Kapcsolatfelvétel

Zöldinfó

Támadják a tudósok a Wall Street Journalt

Létrehozva:

|

Továbbra is az olajlobbit támogatja és a megújuló energiahordozókat támadja a Wall Street Journal. Egy új alkalmazás azonban lehetővé teszi, hogy a tudósok gyorsan beszóljanak a helytelen állításokat publikáló sajtóorgánumoknak.

A szakemberek élnek is a lehetőséggel. A Massachusetts Institute of Technology-n (MIT) egy ösztöndíjas, Yale-en végzett szakember fejlesztett ki alkalmazást, mely a Climate Feedback nevet kapta. Ezt az applikációt a Wall Street Journal klímaváltozást tagadó glosszáinak megcáfolására is használták már. Az innovációt a Hypthes.is nevű non-profit szervezet finanszírozta.

Steven E. Koonin “Climate Science Is Not Settled” (A klímatudomány nem eldöntött) című cikkét – mely azt állítja, hogy a “természetes variabilitás” számlájára írható a globális felmelegedés – például hat tudós kritizálta a Climate Feedback segítségével, derült ki a Salon.com szúrópróbaszerű vizsgálódásából.

A tudósok értékelik is a világhálóra kitett cikkeket egy 0-tól 5-ig terjedő skálán. Az alkalmazás mögött álló szoftverfejlesztő egyelőre nem mondott véleményt arról, vajon a jobboldali vagy a baloldali sajtó követ-e el több tévedést Amerikában a klímatudományról szóló cikkekben.
Fosszilis bértollnokok

A Wall Street Journal újabban olyan glosszák (úgynevezett opinion editorial-anyagok) jelentek meg, melyek ellenezték a szélenergia adókedvezményekkel történő támogatását az USA-ban, pontosabban annak folytatását. (Ennek köszönhetően 2013-től 12 000 megawattnyi szélenergia-kapacitást helyeztek üzembe. A lejáró támogatási forma meghosszabbítása a kongresszus feladata lenne.)

A Salon.com rámutatott, hogy e cikkek szerzőinek több esetben anyagi érdekeit fűződtek az olajlobbi nézeteinek hangoztatásához. A milliárdos Koch-testvérek vállalatbirodalmának körébe tartozik Tim Phillips, az Americans for Prosperity nevű szervezet vezetője, melyet Kochék támogatnak. Az American Energy Alliance (AEA) elnöke, Tom Pyle számos helyi lapban – mint a Boston Herald és a Detroit News – jelentetett meg hasonlóan szélenergia-ellenes véleményt. Az AEA-ről tudni kell, hogy az International Energy Research (IER) aktivista szervezete. Utóbbi több százezer dollárnyi támogatásban részesült az ExxonMobiltól. Tim Philips – a másik cikkben – persze az IER kutatási anyagaiból származó adatokat idéz.

Advertisement

Mindkét szerző azzal érvel, hogy a szélenergiának egyenlő, fair versenyhelyzetben kell helytállnia. De nem említik, hogy ez nem biztosított: a fosszilis szektor 21 milliárd dollárnyi támogatásban részesül, mutatott rá a Salon.com.

A New York Times egyébként nemrég cikket közölt arról, hogy a megújulók árai versenyképesek: a szél- és napenergia az USA egyes régióiban olcsóbb megoldás, mint a földgáz és a széntüzeléses erőművek áramtermelése.

forrás: piacesprofit.hu

Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Zöldinfó

Mennyit spórolhatok a ház hőszigetelésével?

Létrehozva:

|

Szerző:

A rezsiszabályok módosítása óta rengeteg háztartás próbálja visszavenni fogyasztását, az egyik legnépszerűbb módszer a belső hőszigetelés.

Tényleg megéri a beruházás? Ennek járt utána a Pénzcentrum. Egy átlagos hazai családi házban a falakon keresztül akár 30-40, a nyílászárókon 15-20, a padlón keresztül pedig 10-15 százaléknyi hő szökhet el. Éppen ezért megfelelő szigetelés hiányában gyakorlatilag az utcát fűti az ember. Mindenekelőtt érdemes tisztában lenni vele, hogy a hazai vállalatok jelenleg igen leterheltek, az alapanyagok és a kivitelezés ára pedig folyamatosan nő. Emiatt sokan kapkodnak, csak részben végzik el a felújítást, ami problémás lehet. Amennyiben valaki a belső hőszigetelés mellett dönt, alaposan át kell gondolnia a beruházást, hiszen az épületek határoló szerkezetei egy rendkívül összetett rendszert alkotnak.

A hőszigetelés komoly előnyökkel jár, fontos azonban, hogy jó szakembert és rendszert válasszunk. A Pénzcentrum iparági információi szerint a többség azt a nézetet vallja, hogy a szigetelésnek alapvetően kívül kell lennie, emellett fontos, hogy a hibák elkerülése érdekében ne egyedül vágjunk bele a munkába.

0 Ft-os villanyszámla napelem rendszerrel. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

„A belső oldalt (azaz a meleg felületet) csak akkor érdemes szigetelnünk, ha tényleg nagyon muszáj. De akkor is csak abban az esetben, ha előtte szakértő elvégezte a páratechnikai és a műszaki ellenőrzést” – mondta Lestyán Mária építészmérnök, a Rockwool fejlesztési és alkalmazástechnikai vezetője a lapnak. Egy fal belső leszigetelésével a lakást megóvjuk a hidegtől, de a falszerkezetet nem, a külső szerkezeti fal ugyanis lényegesen hidegebbé válik, ami növeli a penészedés esélyét.

A szakértő szerint belső szigetelésnél a pincefödémet vagy a padlást mi is leszigetelhetjük a hideg oldal felől. „Ez sok esetben hasznos is lehet, hiszen a kádárkockák esetében például a padlásfödémen keresztül akár 30 százalékos is lehet a hőveszteség. Azonban a szobák esetében már jóval óvatosabbnak kell lenni: a belső oldalon hőhidak alakulhatnak ki, amik penészedéshez vezethetnek” – mondta Lestyán Mária.

Advertisement

A legtöbb esetben a falszerkezetek belső szigetelése miatt, folyamatos használat mellett a falak hőtároló képességét-tömegét szinte teljesen elveszítjük. A fűtés lekapcsolásakor így egy hideg külső szerkezettel rendelkező épület gyorsabban fog elkezdeni hűlni, mint melegebb külső szerkezetek esetén. Ha ezek ellenére is mindenképpen a szobák belső szigetelését választjuk, akkor Lestyán Mária szerint a legjobb az, ha azokat a helyiségeket szigeteltetjük, amelyeket telente nem fűtünk. A hőszigetelés finanszírozására több lehetőség is adott, megvalósíthatjuk önerőből, banki hitelből, állami támogatásból vagy akár ezek kombinációjából. Az év végéig elérhető otthonfelújítási program keretében például akár a beruházás árának 50 százalékát is visszakaphatják a gyermeket nevelő családok.

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák