Kapcsolatfelvétel

Zöldinfó

Támadják a tudósok a Wall Street Journalt

Létrehozva:

|

Továbbra is az olajlobbit támogatja és a megújuló energiahordozókat támadja a Wall Street Journal. Egy új alkalmazás azonban lehetővé teszi, hogy a tudósok gyorsan beszóljanak a helytelen állításokat publikáló sajtóorgánumoknak.

A szakemberek élnek is a lehetőséggel. A Massachusetts Institute of Technology-n (MIT) egy ösztöndíjas, Yale-en végzett szakember fejlesztett ki alkalmazást, mely a Climate Feedback nevet kapta. Ezt az applikációt a Wall Street Journal klímaváltozást tagadó glosszáinak megcáfolására is használták már. Az innovációt a Hypthes.is nevű non-profit szervezet finanszírozta.

Steven E. Koonin “Climate Science Is Not Settled” (A klímatudomány nem eldöntött) című cikkét – mely azt állítja, hogy a “természetes variabilitás” számlájára írható a globális felmelegedés – például hat tudós kritizálta a Climate Feedback segítségével, derült ki a Salon.com szúrópróbaszerű vizsgálódásából.

A tudósok értékelik is a világhálóra kitett cikkeket egy 0-tól 5-ig terjedő skálán. Az alkalmazás mögött álló szoftverfejlesztő egyelőre nem mondott véleményt arról, vajon a jobboldali vagy a baloldali sajtó követ-e el több tévedést Amerikában a klímatudományról szóló cikkekben.
Fosszilis bértollnokok

A Wall Street Journal újabban olyan glosszák (úgynevezett opinion editorial-anyagok) jelentek meg, melyek ellenezték a szélenergia adókedvezményekkel történő támogatását az USA-ban, pontosabban annak folytatását. (Ennek köszönhetően 2013-től 12 000 megawattnyi szélenergia-kapacitást helyeztek üzembe. A lejáró támogatási forma meghosszabbítása a kongresszus feladata lenne.)

A Salon.com rámutatott, hogy e cikkek szerzőinek több esetben anyagi érdekeit fűződtek az olajlobbi nézeteinek hangoztatásához. A milliárdos Koch-testvérek vállalatbirodalmának körébe tartozik Tim Phillips, az Americans for Prosperity nevű szervezet vezetője, melyet Kochék támogatnak. Az American Energy Alliance (AEA) elnöke, Tom Pyle számos helyi lapban – mint a Boston Herald és a Detroit News – jelentetett meg hasonlóan szélenergia-ellenes véleményt. Az AEA-ről tudni kell, hogy az International Energy Research (IER) aktivista szervezete. Utóbbi több százezer dollárnyi támogatásban részesült az ExxonMobiltól. Tim Philips – a másik cikkben – persze az IER kutatási anyagaiból származó adatokat idéz.

Advertisement

Mindkét szerző azzal érvel, hogy a szélenergiának egyenlő, fair versenyhelyzetben kell helytállnia. De nem említik, hogy ez nem biztosított: a fosszilis szektor 21 milliárd dollárnyi támogatásban részesül, mutatott rá a Salon.com.

A New York Times egyébként nemrég cikket közölt arról, hogy a megújulók árai versenyképesek: a szél- és napenergia az USA egyes régióiban olcsóbb megoldás, mint a földgáz és a széntüzeléses erőművek áramtermelése.

forrás: piacesprofit.hu

Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Zöldinfó

Az újrahasznosítható műanyag raklapok előnyei a fa változatokkal szemben

A logisztikai és anyagmozgatási iparágakban az árucikkek és termékek hatékony mozgatása és tárolása kulcsfontosságú. A raklapok az egyik alapvető eszközei ennek a folyamatnak, amelyek segítségével az árukat könnyedén szállíthatjuk, tárolhatjuk és kezelhetjük. Azonban az iparág gyors fejlődése és a fenntarthatóság iránti növekvő igények miatt egyre nagyobb figyelmet szentelnek az alternatív megoldásoknak, mint például az újrahasznosítható műanyag raklapok.

Létrehozva:

|

Szerző:

Ezeknek az új generációs raklapoknak számos előnye van a hagyományos fa változatokkal szemben, amelyek hatékonyabbá és fenntarthatóbbá teszik a logisztikai folyamatokat:

Az egyik fő előnye az újrahasznosítható műanyag raklap termékeknek az, hogy sokkal tartósabbak és strapabíróbbak, mint a fa raklapok. Utóbbiak ugyanis könnyen sérülhetnek, repedhetnek vagy rothadhatnak, különösen nedves vagy korrozív környezetben. Ezzel szemben az újrahasznosítható műanyag raklapok ellenállnak a külső károsító hatásoknak, így jóval nagyobb élettartammal rendelkeznek a fa változatoknál. Ezáltal csökkentik a raklapok cseréjéből és karbantartásából fakadó extra költségeket, valamint minimalizálják az áruk károsodásának kockázatát.

A műanyag raklapok könnyűsúlyúak és egységesek, ami könnyebbé teszi a kezelésüket és a mozgatásukat. A fa raklapok gyakran változatos méretekben és súlyokban érkeznek, ami nehezítheti azok mobilizálását és összehangolását a logisztikai folyamatok során. Az egységes méretekkel rendelkező műanyag raklapok azonban egyszerűbbé teszik a raktározási és szállítási műveletek tervezését és optimalizálását.

A fenntarthatóság szempontjából is kedvezőbbek az újrahasznosítható műanyag raklapok. Mivel visszaforgatható műanyagból készülnek, hozzájárulnak a faforrások megőrzéséhez és a környezeti terhelés csökkentéséhez. A fa raklapok gyakran fakitermelésből származnak, ami erdőírtáshoz és biodiverzitás-vesztéshez vezethet. Az újrahasznosítható műanyag raklapok gyártása és felhasználása kevesebb káros anyag kibocsátással jár, így csökkenthető az iparág ökológiai lábnyomát.

Advertisement

A Schoeller Allibert plasztik raklapok például teljes mértékben újrahasznosíthatók – a használt raklapokat begyűjtik a gyártóközpontjaikban, majd egy alapos tisztítást, csiszolást, mosást és szárítást követően új formába öntik őket, és máris újra felhasználhatók anélkül, hogy hozzájárultak volna a világ szeméthalmainak növeléséhez.

A műanyag raklapok könnyen tisztíthatók és fertőtleníthetők – ez különösen fontos az élelmiszere és egészségügyi iparágban. A fa raklapok sokszor nehezebben tisztíthatók, és a nedvesség hatására könnyen baktériumokat és egyéb szennyeződéseket tartalmazhatnak. A plasztik változatoknak azonban az agresszívabb, invazív mosási metódusok sem okoznak kárt, így kiválóan sterilizálhatók és újra felhasználhatók a kényes árucikkek szállításához/tárolásához.

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!