Kapcsolatfelvétel

Utazás

Százéves technológiától lesz környezetbarát az új fejlesztésű luxusjacht

Létrehozva:

|

Átlátszó medence, üvegházak és látványkonyha, ráadásul a luxushajó kibocsátása sem túl nagy.

Egy új, szénsemleges szuperjacht tervét mutatta be a 3deluxe vállalat – számol be az Interesting Engineering. A FY.01 nevű modell egy százéves technológiának köszönhetően képes kibocsátás nélkül hajózni. A katamarán Flettner-rotorral működik, a megoldást a német Anton Flettner dolgozta ki az 1920-as években. A technológia lényege, hogy a nagy, forgó, függőleges csövek a szélenergiát hasznosítva hajtják a járművet. A Flettner-rotorok a Magnus-hatás nevű jelenségen alapulnak, az utóbbi időkben pedig az új anyagok megjelenésével még hatékonyabbá és életképesebbé váltak. A technológiát manapság főként haszonhajókon használják, de a megoldás egyre inkább beszivárog más területekre is, írja az ökodrive.hu.

Az FY.01 tetején napelemek is találhatóak. Ezek szintén ellátják energiával a rendszert, a fő áramforrást viszont a Flettner-rotorok jelentik. A szélviszonyoktól függően a rendszer által adott energia felülmúlja az ugyanekkora vitorlák által biztosított energiát. A megoldásnak köszönhetően kevesebb energiát fogyaszt a hajó, szén-dioxid-kibocsátása pedig akár 40 százalékkal is mérséklődhet. A jachtba olyan akkumulátorokat is beszereltek, amelyek az energiatermelés hosszabb kimaradása esetén is tudnak áramot biztosítani.

A lenyűgöző energetikai megoldások mellett a hajó kényelmi szempontból is káprázatos. A luxusjachthoz többek között egy átlátszó medence is tartozik, amelyet a hajótestek és orrok közé illesztettek a koncepciórajzban. A medence melletti társalgónál egy tűzrakó is helyet kapott. A fedélzetben üvegházakat alakítottak ki, ezek friss alapanyagokat adhatnak a szomszédos, nyitott látványkonyhának. A lakóhelyek, a nappali, az ebédlő és egy belső kert a jacht középső részén található. A 3deluxe szerint hajója fontos lépés lehet a teljesen fenntartható ipar irányába. Björn Asmussen, a vállalat tengeri divíziójának vezetője úgy véli, az FY.01 nemcsak jövőbeli tulajdonosának látványos fenntarthatósági és innovációs nyilatkozata lehet, hanem egy olyan iparág számára is fontos, amely a fenntartható hedonista jövő irányába terelné a gondolkodásmódot.

Advertisement

Utazás

Új autóbuszokat állított forgalomba a Volánbusz Tolnában

Négy új, Volvo B6SC-8900 típusú autóbuszt állított forgalomba a Volánbusz április végén Tolna vármegyében, az új járművek nettó beszerzési értéke mintegy 255 millió forint volt; az új buszokkal a vármegyei flotta átlagéletkora 11,46 évre csökkent – közölte a társaság kedden az MTI-vel.

Létrehozva:

|

Szerző:

A Volánbusz 2018 óta Tolna vármegye csaknem 230 darabos autóbusz-állományának már több mint negyedét lecserélte. Eddig 59 új autóbusz érkezett a flottába, amely most tovább frissült a négy, legkorszerűbb, Euro 6e környezetvédelmi besorolású dízel motorral hajtott járművel – írták. A nagy befogadóképességű, hosszított szóló kivitelű Volvo buszok Szekszárd és Tamási vonzáskörzete mellett a szomszédos vármegyékbe: Szekszárdról többek között Siófokra, Balatonföldvárra, Harkányba és Pécsre is közlekednek. A 8 érintett autóbuszvonalon a közlekedési társaság évente mintegy 123 ezer utazást bonyolít. Beszámoltak arról, hogy a MÁV-Volán-csoport járműfiatalítási programjában az elmúlt öt évben az eddig lezárt beszerzéseknek köszönhetően 2205 új és újszerű autóbusz érkezett a Volánbuszhoz, és a vállalat további 295 járműre rendelkezik aláírt beszerzési megállapodással. Tolna vármegyébe legutóbb 20 Credobus Econell 12 és 6 Credobus Inovell 12 típusú autóbusz érkezett, a legújabb járművekkel együtt 63 új jármű fiatalította a flottát.

A Volánbusz 2022-ben csaknem 540 millió utazást bonyolított le országszerte. Tolna vármegyében 344 autóbusz-vezetővel 24 helyi és 112 helyközi vonalon szállítja az utasokat. Azt írták, hogy a Volánbusz flottájába a 2022-ben zárult közbeszerzési eljárás eredményeként 50 Volvo B6SC-8900 típusú autóbusz érkezett. Tolna mellett Baranya, Somogy, Vas, Veszprém, Zala, Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok es Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye helyközi autóbuszvonalain is találkozhatnak majd velük az utasok. Az alacsony belépésű, akadálymentes buszok légkondicionáltak, rendelkeznek elektronikus utastájékoztató rendszerrel, USB-töltőpontokkal és fedélzeti kamerarendszerrel is.

Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!