Kapcsolatfelvétel

Zöldinfó

“Zöld kórház”-díjra hirdet pályázatot a kórházszövetség

“Zöld kórház”-díjra hirdet pályázatot a Magyar Kórházszövetség, hogy elismerje és támogassa azokat az egészségügyi intézményeket, amelyek elkötelezettek a fenntarthatóság, a környezettudatosság mellett, valamint példaértékű megoldásokat vezettek be és tartanak fenn.

Létrehozva:

|

Napelem, akár 3 millió Ft vissza nem térítendő támogatással a Vidéki Otthonfelújítási Program keretében. Kalkuláljon itt. (x)

A kórházszövetség kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a legjobb pályázatot benyújtó intézmény elnyeri a Zöld kórház-díjat, vele együtt az egymillió forint összegű pénzjutalmat az E.ON Hungária Csoport jóvoltából. Az öt legjobb pályázati anyagot leadó kórház vezetőit emellett egynapos brüsszeli tanulmányúttal is jutalmazzák, ahol a szakma jeles képviselőivel találkozva a legjobb nemzetközi gyakorlatokból meríthetnek tapasztalatot. A kórházak különböző kategóriákban versenyezhetnek: a szervezők az energiahatékonyság, a hulladékkezelés, a vízgazdálkodás, a zöld beszerzés, illetve a környezettudatosságot elősegítő oktatási programok, valamint egyéb, a kiíró által nem kategorizált, további környezettudatos jó gyakorlatok alapján várják a pályázati anyagokat. A megmérettetésre bármely magyarországi kórház jelentkezhet március 14-ig. Idézik a közleményben Velkey Györgyöt, a Magyar Kórházszövetség elnökét, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatóját, aki azt mondta: az egészségügyi ellátórendszer önmagában a társadalmi felelősségvállalás egyik legteljesebb formája, feladatai ebből fakadóan túlmutatnak a gyógyításon.

Az intézmények működésekor nem csupán a betegellátásra kell összpontosítani, hanem figyelembe kell venni olyan egyéb célokat is, amelyek szintén az emberek egészségét szolgálják. Ilyenek a környezettudatosság és a fenntarthatóság. Mindez gyakran szorul háttérbe a mindennapi teendők terhei mellett, azonban elengedhetetlen, hogy hosszú távon ezek a szempontok is szerepet kapjanak az egészségügyi szektorban – emelte ki Velkey György.

Zöldinfó

Kitiltják az ultrafeldolgozott élelmiszereket és energiaitalokat az iskolákból

A spanyol korlátozza az olajban sült ételek számát, továbbá a félkész termékek használatát a közétkeztetésben.

Létrehozva:

|

Szerző:

Spóroljon a villanyszámláján! Kérje ingyenes napelem kalkulációnkat itt! (x)

A rendelet, amely egyéves felkészülési időt biztosít az oktatási intézményeknek, azzal a céllal született, hogy minden gyerek mindennap hozzájuthasson egészséges, tápláló és változatos étrendhez, függetlenül családja jövedelmi szintjétől. A jogszabályt kidolgozó fogyasztási minisztérium felmérése szerint ugyanis az alacsony, évi 18 ezer euró (7,3 millió forint) alatti jövedelemmel rendelkező családok 6 és 9 év közötti diákjainak 47 százaléka túlsúlyos, mert nem engedheti meg magának, hogy több friss vagy teljes értékű ételt egyen.

A közétkeztetési reform értelmében az ország 17 ezer iskolai menzának mindennap kínálniuk kell majd friss gyümölcsöt és zöldséget, amelyek legalább 45 százaléka szezonális kell legyen. Havonta legalább két alkalommal kell biztosítaniuk valamilyen bioterméket, vagy a kiadások 5 százalékát kell bioélelmiszerre fordítaniuk. A szaktárca szerint 1200 olyan intézmény működik, ahol soha nem szolgálnak fel halat a gyerekeknek, egy év múlva azonban legalább egyszer bele kell kerülnie a heti menübe, amelyben nem szerepelhet egynél többször olajban sült étel, de az sem lehet félkész termék. Teljes kiőrlésű gabonából készült kenyeret hetente kétszer, míg barna rizst vagy teljes kiőrlésű tésztát havonta négyszer kell majd biztosítani a gyerekeknek.

A menzán csak vizet szolgálhatnak fel italként, az automatákban és büfékben pedig csak olyan üdítőt árusíthatnak, amelynek cukortartalma nem haladja meg az 5 grammot adagonként. A minisztérium tájékoztatása szerint a reform részleteinek kidolgozásakor figyelembe vették a Spanyol Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozási Ügynökség, valamint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásait.

Tovább olvasom

Ezeket olvassák