Kapcsolatfelvétel

Otthon

Rajzasztalon a jövő városa Kínában

Létrehozva:

|

Az önellátó település minta szinte egyidős az emberiséggel. Modern világunk hozta a város és a falu, a vidék elkülönülését, annak előnyével és hátrányával együtt.

Korántsem tekinthető azonban visszalépésnek, ha egy új gondolkodásmód a két település struktura előnyeinek egyesítését irányozza elő egy új város típus kialakításában. Olyan város létjogosultságát hangsúlyozza, amely az önellátás minden ismérvét magában hordozza. Ám megoldható-e mindez a gyakorlatban? Kínában is keresik erre a választ, példa rá egy meglehetősen szokatlan látképű város tervezése. Nyilvánvaló a kiindulópont, miszerint az élelmiszerek felvevőpiaca, a nagyváros teljes mivoltában, minden jellemző “vonásában” elkülönül a gazdálkodó, élelmet nyújtó vidéktől. Ennek az ellentmondásnak a feloldására született meg az a futurisztikus külsejü városkép, amely alapötletében egy negyvenöt villában élő közösség számára teremt életteret, hatalmas kertekkel övezve. Fenntartható technológiák egész sorával hozakodik elő a projekt. Nevezetesen: szélenergiát hasznosító szerkezetek, a Nap útját követő és azonnyomban szinkronizálódó automatikus-hőszabályozók, intelligens energiahálózat, amely frisss levegőt, zöld területet és egészséges termékeket egyszerre biztosít. Ezek összességevel, egyesítésével olyan város-prototípus készült el, ami a vidék és a város minden előnyét ötvözi és a különös koncepció alapvetően a környezettudatos életmódra és a fenntartható, a település megújulását biztosító tervezésre irányítja a figyelmet.

 

 

 

Advertisement
Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Otthon

Novemberben sem emelkedtek a magyar háztartások energiaköltségei

Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi ár-összehasonlító vizsgálata szerint a magyar háztartások novemberben is Európa legkedvezőbb energiaköltségeivel kalkulálhattak.

Létrehozva:

|

Szerző:

Az Energie-Control Austria és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) megbízásából készült nemzetközi ár-összehasonító vizsgálat novemberben is több európai fővárosban regisztrált energiaár-növekedést. A lakossági fogyasztók által fizetendő villamos energia ára Londonban 12, Párizsban 11, Prágában pedig 10 százalékkal emelkedett az előző hónaphoz képest. A földgáz lakossági ára októberhez képest Berlinben 27, Londonban pedig 25 százalékkal emelkedett egy hónap alatt. A magyar fogyasztók villamosenergia-költségei novemberben sem emelkedtek. A magyar háztartások novemberben a rezsivédett árkategóriába tartozó átlagfogyasztás (2.523 kWh/év) esetén a második legolcsóbb árat (9,06 eurocent/kWh) fizették a villamos energiáért. Azok a háztartások, akik 20 százalékkal többet fogyasztanak a megadott éves átlagfogyasztásnál, azok 10,44 eurocent/kWh áron juthattak villamos energiához, ami szintén a második legolcsóbb ár európai összehasonlításban.

A rezsicsökkentett áron vásárolható földgáz novemberben is nálunk volt a legolcsóbb, átalagfogyasztás (63.645 MJ) esetén 2,49 eurocent/kWh. Az átlagot 20 százalékkal meghaladó fogyasztás esetén a magyar háztartások 5,06 eurocent/kWh áron jutottak földgázhoz, amely európai összehasonlításban a második legkedvezőbb ár.

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!