Kapcsolatfelvétel

Zöldinfó

Zöld lesz a bécsi Eurovíziós Dalfesztivál

Létrehozva:

|

Az osztrák Környezetvédelmi Minisztérium fővédnöksége alatt rendezik meg a bécsi Eurovíziós Dalfesztivált. A szervezők azt ígérik, az idei show lesz a legzöldebb az fesztivál történetében és minden téren különösen ügyelnek majd a fenntarthatóságra.

A bécsi Eurovíziós Dalfesztivál szervezőinek figyelme az utazástól a vendéglátásig mindenre kiterjed. A belépőjegy felmutatásával a nézők ingyenesen vehetik igénybe a tömegközlekedési eszközöket, a betétdíjas, visszaváltható poharaknak köszönhetően pedig minden bizonnyal jóval kevesebb szemét keletkezik majd. Az akadálymentesítésre nemcsak a helyszínen, de a tévés közvetítés esetében is nagy figyelmet fordítanak. A show áramellátására nem használnak dízel aggregátorokat, hanem azt teljes egészében a nyilvános energiahálózatból fedezik. A versenyzők vendéglátásában pedig előnyben részesítik az osztrák bio-élelmiszereket.

2015. február 16-án Andrä Rupprechter miniszter és Alexander Wrabetz, az ORF vezérigazgatója megállapodást írtak alá, melynek értelmében az idei Eurovíziós Dalfesztivál lesz a legzöldebb a show történetében. „A 2015-ös Eurovíziós Dalfesztivál zöld történelmet fog írni. Az osztrák ‚Green Meetings‘ és ‚Green Events‘ környezetvédelmi tanúsítvány Európa-szerte egyedülálló és példaértékű. A ‚Zöld Eurovíziós Dalfesztivállal‘ bebizonyíthatjuk, hogy egy nagyrendezvény is lehet zöld, továbbá az egész világgal megismertethetjük szigorú klíma- és környezetvédelmi normáinkat“, magyarázta Rupprechter a sajtótájékoztatón, melyet a Bécsi Műszaki Egyetemhez tartozó „TUtheSky“ pluszenergiájú épületében tartottak.

A Mezőgazdasági, Erdőgazdasági, Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Minisztérium, mint fővédnök mindemellett átfogó szemléletformáló kampányt is indított. A klimaaktiv-coach.at oldalon az érdeklődők hasznos tippeket kaphatnak energiafogyasztásuk csökkentéséhez. A kampány résztvevői egy-egy tipp vállalásakor azonnal láthatják, hetente mennyivel csökken a széndioxid-kibocsátásuk, illetve mennyivel járulnak hozzá a Bécs által kitűzött klímavédelmi célokhoz. A kampány egyben nyereményjáték is, melynek során lapostévét, kerékpárt és Eurovízió-belépőt sorsolnak ki a résztvevők között.

Nyereményjáték itt.

A klímavédelmi kampány videója:

Advertisement

 

Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Zöldinfó

Ezekben tér el az új otthonfelújítási program az előzőtől

Az új otthonfelújítási programban kötelező lesz kamatmentes hitelt is felvenni.

Létrehozva:

|

Szerző:

2021-2022 után előreláthatóan idén júniusban is elindul az otthonfelújítási program hazánkban, az új, 108 milliárdos pályázat feltételei viszont több szempontból is eltérnek a korábbi támogatási rendszerétől. A Portfolio most tíz fontos különbséget gyűjtött össze.

Az első jelentős eltérés, hogy míg az előző programban minden lakásként vagy lakóházként nyilvántartott ingatlannal lehetett pályázni, amely az igénylő és/vagy kiskorú gyermeke legalább 50%-os tulajdonában volt, addig az új támogatás ingatlanok jóval szűkebb körét érinti. A programba csak az 1990 előtt épült, a vezetékes gázhálózathoz csatlakozott családi házakkal lehet bekapcsolódni.

Szintén fontos különbség, hogy – a korábbi programmal ellentétben – lesz energetikai elvárás, így például szobafestéssel nem lehet pályázni. A támogatás csak a 30%-os energiamegtakarítást eredményező hőszigetelésre, nyílászárócserére, víz- és fűtésrendszercserére fordítható.

Noha a lakóingatlanok körét szűkítették, sokak számára kedvező lehet, hogy immár nem elvárás a gyermek megléte a pályázásnál. Az előző programnál követelmény volt, hogy az érintett háztartásban az igénylő legalább egy 25 év alatti gyermeket neveljen, ilyenről most nincs szó.

Kötelező lesz ugyanakkor hitelt felvenni. Az évekkel ezelőtti programban lehetőség volt arra, hogy a pályázó 100%-ban előfinanszírozza a felújítást, majd utólag igényelje akár a teljes projekt 50%-át, legfeljebb 3 millió forintot. Most azonban a támogatást csak a hitel aktuális tőketartozásának a mérséklésére lehet igénybe venni: először fel kell venni az akár 6 millió forintos kamatmentes hitelt, majd ennek tőketartozását a vissza nem térítendő támogatásból lehet csökkenteni – járástól függően maximum 2,5-3,5 millió forinttal. A hitel 8 évre vehető fel, törlesztőrészlete a támogatás igénybevétele után 26-36 ezer forint körül mozoghat.

Advertisement

Az előző támogatást akár önerő nélkül is igénybe vehető, hiszen a maximum 6 millió forintnyi elszámolható összeget akár 100%-ban elő lehetett finanszírozni a kereskedelmi bankoknál felvehető kamattámogatott otthonfelújítási hitellel. Az elszámolható beruházási összeg ezúttal 7 millió forintra emelkedik, ugyanis egy 1 millió forintos önerőt is elvár a kormány.

A hitelfeltétel és az önerő tehát szigorítást jelent a korábbi programhoz képest, ám a hitel kamatmentes lesz, ami egyértelmű könnyítés. Az előző otthonfelújítási hitelt az 5 éves állampapírhozam 1,3-szeresére rúgó kamattámogatás mellett, 3%-os ügyfélkamattal lehetett felvenni. Ha maradna a 3%-os kamat, akkor a támogatás igénybevétele után megmaradó 2,5-3,5 millió forintos hiteltartozás törlesztőrészlete 29-41 ezer forint lenne, ehelyett viszont csak 26-36 ezer forint lesz az összeg.

A korábbi otthonfelújítási hitelt bármely banknál fel lehetett venni, amely kínált ilyen terméket, a mostani körben viszont Magyar Fejlesztési Bank január 26-án március 8-ai ajánlattételi határidővel elindított közbeszerzési eljárásán nyertes hitelintézeteknél lesz elérhető. A nyertesek nevét még nem hirdették ki, de a Portfolio úgy tudja, hogy a Gránit Bank, az MBH Bank és az OTP Bank konzorciuma pályázott.

Fontos különbség továbbá, hogy míg az előző programban a feltételek minden régióban azonosak voltak, addig az új pályázatban a vissza nem térítendő támogatás összege az adott járás átlagjövedelmétől függ. Ahol eléri az átlagjövedelem az országos átlag 110 százalékát, ott 2,5 millió, 75 és 110 százalék között 3 millió, 75 százaléka alatt pedig 3,5 millió lesz az összeg.

A keretösszeget tekintve is beszélhetünk különbségről: a korábbi pályázat esetében ilyet nem határoztak meg, a két év alatt végül 295 ezer család összesen 620 milliárd forintnyi állami támogatást kapott. A mostani programot azonban a Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv REPowerEU fejezetéből finanszírozzák, keretösszege pedig 108 milliárd forint lesz, ebből mintegy 20 ezer családi ház energetikai korszerűsítése valósulhat meg.

Advertisement

Ezzel összhangban a program a keret kimerüléséig futhat majd. A korábbi pályázat az előre tervezett módon 2022 végéig élt, most viszont végső dátumot nem szabtak. Feltételezhető, hogy a keret viszonylag gyorsan kimerül majd, ezért érdemes már most, a program indulása előtt kivitelező után nézni.

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!