Kapcsolatfelvétel

Design

Növénnyel működő ébresztőóra

Létrehozva:

|

Ez az érdekes találmány gondoskodik arról, hogy időben felkeljünk, valamint arról is, hogy ne felejtsük el megöntözni kedvenc szobanövényünket sem.

A Circadia ébresztőóra a kronobiológia elvén működik. A kronobiológia mint tanulmány a rendszeres időközönként ismétlődő bioritmusokat figyeli meg, vagyis azzal foglalkozik, amit mi köznapi nyelven biológiai órának nevezünk. Minden élőlényben más-más időközönként ismétlődnek ezek a bioritmusok; a mi esetünkben 24 órás, vagyis cirkadián ritmusról beszélhetünk. Ennek a rafinált órának a tervezője pedig erre a ritmusra alapozta a szerkezet működését. Az alapötlet az, hogy az órába helyezett növénytől valamilyen mértékben függjön az ember is, mint ahogy a növény is igényli a törődést az életben maradáshoz, mindezt annak érdekében, hogy ne hanyagoljuk el. A Circadia a beállított időben ébreszt, és a jelzés egyúttal arra is emlékeztet, hogy öntözzük meg a benne lévő növényt, így az pontosan 24 óránként jut vízhez. Természetesen ügyelnünk kell arra, hogy milyen vízigényű növényfajtát ültetünk az órába. A Circadia ébresztőóra tehát egyfajta szimbiózist teremt ember és növény között: hogyha megfelelően gondoskodunk a szobánkat díszítő zöldről, cserébe az segít nekünk tartani saját bioritmusunkat, és így könnyebb lesz felkelni reggelente.

forrás: alternativenergia.hu

Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Design

Tájépítészeti ötletpályázatot hirdetnek a Népliget megújítására

Létrehozva:

|

Szerző:

Tájépítészeti ötletpályázatot hirdet a Népliget megújítására a fővárosi önkormányzat – közölte a Főpolgármesteri Hivatal kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint a pályázat célja, hogy a Népliget történeti kert jellegét megőrizve közparkként újuljon meg. A Népliget Budapest parkhálózatának legnagyobb zöldfelülettel rendelkező, gazdag múltjához képest jelenleg elhanyagolt állapotú parkja. Szövevényes története azonban a város szerkezeti fejlődésének, a főváros elköteleződésének és a kapcsolódó állami fejlesztéseknek köszönhetően most új korszakához érkezik. “A zöldfelület értékeit megőrizve az elzárt, elhagyatott parkból a fénykort idéző, sokszínű, élettel teli közpark válhat” – írták. A Főpolgármesteri Hivatal kiemelte: a Népliget rehabilitációja a Radó Dezső Terv legfontosabb kulcsprojektjei között szerepel.

A fővárosi önkormányzat első lépésben a lakosság bevonásával, állami szereplőkkel, valamint a kerületi önkormányzattal együttműködésben készítette el a Népliget stratégiai tervét, hogy hosszú távú jövőképet vázoljon a park ütemezett megújítására – emlékeztettek a kommünikében. A Főpolgármesteri Hivatal közölte: a pályázat célja a zöldfelületek klímabarát, ökologikus megújítása és mennyiségi növelése a burkolt felületek csökkentésével. A külső és belső gyalogos kapcsolatok erősítése, a kaputerek rendezése, a Népliget elérhetőségének, átjárhatóságának és biztonságának javítása. További célként jelölték meg az autóforgalom csökkentését a Vadja Péter út és a park belső úthálózatának forgalomcsillapításával, parkolóhelyek racionalizálásával. A tervek között szerepel a közparki funkciók bővítése, játszóterek fejlesztése, futókör és napozórét létesítése, az egykori Mutatványos tér helyén közösségi funkciókat kiszolgáló rendezvénytér kialakítása. További információk a pályázatról a nepliget.budapest.hu oldalon érhetők el.

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák