Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

Régi bányákban termelnének energiát a gravitáció segítségével

Létrehozva:

|

Gyakran felmerül a kérdés, hogy mi történjen a bezárt bányákkal. Nos, egy cég megoldást kínál a problémára. 

A Gravitricity nevű skót startup elgondolása és szabadalmaztatott technológiája egy rendkívül egyszerű elven alapul: egy hatalmas súly leengedéséhez és felemeléséhez egy bányaaknába. Hasonló elven működnek az inga-órák is, amelyeknél egy súly szolgál energiagenerátorként. A rendszer minimum 150 és maximum 1500 méter mélységű bányaaknákban használható, s legfeljebb 20 megawatt energiát termel. A megoldás akár 50 évig is működik karbantartás nélkül és költséghatékony, mert a meglévő infrastruktúrára épít. Amennyiben nem érhetők el régi bányaaknák, akkor természetesen lehetőség van arra is, hogy egy új aknát fúrjanak.

A Gravitricity megoldása elsősorban azért érdekes, mert nem a szél- vagy a napenergiára épül, hanem a nehézségi erőre. Amennyiben nagy mennyiségű energiára van szükség, akkor az adott súlyt másodpercek alatt leeresztik az aknába, míg, ha kevés energia kell, akkor a súly leeresztése lassan történik. A cég ugyanakkor azt tervezi, hogy az aknában változó nyomásviszonyokat is energiatermelésre fordítja. A startup eddig 650 000 font támogatást kapott az Innovate UK brit kormányzati innovációs ügynökségtől. Az első prototípus 2020-ig készülhet el. Amennyiben a rendszer sikeresnek bizonyul, akkor tiszta energiát lehet majd termelni a bezárt szénbányák helyén, ráadásul a beruházásoknak köszönhetően a munkájukat elveszítő bányászok is új munkalehetőségekhez juthatnak.

forrás: alternativenergia.hu

Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Zöld Energia

Függőlegesen is telepíthetünk napelemet a tetőre

A RAULI egy észak-európai napelemes rögzítőrendszer-gyártó, amely innovatív és gyorsan telepíthető megoldásokat kínál különböző tetőtípusokra, ellenálló a szélnyomásnak és hóterhelésnek, és 30 év anyaggaranciát nyújt.

Létrehozva:

|

Szerző:

A RAULI terméke ideális olyan tetőkre, amelyek nem képesek ballasztos rendszereket támogatni. A megközelítés számos előnnyel jár a tervezés és telepítés szempontjából, különösen azon tetők esetén, amelyek nem képesek nehezebb, ballasztos rendszereket elbírni. A RAULI FLAT erős kialakításának köszönhetően akár 3,5 kilonewton per négyzetméteres szélnyomásnak is ellenáll. „A RAULI APP kalkulátor külön széllemezek hozzáadását javasolja, ha a körülmények megkövetelik” – mondta Ville Tiainen, a RAULI vezérigazgatója. A panelek vízszintesen vagy függőlegesen is felszerelhetők, függőleges telepítés esetén 20 százalékkal több napelemet lehet egy sorban elhelyezni. Az ilyen elrendezés kevesebb alkatrészt igényel, így a vízszintes telepítéshez képest 15-20 százalékkal csökken az egy napelemre jutó költség. „A projekttervezés a böngészőalapú RAULI APP szoftverrel történik” – tette hozzá Tiainen. A szakértő szerint a kalkulátor megmondja az alkatrészek számát, a rendszer súlyát és a termékek szénlábnyomát, emellett gyártási becslést is ad.

A RAULI segítségével a kelet-nyugati irányú telepítés ugyanazokkal az összetevőkkel végezhető el, mint a déli irányú. A RAULI FLAT rendszer szerkezete a panelek alatti vízszintes sínrendszerre épül, amely teleszkóposan működik, így nem kell levágni, és a sínrendszer rögzítéséhez nincs szükség csavarokra vagy anyákra. A sínek segítségével a függőlegesen telepített napelemek a hó ellen éppen a megfelelő ponton kapnak támasztékot, további megerősítést nem igényelnek.

A rendszer szabványos hóterhelhetősége 5 kilonewton, de a rögzítőlemezek távolságának csökkentésével akár 4,75 kilonewton per négyzetméter is elérhető, így a rendszer jól alkalmazható északi körülmények között is. Az alkatrészek skandináv acélból készülnek, felületkezelésük tűzihorganyzás, Galfan és ütésálló porfesték. A RAULI FLAT 30 év anyaggaranciával rendelkezik, akár C3 éghajlati kitettségi osztályig.

A RAULI egy észak-európai napelemes rögzítőrendszer-gyártó, amely mögött napelem-telepítőkből és tetőfedő szakemberekből álló csapat áll. A vállalat termékeit a telepítés gyorsaságát szem előtt tartva tervezték a szerelőktől a szerelőknek mentalitást követve. A cég termékei számos olyan innovációval büszkélkedhetnek, amelyek más rendszerekben nem találhatók meg. A RAULI termékválasztékában fellelhetők a ferde tetőkre (RAULI BLACK), homlokzati berendezésekre (RAULI WALL) és lapos tetőkre (RAULI FLAT) szánt megoldások. A termékeket Észak-Európában gyártják helyi nyersanyagokból, biztosítva, hogy a rendszer ellenálljon még a helyi, zord körülményeknek is. A RAULI kínálata egész Európában, így Magyarországon is elérhető, a gyártó sikeres nemzetközi terjeszkedésének köszönhetően több díjat is elnyert.

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!