Kapcsolatfelvétel

Design

Movies In Wonderland: Építészeti Filmfesztivál Bécsben

Létrehozva:

|

Augusztusban az Az W (Bécsi Építészközpont) udvarán ingyenes filmvetítésekkel várják az építészet iránt érdeklődőket. A „Movies In Wonderland: Architecture without Architects” elnevezésű fesztivál az elmúlt évek nemzetközi filmterméséből szemezget.

Találunk-e eredetiséget egy falu pontos másában? Miben rejlik egy hely identitása? Milyen nyomokat hagy az építész egyénisége munkáiban? Mi az építészet szerepe napjainkban? Ezeket a kérdéseket járja körül az Az W (Bécsi Építészközpont), a frame[o]ut és a MuseumsQuartier közös filmfesztiválja „Movies In Wonderland: Architecture without Architects” címmel. Az Az W udvarán 2014. augusztus 13. és 23. között ingyenes vetítések és közönségtalálkozóval egybekötött beszélgetések várják az érdeklődőket.

A rendezvény nyitófilmje a „Double Happiness” (2014), melynek témája a festői szépségű osztrák Hallstatt falucska Kínában megépült pontos mása. David Krems és Hugo Furtado filmje, a „Siesta” (2012) augusztus 15-én Barcelona kihalt utcáit és elhagyatott strandját tárja elénk humoros manipulációval és a kameraturizmus módszereivel. Szintén aznap látható majd az „Unfinished Spaces” (2011), melynek középpontjában a Castro-korszak egy korai presztízsprojektje, az azt körülvevő eufória, majd annak a feledés homályába merülése áll. Augusztus 16-án és 20-án Lina Bo Bardi olasz-brazil építész-dizájner és a művészi épületfotóiról ismert fényképész Lucien Hervé munkássága elevenedik majd meg a filmvásznon.

A „Gran Horizonte” (2013) kreatív példákat vesz sorra a világ minden tájáról, hogy miként alakítja az ember nap mint nap a saját lakókörnyezetét. Az „Empower Shack” (2013) ezzel szemben egy közelképet mutat és Dél-Afrika puszta kézzel összetákolt, szegényes bádogvárosaiba kalauzolja a nézőt. Mindkét filmet augusztus 22-én láthatják az érdeklődők. A záró napon, augusztus 23-án a Rural Studioról és Samuel Mockbee alapítóról szóló „Citizen Architect” (2010) című filmmel búcsúzik a szemle, mely a közösségi tervezés és építkezés lehetőségeit tematizálja.

A vetítéseket követően pódiumbeszélgetések zajlanak Ella Raidel, David Krems, Belinda Rukschcio és Gerrit Messiaen rendezőkkel, Roland Krebs és Daniel Schwartz városépítészeti szakemberekkel, valamint az Az W igazgatójával, Dietmar Steinerrel.

További információk és részletes program.

Advertisement
Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Design

Tájépítészeti ötletpályázatot hirdetnek a Népliget megújítására

Létrehozva:

|

Szerző:

Tájépítészeti ötletpályázatot hirdet a Népliget megújítására a fővárosi önkormányzat – közölte a Főpolgármesteri Hivatal kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint a pályázat célja, hogy a Népliget történeti kert jellegét megőrizve közparkként újuljon meg. A Népliget Budapest parkhálózatának legnagyobb zöldfelülettel rendelkező, gazdag múltjához képest jelenleg elhanyagolt állapotú parkja. Szövevényes története azonban a város szerkezeti fejlődésének, a főváros elköteleződésének és a kapcsolódó állami fejlesztéseknek köszönhetően most új korszakához érkezik. “A zöldfelület értékeit megőrizve az elzárt, elhagyatott parkból a fénykort idéző, sokszínű, élettel teli közpark válhat” – írták. A Főpolgármesteri Hivatal kiemelte: a Népliget rehabilitációja a Radó Dezső Terv legfontosabb kulcsprojektjei között szerepel.

A fővárosi önkormányzat első lépésben a lakosság bevonásával, állami szereplőkkel, valamint a kerületi önkormányzattal együttműködésben készítette el a Népliget stratégiai tervét, hogy hosszú távú jövőképet vázoljon a park ütemezett megújítására – emlékeztettek a kommünikében. A Főpolgármesteri Hivatal közölte: a pályázat célja a zöldfelületek klímabarát, ökologikus megújítása és mennyiségi növelése a burkolt felületek csökkentésével. A külső és belső gyalogos kapcsolatok erősítése, a kaputerek rendezése, a Népliget elérhetőségének, átjárhatóságának és biztonságának javítása. További célként jelölték meg az autóforgalom csökkentését a Vadja Péter út és a park belső úthálózatának forgalomcsillapításával, parkolóhelyek racionalizálásával. A tervek között szerepel a közparki funkciók bővítése, játszóterek fejlesztése, futókör és napozórét létesítése, az egykori Mutatványos tér helyén közösségi funkciókat kiszolgáló rendezvénytér kialakítása. További információk a pályázatról a nepliget.budapest.hu oldalon érhetők el.

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák