Kapcsolatfelvétel

Otthon

Rajzasztalon a jövő városa Kínában

Létrehozva:

|

Az önellátó település minta szinte egyidős az emberiséggel. Modern világunk hozta a város és a falu, a vidék elkülönülését, annak előnyével és hátrányával együtt.

Korántsem tekinthető azonban visszalépésnek, ha egy új gondolkodásmód a két település struktura előnyeinek egyesítését irányozza elő egy új város típus kialakításában. Olyan város létjogosultságát hangsúlyozza, amely az önellátás minden ismérvét magában hordozza. Ám megoldható-e mindez a gyakorlatban? Kínában is keresik erre a választ, példa rá egy meglehetősen szokatlan látképű város tervezése. Nyilvánvaló a kiindulópont, miszerint az élelmiszerek felvevőpiaca, a nagyváros teljes mivoltában, minden jellemző “vonásában” elkülönül a gazdálkodó, élelmet nyújtó vidéktől. Ennek az ellentmondásnak a feloldására született meg az a futurisztikus külsejü városkép, amely alapötletében egy negyvenöt villában élő közösség számára teremt életteret, hatalmas kertekkel övezve. Fenntartható technológiák egész sorával hozakodik elő a projekt. Nevezetesen: szélenergiát hasznosító szerkezetek, a Nap útját követő és azonnyomban szinkronizálódó automatikus-hőszabályozók, intelligens energiahálózat, amely frisss levegőt, zöld területet és egészséges termékeket egyszerre biztosít. Ezek összességevel, egyesítésével olyan város-prototípus készült el, ami a vidék és a város minden előnyét ötvözi és a különös koncepció alapvetően a környezettudatos életmódra és a fenntartható, a település megújulását biztosító tervezésre irányítja a figyelmet.

 

 

 

Advertisement
Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Otthon

A lakosság egyre inkább korszerűsít

A rezsicsökkentés szabályainak módosítása ösztönzi a lakosság energiamegtakarítást célzó korszerűsítési terveit – derül ki a GKI és a Masterplast közös, augusztusi, reprezentatív felméréséből.

Létrehozva:

|

Szerző:

A szabályok módosítása miatt átalakultak a tervezett korszerűsítési feladatok. A külső nyílászárok cseréje iránt júliusban minden ötödik, augusztusban már minden negyedik, a fűtési rendszer korszerűsítése iránt pedig júliusban minden negyedik, a mostani felmérésben már minden harmadik felújítást tervező háztartás érdeklődött. A hőszigetelési munkák elvégzése iránti igények egy hónap alatt megduplázódtak. A napkollektor, a napelemes rendszer telepítése, cseréje iránti kereslet pedig valósággal “felrobbant”: míg júliusban a korszerűsítést tervezők 16 százaléka szeretett volna ilyen akcióba belevágni, addig augusztusban már csaknem 40 százalékuk. Az augusztusi felmérésben feltérképezték az energiamegtakarító korszerűsítési terveket. Ezer embert vontak be a kutatásba, amely nem, életkor, lakóhely és iskolai végzettség szerint reprezentatív volt. 

A felmérések 2020 januárjától a Masterplast Nyrt. támogatásával készülnek. Megállapították, hogy a háztartások 6,5 százaléka biztosan, 13,4 százaléka valószínűleg még az idén energiamegtakarítást célzó felújítást tervez. A finanszírozást segíti, hogy a szabályozás szerint az év végéig még elérhetők az Otthonfelújítási program forrásai. Bár a program esetleges hosszabbításról nem született döntés, azonban a válaszadók kétharmada teljesen, egyötödük pedig jórészt egyetért azzal, hogy az államnak a jövőben is támogatnia kellene a lakóingatlanok energia-felhasználásának csökkentésére irányuló lakossági beruházásokat. Arra is kitértek, hogy jövőre a háztartások 5,1 százaléka biztosan, 20,2 százaléka valószínűleg tervez energetikai korszerűsítést.

Az idén és jövőre korszerűsítést tervezők csoportja között jelentős az átfedés: az idén korszerűsítést tervezők 70 százaléka jövőre is folytatná ezt, a 2023-ban korszerűsíteni szándékozók 60 százaléka pedig már idén is “mozgolódna”. A felmérésben kapott válaszok alapján pedig jövőre a lakosság energiamegtakarítást célzó beruházásai tovább élénkülnek. A legaktívabbak a családi házak (például a “Kádár-kockák”) lakói: idén 26, jövőre 32 százalékuk készül (biztosan vagy valószínűleg) energetikai korszerűsítésre. A társasházi lakások lakói körében ugyanezek az arányok 9-10, illetve 13-14 százalék. Az alapterület növekedésével párhuzamosan erősödik a korszerűsítési szándék: az 51 négyzetméter alatti ingatlanban lakók körében a fenti két adat 11 százalék (2022-ben) és 16 százalék (2023-ban), míg a 150 négyzetméternél nagyobb ingatlanban lakóknak már a 40, illetve 47 százaléka készül idén, illetve jövőre energetikai korszerűsítésre.

 

mti

Advertisement
Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák