Kapcsolatfelvétel

Design

Movies In Wonderland: Építészeti Filmfesztivál Bécsben

Létrehozva:

|

Augusztusban az Az W (Bécsi Építészközpont) udvarán ingyenes filmvetítésekkel várják az építészet iránt érdeklődőket. A „Movies In Wonderland: Architecture without Architects” elnevezésű fesztivál az elmúlt évek nemzetközi filmterméséből szemezget.

Találunk-e eredetiséget egy falu pontos másában? Miben rejlik egy hely identitása? Milyen nyomokat hagy az építész egyénisége munkáiban? Mi az építészet szerepe napjainkban? Ezeket a kérdéseket járja körül az Az W (Bécsi Építészközpont), a frame[o]ut és a MuseumsQuartier közös filmfesztiválja „Movies In Wonderland: Architecture without Architects” címmel. Az Az W udvarán 2014. augusztus 13. és 23. között ingyenes vetítések és közönségtalálkozóval egybekötött beszélgetések várják az érdeklődőket.

A rendezvény nyitófilmje a „Double Happiness” (2014), melynek témája a festői szépségű osztrák Hallstatt falucska Kínában megépült pontos mása. David Krems és Hugo Furtado filmje, a „Siesta” (2012) augusztus 15-én Barcelona kihalt utcáit és elhagyatott strandját tárja elénk humoros manipulációval és a kameraturizmus módszereivel. Szintén aznap látható majd az „Unfinished Spaces” (2011), melynek középpontjában a Castro-korszak egy korai presztízsprojektje, az azt körülvevő eufória, majd annak a feledés homályába merülése áll. Augusztus 16-án és 20-án Lina Bo Bardi olasz-brazil építész-dizájner és a művészi épületfotóiról ismert fényképész Lucien Hervé munkássága elevenedik majd meg a filmvásznon.

A „Gran Horizonte” (2013) kreatív példákat vesz sorra a világ minden tájáról, hogy miként alakítja az ember nap mint nap a saját lakókörnyezetét. Az „Empower Shack” (2013) ezzel szemben egy közelképet mutat és Dél-Afrika puszta kézzel összetákolt, szegényes bádogvárosaiba kalauzolja a nézőt. Mindkét filmet augusztus 22-én láthatják az érdeklődők. A záró napon, augusztus 23-án a Rural Studioról és Samuel Mockbee alapítóról szóló „Citizen Architect” (2010) című filmmel búcsúzik a szemle, mely a közösségi tervezés és építkezés lehetőségeit tematizálja.

A vetítéseket követően pódiumbeszélgetések zajlanak Ella Raidel, David Krems, Belinda Rukschcio és Gerrit Messiaen rendezőkkel, Roland Krebs és Daniel Schwartz városépítészeti szakemberekkel, valamint az Az W igazgatójával, Dietmar Steinerrel.

További információk és részletes program.

Design

Nem használ többé robotkutyát a New York-i rendőrség

Létrehozva:

|

Szerző:

Felháborodást váltott ki, hogy a New York-i rendőrség (NYPD) robotkutyát kezdett használni, ezért a szervezet szerződést bontott a Digidog gyártójával.

A BBC beszámolója szerint az NYPD tavaly óta teszteli a Boston Dynamics egyik robotkutyáját. Azt remélték, a távirányítós készülék segít “életeket menteni, az embereket és a rendőröket megvédeni”. A Digidog bevetése azonban az ellenkező hatást váltotta ki, különösen olyan időkben, amikor az amerikai rendőrség tevékenységét sok kritika éri. Egy felvételt, amelyen a robotkutyát túszejtési helyzetben és állami lakások körüli járőrözéskor használták, rengetegen néztek meg az interneten. Ellenzői szerint a Digidog azt jelképezi, milyen agresszívvá válhatnak a rendőrök, ha szegény csoportokkal van dolguk.

Másokat a Digidog a Fekete tükör című disztópikus sorozat egy epizódjára emlékeztetett, amelyben a társadalom összeomlása után az emberek vad négylábú robotok elől próbálnak elmenekülni. Az NYPD közölte, hogy az eredetileg augusztusig tartó – állítólag 94 ezer dollárról (28 millió forint) szóló – szerződést már áprilisban felbontották. A város polgármestere, Bill de Blasio “örült, hogy a Digidogot visszavonták” – közölte egy szóvivője. “Ijesztő, elidegenítő, rossz üzenetet közvetít a New York-iaknak” – tette hozzá.

Tovább olvasom

Design

Ennél fehérebb festéket még nem láthatott

Létrehozva:

|

Szerző:

A valaha volt legfehérebb festéket állítottak elő amerikai kutatók azzal a céllal, hogy javítsák az épületek hűtését és hozzájáruljanak az éghajlatváltozás problémájának kezeléséhez.

Az új festék a napfény 98 százalékát veri vissza és a világűrbe sugározza ki az infravörös hőt. A teszteken a környező levegő hőmérsékletnél 4,5 Celsius-fokkal hidegebbre hűtötte le a felületeket még közvetlen, erős napsugárzás esetén is – olvasható a The Guardian című brit napilap online kiadásában. A szakemberek szerint a termék egy-két éven belül forgalomba kerülhet. A tetők fehérre festése évszázadok óta bevett gyakorlat az épületek hűtésére. A jelenleg elérhető fényvisszaverő fehér festékek ugyan jóval hatékonyabbak, mint a sötét színű tetőburkolatok, de a napfény csupán 80-90 százalékát verik vissza és elnyelik az ibolyántúli fényt, ami azt jelenti, hogy nem tudják a környezeti hőmérsékletnél hidegebbre lehűteni a felületeket. Az új festék azonban képes erre, csökkentve a légkondicionálók szükségét és a működtetésükkel járó szén-dioxid-kibocsátást.

“A legfehérebb fehér azt jelenti, hogy a festék a lehető legnagyobb mennyiségű napfényt képes visszaverni az űrbe” – mondta Xiulin Ruan, az amerikai Purdue Egyetem munkatársa. A festék három tényezőnek köszönheti hatékonyságát: a színezőanyagként használt bárium-szulfátnak, amely a hagyományosan alkalmazott titán-dioxiddal szemben nem nyeli el az UV-fényt, a magas – 60 százalékos – pigmentkoncentrációnak, valamint a különböző méretű pigmentrészecskék alkalmazásának.

A szakemberek szerint az ultrafehér festéket a hagyományos változatokhoz hasonlóan lehet legyártani és árban sem térnek el egymástól. A teszteken a festék kopásállónak bizonyult, de további vizsgálatokra lesz szükség annak megállapítására, hogy hosszú távon mennyire tartós. Ruan elmondta, hogy a festék nem jelent kockázatot az emberek látására, a felületekről szétszórtan visszaverődő napfény nem erős. A szakemberek az ACS Applied Materials & Interfaces című folyóiratban számoltak be az eredményeikről.

 

Képünk illusztráció.

Tovább olvasom

Design

Szelfiző óriáspandaszobor került a figyelem középpontjába a délnyugat-kínai Szecsuanban

Létrehozva:

|

Szerző:

Egy szelfiző óriáspandát formázó szobor vált a látogatók kedvencévé az állatfaj otthonaként híres délnyugat-kínai Szecsuanban – számolt be a Hszinhua kínai állami hírügynökség.

A 26,5 méterhosszú, 11 méter széles és 12 méter magas szobor egy hátán fekvő óriáspandát ábrázol, amint egy szelfibotra rögzített telefont a magasba nyújtva fotózza magát. A 130 tonnás pandaszobor fekete-fehér “bundájának” megalkotásához 3 millió rozsdamentes acélhuzalt használtak fel. A szobrot Florentijn Hofman holland művész tervezte, aki a felfújható óriás gumikacsa megalkotójaként vált ismertté. Hofman egy másik, óriás bambuszmacskát ábrázoló szobrát pedig 2014-ben egy sanghaji parkban állították fel.

A Hszinhua a művészt idézve arról írt, hogy a pandaszobrot egy valós történet ihlette arról, hogy 2005-ben egy óriáspanda bemerészkedett a szobornak helyet adó Tucsiengjen város központjába. A mintegy 650 ezer lakost számláló Tucsiengjen pandaközpontja csaknem 70 pandának ad otthont és több mint 20 millió turistát vonz évente. A városban található ráadásul az UNESCO által 2000-ben a világörökség részének nyilvánított Tucsiengjen öntöző- és árvízvédelmi rendszer is. Az időszámításunk előtti 3. században készült létesítmény a világ legrégebbről fennmaradt, máig használatban lévő, gát nélküli öntözőrendszere.

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Kedvelt