Kapcsolatfelvétel

Zöldinfó

Mi kell a megtérülő napelemes beruházáshoz?

Mire figyeljünk napelem telepítés előtt és után?

Létrehozva:

|

Szinte felfoghatatlan, hogy a napelemek megjelenésük óta mekkora fejlődésen estek át: a fotovoltaikus technológia hatékonysága egyre nő, míg a panelek költségei folyamatosan csökkennek. A fosszilis energiahordozók árának elszállása, valamint a klímaváltozás elleni harc eközben még inkább arra ösztönzi az embereket, hogy a megújuló megközelítések felé forduljanak. Nagyon nem mindegy azonban, hogy egy háztartás vagy vállalkozás hogyan valósítja meg a beruházást, illetve hogy utóbb miként kezeli, gondozza a napelemes rendszert. Némi körültekintéssel már jelentősen növelhető a napelemek által megtermelt energia mennyisége, ezzel pedig a megtérülési időt rövidíthetjük. A helyzet megértésében a Surple cikke segít. Noha a bejegyzésben a vállalkozások napelemeire fókuszálnak, a cikkben olvasható tanácsok a lakosság számára is értékesek lehetnek.

Napelemes rendszerek elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Az első és legfontosabb, hogy a napelemek kiválasztásakor figyeljünk a hatékonyságra. Manapság az átlagos napelemes cella hatékonysága nagyjából 20 százalék, de termék és termék között jelentős lehet az eltérés, a modell alapanyagai és struktúrája egyaránt sokat nyom a latba – természetesen a jobb hatékonyság sokszor magasabb árral is jár. Vállalkozások esetében a jóval költségesebb koncentrált napelemes cellák is fokozhatják a megtermelt áram mennyiségét. Ezen technológia lényege, hogy tükrök és lencsék révén fókuszálják a napsugárzást a cellákba. A megközelítés egyelőre igen költséges, idővel azonban a lakosság számára is életképes módszerré válhat.

A teljesítmény szempontjából az sem mindegy, hogy pontosan hová telepítik a rendszert. Közismert, hogy a napelemek működéséhez napfényre van szükség, azt viszont már kevesen tudják, hogy ha egyetlen cella árnyékba kerül, már az befolyásolhatja a környező cellák működését. Ennek hátterében az áll, hogy az érintett cella elektromos ellenállásként viselkedik. A leggyakoribb árnyékolók a magas fák, illetve épületek. A telepítés előtt különösen fontos felmérni a terepet, akár a növényzet megritkításával is segíthetünk jövőbeli napelemünkön.

Nagyon fontos a tájolásra és a dőlésszögre is odafigyelni: a panelek jellemzően 18-36 fokos dőlésszögűek, az északi féltekén pedig déli irányba néznek, hogy a lehető legtöbb sugárzás érje őket. Meglepő lehet, de a túl nagy hőmérséklet éppenséggel csökkentheti a rendszer teljesítményét, több panel esetében ezért érdemes olyan kialakítást választani, amely segíti a szellőzést. Ezek mind olyan tényezők, amelyekre egy tapasztalt, megbízható kivitelező gondosan ügyel. Ez is egy érv amellett, hogy a cég megválasztásakor körültekintően járjunk el, tájékozódjunk.

Később is figyeljünk oda

A teljesítmény érdekében persze nem csak a telepítés előtt kell odafigyelnünk rendszerünkre. Bár a napelemekben nagyon kevés a mozgó alkatrész, és kevés karbantartást igényelnek, felületükön képes felhalmozódni a por és a kosz, ami jelentősen mérsékelheti hatékonyságukat. Az, hogy a panelek milyen gyakran igényelnek tisztítást, sok tényezőtől, így a helyi időjárási viszonyoktól, az adott terület porosságától, valamint a tisztítás költségeitől függ. Általánosságban elmondható, hogy a szennyeződések miatt évente mintegy 5 százalékkal csökkenhet az áramtermelés, extrém esetben viszont akár 20 százalékos mérséklődést is okozhatnak a lerakódások. Éppen ezért ajánlott évente egyszer takarítást végezni.

Advertisement

Végezetül nem árt tisztában lenni vele, hogy a mesterséges intelligencia a napelemes piacot is elérte már, egyre nagyobb számban jelennek meg azok a módszerek, amelyekkel kényelmesen monitorozhatjuk rendszerünk működését. Ahogy sok háztartási berendezés, úgy egyes napelemek is csatlakoztathatóak már a dolgok internetére (Internet of Things, IoT), a szoftverek, szenzorok és appok pedig jelentősen megkönnyíthetik az üzemeltetést. A megközelítésnek köszönhetően például időben felfedezhetjük, ha valami miatt visszaesett a rendszer hatékonysága.

Zöldinfó

Engedélyezik az erkélyre szerelhető napelemeket Bécsben

Hazánkban nem engedélyezett az erkélyre telepíthető napelemes, de a szomszédban épp most engedélyezték.

Létrehozva:

|

Szerző:

Mostantól a bécsi önkormányzati lakások bérlői is szereltethetnek napelemes rendszert az erkélyükre, teraszukra vagy a loggiára, feltéve, hogy megszerezték az önkormányzati lakásokat kezelő ügynökség, a Wiener Wohnen engedélyét és megfelelnek a feltételeknek. A napelemek nem zavarhatják például a szomszédokat, illeszkedniük kell az épület arculatához, felújításkor pedig saját költségen kell eltávolítani azokat. Az engedély kiadásakor figyelembe veszik azt is, hogy az épület műemlék-e, illetve nem lehet napelemet szereltetni, ha az erkély vagy loggia falazott vagy ha építészetileg kialakított virágládák vannak rajta. Szintén nem lehet ilyen napelem-rendszert telepíteni az épület homlokzatára.

Napelemes rendszerek elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

A telepíthető balkon napelem-rendszerek maximális teljesítménye 800 Watt, a szerelést minden esetben szakembereknek kell végezniük. A beruházás költségét a lakóknak kell állniuk, az esetleges támogatásokat is nekik kell igényelniük és tájékoztatniuk kell a villamosenergia-szolgáltatót is.  „Nagyon örülök, hogy a lépéssel sok bécsi számára lehetővé vált, hogy saját napelem-rendszere legyen” – mondta a szabályozás kapcsán Kathrin Gaál, bécsi alpolgármester és lakásügyekért felelős városi tanácsnok. Amellett, hogy az osztrák főváros most lehetővé tette a balkon napelem-rendszerek telepítését az önkormányzati lakások lakói számára – amelyekkel a saját energiaigény egy részét tudják fedezni – az új épületek tervezésekor már eleve számolnak a napenergiával, az önkormányzati lakóépületekre pedig utólag igyekeznek közösségi napelem-rendszereket telepíteni.

 

 

 

Advertisement

Kép: PID / Votava

Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!