Kapcsolatfelvétel

Utazás

Százéves technológiától lesz környezetbarát az új fejlesztésű luxusjacht

Létrehozva:

|

Átlátszó medence, üvegházak és látványkonyha, ráadásul a luxushajó kibocsátása sem túl nagy.

Egy új, szénsemleges szuperjacht tervét mutatta be a 3deluxe vállalat – számol be az Interesting Engineering. A FY.01 nevű modell egy százéves technológiának köszönhetően képes kibocsátás nélkül hajózni. A katamarán Flettner-rotorral működik, a megoldást a német Anton Flettner dolgozta ki az 1920-as években. A technológia lényege, hogy a nagy, forgó, függőleges csövek a szélenergiát hasznosítva hajtják a járművet. A Flettner-rotorok a Magnus-hatás nevű jelenségen alapulnak, az utóbbi időkben pedig az új anyagok megjelenésével még hatékonyabbá és életképesebbé váltak. A technológiát manapság főként haszonhajókon használják, de a megoldás egyre inkább beszivárog más területekre is, írja az ökodrive.hu.

Az FY.01 tetején napelemek is találhatóak. Ezek szintén ellátják energiával a rendszert, a fő áramforrást viszont a Flettner-rotorok jelentik. A szélviszonyoktól függően a rendszer által adott energia felülmúlja az ugyanekkora vitorlák által biztosított energiát. A megoldásnak köszönhetően kevesebb energiát fogyaszt a hajó, szén-dioxid-kibocsátása pedig akár 40 százalékkal is mérséklődhet. A jachtba olyan akkumulátorokat is beszereltek, amelyek az energiatermelés hosszabb kimaradása esetén is tudnak áramot biztosítani.

A lenyűgöző energetikai megoldások mellett a hajó kényelmi szempontból is káprázatos. A luxusjachthoz többek között egy átlátszó medence is tartozik, amelyet a hajótestek és orrok közé illesztettek a koncepciórajzban. A medence melletti társalgónál egy tűzrakó is helyet kapott. A fedélzetben üvegházakat alakítottak ki, ezek friss alapanyagokat adhatnak a szomszédos, nyitott látványkonyhának. A lakóhelyek, a nappali, az ebédlő és egy belső kert a jacht középső részén található. A 3deluxe szerint hajója fontos lépés lehet a teljesen fenntartható ipar irányába. Björn Asmussen, a vállalat tengeri divíziójának vezetője úgy véli, az FY.01 nemcsak jövőbeli tulajdonosának látványos fenntarthatósági és innovációs nyilatkozata lehet, hanem egy olyan iparág számára is fontos, amely a fenntartható hedonista jövő irányába terelné a gondolkodásmódot.

Advertisement

Utazás

Felmérés: az online rendelők többsége is inkább a bolti vásárlást részesíti előnyben

Az elmúlt egy évben online rendelők 56 százaléka is a személyes, bolti vásárlást részesíti előnyben, ugyanakkor nagy eltérés van ebben az egyes korcsoportok között – derült ki a Reacty Digital és az Olcsobbat.hu közös felméréséből.

Létrehozva:

|

Szerző:

Az MTI-hez kedden elküldött összefoglaló szerint a 60-79 évesek háromnegyede szíve szerint inkább személyesen venné meg a termékeket, míg a 18-29 éves korosztályban már tízből hatan az online vásárlást preferálják. Az online vásárlók 66 százalékánál a futáros házhozszállítás volt a leggyakoribb szállítási mód az elmúlt egy évben. A csomagautomaták népszerűsége nőtt, míg az üzletben, telephelyen, irodában történő személyes átvétel aránya kissé visszaesett. A csomagautomatát választók 79 százaléka azért dönt e mellett az átvételi mód mellett, mert így nem kell az üzletek nyitvatartásához igazodnia vagy a futárt várnia. Szintén erős érv, hogy ez a szállítási mód olcsóbb, mint egyes más alternatívák. A csomagautomatát választók 21 százalékánál szempont volt, hogy környezetbarát megoldásnak véli a módszert. A 18-79 éves válaszadók 31 százaléka az internetes, 26 százaléka inkább a személyes vásárlást tartja környezettudatos megközelítésnek, 43 százalék pedig egyformán vélekedik a kettőről. Minél fiatalabb valaki, annál valószínűbb, hogy az online rendelést tartja környezettudatosabbnak a személyes vásárlással szemben.

A 18-79 évesek 15 százalékánál fordult már elő, hogy azért nem rendelt meg valamit online, mert az ellentmondott volna környezetvédelmi törekvéseinek. Az online rendelők háromnegyede inkább, vagy minden alkalommal elektronikus számlát választana vásárlásai mellé, ha szabadon dönthet ebben a kérdésben. Minél magasabb iskolai végzettsége van valakinek, annál inkább preferálja az online számlát, de összességében még a legfeljebb általános iskolai végzettséggel rendelkezők is inkább az online felé hajlanak. Az online vásárlók 54 százaléka számára vonzóbb az a webáruház, amely egyértelműen jelzi, hogy környezettudatosan szállít vagy olyan csomagolást használ. A Reacty Digital 2022. november 10-22. között végezte 1000 fős kutatását a VeVa online kutatási közösségben, az eredmények kor, nem, iskolai végzettség, illetve a lakóhely régiója szerint reprezentatívak a 18-79 éves magyar lakosságra.

Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!