Kapcsolatfelvétel

Zöldinfó

Zöld lesz a bécsi Eurovíziós Dalfesztivál

Létrehozva:

|

Az osztrák Környezetvédelmi Minisztérium fővédnöksége alatt rendezik meg a bécsi Eurovíziós Dalfesztivált. A szervezők azt ígérik, az idei show lesz a legzöldebb az fesztivál történetében és minden téren különösen ügyelnek majd a fenntarthatóságra.

A bécsi Eurovíziós Dalfesztivál szervezőinek figyelme az utazástól a vendéglátásig mindenre kiterjed. A belépőjegy felmutatásával a nézők ingyenesen vehetik igénybe a tömegközlekedési eszközöket, a betétdíjas, visszaváltható poharaknak köszönhetően pedig minden bizonnyal jóval kevesebb szemét keletkezik majd. Az akadálymentesítésre nemcsak a helyszínen, de a tévés közvetítés esetében is nagy figyelmet fordítanak. A show áramellátására nem használnak dízel aggregátorokat, hanem azt teljes egészében a nyilvános energiahálózatból fedezik. A versenyzők vendéglátásában pedig előnyben részesítik az osztrák bio-élelmiszereket.

2015. február 16-án Andrä Rupprechter miniszter és Alexander Wrabetz, az ORF vezérigazgatója megállapodást írtak alá, melynek értelmében az idei Eurovíziós Dalfesztivál lesz a legzöldebb a show történetében. „A 2015-ös Eurovíziós Dalfesztivál zöld történelmet fog írni. Az osztrák ‚Green Meetings‘ és ‚Green Events‘ környezetvédelmi tanúsítvány Európa-szerte egyedülálló és példaértékű. A ‚Zöld Eurovíziós Dalfesztivállal‘ bebizonyíthatjuk, hogy egy nagyrendezvény is lehet zöld, továbbá az egész világgal megismertethetjük szigorú klíma- és környezetvédelmi normáinkat“, magyarázta Rupprechter a sajtótájékoztatón, melyet a Bécsi Műszaki Egyetemhez tartozó „TUtheSky“ pluszenergiájú épületében tartottak.

A Mezőgazdasági, Erdőgazdasági, Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Minisztérium, mint fővédnök mindemellett átfogó szemléletformáló kampányt is indított. A klimaaktiv-coach.at oldalon az érdeklődők hasznos tippeket kaphatnak energiafogyasztásuk csökkentéséhez. A kampány résztvevői egy-egy tipp vállalásakor azonnal láthatják, hetente mennyivel csökken a széndioxid-kibocsátásuk, illetve mennyivel járulnak hozzá a Bécs által kitűzött klímavédelmi célokhoz. A kampány egyben nyereményjáték is, melynek során lapostévét, kerékpárt és Eurovízió-belépőt sorsolnak ki a résztvevők között.

Nyereményjáték itt.

A klímavédelmi kampány videója:

Advertisement

 

Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Zöldinfó

Mennyit spórolhatok a ház hőszigetelésével?

Létrehozva:

|

Szerző:

A rezsiszabályok módosítása óta rengeteg háztartás próbálja visszavenni fogyasztását, az egyik legnépszerűbb módszer a belső hőszigetelés.

Tényleg megéri a beruházás? Ennek járt utána a Pénzcentrum. Egy átlagos hazai családi házban a falakon keresztül akár 30-40, a nyílászárókon 15-20, a padlón keresztül pedig 10-15 százaléknyi hő szökhet el. Éppen ezért megfelelő szigetelés hiányában gyakorlatilag az utcát fűti az ember. Mindenekelőtt érdemes tisztában lenni vele, hogy a hazai vállalatok jelenleg igen leterheltek, az alapanyagok és a kivitelezés ára pedig folyamatosan nő. Emiatt sokan kapkodnak, csak részben végzik el a felújítást, ami problémás lehet. Amennyiben valaki a belső hőszigetelés mellett dönt, alaposan át kell gondolnia a beruházást, hiszen az épületek határoló szerkezetei egy rendkívül összetett rendszert alkotnak.

A hőszigetelés komoly előnyökkel jár, fontos azonban, hogy jó szakembert és rendszert válasszunk. A Pénzcentrum iparági információi szerint a többség azt a nézetet vallja, hogy a szigetelésnek alapvetően kívül kell lennie, emellett fontos, hogy a hibák elkerülése érdekében ne egyedül vágjunk bele a munkába.

0 Ft-os villanyszámla napelem rendszerrel. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

„A belső oldalt (azaz a meleg felületet) csak akkor érdemes szigetelnünk, ha tényleg nagyon muszáj. De akkor is csak abban az esetben, ha előtte szakértő elvégezte a páratechnikai és a műszaki ellenőrzést” – mondta Lestyán Mária építészmérnök, a Rockwool fejlesztési és alkalmazástechnikai vezetője a lapnak. Egy fal belső leszigetelésével a lakást megóvjuk a hidegtől, de a falszerkezetet nem, a külső szerkezeti fal ugyanis lényegesen hidegebbé válik, ami növeli a penészedés esélyét.

A szakértő szerint belső szigetelésnél a pincefödémet vagy a padlást mi is leszigetelhetjük a hideg oldal felől. „Ez sok esetben hasznos is lehet, hiszen a kádárkockák esetében például a padlásfödémen keresztül akár 30 százalékos is lehet a hőveszteség. Azonban a szobák esetében már jóval óvatosabbnak kell lenni: a belső oldalon hőhidak alakulhatnak ki, amik penészedéshez vezethetnek” – mondta Lestyán Mária.

Advertisement

A legtöbb esetben a falszerkezetek belső szigetelése miatt, folyamatos használat mellett a falak hőtároló képességét-tömegét szinte teljesen elveszítjük. A fűtés lekapcsolásakor így egy hideg külső szerkezettel rendelkező épület gyorsabban fog elkezdeni hűlni, mint melegebb külső szerkezetek esetén. Ha ezek ellenére is mindenképpen a szobák belső szigetelését választjuk, akkor Lestyán Mária szerint a legjobb az, ha azokat a helyiségeket szigeteltetjük, amelyeket telente nem fűtünk. A hőszigetelés finanszírozására több lehetőség is adott, megvalósíthatjuk önerőből, banki hitelből, állami támogatásból vagy akár ezek kombinációjából. Az év végéig elérhető otthonfelújítási program keretében például akár a beruházás árának 50 százalékát is visszakaphatják a gyermeket nevelő családok.

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák