Kapcsolatfelvétel

Design

Műanyagot használnak fészkeik építéséhez a méhek

Létrehozva:

|

Vannak olyan madarak, amelyek hímjei színes műanyaggal kápráztatják el a nőstényeket, ezeket a műanyagdarabokat beépítik fészkeikbe. A legújabb kutatások találtak két városban élő méhfajt, amelyek szintén műanyaggal erősítik a fészkeiket.

A méhfajt J. Scott MacIvor, a York University ökológusa azonosította. Ez a faj nem épít méhkast, apró fészkeket építenek faodúkban, kerítéslyukakban. MacIvor Torontóban vizsgálta a méhek fészkeit még 2012-ben. Tavasszal és ősszel is megnézte ugyanazokat a fészkeket és valami meglepőt tapasztalt. A Megachile rotundata nevű faj bevásárlózacskók darabjait építették fészkeikbe a szokásos levelek mellett. A Megachile campanulae faj pedig műanyag tömítést is használt. Ez az első olyan tudományos megfigyelés, amely bemutatja, hogy a rovarok adaptálódnak az emberi környezethez és felhasználják a mesterséges tárgyakat. A méhek gyakran élnek műanyag dobozokban, de az teljesen más, hogy ők maguk gyűjtik össze a műanyagdarabokat fészkük megépítéséhez.

forrás: index.hu

 

 

Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Design

Tájépítészeti ötletpályázatot hirdetnek a Népliget megújítására

Létrehozva:

|

Szerző:

Tájépítészeti ötletpályázatot hirdet a Népliget megújítására a fővárosi önkormányzat – közölte a Főpolgármesteri Hivatal kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint a pályázat célja, hogy a Népliget történeti kert jellegét megőrizve közparkként újuljon meg. A Népliget Budapest parkhálózatának legnagyobb zöldfelülettel rendelkező, gazdag múltjához képest jelenleg elhanyagolt állapotú parkja. Szövevényes története azonban a város szerkezeti fejlődésének, a főváros elköteleződésének és a kapcsolódó állami fejlesztéseknek köszönhetően most új korszakához érkezik. “A zöldfelület értékeit megőrizve az elzárt, elhagyatott parkból a fénykort idéző, sokszínű, élettel teli közpark válhat” – írták. A Főpolgármesteri Hivatal kiemelte: a Népliget rehabilitációja a Radó Dezső Terv legfontosabb kulcsprojektjei között szerepel.

A fővárosi önkormányzat első lépésben a lakosság bevonásával, állami szereplőkkel, valamint a kerületi önkormányzattal együttműködésben készítette el a Népliget stratégiai tervét, hogy hosszú távú jövőképet vázoljon a park ütemezett megújítására – emlékeztettek a kommünikében. A Főpolgármesteri Hivatal közölte: a pályázat célja a zöldfelületek klímabarát, ökologikus megújítása és mennyiségi növelése a burkolt felületek csökkentésével. A külső és belső gyalogos kapcsolatok erősítése, a kaputerek rendezése, a Népliget elérhetőségének, átjárhatóságának és biztonságának javítása. További célként jelölték meg az autóforgalom csökkentését a Vadja Péter út és a park belső úthálózatának forgalomcsillapításával, parkolóhelyek racionalizálásával. A tervek között szerepel a közparki funkciók bővítése, játszóterek fejlesztése, futókör és napozórét létesítése, az egykori Mutatványos tér helyén közösségi funkciókat kiszolgáló rendezvénytér kialakítása. További információk a pályázatról a nepliget.budapest.hu oldalon érhetők el.

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák