Kapcsolatfelvétel

Utazás

A világ legszebb fürdőinek ranglistáján negyedik lett a Rudas fürdő

Létrehozva:

|

Negyedik helyezett lett a Rudas fürdő török kori termál medencéje a világ legszebb fürdőinek listáján.

A ranglistát egy amerikai internetes portál készítette, melyet naponta több százezer olvasó látogat. Ha Magyarország turizmusáról beszélünk, a termálvízkincsünk megkerülhetetlen téma.  A szóban forgó Rudas fürdőt 1566-1572 között építtette Szokoli Musztafa budai pasa, a török kori neve pedig „Zöld oszlopos fürdő” volt. Bár az oszlopnak már nyoma sincs, ma is láthatók a falakba épített zöld kövek. 1937-ben Budapestet megválasztották a világ fürdőfővárosának, ami nem meglepő, hiszen a város gyógyvizét hivatalosan nyolc gyógyfürdő hasznosítja. További érdekessége, hogy a fővárosban 19 féle gyógyvizet tartanak számon.

Az OzoneNetwork szerdai Egyenlítő c. műsorának vendége Szőke László Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a világon sok nívós fürdő van, de egyik sem főváros, így a világon Budapest egyedülálló. Ha valaki fürdőkúrára látogat a fővárosba, akkor sokkal több program és látnivaló közül válogathat, mintha egy kifejezetten fürdővárosba érkezne, ahol korlátozott számú kikapcsolódási lehetőség van. Ez igen csábító lehet a turisták számára. Szőke László elmondása szerint a gyógyvíz az a termálvíz, amit gyógyvízzé minősítenek. A termálvíz pedig az a mélyben lévő víz, ami valószínűleg több tízezer éve leszivárgott csapadékvíz, amely a lenti nyomás hatására felfelé tör, felmelegszik, és különféle ásványokat old ki a rétegekből.

 

Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Utazás

Dohányzási tilalom lépett életbe Barcelona minden tengerparti strandján

Létrehozva:

|

Szerző:

Dohányzási tilalom lépett életbe hétfőn Barcelona városának minden tengerparti strandján.

“Spanyolországban évente ötmillió cigarettacsikk kerül a tengerbe” – érvelt az intézkedés mellett Eloi Badia, az önkormányzat klímavészhelyzetért és ökológiai átmenetért felelős tanácsosa, hangsúlyozva, hogy a dohányszemét lebomlása legalább tíz évig tart. Emlékeztetett arra, hogy a katalán város tavaly kísérleti programként vezette be tíz tengeri standjából négyen a dohányzás tilalmát, amelynek eredményeként 50 százalékkal csökkent az eldobált csikkek mennyisége. A sikeres próba után mostantól minden tengeri strandon tilos lesz a dohányzás, de a cigarettamentesség nem vonatkozik a vízparti éttermekre és bárokra. A szabályozás szerint a strandokon dohányzók 30 eurós (12 ezer forintos) pénzbüntetést kaphatnak. Spanyolországban már ötszáz fölött van a füstmentes partszakaszok száma, például a Kanári-szigeteken 61, a valenciai tartományban 72, Andalúziában 48, a Baleár-szigeteken pedig 19 tengerparti fürdőhelyen tiltották meg a dohányzást környezet- és egészségvédelmi okokból.

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák