Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

Régi bányákban termelnének energiát a gravitáció segítségével

Létrehozva:

|

Gyakran felmerül a kérdés, hogy mi történjen a bezárt bányákkal. Nos, egy cég megoldást kínál a problémára. 

A Gravitricity nevű skót startup elgondolása és szabadalmaztatott technológiája egy rendkívül egyszerű elven alapul: egy hatalmas súly leengedéséhez és felemeléséhez egy bányaaknába. Hasonló elven működnek az inga-órák is, amelyeknél egy súly szolgál energiagenerátorként. A rendszer minimum 150 és maximum 1500 méter mélységű bányaaknákban használható, s legfeljebb 20 megawatt energiát termel. A megoldás akár 50 évig is működik karbantartás nélkül és költséghatékony, mert a meglévő infrastruktúrára épít. Amennyiben nem érhetők el régi bányaaknák, akkor természetesen lehetőség van arra is, hogy egy új aknát fúrjanak.

A Gravitricity megoldása elsősorban azért érdekes, mert nem a szél- vagy a napenergiára épül, hanem a nehézségi erőre. Amennyiben nagy mennyiségű energiára van szükség, akkor az adott súlyt másodpercek alatt leeresztik az aknába, míg, ha kevés energia kell, akkor a súly leeresztése lassan történik. A cég ugyanakkor azt tervezi, hogy az aknában változó nyomásviszonyokat is energiatermelésre fordítja. A startup eddig 650 000 font támogatást kapott az Innovate UK brit kormányzati innovációs ügynökségtől. Az első prototípus 2020-ig készülhet el. Amennyiben a rendszer sikeresnek bizonyul, akkor tiszta energiát lehet majd termelni a bezárt szénbányák helyén, ráadásul a beruházásoknak köszönhetően a munkájukat elveszítő bányászok is új munkalehetőségekhez juthatnak.

forrás: alternativenergia.hu

Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Zöld Energia

Napelemekre és fűtéskorszerűsítésre is ingyen pénzt ad az állám!

Létrehozva:

|

Szerző:

A napelemes és fűtéskorszerűsítési program főbb szabályai változatlanok, 100 százalékos támogatást kaphatnak a háztartások.

Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium energetikáért felelős államtitkára egy szeptember 6-i sajtótájékoztatón azt jelentette be, hogy szinte önellátóvá válhatnak a lakossági napelemes pályázat résztvevői – írja a Portfolio. Mint elmondta, a program lehetővé teszi, hogy a becsatlakozók maguk termeljék meg az általuk elfogyasztott energia jelentős részét. Ez a rezsiszabályok módosításának tükrében sokaknak jó hír. A program első fordulója év végén zárult le. A második, egyben utolsó forduló a Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyei csoportban, illetve a Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Somogy és Tolna megyei régióban november 28-án, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben, valamint Budapest és Pest megyében december 5-én kezdődik.

0 Ft-os villanyszámla napelem rendszerrel. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A legfőbb szabályok változatlanok: olyan háztartások vehetnek részt, amelyekben az éves bruttó átlagjövedelem nem haladja meg 4 millió 850 ezer forintot, a sikeres pályázók pedig 100 százalékos támogatást kapnak. A pénzt napelem-telepítésére, illetve egy komplex csomagra lehet felhasználni, ez a napelemek mellett a fűtéskorszerűsítést, az akkumulátor-telepítést és a nyílászárócserét is tartalmazza. Előbbi kategóriára legfeljebb 2,9, utóbbira pedig maximum 11,3 millió forintos támogatás érhető el.

Steiner Attila szerint a pályázatok most fognak beérni, a téli időszakban pedig már csökkenteni tudják a háztartások földgázkitettségét. Az államtitkár hozzátette: az első körben 43 ezer benyújtott igényt kellett kiértékelni, a pályázatok feldolgozásával jól haladnak. Eddig 21 800 támogatói döntést hoztak, mintegy 89 milliárd forintnyi összeget utaltak ki, az érintett projektek megvalósítása már elkezdődött. Mint kiemelte: november végéig az összes pályázat értékelését befejezik. Bár az utóbbi hetekben láthatóan felgyorsult a döntéshozatal, a nagy érdeklődés jelentősen lelassította a folyamatot. A második ütem eredetileg régiótól függően szeptemberben vagy októberben nyílt volna meg, a feldolgozás elhúzódása miatt viszont a kezdést későbbre kellett halasztani.

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák