Kapcsolatfelvétel

Design

Növénnyel működő ébresztőóra

Létrehozva:

|

Ez az érdekes találmány gondoskodik arról, hogy időben felkeljünk, valamint arról is, hogy ne felejtsük el megöntözni kedvenc szobanövényünket sem.

A Circadia ébresztőóra a kronobiológia elvén működik. A kronobiológia mint tanulmány a rendszeres időközönként ismétlődő bioritmusokat figyeli meg, vagyis azzal foglalkozik, amit mi köznapi nyelven biológiai órának nevezünk. Minden élőlényben más-más időközönként ismétlődnek ezek a bioritmusok; a mi esetünkben 24 órás, vagyis cirkadián ritmusról beszélhetünk. Ennek a rafinált órának a tervezője pedig erre a ritmusra alapozta a szerkezet működését. Az alapötlet az, hogy az órába helyezett növénytől valamilyen mértékben függjön az ember is, mint ahogy a növény is igényli a törődést az életben maradáshoz, mindezt annak érdekében, hogy ne hanyagoljuk el. A Circadia a beállított időben ébreszt, és a jelzés egyúttal arra is emlékeztet, hogy öntözzük meg a benne lévő növényt, így az pontosan 24 óránként jut vízhez. Természetesen ügyelnünk kell arra, hogy milyen vízigényű növényfajtát ültetünk az órába. A Circadia ébresztőóra tehát egyfajta szimbiózist teremt ember és növény között: hogyha megfelelően gondoskodunk a szobánkat díszítő zöldről, cserébe az segít nekünk tartani saját bioritmusunkat, és így könnyebb lesz felkelni reggelente.

forrás: alternativenergia.hu

Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Design

Megnyílt a Mol új székháza

Megnyílt a Mol Campus, a vállalat új székháza Budapesten, a Kopaszi-gát mellett; az épületben 2500 ember dolgozik majd a cég növekedésén, mert biztosítani kell Magyarország energiaellátását – mondta a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója a megnyitó ünnepségen, csütörtökön.

Létrehozva:

|

Szerző:

Hernádi Zsolt hozzátette, az épületet a Foster + Partners és magyarországi partnere, a Finta Stúdió tervezte. A belsőépítészeti megoldásokat a Kinzo és a Minusplus tervező és designer iroda dolgozta ki. A kivitelezésért pedig a Market Építő Zrt. felelt. Emlékeztett, 2016-ban azért döntöttek úgy, hogy új saját tulajdonú székházat építenek, mert hittek a jövőben. Hozzátette, a Campus a jövő generációinak készült, az épület azt üzeni: “a Mol itt volt, itt van itt is lesz a következő évtizedekben”. Kiemelte, a Mol Magyarország első olyan zászlóshajója, amely külföldön is sikereket tudott felmutatni. Ma már a régió meghatározó iparvállalata. A Mol-csoport a világ 21 országában van jelen. Ugyanakkor jelezte, bármennyire is nemzetközi a cég “itthon otthon van”, mert a Mol magyar multiként úgy döntött, hogy Budapesten építkezik, itt építik meg a jövő irodaházát. Hernádi Zsolt arra is kitért, hogy az üzemanyag fronton elszabadult káoszt valamennyire sikerült csillapítani, szerdán már 30 százalékkal csökkent a fogyasztás az elmúlt napokhoz képest, de még nem állt helyre a rend.

Ratatics Péter, a vállalatcsoport fogyasztói szolgáltatásokért felelős ügyvezető igazgatója közölte, a Campus 143 méter magas, nettó alapterülete 86 ezer négyzetméter. Az MTI kérdésére elmondta, az új székház felépítését a Mol saját forrásból finanszírozta, a beruházás értékét azonban üzleti titokra hivatkozva nem hozta nyilvánosságra. Azt azonban megjegyezte, hogy a Campus a Magyarországon felépülő irodaházaknál nagyjából 20 százalékkal magasabb értéket képvisel. A megnyitót követően a történelmi egyházak XI. kerületi képviselői megáldották a Mol Campust.

A helyszínen kiadott közlemény szerint a Mol Campus Budapest egyik legdinamikusabban fejlődő városrészében, a BudaParton épült fel. A Mol 2500, eddig 9 különböző telephelyen dolgozó kollégáját költözteti az új székházba. Hozzátették, az olyan innovatív megoldásoknak köszönhetően, mint az épületen található 900 négyzetméternyi napelem, valamint a geotermikus energiát használó hűtési és fűtési rendszer a Mol Campus a legszigorúbb fenntarthatósági elvárásokat is teljesíti.

 

 

Advertisement

Kép: MTI/Balogh Zoltán

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!