúlt vissza és ő is használta, más helyi épületekhez hasonlóan a növényi borítást az épület külső oldalán.Tíz méter magas a kávézó, a napfény beáramlását a belső térbe a kupola tetején kialakított nyílás teszi lehetővé. Akár szedett-vedett, úgymond összedobott vendéglátó helynek is gondolhatnák a természetes, otthon anyagból, azaz a bambuszból készült épületet, ám a gondos, okos tervező keze nyomán a végeredmény bámulatos és hatásos képet mutat. Igényes, színvonalas, szép épület született.

forrás: alternativenergia.hu

 

Advertisement
Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Design

Tájépítészeti ötletpályázatot hirdetnek a Népliget megújítására

Létrehozva:

|

Szerző:

Tájépítészeti ötletpályázatot hirdet a Népliget megújítására a fővárosi önkormányzat – közölte a Főpolgármesteri Hivatal kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint a pályázat célja, hogy a Népliget történeti kert jellegét megőrizve közparkként újuljon meg. A Népliget Budapest parkhálózatának legnagyobb zöldfelülettel rendelkező, gazdag múltjához képest jelenleg elhanyagolt állapotú parkja. Szövevényes története azonban a város szerkezeti fejlődésének, a főváros elköteleződésének és a kapcsolódó állami fejlesztéseknek köszönhetően most új korszakához érkezik. “A zöldfelület értékeit megőrizve az elzárt, elhagyatott parkból a fénykort idéző, sokszínű, élettel teli közpark válhat” – írták. A Főpolgármesteri Hivatal kiemelte: a Népliget rehabilitációja a Radó Dezső Terv legfontosabb kulcsprojektjei között szerepel.

A fővárosi önkormányzat első lépésben a lakosság bevonásával, állami szereplőkkel, valamint a kerületi önkormányzattal együttműködésben készítette el a Népliget stratégiai tervét, hogy hosszú távú jövőképet vázoljon a park ütemezett megújítására – emlékeztettek a kommünikében. A Főpolgármesteri Hivatal közölte: a pályázat célja a zöldfelületek klímabarát, ökologikus megújítása és mennyiségi növelése a burkolt felületek csökkentésével. A külső és belső gyalogos kapcsolatok erősítése, a kaputerek rendezése, a Népliget elérhetőségének, átjárhatóságának és biztonságának javítása. További célként jelölték meg az autóforgalom csökkentését a Vadja Péter út és a park belső úthálózatának forgalomcsillapításával, parkolóhelyek racionalizálásával. A tervek között szerepel a közparki funkciók bővítése, játszóterek fejlesztése, futókör és napozórét létesítése, az egykori Mutatványos tér helyén közösségi funkciókat kiszolgáló rendezvénytér kialakítása. További információk a pályázatról a nepliget.budapest.hu oldalon érhetők el.

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák