Kapcsolatfelvétel

Otthon

Romantika és újrahasznosítás

Létrehozva:

|

A történet ugyan meseszerű, de megannyi köze van a praktikus, hétköznapi valósághoz. A helyszín Nyugat-Virginia, ahol él egy olyan művészházaspár, akik fejükbe vették hogy ott építik meg otthonukat, ahol először randevúztak.

A divattervező Lilah Horwitzról és párjáról, a fótos Nick Olsenről szól a romantikus történet, az ő közösen nézett naplementéjükről, és arról a közös elhatározásról amellyel otthonuk megépítésébe fogtak. Nem csekély áldozatot hoztak, hiszen mindketten odahagyták állásukat, felmondtak a munkahelyükön azért hogy álmukat megvalósítsák. Egyedülálló otthont terveztek, amelynek egyik különlegessége, hogy a teljes homlokzatot hajdani ablakokból építették meg. Minden munkálat a házépítés során az újrahasznosítás jegyében zajlott, természetes azzal a vágyálommal, hogy ismét együtt nézhessék a naplementét a hegyek felett, mint egykoron, szerelmük hajnalán. A cél megvalósult. A sokablakos homlokzat biztosítja, hogy az épület természetes fényárban úszik, szinte teljes mértékben nélkülözhetik a mesterséges világítást. Szerelmi fészkük kialakításához a környékbeli antik kereskedőknél is begyűjtöttek jónéhány “portékát”, és a garázsvásárokban is kutattak “egyedi kincsek” után. Végül is az épület nagy részét újrahasznosított fa képezi, a berendezés vintage (régies) stílusú, a nappali egyediség pedig egy ódon tűzhely adja.

 

 

Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Otthon

A lakosság egyre inkább korszerűsít

A rezsicsökkentés szabályainak módosítása ösztönzi a lakosság energiamegtakarítást célzó korszerűsítési terveit – derül ki a GKI és a Masterplast közös, augusztusi, reprezentatív felméréséből.

Létrehozva:

|

Szerző:

A szabályok módosítása miatt átalakultak a tervezett korszerűsítési feladatok. A külső nyílászárok cseréje iránt júliusban minden ötödik, augusztusban már minden negyedik, a fűtési rendszer korszerűsítése iránt pedig júliusban minden negyedik, a mostani felmérésben már minden harmadik felújítást tervező háztartás érdeklődött. A hőszigetelési munkák elvégzése iránti igények egy hónap alatt megduplázódtak. A napkollektor, a napelemes rendszer telepítése, cseréje iránti kereslet pedig valósággal “felrobbant”: míg júliusban a korszerűsítést tervezők 16 százaléka szeretett volna ilyen akcióba belevágni, addig augusztusban már csaknem 40 százalékuk. Az augusztusi felmérésben feltérképezték az energiamegtakarító korszerűsítési terveket. Ezer embert vontak be a kutatásba, amely nem, életkor, lakóhely és iskolai végzettség szerint reprezentatív volt. 

A felmérések 2020 januárjától a Masterplast Nyrt. támogatásával készülnek. Megállapították, hogy a háztartások 6,5 százaléka biztosan, 13,4 százaléka valószínűleg még az idén energiamegtakarítást célzó felújítást tervez. A finanszírozást segíti, hogy a szabályozás szerint az év végéig még elérhetők az Otthonfelújítási program forrásai. Bár a program esetleges hosszabbításról nem született döntés, azonban a válaszadók kétharmada teljesen, egyötödük pedig jórészt egyetért azzal, hogy az államnak a jövőben is támogatnia kellene a lakóingatlanok energia-felhasználásának csökkentésére irányuló lakossági beruházásokat. Arra is kitértek, hogy jövőre a háztartások 5,1 százaléka biztosan, 20,2 százaléka valószínűleg tervez energetikai korszerűsítést.

Az idén és jövőre korszerűsítést tervezők csoportja között jelentős az átfedés: az idén korszerűsítést tervezők 70 százaléka jövőre is folytatná ezt, a 2023-ban korszerűsíteni szándékozók 60 százaléka pedig már idén is “mozgolódna”. A felmérésben kapott válaszok alapján pedig jövőre a lakosság energiamegtakarítást célzó beruházásai tovább élénkülnek. A legaktívabbak a családi házak (például a “Kádár-kockák”) lakói: idén 26, jövőre 32 százalékuk készül (biztosan vagy valószínűleg) energetikai korszerűsítésre. A társasházi lakások lakói körében ugyanezek az arányok 9-10, illetve 13-14 százalék. Az alapterület növekedésével párhuzamosan erősödik a korszerűsítési szándék: az 51 négyzetméter alatti ingatlanban lakók körében a fenti két adat 11 százalék (2022-ben) és 16 százalék (2023-ban), míg a 150 négyzetméternél nagyobb ingatlanban lakóknak már a 40, illetve 47 százaléka készül idén, illetve jövőre energetikai korszerűsítésre.

 

mti

Advertisement
Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák