Kapcsolatfelvétel

Utazás

A világ legszebb fürdőinek ranglistáján negyedik lett a Rudas fürdő

Létrehozva:

|

Negyedik helyezett lett a Rudas fürdő török kori termál medencéje a világ legszebb fürdőinek listáján.

A ranglistát egy amerikai internetes portál készítette, melyet naponta több százezer olvasó látogat. Ha Magyarország turizmusáról beszélünk, a termálvízkincsünk megkerülhetetlen téma.  A szóban forgó Rudas fürdőt 1566-1572 között építtette Szokoli Musztafa budai pasa, a török kori neve pedig „Zöld oszlopos fürdő” volt. Bár az oszlopnak már nyoma sincs, ma is láthatók a falakba épített zöld kövek. 1937-ben Budapestet megválasztották a világ fürdőfővárosának, ami nem meglepő, hiszen a város gyógyvizét hivatalosan nyolc gyógyfürdő hasznosítja. További érdekessége, hogy a fővárosban 19 féle gyógyvizet tartanak számon.

Az OzoneNetwork szerdai Egyenlítő c. műsorának vendége Szőke László Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a világon sok nívós fürdő van, de egyik sem főváros, így a világon Budapest egyedülálló. Ha valaki fürdőkúrára látogat a fővárosba, akkor sokkal több program és látnivaló közül válogathat, mintha egy kifejezetten fürdővárosba érkezne, ahol korlátozott számú kikapcsolódási lehetőség van. Ez igen csábító lehet a turisták számára. Szőke László elmondása szerint a gyógyvíz az a termálvíz, amit gyógyvízzé minősítenek. A termálvíz pedig az a mélyben lévő víz, ami valószínűleg több tízezer éve leszivárgott csapadékvíz, amely a lenti nyomás hatására felfelé tör, felmelegszik, és különféle ásványokat old ki a rétegekből.

 

Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Utazás

Új autóbuszokat állított forgalomba a Volánbusz Tolnában

Négy új, Volvo B6SC-8900 típusú autóbuszt állított forgalomba a Volánbusz április végén Tolna vármegyében, az új járművek nettó beszerzési értéke mintegy 255 millió forint volt; az új buszokkal a vármegyei flotta átlagéletkora 11,46 évre csökkent – közölte a társaság kedden az MTI-vel.

Létrehozva:

|

Szerző:

A Volánbusz 2018 óta Tolna vármegye csaknem 230 darabos autóbusz-állományának már több mint negyedét lecserélte. Eddig 59 új autóbusz érkezett a flottába, amely most tovább frissült a négy, legkorszerűbb, Euro 6e környezetvédelmi besorolású dízel motorral hajtott járművel – írták. A nagy befogadóképességű, hosszított szóló kivitelű Volvo buszok Szekszárd és Tamási vonzáskörzete mellett a szomszédos vármegyékbe: Szekszárdról többek között Siófokra, Balatonföldvárra, Harkányba és Pécsre is közlekednek. A 8 érintett autóbuszvonalon a közlekedési társaság évente mintegy 123 ezer utazást bonyolít. Beszámoltak arról, hogy a MÁV-Volán-csoport járműfiatalítási programjában az elmúlt öt évben az eddig lezárt beszerzéseknek köszönhetően 2205 új és újszerű autóbusz érkezett a Volánbuszhoz, és a vállalat további 295 járműre rendelkezik aláírt beszerzési megállapodással. Tolna vármegyébe legutóbb 20 Credobus Econell 12 és 6 Credobus Inovell 12 típusú autóbusz érkezett, a legújabb járművekkel együtt 63 új jármű fiatalította a flottát.

A Volánbusz 2022-ben csaknem 540 millió utazást bonyolított le országszerte. Tolna vármegyében 344 autóbusz-vezetővel 24 helyi és 112 helyközi vonalon szállítja az utasokat. Azt írták, hogy a Volánbusz flottájába a 2022-ben zárult közbeszerzési eljárás eredményeként 50 Volvo B6SC-8900 típusú autóbusz érkezett. Tolna mellett Baranya, Somogy, Vas, Veszprém, Zala, Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok es Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye helyközi autóbuszvonalain is találkozhatnak majd velük az utasok. Az alacsony belépésű, akadálymentes buszok légkondicionáltak, rendelkeznek elektronikus utastájékoztató rendszerrel, USB-töltőpontokkal és fedélzeti kamerarendszerrel is.

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!