Kapcsolatfelvétel

Zöldinfó

Kutya és ember kapcsolata

Létrehozva:

|

Úgy tartja a mondás, hogy a kutya az ember legjobb barátja. Az is általánosan elfogadott tény, hogy a kutyák és a farkasok rokonok. De azt talán kevesen tudják, hogy a kutyák nem a farkasokból fejlődtek ki, hanem a két fajnak közös őse volt.

Ez az ősi egyed mára már kihalt, de ez a kapocs a szóban forgó vadállatok és háziállatok között. Csupán tucatnyi kutyafajról mondható el, hogy több ezer éves múltra vezethető vissza a megjelenésük. A ma regisztrált kutyafajták közül körülbelül 400-500 van, ezek viszonylag gyorsan, 100-150 év alatt fejlődtek ki az úgynevezett alapfajokból. A kutyák háziasítása 10 000 – 100 000 évvel ezelőtt kezdődhetett, és ez az elválás elsősorban viselkedésbeli volt. Az OzoneNetwork csütörtöki Egyenlítő című műsorának vendége Kubinyi Enikő etológus arról mesél, hogy az ipari forradalom előtt a kutyákat azért tartották, mert funkciójuk volt. A jóléttel viszont megjelent a kedvtelési kutyatartás. A műsor másik vendége Pongrácz Péter etológus szerint a kutyatartás szomorú eredménye a kutyakiállításra való tenyésztés. A szervezett kutyatenyésztés talán legrégebbi formája, melyben kizárólag a küllemi jegyek a meghatározók, a tenyésztés során is csak erre fókuszálnak, és nem veszik figyelembe az ebek egészségét.

Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Zöldinfó

AM: elfogadták a 3. Nemzeti Biodiverzitás Stratégiát

A 3. Nemzeti Biodiverzitás Stratégia átfogó keretet biztosít a hazai élővilág, a természeti erőforrások hosszú távú fennmaradásához és meghatározza a 2030-ig elérendő célkitűzéseket, valamint az azok megvalósítását szolgáló intézkedéseket – közölte az Agrárminisztérium (AM) kedden az MTI-vel.

Létrehozva:

|

Szerző:

Kiemelték: a stratégia olyan témákat helyez előtérbe, mint a védelemben részesülő területek hálózata, a természetes és természetközeli ökoszisztémákat károsító inváziós idegenhonos fajok visszaszorítása, illetve a fenntartható mezőgazdálkodás, erdőgazdálkodás, vad- és halgazdálkodás. A jelenleg elfogadott terv kiemelt feladatai közé tartozik továbbá a beporzók csökkenésének megállítása, az ökoszisztémák klímaváltozással szembeni ellenálló képességének javítása, a zöld infrastruktúra hálózat elemeinek fejlesztése, illetve a biodiverzitást veszélyeztető szennyezések mérséklése – írták a közleményben.

Hangsúlyozták, hogy a biológiai sokféleség az élővilág változatosságát jelenti, Magyarország sokszínű természeti értékeinek hosszú távú megőrzése pedig elengedhetetlen a jelen és a jövő generációk  jóllétének biztosításához. Emellett a biodiverzitás az élelmiszertermelés alapja, valamint nélkülözhetetlen a talajtermékenység és a beporzás biztosításában, a víz és a levegő tisztításában, miközben gyógyszer-alapanyagot és faanyagot is nyújt számunkra. Kiemelt szerepet játszik továbbá a katasztrófák, a járványok és betegségek elkerülésében, hatásainak enyhítésében, illetve a globális és a regionális klíma szabályozásában.

Magyarország egyedülálló és gazdag természeti értékei, a változatos adottságú és egyre többek által látogatott nemzeti parkok, a vadon előforduló, védett növény- és állatfajok és ezek természetes és természetközeli élőhelyei, az őshonos haszonállatok és növények, valamint az egyedi magyar táj és a hozzá kapcsolódó természeti és kulturális értékek mind hozzájárulnak Magyarország országimázsához – mutattak rá a közleményben. A természeti erőforrások védelme és a velük való bölcs gazdálkodás követendő elv, hiszen így biztosítható, hogy hosszú távon megmaradjon Magyarország gazdag és értékes természeti környezete és biodiverzitása, amely elengedhetetlen a magyar lakosság minőségi életéhez – tájékoztatott a szaktárca.

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!