Kapcsolatfelvétel

Design

Urban DIY-Award: Újragondolt életterek Bécsben

Létrehozva:

|

A „csináld magad“-mentalitásnak Bécsben már nem csak a négy fal között van helye. Az osztrák főváros a városújítás és közösségépítés jegyében olyan kezdeményezéseket vár, amelyek élettel töltik meg a köztereket. Az első alkalommal meghirdetett Urban DIY-Award ötletpályázat legjobbjait ajándékutalvánnyal díjazzák.

Legyen az gerillakötő-mozgalom, vagy egy raklapnyi kiskert az utcán, a bécsiek elhivatottan fáradoznak lakókörnyezetük élhetőbbé tételén. Ezt látva az osztrák főváros Lakhatási, lakásépítési és városújítási ügycsoportja (MA25) ötletpályázatot írt ki. Az első alkalommal meghirdetett Urban DIY-Award olyan kezdeményezések megvalósítását segíti, amelyek élettel töltik meg a köztereket, és hozzájárulnak a közösségi kapcsolatok építéséhez.

„A ’csináld magad’-mentalitás ma nagyon divatos. Mi is arra szeretnénk ösztönözni a bécsieket, hogy vegyék ki a részüket városunk alakításából. Ezalatt pedig nem csak azt értem, hogy vonzóbbá tegyük és szépítgessük. Olyan ötleteket keresünk, amelyek az együttélést és a közösségi létet erősítik, pozitívan hatnak a környezetünkre valamint növelik a lakó- és életkörülményekkel való elégedettséget és a városrész életminőségét“ – magyarázza Michael Ludwig városi tanácsos.

A kiírásra 2014. október 6-ig lehet benyújtani a pályázatokat. Elsősorban új funkciókat és felhasználási módokat nyújtó, egyszerűen és kis költséggel kivitelezhető javaslatokat várnak, amelyek átértelmezik a jólismert élettereket. A zsűri által legjobbnak ítélt és megvalósításra érdemes kezdeményezéseket 2.000 euró összértékben ajándékutalvánnyal díjazzák. A díjátadóra az ügyosztály fennállásának 40 éves jubileumán, október 22-én kerül majd sor.

További információk és nevezési lap.

Tippek az ötleteléshez.

Advertisement
Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Design

Megnyílt a Mol új székháza

Megnyílt a Mol Campus, a vállalat új székháza Budapesten, a Kopaszi-gát mellett; az épületben 2500 ember dolgozik majd a cég növekedésén, mert biztosítani kell Magyarország energiaellátását – mondta a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója a megnyitó ünnepségen, csütörtökön.

Létrehozva:

|

Szerző:

Hernádi Zsolt hozzátette, az épületet a Foster + Partners és magyarországi partnere, a Finta Stúdió tervezte. A belsőépítészeti megoldásokat a Kinzo és a Minusplus tervező és designer iroda dolgozta ki. A kivitelezésért pedig a Market Építő Zrt. felelt. Emlékeztett, 2016-ban azért döntöttek úgy, hogy új saját tulajdonú székházat építenek, mert hittek a jövőben. Hozzátette, a Campus a jövő generációinak készült, az épület azt üzeni: “a Mol itt volt, itt van itt is lesz a következő évtizedekben”. Kiemelte, a Mol Magyarország első olyan zászlóshajója, amely külföldön is sikereket tudott felmutatni. Ma már a régió meghatározó iparvállalata. A Mol-csoport a világ 21 országában van jelen. Ugyanakkor jelezte, bármennyire is nemzetközi a cég “itthon otthon van”, mert a Mol magyar multiként úgy döntött, hogy Budapesten építkezik, itt építik meg a jövő irodaházát. Hernádi Zsolt arra is kitért, hogy az üzemanyag fronton elszabadult káoszt valamennyire sikerült csillapítani, szerdán már 30 százalékkal csökkent a fogyasztás az elmúlt napokhoz képest, de még nem állt helyre a rend.

Ratatics Péter, a vállalatcsoport fogyasztói szolgáltatásokért felelős ügyvezető igazgatója közölte, a Campus 143 méter magas, nettó alapterülete 86 ezer négyzetméter. Az MTI kérdésére elmondta, az új székház felépítését a Mol saját forrásból finanszírozta, a beruházás értékét azonban üzleti titokra hivatkozva nem hozta nyilvánosságra. Azt azonban megjegyezte, hogy a Campus a Magyarországon felépülő irodaházaknál nagyjából 20 százalékkal magasabb értéket képvisel. A megnyitót követően a történelmi egyházak XI. kerületi képviselői megáldották a Mol Campust.

A helyszínen kiadott közlemény szerint a Mol Campus Budapest egyik legdinamikusabban fejlődő városrészében, a BudaParton épült fel. A Mol 2500, eddig 9 különböző telephelyen dolgozó kollégáját költözteti az új székházba. Hozzátették, az olyan innovatív megoldásoknak köszönhetően, mint az épületen található 900 négyzetméternyi napelem, valamint a geotermikus energiát használó hűtési és fűtési rendszer a Mol Campus a legszigorúbb fenntarthatósági elvárásokat is teljesíti.

 

 

Advertisement

Kép: MTI/Balogh Zoltán

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!