Kapcsolatfelvétel

Design

Movies In Wonderland: Építészeti Filmfesztivál Bécsben

Létrehozva:

|

Augusztusban az Az W (Bécsi Építészközpont) udvarán ingyenes filmvetítésekkel várják az építészet iránt érdeklődőket. A „Movies In Wonderland: Architecture without Architects” elnevezésű fesztivál az elmúlt évek nemzetközi filmterméséből szemezget.

Találunk-e eredetiséget egy falu pontos másában? Miben rejlik egy hely identitása? Milyen nyomokat hagy az építész egyénisége munkáiban? Mi az építészet szerepe napjainkban? Ezeket a kérdéseket járja körül az Az W (Bécsi Építészközpont), a frame[o]ut és a MuseumsQuartier közös filmfesztiválja „Movies In Wonderland: Architecture without Architects” címmel. Az Az W udvarán 2014. augusztus 13. és 23. között ingyenes vetítések és közönségtalálkozóval egybekötött beszélgetések várják az érdeklődőket.

A rendezvény nyitófilmje a „Double Happiness” (2014), melynek témája a festői szépségű osztrák Hallstatt falucska Kínában megépült pontos mása. David Krems és Hugo Furtado filmje, a „Siesta” (2012) augusztus 15-én Barcelona kihalt utcáit és elhagyatott strandját tárja elénk humoros manipulációval és a kameraturizmus módszereivel. Szintén aznap látható majd az „Unfinished Spaces” (2011), melynek középpontjában a Castro-korszak egy korai presztízsprojektje, az azt körülvevő eufória, majd annak a feledés homályába merülése áll. Augusztus 16-án és 20-án Lina Bo Bardi olasz-brazil építész-dizájner és a művészi épületfotóiról ismert fényképész Lucien Hervé munkássága elevenedik majd meg a filmvásznon.

A „Gran Horizonte” (2013) kreatív példákat vesz sorra a világ minden tájáról, hogy miként alakítja az ember nap mint nap a saját lakókörnyezetét. Az „Empower Shack” (2013) ezzel szemben egy közelképet mutat és Dél-Afrika puszta kézzel összetákolt, szegényes bádogvárosaiba kalauzolja a nézőt. Mindkét filmet augusztus 22-én láthatják az érdeklődők. A záró napon, augusztus 23-án a Rural Studioról és Samuel Mockbee alapítóról szóló „Citizen Architect” (2010) című filmmel búcsúzik a szemle, mely a közösségi tervezés és építkezés lehetőségeit tematizálja.

A vetítéseket követően pódiumbeszélgetések zajlanak Ella Raidel, David Krems, Belinda Rukschcio és Gerrit Messiaen rendezőkkel, Roland Krebs és Daniel Schwartz városépítészeti szakemberekkel, valamint az Az W igazgatójával, Dietmar Steinerrel.

További információk és részletes program.

Advertisement
Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Design

Megnyílt a Mol új székháza

Megnyílt a Mol Campus, a vállalat új székháza Budapesten, a Kopaszi-gát mellett; az épületben 2500 ember dolgozik majd a cég növekedésén, mert biztosítani kell Magyarország energiaellátását – mondta a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója a megnyitó ünnepségen, csütörtökön.

Létrehozva:

|

Szerző:

Hernádi Zsolt hozzátette, az épületet a Foster + Partners és magyarországi partnere, a Finta Stúdió tervezte. A belsőépítészeti megoldásokat a Kinzo és a Minusplus tervező és designer iroda dolgozta ki. A kivitelezésért pedig a Market Építő Zrt. felelt. Emlékeztett, 2016-ban azért döntöttek úgy, hogy új saját tulajdonú székházat építenek, mert hittek a jövőben. Hozzátette, a Campus a jövő generációinak készült, az épület azt üzeni: “a Mol itt volt, itt van itt is lesz a következő évtizedekben”. Kiemelte, a Mol Magyarország első olyan zászlóshajója, amely külföldön is sikereket tudott felmutatni. Ma már a régió meghatározó iparvállalata. A Mol-csoport a világ 21 országában van jelen. Ugyanakkor jelezte, bármennyire is nemzetközi a cég “itthon otthon van”, mert a Mol magyar multiként úgy döntött, hogy Budapesten építkezik, itt építik meg a jövő irodaházát. Hernádi Zsolt arra is kitért, hogy az üzemanyag fronton elszabadult káoszt valamennyire sikerült csillapítani, szerdán már 30 százalékkal csökkent a fogyasztás az elmúlt napokhoz képest, de még nem állt helyre a rend.

Ratatics Péter, a vállalatcsoport fogyasztói szolgáltatásokért felelős ügyvezető igazgatója közölte, a Campus 143 méter magas, nettó alapterülete 86 ezer négyzetméter. Az MTI kérdésére elmondta, az új székház felépítését a Mol saját forrásból finanszírozta, a beruházás értékét azonban üzleti titokra hivatkozva nem hozta nyilvánosságra. Azt azonban megjegyezte, hogy a Campus a Magyarországon felépülő irodaházaknál nagyjából 20 százalékkal magasabb értéket képvisel. A megnyitót követően a történelmi egyházak XI. kerületi képviselői megáldották a Mol Campust.

A helyszínen kiadott közlemény szerint a Mol Campus Budapest egyik legdinamikusabban fejlődő városrészében, a BudaParton épült fel. A Mol 2500, eddig 9 különböző telephelyen dolgozó kollégáját költözteti az új székházba. Hozzátették, az olyan innovatív megoldásoknak köszönhetően, mint az épületen található 900 négyzetméternyi napelem, valamint a geotermikus energiát használó hűtési és fűtési rendszer a Mol Campus a legszigorúbb fenntarthatósági elvárásokat is teljesíti.

 

 

Advertisement

Kép: MTI/Balogh Zoltán

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!