Kapcsolatfelvétel

Otthon

A Smart Home – Intelligens otthon megvalósítása most már az átlag háztartások részére is elérhető! – 1. rész mit takar a Smart Home kifejezés

Létrehozva:

|

Az idei évben az aránylag pici lakásoktól kezdve a villákon át egészen az irodákba és ipari létesítményekbe is szereltünk be intelligens épületautomatikát illetve megjelentek érdeklődés szinten a kivitelezés vagy tervezés alatt álló társasházak is!

Lassacskán a 2013-as év vége felé közeledve tapasztalataink alapján abszolút kijelenthető, hogy az intelligens otthon koncepció kora elérkezett – állítja Kocsis Zoltán a Loxvill Épületautomatizálás Ésszerűen Kft. ügyvezetője.

Intelligens otthonok terén most nagyságrendileg ahhoz a korszakhoz értünk, amikor az autókba tömegesen kezdték el beépíteni a fedélzeti computereket. Jelenleg pedig ez a vezérlési alkatrész minden autóban megtalálható és valószínűsíthetjük, hogy új építkezések és felújítások esetén már a legtöbb ingatlanba is előnyeik miatt az intelligens vezérlő egységek beépítésre fognak kerülni.

Egy autóipari statisztikát párhuzamba állítva: a GM 1981-től kezdte nagy volumenben beszerelni az autókba az elektronikus vezérlőegységet, 1988-ban pedig már több mint 28.000 vezérlő egységet gyártott.

Fontos megjegyezni, hogy egyelőre nemcsak a legtöbb építtető, hanem még a szakma elgondolásában is sokszor téves vagy más képzelet él az intelligens otthon kifejezéssel kapcsolatosan. Természetesen ez nem probléma és ha megnézzük, akkor a világ különböző kontinensein is eltérően vélekednek a Smart Home lényegéről és funkcióiról. De mivel bármilyen koncepció megvalósítható ugyanazon intelligens otthon vezérlési automatikával, ezért ez egyáltalán nem jelent problémát.

De egyelőre nem menjünk ennyire előre és mielőtt megnéznék miért van itt az ideje az intelligens otthonoknak, muszáj röviden és nem mindenre kiterjedően tisztáznunk az intelligens otthonok működését.

Mi is az a Smart Home?

Az intelligens otthon azt jelenti, hogy házunknak vannak érzékelő illetve impulzus adó egységei (ilyenek a hőmérséklet érzékelők, fényérzékelők, mozgásérzékelők, kapcsolók illetve egyéb egységek) amelyek jelei a központi vezérlő egységbe futnak be és ez a vezérlő egység az előre beállított program alapján utasítást ad ki házunk erőforrásainak, beavatkozóinak (ilyenek a kazán, a radiátorszelep vagy osztógyűjtő szelepek, a redőny, a világítás stb…) amit azok végrehajtanak. Összegezve tehát egy intelligens otthonban bármely eszközünk jele bármilyen előre beállított reakciót hajthat végre házunkon.

A lényegi különbség a hagyományos villanyszereléshez képest, hogy a hagyományos erősáramú vezetékeink csak oda mennek el, ahol az energiára szükség van és nem kell átmenniük a kapcsolókon, tehát kevesebb erősáramú kábel kell. A kapcsolókhoz és érzékelőkhöz pedig gyengeáramú kábellel kell elmenni, amelyek jelei utána a központi vezérlőegységbe futnak be és bármely kapcsoló impulzusa bármilyen előre beállított folyamatot elindíthat. Pl.: egy kapcsoló az ágyunk mellett egyszeri nyomásra le illetve felkapcsolhatja a hálószobánk világítását, míg két egymás utáni nyomásra lehúzza a redőnyünket. De ha a kapcsolót mégsem erre szeretnék használni, beállíthatjuk, hogy két kattintásra áramtalanítsa a nappaliban bekapcsolva hagyott tv dugalját így kikapcsolva azt.

Nézzünk meg egy másik lehetséges feladatot, amely során egyetlen impulzus komplett műveleteket hajthat végre. Hozzátesszük ez csak egy összetett feladat bemutatása, sokkal egyszerűbb dolgokra is használható egy intelligens rendszer, amelyről a 2. részben írunk. Idáig nem tartózkodott otthon senki és megérkezünk. Az ajtónyitásra (vagy a riasztó kiiktatására vagy a mozgásérzékelő jelére vagy szimplán egy kapcsoló jelére) felkapcsol az előszobai fővilágítás, felkapcsolódik a hangulatvilágítás és felhúzódnak a nappaliban a redőnyök, bekapcsol kedvenc zenénk, a szellőztető rendszer elindul, kigyullad a kerti világítás, elkezd felfűteni a szauna (ha délután 5 óra után értünk haza). Az előzőekből látszik, hogy életvitelünkhöz és szokásainkhoz igazodva bármilyen opciókkal felruházhatjuk intelligens vezérlési rendszerünket.

Az előzőkből kiindulva látszik, hogy egy előre tervezett modern villanyszerelés esetén bármely kapcsolónk bármit és bármilyen összetettségben kapcsolhat. Ha megunjuk, akkor pedig nem használjuk vagy a funkciót más kapcsolóra programozzuk át. Ezenkívül ha elektromos hálózatunkat modern villanyszerelés mentén alakítjuk ki és meggondoljuk magunkat hol legyenek az érzékelők, akkor mindössze egy egyszerű modulbővítéssel bárhova felhelyezhetünk vezeték nélküli érzékelőket és kapcsolókat, amelyekhez ráadásul elem sem kell.

A jelenleg leggyorsabban fejlődő vezeték nélküli technológiával akár utólag is nagyon sok minden megvalósítható, ugyanis nagy gyorsasággal fejlődnek az elem és vezeték nélküli érzékelők, kapcsolók és beavatkozók, amelyek alkalmazása áruk miatt jelenleg csak ott éri meg ahol egyáltalán nem lehet vagy nagyon nem akarnak kábelezni. Illetve megoldást jelenthet az akkor is ha utólag derül ki, hogy valamilyen igény elmaradt és csak egyes részfeladatokat oldanak meg vezeték nélküli egységekkel.

Az intelligens otthonok szabadság érzete

Egy Smart Home rendszer esetében lehetőség van otthonunk távolról történő felügyeletére is. Az épületfelügyeletnek több funkciója lehet.

Tulajdonosként hasznos lehet számunkra, hogy távolról bármikor ránézhetünk otthonunkra és a funkciókat is vezérelhetjük. Például ha elmentünk otthonról megnézhetjük beriasztottunk-e, lekapcsoltuk-e a villanyt, tartózkodik-e valaki otthonunkba stb… De be is riaszthatunk vagy beengedhetjük a takarítónőt, gyermekünket vagy a vendégeinket. A hőmérsékletet felvehetjük, ha korábban érkezünk haza mint elterveztük vagy ha hétvégi házunkba megyünk.

Épület karbantartóként – ugyanis sokszor a tulajdonos épületének karbantartását az építtetőre vagy külsős cégre bízza – azonnal láthatjuk, ha a tulajdonosnak bármilyen problémája van mi lehet annak az oka. Amennyiben a tulajdonosnak bármilyen speciális igénye van átprogramozhatjuk a rendszer bármely tulajdonságát vagy ha csak annyi az igény átállíthatjuk a fűtési igényt, ez általában az idősebb lakóknak segítség. Ezenkívül a rendszer automatikusan küldhet értesítést a karbantartóknak, ha bármelyik része meghibásodott pl.: nem működik a hőszivattyú, nem működik egy szelep stb..

Energiamenedzsmet oldaláról megközelítve, mint az autók fogyasztásmérőjénél, ugyanúgy kaphatunk információkat épületünk energiafelhasználásról. Sokan vezetés közben is a pillanatnyi fogyasztásmérőt figyelik, kvázi versenyezve saját magukkal a minél kisebb fogyasztás elérése végett. Ugyanez elérhető intelligens otthonoknál is és hamarosan a szolgáltatók rendszereinek fejlődésével (már van akinél elérhető) a rendszer a kívánt időpontban automatikusan fogja elküldeni a mért adatokat az energiaszolgáltatóknak. Mint ahogy már arról beszámoltuk alternatív energiák hatékony felhasználásának vezérlése terén pedig elengedhetetlen egy intelligens központi vezérlőrendszer.

A Smart Home kapcsolóiról

Intelligens otthonunkat irányíthatjuk okostelefonról. Erre a funkcióra legalább ugyanannyian vágynak, mint amennyien idegenkednek tőle! Csináltunk olyan házat ahol összesen annyi hagyományos kapcsoló volt, ahány helység, de volt olyan projektünk is ahol ugyanannyi kapcsoló volt mint hagyományos villanyszerelés esetén, csak több funkciót kaptunk cserébe (akár rejtett funkciókat is). A saját álláspontunk, hogy érdemes az optimális középutat megtalálni, amelyet természetesen a tulajdonosok beállítottsága is befolyásolni fog.

Nézzünk néhány példát. Sokan nem kérnek külön kezelőegységeket otthonukhoz mert inkább saját telefonjukat használják ezen célra, míg mások legalább egy kezelőegységként funkcionáló tabletet helyeznek el szintenként. A redőnyök mozgatásához van aki nem kér külön kapcsolót, hanem ráhagyja az automatikára és csak telefonjával változtat azon, míg mások minden redőnyhöz külön kapcsolót szeretnének.

Valljuk be őszintén, hogy sokszor csak lakásunkkal történő együttélés során derül ki, hogy jól döntöttünk-e. És ebben verhetetlen egy intelligens otthon, ugyanis úgy állítjuk be később a funkciókat ahogy szeretnénk vagy vezeték nélküli kapcsolókat oda helyezünk el ahova csak szeretnénk és olyan funkciót kap amire csak igény van.

Tehát otthonunk későbbi funkcióváltásaira is könnyedén vésés és átalakítás nélkül felkészülhetünk, akár családbővülésről, eladásról vagy igényeink megváltozásáról van szó!

A folytatásában kiderül, hogy miért értelmezik máshogy a Smart Home koncepciót a különböző kontinensen élő emberek és ez miért nem befolyásolja magát a koncepciót. És megtudhatjuk, hogy valóban az intelligens otthonok tömeges kialakításának start mezőjén állunk-e?

Otthon

Rovarok lepik el Budapestet, de ez a cél

Létrehozva:

|

Szerző:

Folytatódik Idén is a Vadvirágos Budapest program, amelyben 38 “rovarbarát” zöldfelületet jelöltek ki majdnem harminc hektáron – hangzott el a Főpolgármesteri Hivatal háttérbeszélgetésén.

Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes arról beszélt, hogy a tavaly indult, a biodiverzitás növelését célzó program eredményei már most megmutatkoznak: új, a területre jellemző növényfajok jelentek meg Budapesten. A tapasztalatok alapján néhány dolgon változtatnak, például javítani kívánnak az úgynevezett méhlegelőknél elhelyezett helyszíni tájékoztatáson – mondta. Kerpel-Fronius Gábor kijelentette: hisz abban, hogy ez egy jó program, amelyet az emberek szeretni fognak. Bardóczi Sándor főtájépítész elmondta, a Vadvirágos Budapest programhoz hasonlóak nyugat-európai nagyvárosokban és az Egyesült Államokban legalább tíz-tizenöt éves hagyományokra tekintenek vissza. A “túliparosított” mezőgazdaság a rendkívül sok vegyszerrel egyre hatékonyabban pusztítja a hasznos rovarokat, miközben felismerték, hogy ezen hasznos rovarok egyik ökológiai menedékét a nagyvárosok jelentik. A kijelölt területek a hatmillió négyzetméter fővárosi kaszált gyep 4,5 százalékát érintik. Ezeken a helyeken az évi nyolc-tíz helyett csak egy-két alkalommal kaszálnak, így a növényeknek van idejük virágozni, magot érlelni és terjeszteni.

A klímaváltozás elleni küzdelemról szólva elmondta, hogy az ilyen területeken alacsonyabb hőmérsékletet lehet mérni, mint a kaszáltgyeprészeken. Ha az előbbi területekből sok van a városban, az a helyi klímára, a hőszigetekre kedvező hatást gyakorol – mutatott rá Bardóczi Sándor. A területek átalakulása több évet vesz igénybe, és a természetes átalakulás “csúcsaként” esetenként megjelenhetnek védett növények is. Ugyanakkor már most több védett növényfaj – méhbangó, budai imola, Duna-völgyi csillagvirág – jelent meg több helyen – közölte a főtájépítész. A méhlegelőkön az intenzíven kaszált gyepekhez képest sokszínűbb az elővilág: 2-4-szer több növényfaj és 2,5-szer több és többféle beporzó rovar figyelhető meg.

Bardóczi Sándor kérdésre válaszolva elmondta, a parlagfű nem az olyan területeket szereti, mint amilyenek a kijelölt, regenerálódó helyek, ahol a természetes növényzet egy idő után kiszorítja a parlagfüvet. Bajor Zoltán, a Főkert természetvédelmi és erdőkezelési osztályvezetője, a Vadvirágos Budapest program szakmai vetője arról beszélt, hogy az elmúlt 50-60 évben vált jellemzővé a nagyvárosokban az intenzív kaszálás, régebben erre nem volt ekkora igény. Ehhez hozzászoktunk, de rájöttünk, hogy az intenzívebben kezelt területek sokkal melegebbek – mondta, kiemelve: ha újra hozzá tudunk szokni az egyébként természetes állapotokhoz, akkor vissza lehet jutni a környezetnek sokkal jobb kezelési módhoz.

A háttérbeszélgetésen közreadott tájékoztató szerint kiderült az is, hogy például a kutyák számára veszélyes toklászok (az egérárpa nevű gyomnövény megszáradt, széteső kalásza) nem szaporodtak a vadvirágos gyepeken, hiszen ez a gyomnövény éppen a sokszor zavart, rossz állapotú területeken található. Az egyetlen kijelölt terület, ahol kisebb mértékben megjelentek a toklászok – amelyet a Főkert le is kaszált – az Óbudai-sziget egyik korábban rendszeresen letaposott része volt – írták. Kiemelték, a szakemberek az észrevételek és egyeztetések alapján módosítottak több helyszínt vagy kezelési módot. Mint olvasható, a területek kijelölésénél a parkhasználati szempontból kevéssé frekventált, félreesőbb parkterületeket, ember által nem vagy alig járt rézsűket, útközöket, növénnyel beültetett elválasztósávokat kerestek.

Tovább olvasom

Otthon

Erős érveink vannak az otthoni víztisztítók mellett

Létrehozva:

|

Szerző:

Talán felesleges luxusnak tűnhet az otthoni víztisztítók használata, hosszú távon nagyon jó befektetésnek bizonyulhatnak, ráadásul csökkenthetik a háztartás műanyaghasználatát is.

Magyarországon kifejezetten jó minőségű a csapvíz, ez azonban nem zárja ki azt, hogy a helyi csővezetékek vagy lokális szennyeződések miatt ne lehessen probléma a tisztaságával. Éppen ezért nagyon sokan nem a csapvizet, hanem ásványvizet fogyasztanak – ez pedig számos környezetszennyezési problémát felvet. De mik a víztisztítók előnyei pontosan?

Csökkentheted vele a műanyagszennyezést

A műanyaghulladékok a környezetszennyezés egyik fő forrásai, Magyarországon két évvel ezelőtt évi 10 ezer tonna, a koronavírus-járvány alatt pedig évi 15 ezer tonna egyszer használatos műanyagot dobtunk ki a kukába. Bár a magyar Klíma- és természetvédelmi akcióterv idén július 1-től tiltja az egyszer használatos műanyagok forgalomba hozatalát, a vizespalackok nem esnek ilyen besorolás alá – még akkor sem, ha nagyon kevesen gyűjtik őket szelektíven, és a szelektív hulladékgazdálkodás rendszere sem a leghatékonyabb. A víztisztítók beszerzésével a csapvíz tisztábbá válik, így az is nyugodtan ihatja, akinek korábban voltak fenntartásai vele szemben – így kevesebb műanyagpalack fogy, és kevesebb kerül a kommunális hulladékba.

Kevesebb vizet használsz a segítségével

Egy jó víztisztító berendezés hozzájárul a felelős vízgazdálkodáshoz is, hiszen, ha már egy ilyen eszközt vásároltál az otthonodba, kisebb eséllyel pazarolod a vizet. Ezen felül, ha nemcsak a csapvizet szűröd vele, kevesebb mosószerre lesz szükséged a mosáshoz, mosogatáshoz (hiszen eleve tisztább vízzel dolgozol), ez pedig megint nagyon jót tesz a környezetnek.

Nőhet a háztartási eszközök hatékonysága

Ha nem megfelelő az otthonodban a vízminőség, annak a háztartási eszközök is kárát láthatják, idővel ugyanis csöveikben felgyülemlik a szennyeződés, ami rontja a hatékonyságukat. Ez a megfelelő vízszűrőkkel megelőzhető, így akár évekkel is meghosszabbíthatod az eszközök élettartamát, a hatékonyságukról nem is beszélve. Éppen ezért tényleg nemcsak az ivóvízre kell gondolni, ha vízszűrésről beszélünk, hanem a többi vízforrásra is – léteznek a lakás többi pontján dolgozó víztisztítók is, amelyek nagyon hasznosak lehetnek.

Tovább olvasom

Otthon

Ez a világ első napelemes, guruló lakása

Létrehozva:

|

Szerző:

Ha lakókocsira gondolunk, valószínűleg nem egy ultramodern, napelemes, elektromos autó jut az eszünkbe, amiben a tágas helyeken kívül minden megtalálható ahhoz, hogy kényelmesen érezzük magunkat.

Holland diákok azonban most pontosan ilyen kocsi prototípusát építették meg. Stella Vita – úgy hangzik, mint valami luxusszálloda neve, vagy egy igen drága ásványvíz, pedig valójában egy elektromos, környezetbarát lakókocsi prototípusát hívják így, amit eindhoveni diákok egy csapata épített meg. Az már biztos, hogy az elektromos autók megváltoztatják majd, hogyan közlekedünk – de ha erről van szó, általában inkább a városi közlekedésre, vagy rövid távú autózásra gondolunk, és nem arra, hogy egy elektromos, teljesen környezetbarát lakókocsival vágunk neki az országnak, vagy akár a kontinensnek. Eindhoveni gyerekek egy csoportja egyáltalán nem ilyen szűk látókörű: a Solar Team Eindhoven (Eindhoveni Szolárcsapat) huszonkét tanulója olyan lakókocsi-prototípust épített, ami teljesen zöld, napenergiával működik, és elektromos.

A Stella Vita fantázianévre keresztelt jármű az Eindhoveni Műszaki Egyetem diákjainak fejéből pattant ki. Nem elég, hogy az autó elektromos, még napenergiával is működik, az így kapott áram pedig a lakókocsi számos funkcióját el tudja látni. A naposabb időben a jármű akár 730 kilométert is el tud menni a szolárpanelek segítségével, az így nyert energiával pedig még a kávéfőző is működtethető, sőt, a tévét is lehet nézni, miközben töltöd a telefonodat, vagy éppen zuhanyzol. A lakókocsi felugró tetővel is rendelkezik, amely megnöveli a belmagasságot, így sokkal könnyebb kiegyenesedve főzni, dolgozni, vagy bármi mást csinálni benne.

Első blikkre talán furcsának tűnhet a lakókocsi dizájnja, de valójában minden funkcionális rajta. A hosszú tetőre szükség volt a szolárpanelek miatt, és a jármű egész formatervezése a praktikusság, az aerodinamikai szempontok és a helymaximalizálás céljából született. Ami a szolárpaneleket illeti, még két szettnyi megbújik a tető alatt belőlük, amit álló helyzetben lehet előhúzni.

Arról egyelőre nincs adat, hogy milyen akkumulátor dolgozik a kocsiban. A diákok szeptember 19-én indultak el európai körútjukra a Stella Vitával, a cél Spanyolország legdélebbi csücske. Az úton kizárólag napelemet fognak használni energiaforrásként. Valószínűleg így még azért kicsit problémás lesz az út, de talán már nem kell sokat várnunk ahhoz, hogy a napelemes elektromos lakókocsik a mindennapi valóságunkká váljanak.

 

Képek: Stella Vita Facebook

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák