Kapcsolatfelvétel

Otthon

A Smart Home – Intelligens otthon megvalósítása most már az átlag háztartások részére is elérhető! – 1. rész mit takar a Smart Home kifejezés

Létrehozva:

|

Az idei évben az aránylag pici lakásoktól kezdve a villákon át egészen az irodákba és ipari létesítményekbe is szereltünk be intelligens épületautomatikát illetve megjelentek érdeklődés szinten a kivitelezés vagy tervezés alatt álló társasházak is!

Lassacskán a 2013-as év vége felé közeledve tapasztalataink alapján abszolút kijelenthető, hogy az intelligens otthon koncepció kora elérkezett – állítja Kocsis Zoltán a Loxvill Épületautomatizálás Ésszerűen Kft. ügyvezetője.

Intelligens otthonok terén most nagyságrendileg ahhoz a korszakhoz értünk, amikor az autókba tömegesen kezdték el beépíteni a fedélzeti computereket. Jelenleg pedig ez a vezérlési alkatrész minden autóban megtalálható és valószínűsíthetjük, hogy új építkezések és felújítások esetén már a legtöbb ingatlanba is előnyeik miatt az intelligens vezérlő egységek beépítésre fognak kerülni.

Egy autóipari statisztikát párhuzamba állítva: a GM 1981-től kezdte nagy volumenben beszerelni az autókba az elektronikus vezérlőegységet, 1988-ban pedig már több mint 28.000 vezérlő egységet gyártott.

Fontos megjegyezni, hogy egyelőre nemcsak a legtöbb építtető, hanem még a szakma elgondolásában is sokszor téves vagy más képzelet él az intelligens otthon kifejezéssel kapcsolatosan. Természetesen ez nem probléma és ha megnézzük, akkor a világ különböző kontinensein is eltérően vélekednek a Smart Home lényegéről és funkcióiról. De mivel bármilyen koncepció megvalósítható ugyanazon intelligens otthon vezérlési automatikával, ezért ez egyáltalán nem jelent problémát.

De egyelőre nem menjünk ennyire előre és mielőtt megnéznék miért van itt az ideje az intelligens otthonoknak, muszáj röviden és nem mindenre kiterjedően tisztáznunk az intelligens otthonok működését.

Mi is az a Smart Home?

Az intelligens otthon azt jelenti, hogy házunknak vannak érzékelő illetve impulzus adó egységei (ilyenek a hőmérséklet érzékelők, fényérzékelők, mozgásérzékelők, kapcsolók illetve egyéb egységek) amelyek jelei a központi vezérlő egységbe futnak be és ez a vezérlő egység az előre beállított program alapján utasítást ad ki házunk erőforrásainak, beavatkozóinak (ilyenek a kazán, a radiátorszelep vagy osztógyűjtő szelepek, a redőny, a világítás stb…) amit azok végrehajtanak. Összegezve tehát egy intelligens otthonban bármely eszközünk jele bármilyen előre beállított reakciót hajthat végre házunkon.

A lényegi különbség a hagyományos villanyszereléshez képest, hogy a hagyományos erősáramú vezetékeink csak oda mennek el, ahol az energiára szükség van és nem kell átmenniük a kapcsolókon, tehát kevesebb erősáramú kábel kell. A kapcsolókhoz és érzékelőkhöz pedig gyengeáramú kábellel kell elmenni, amelyek jelei utána a központi vezérlőegységbe futnak be és bármely kapcsoló impulzusa bármilyen előre beállított folyamatot elindíthat. Pl.: egy kapcsoló az ágyunk mellett egyszeri nyomásra le illetve felkapcsolhatja a hálószobánk világítását, míg két egymás utáni nyomásra lehúzza a redőnyünket. De ha a kapcsolót mégsem erre szeretnék használni, beállíthatjuk, hogy két kattintásra áramtalanítsa a nappaliban bekapcsolva hagyott tv dugalját így kikapcsolva azt.

Nézzünk meg egy másik lehetséges feladatot, amely során egyetlen impulzus komplett műveleteket hajthat végre. Hozzátesszük ez csak egy összetett feladat bemutatása, sokkal egyszerűbb dolgokra is használható egy intelligens rendszer, amelyről a 2. részben írunk. Idáig nem tartózkodott otthon senki és megérkezünk. Az ajtónyitásra (vagy a riasztó kiiktatására vagy a mozgásérzékelő jelére vagy szimplán egy kapcsoló jelére) felkapcsol az előszobai fővilágítás, felkapcsolódik a hangulatvilágítás és felhúzódnak a nappaliban a redőnyök, bekapcsol kedvenc zenénk, a szellőztető rendszer elindul, kigyullad a kerti világítás, elkezd felfűteni a szauna (ha délután 5 óra után értünk haza). Az előzőekből látszik, hogy életvitelünkhöz és szokásainkhoz igazodva bármilyen opciókkal felruházhatjuk intelligens vezérlési rendszerünket.

Az előzőkből kiindulva látszik, hogy egy előre tervezett modern villanyszerelés esetén bármely kapcsolónk bármit és bármilyen összetettségben kapcsolhat. Ha megunjuk, akkor pedig nem használjuk vagy a funkciót más kapcsolóra programozzuk át. Ezenkívül ha elektromos hálózatunkat modern villanyszerelés mentén alakítjuk ki és meggondoljuk magunkat hol legyenek az érzékelők, akkor mindössze egy egyszerű modulbővítéssel bárhova felhelyezhetünk vezeték nélküli érzékelőket és kapcsolókat, amelyekhez ráadásul elem sem kell.

A jelenleg leggyorsabban fejlődő vezeték nélküli technológiával akár utólag is nagyon sok minden megvalósítható, ugyanis nagy gyorsasággal fejlődnek az elem és vezeték nélküli érzékelők, kapcsolók és beavatkozók, amelyek alkalmazása áruk miatt jelenleg csak ott éri meg ahol egyáltalán nem lehet vagy nagyon nem akarnak kábelezni. Illetve megoldást jelenthet az akkor is ha utólag derül ki, hogy valamilyen igény elmaradt és csak egyes részfeladatokat oldanak meg vezeték nélküli egységekkel.

Az intelligens otthonok szabadság érzete

Egy Smart Home rendszer esetében lehetőség van otthonunk távolról történő felügyeletére is. Az épületfelügyeletnek több funkciója lehet.

Tulajdonosként hasznos lehet számunkra, hogy távolról bármikor ránézhetünk otthonunkra és a funkciókat is vezérelhetjük. Például ha elmentünk otthonról megnézhetjük beriasztottunk-e, lekapcsoltuk-e a villanyt, tartózkodik-e valaki otthonunkba stb… De be is riaszthatunk vagy beengedhetjük a takarítónőt, gyermekünket vagy a vendégeinket. A hőmérsékletet felvehetjük, ha korábban érkezünk haza mint elterveztük vagy ha hétvégi házunkba megyünk.

Épület karbantartóként – ugyanis sokszor a tulajdonos épületének karbantartását az építtetőre vagy külsős cégre bízza – azonnal láthatjuk, ha a tulajdonosnak bármilyen problémája van mi lehet annak az oka. Amennyiben a tulajdonosnak bármilyen speciális igénye van átprogramozhatjuk a rendszer bármely tulajdonságát vagy ha csak annyi az igény átállíthatjuk a fűtési igényt, ez általában az idősebb lakóknak segítség. Ezenkívül a rendszer automatikusan küldhet értesítést a karbantartóknak, ha bármelyik része meghibásodott pl.: nem működik a hőszivattyú, nem működik egy szelep stb..

Energiamenedzsmet oldaláról megközelítve, mint az autók fogyasztásmérőjénél, ugyanúgy kaphatunk információkat épületünk energiafelhasználásról. Sokan vezetés közben is a pillanatnyi fogyasztásmérőt figyelik, kvázi versenyezve saját magukkal a minél kisebb fogyasztás elérése végett. Ugyanez elérhető intelligens otthonoknál is és hamarosan a szolgáltatók rendszereinek fejlődésével (már van akinél elérhető) a rendszer a kívánt időpontban automatikusan fogja elküldeni a mért adatokat az energiaszolgáltatóknak. Mint ahogy már arról beszámoltuk alternatív energiák hatékony felhasználásának vezérlése terén pedig elengedhetetlen egy intelligens központi vezérlőrendszer.

A Smart Home kapcsolóiról

Intelligens otthonunkat irányíthatjuk okostelefonról. Erre a funkcióra legalább ugyanannyian vágynak, mint amennyien idegenkednek tőle! Csináltunk olyan házat ahol összesen annyi hagyományos kapcsoló volt, ahány helység, de volt olyan projektünk is ahol ugyanannyi kapcsoló volt mint hagyományos villanyszerelés esetén, csak több funkciót kaptunk cserébe (akár rejtett funkciókat is). A saját álláspontunk, hogy érdemes az optimális középutat megtalálni, amelyet természetesen a tulajdonosok beállítottsága is befolyásolni fog.

Nézzünk néhány példát. Sokan nem kérnek külön kezelőegységeket otthonukhoz mert inkább saját telefonjukat használják ezen célra, míg mások legalább egy kezelőegységként funkcionáló tabletet helyeznek el szintenként. A redőnyök mozgatásához van aki nem kér külön kapcsolót, hanem ráhagyja az automatikára és csak telefonjával változtat azon, míg mások minden redőnyhöz külön kapcsolót szeretnének.

Valljuk be őszintén, hogy sokszor csak lakásunkkal történő együttélés során derül ki, hogy jól döntöttünk-e. És ebben verhetetlen egy intelligens otthon, ugyanis úgy állítjuk be később a funkciókat ahogy szeretnénk vagy vezeték nélküli kapcsolókat oda helyezünk el ahova csak szeretnénk és olyan funkciót kap amire csak igény van.

Tehát otthonunk későbbi funkcióváltásaira is könnyedén vésés és átalakítás nélkül felkészülhetünk, akár családbővülésről, eladásról vagy igényeink megváltozásáról van szó!

A folytatásában kiderül, hogy miért értelmezik máshogy a Smart Home koncepciót a különböző kontinensen élő emberek és ez miért nem befolyásolja magát a koncepciót. És megtudhatjuk, hogy valóban az intelligens otthonok tömeges kialakításának start mezőjén állunk-e?

Otthon

8 négyzetméteres ökolakás 25 millió forintért jöhet?

Létrehozva:

|

Szerző:

Az egyedi konstrukció meghódította a piacot. Az ökokapszula egy 750W szélturbinával és egy 880W napelemmel rendelkezik, s mind a két berendezés rá van kötve a 10 kWh akkumulátorra.

Emellett a kis méretű otthon összegyűjti a tetőről az esővizet, amelyet aztán egy szűrő segítségével tisztít meg.  A vécé egy biokomposztálóból áll, de a jövőben várhatók olyan modellek is, amelyek eltüzelik majd a keletkező anyagokat. A teljes ház 1350 kilogrammot nyom, mindezt az teszi lehetővé, hogy a külső borítás szénszálba burkolt alumínium. Az egyetlen problémát a kis méret mellett az jelenti, hogy az ökokapszula jelenleg nagyon drága: az ára 79 900 euró vagyis 24.850.000 forint, amely négyzetméterenként 3.017.000 forintot jelent.

forrás: alternativenergia.hu

Tovább olvasom

Otthon

Napelemes tetőcserepet vagy napelemet használjak?

Létrehozva:

|

Szerző:

Elon Musk egyik legerősebb, a napelemes tetőcserép mellett szóló érve, hogy olcsóbb lesz, mint az új tető és az új napelem panelek összege, ez az, amivel Musk a háztulajdonosok legtöbbjeinél érvelt, írta az mnnsz.hu.

A közeljövőben minden bizonnyal a hagyományos napelemek fogják még uralni a piacot, hisz már több évtizedes kiforrott technológiával rendelkeznek. Azonban elkerülhetetlenül feltételezésekre alapozunk, és a Tesla új napelemes tetőcserepekből álló tetőjét a napelemmel ellátott „prémium tetővel” hasonlítják össze. „Az esetek 80 vagy még magasabb százalékában a Tesla Solar Roof tetőcserepeinek van gazdasági szempontból értelme, és ezek néznek ki a legjobban, és ezek lesznek a legtartósabbak” – állította Musk. Bár a gazdaságosság fontos a tömeggyártásra áttérés szempontjából, a túlzott összpontosítás félrevezető lehet. Egy üvegből készült, integrált fotovoltaikus elemekkel rendelkező cserép prémium terméknek minősül, amelyen nem lehet összehasonlítani a piacon kapható legolcsóbb napelemekkel felszerelt tetővel.

 

0 Ft-os villanyszámla, egyszerűen. Kérjen itt ajánlatot napelemes rendszerre. 15 percen belül részletes, személyre szabott árajánlatot kap. (x)

Tovább olvasom

Otthon

Nyári hőség, avagy segíthet-e a lakásszellőztetés?

Létrehozva:

|

Szerző:

Kint 37°-ot mutat a hőmérő, bent ha szerencsénk van csak 28-at. Szellőztetni nem tudunk, hacsak nem akarjuk beengedni a forróságot. Mi tévők legyünk?

Elutaznánk, de mi legyen a rendszerrel? Menjen-ne menjen?

Tud-e hűteni a rendszer?

Sok hasonló kérdés merül fel nyár közepén. Hiszen amikor a rendszer beépítéséről gondolkodik az ügyfél, elsősoran a téli időszak kérdéskörét szokták vizsgálni. Nézzük meg, mit tesz a lakásszellőztetés a fülledt, meleg nyári napok leküzdésére!

 

Az első kérdés, amit rendre feltesznek az ügyfelek: tud-e hűteni a rendszer?

A légkezelőgép önmagában jelentős mértékben nem alkalmas hűtésre. Lehetséges utóhűtő hozzákapcsolása a rendszerhez, azonban családi ház mértékben ez nagyon jelentős többletköltséggel jár, és nem éri meg. Ugyanis a lakászszellőztető rendszer kis légmennyiségekkel dolgozik, eltérően egy közösségi tértől, egy bevásárlóközponttól, ahol sokkal magasabb légcsereszámokkal, nagyobb légkezelőgépekkel kombináni lehet és érdemes is a szellőztetést és a hűtést. A lakások, családi házak esetében a kis légmennyiségek miatt csak kis mértékben járulna hozzá az épület hűtéséhez az utóhűtő beépítése, ezért ez a beruházás jellemzően nem éri meg a befektetett összeget.

Azonban önmagában a légkezelőgép is hozzájárul 1-1,5°-kal a hűtéshez az automata bypass funkcióval. Ez azt jelenti, hogy éjszaka, amikor kinn felfrissül a levegő, és lejjebb megy a hőmérséklet, a légkezelőgépben nem megy át a hőcserélőn a kinti hideg levegő, hanem elkerüli azt, és egyenesen beáramlik a belső befújó ágakba. Azaz a hőcserélőt kihagyva nem forgatja vissza a napközben bent felgyűlt hőenergiát a rendszerbe a hőcserélő. Így hozzá járul a légkezelőgép az épület felfrissüléséhez.

Mondhatnánk azt is, hogy ezt ablaknyitással is elérhetjük, és ez így igaz is. Azonban akkor a szűrőt is kihagyjuk a rendszerből, és pont a nyári pollenszezon idején szűretlenül engedjük be a levegőt a háztartásba, az arra érzékeny családtagjaink legnagyobb sajnálatára.

A lakásszellőztető rendszer tehát nagyban segíti az allergiás megbetegedésben szenvedők pollenmentesebb, tisztább levegőhöz jutását a nyári szezonban.

 

Akkor hogy hűtsük a lakásunkat, mit tehet még a rendszer a további komfortérzet növekedéséért?

Családi házunk hűtésére javasolni szoktuk egyéb hűtésre alkalmas rendszerek kiépítését. Lehet az split klíma, vagy felülethűtés.

A hűtési teljesítmény növelésében azonban nagy szerepet játszhat, ha a légkezelőgépünket entalpiás hőcserélővel kiegészítve választjuk ki.

Entalpiás hőcserélős légkezelőgép választása esetén ugyanis a klímás, fan coilos hűtési rendszer kiegészítése szellőztetéssel nagyon hasznos, és nagyban növeli a hűtés hatékonyságát.

Ekkor a külső levegő jellemzően nedves, meleg (azaz fülledt), a benti levegő pedig hideg és száraz. Ezáltal az entalpia hőcserélővel felszerelt gépünkben a benti száraz levegő a kinti nedves levegőt szárítja, azaz párát von el a kívülről érkező levegőből. Ez az energiaelvonás azzal is jár, hogy a befújt szárított levegő felmelegítése rövidebb időt vesz igénybe. Így csökkentve a hűtési költségünket.

Azaz az entalpia hőcserélős légkezelőgép jelentősen hozzájárul a hűtési rendszer hatásfokának javításához, valamint a fülledt kinti levegőből páraelvonással teszi elviselhetőbbé ezeket a záporokkal-zivatarokkal terhelt időszakokat.

Felülethűtés esetén ez a folyamat sokkal rövidebb ideig érvényes, így ebben az esetben az entalpia hőcserélő kisebb mértékben növeli a hűtési hatásfok emelkedését a klímás, fan coilos hűtési rendszer teljesítmény jellemzőinek emelkedéséhez képest.

Elutazunk, kikapcsoljuk-e a rendszer?

A légkezelőgépek típustól függően 3-4 fokozaton képesek működni. Amennyiben elutazunk, érdemes a rendszert alapfokozatra állítani, így a belső légtér minimális légcseréje végbemegy, de csökken a rendszer energiafelhasználása ebben az időszakban, hiszen emberi tevékenységgel amúgy sem emeljük a helyiségek páratartalmát.

Amennyiben ódzkodunk hetekre magára hagyni a rendszert, természetesen le is lehet állítani teljesen. Ekkor a megérkezésünkkor érdemes maximális fokozatra kapcsolni, hogy gyorsabban frissüljön fel, cserélődjön le a távollétünk alatt bepállott levegő.

Nagyon fontos ilyen esetekben, hogy a kiépítéskor be legyen építve a két külső ágba visszacsapószelep. Amennyiben leállítjuk a rendszert, és nincs légmozgás, a szelep zár, és így nem tudnak bemenni a külső rácson, tetőn elhelyezett kifúvófejen esetleg bejutó bogarak a lakásba.

Láthatjuk tehát, hogy habár a hűtésben közvetlenül kevés szerepet játszik a légkezelőgép, mégis közvetve nagyon nagy hatással lehet az épületünk hűtési teljesítményének növelésében. Az entalpia hőcserélő felhasználásával minőségi javulás érhető el a komfortérzetünk emelésében.

Nem utolsó sorban pedig ne felejtsük el, hogy a légkezelőgép használatával a szűrt levegő nagyban hozzájárul az allergiás megbetegedések tüneteinek csökkentéséhez!

A lakásszellőztető rendszer életünk sok szegmensét teheti kellemesebbé, komfortosabbá. Keresse a C3 Technik Studio kft munkatársait, akik segítenek a műszaki tervezésben és a megfelelő kiegészítők kiválasztásában is!

Legyen kellemes a lakás klímája a nyári hőségriadó idején is!

 

forrás: www.c3technik.hu

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák