Kapcsolatfelvétel

Design

Mesteri bambuszkávézó Vietnámban

Létrehozva:

|

Akár a bambuszépületek nagymesterének is tekinthető a Vo Trong Nghia, aki a közelmúltban építette meg Vietnámban, természetesen bambuszból saját kávézóját.

Követendő példát adva azoknak az építészeknek, akik hasonló módon akarnak részt venni a fenntartható építészet megújításában. Virtuóz módon bánt a jól hasznosítható bambusszal a Víz és Szél kávézójának birtokosa, kihasználva azt az alapvető kivitelezési előnyt, miszerint ennél az anyagnál a sokoldalúság és a gyors megújuló képesség domináns szerepet tölt be. A remek szerkezeti felépítésnek és tervezésnek tulajdonítható, hogy szögek felhasználása nélkül építette meg a kávézót. Az épület egyedisége abban is megmutatkozik, hogy a korábban bambuszból készült házak nélkülözték a kupolát, itt viszont a kiváló tervező kupolás alakzatot hozott létre modern gépek és fémszerkezetek nélkül.

 

A bambuszépületek tervezői eddig erre nem voltak képesek, Nghia az első építész aki megbírkózott ezzel a nehéz feladattal. Arra is törekedett, hogy az egyedi design eléréséhez általában tradicionális vietnámi szövési technikához nyúlt vissza és ő is használta, más helyi épületekhez hasonlóan a növényi borítást az épület külső oldalán.Tíz méter magas a kávézó, a napfény beáramlását a belső térbe a kupola tetején kialakított nyílás teszi lehetővé. Akár szedett-vedett, úgymond összedobott vendéglátó helynek is gondolhatnák a természetes, otthon anyagból, azaz a bambuszból készült épületet, ám a gondos, okos tervező keze nyomán a végeredmény bámulatos és hatásos képet mutat. Igényes, színvonalas, szép épület született.

forrás: alternativenergia.hu

 

Advertisement
Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Design

Megnyílt a Mol új székháza

Megnyílt a Mol Campus, a vállalat új székháza Budapesten, a Kopaszi-gát mellett; az épületben 2500 ember dolgozik majd a cég növekedésén, mert biztosítani kell Magyarország energiaellátását – mondta a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója a megnyitó ünnepségen, csütörtökön.

Létrehozva:

|

Szerző:

Hernádi Zsolt hozzátette, az épületet a Foster + Partners és magyarországi partnere, a Finta Stúdió tervezte. A belsőépítészeti megoldásokat a Kinzo és a Minusplus tervező és designer iroda dolgozta ki. A kivitelezésért pedig a Market Építő Zrt. felelt. Emlékeztett, 2016-ban azért döntöttek úgy, hogy új saját tulajdonú székházat építenek, mert hittek a jövőben. Hozzátette, a Campus a jövő generációinak készült, az épület azt üzeni: “a Mol itt volt, itt van itt is lesz a következő évtizedekben”. Kiemelte, a Mol Magyarország első olyan zászlóshajója, amely külföldön is sikereket tudott felmutatni. Ma már a régió meghatározó iparvállalata. A Mol-csoport a világ 21 országában van jelen. Ugyanakkor jelezte, bármennyire is nemzetközi a cég “itthon otthon van”, mert a Mol magyar multiként úgy döntött, hogy Budapesten építkezik, itt építik meg a jövő irodaházát. Hernádi Zsolt arra is kitért, hogy az üzemanyag fronton elszabadult káoszt valamennyire sikerült csillapítani, szerdán már 30 százalékkal csökkent a fogyasztás az elmúlt napokhoz képest, de még nem állt helyre a rend.

Ratatics Péter, a vállalatcsoport fogyasztói szolgáltatásokért felelős ügyvezető igazgatója közölte, a Campus 143 méter magas, nettó alapterülete 86 ezer négyzetméter. Az MTI kérdésére elmondta, az új székház felépítését a Mol saját forrásból finanszírozta, a beruházás értékét azonban üzleti titokra hivatkozva nem hozta nyilvánosságra. Azt azonban megjegyezte, hogy a Campus a Magyarországon felépülő irodaházaknál nagyjából 20 százalékkal magasabb értéket képvisel. A megnyitót követően a történelmi egyházak XI. kerületi képviselői megáldották a Mol Campust.

A helyszínen kiadott közlemény szerint a Mol Campus Budapest egyik legdinamikusabban fejlődő városrészében, a BudaParton épült fel. A Mol 2500, eddig 9 különböző telephelyen dolgozó kollégáját költözteti az új székházba. Hozzátették, az olyan innovatív megoldásoknak köszönhetően, mint az épületen található 900 négyzetméternyi napelem, valamint a geotermikus energiát használó hűtési és fűtési rendszer a Mol Campus a legszigorúbb fenntarthatósági elvárásokat is teljesíti.

 

 

Advertisement

Kép: MTI/Balogh Zoltán

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!