Kapcsolatfelvétel

Design

Urban DIY-Award: Újragondolt életterek Bécsben

Létrehozva:

|

A „csináld magad“-mentalitásnak Bécsben már nem csak a négy fal között van helye. Az osztrák főváros a városújítás és közösségépítés jegyében olyan kezdeményezéseket vár, amelyek élettel töltik meg a köztereket. Az első alkalommal meghirdetett Urban DIY-Award ötletpályázat legjobbjait ajándékutalvánnyal díjazzák.

Legyen az gerillakötő-mozgalom, vagy egy raklapnyi kiskert az utcán, a bécsiek elhivatottan fáradoznak lakókörnyezetük élhetőbbé tételén. Ezt látva az osztrák főváros Lakhatási, lakásépítési és városújítási ügycsoportja (MA25) ötletpályázatot írt ki. Az első alkalommal meghirdetett Urban DIY-Award olyan kezdeményezések megvalósítását segíti, amelyek élettel töltik meg a köztereket, és hozzájárulnak a közösségi kapcsolatok építéséhez.

„A ’csináld magad’-mentalitás ma nagyon divatos. Mi is arra szeretnénk ösztönözni a bécsieket, hogy vegyék ki a részüket városunk alakításából. Ezalatt pedig nem csak azt értem, hogy vonzóbbá tegyük és szépítgessük. Olyan ötleteket keresünk, amelyek az együttélést és a közösségi létet erősítik, pozitívan hatnak a környezetünkre valamint növelik a lakó- és életkörülményekkel való elégedettséget és a városrész életminőségét“ – magyarázza Michael Ludwig városi tanácsos.

A kiírásra 2014. október 6-ig lehet benyújtani a pályázatokat. Elsősorban új funkciókat és felhasználási módokat nyújtó, egyszerűen és kis költséggel kivitelezhető javaslatokat várnak, amelyek átértelmezik a jólismert élettereket. A zsűri által legjobbnak ítélt és megvalósításra érdemes kezdeményezéseket 2.000 euró összértékben ajándékutalvánnyal díjazzák. A díjátadóra az ügyosztály fennállásának 40 éves jubileumán, október 22-én kerül majd sor.

További információk és nevezési lap.

Tippek az ötleteléshez.

Advertisement
Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Design

Tájépítészeti ötletpályázatot hirdetnek a Népliget megújítására

Létrehozva:

|

Szerző:

Tájépítészeti ötletpályázatot hirdet a Népliget megújítására a fővárosi önkormányzat – közölte a Főpolgármesteri Hivatal kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint a pályázat célja, hogy a Népliget történeti kert jellegét megőrizve közparkként újuljon meg. A Népliget Budapest parkhálózatának legnagyobb zöldfelülettel rendelkező, gazdag múltjához képest jelenleg elhanyagolt állapotú parkja. Szövevényes története azonban a város szerkezeti fejlődésének, a főváros elköteleződésének és a kapcsolódó állami fejlesztéseknek köszönhetően most új korszakához érkezik. “A zöldfelület értékeit megőrizve az elzárt, elhagyatott parkból a fénykort idéző, sokszínű, élettel teli közpark válhat” – írták. A Főpolgármesteri Hivatal kiemelte: a Népliget rehabilitációja a Radó Dezső Terv legfontosabb kulcsprojektjei között szerepel.

A fővárosi önkormányzat első lépésben a lakosság bevonásával, állami szereplőkkel, valamint a kerületi önkormányzattal együttműködésben készítette el a Népliget stratégiai tervét, hogy hosszú távú jövőképet vázoljon a park ütemezett megújítására – emlékeztettek a kommünikében. A Főpolgármesteri Hivatal közölte: a pályázat célja a zöldfelületek klímabarát, ökologikus megújítása és mennyiségi növelése a burkolt felületek csökkentésével. A külső és belső gyalogos kapcsolatok erősítése, a kaputerek rendezése, a Népliget elérhetőségének, átjárhatóságának és biztonságának javítása. További célként jelölték meg az autóforgalom csökkentését a Vadja Péter út és a park belső úthálózatának forgalomcsillapításával, parkolóhelyek racionalizálásával. A tervek között szerepel a közparki funkciók bővítése, játszóterek fejlesztése, futókör és napozórét létesítése, az egykori Mutatványos tér helyén közösségi funkciókat kiszolgáló rendezvénytér kialakítása. További információk a pályázatról a nepliget.budapest.hu oldalon érhetők el.

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák