Kapcsolatfelvétel

Design

Áttörés a legdurvább műanyagok újrafeldolgozásában

Létrehozva:

|

Ugye nem örülne annak, ha autójában elolvadnának a műanyag alkatrészek? Pedig a környezet jobban járna vele. Először sikerült olyan kemény és ellenálló műanyagot létrehozni, amely ráadásul újrafeldolgozható is.

Melyik kukába dobjuk az étel- és italcsomagolást, vagy az új háztartási gép kicsomagolása után maradt műanyaghabot, ami a sérülésektől védte a készüléket a szállítás során? Erről a csomagolásra nyomott-préselt betű- és számkódok igazítják el a felhasználót.
Számos olyan bonyolultabb szerkezetű műanyag van, amelyek újrafeldolgozása vagy egyáltalán nem megoldott, vagy sokba kerül. Ilyen a többrétegű élelmiszer-csomagolások anyaga, de számos elektronikai készülék hőálló, kémiailag stabil anyaga is. Például egy elromlott hajszárító esetében a színes műanyagborítás, az elektromos kábel műanyaga és reze, az elektromotor fém alkatrészei újrafeldolgozhatók, a ventilátor viszont nem.

Miért? Mert hőre keményedő műanyagból készült. Ilyen típusú anyagból gyártják a biliárdgolyólkat, a csónakok testét, az edények hőálló fülét, az elektromos elosztópaneleket, evőeszközöket, fékrendszer-alkatrészeket, fogpótlásokat, mikroelektronikai alkatrészeket, műszerfalakat, nyomógombokat, ragasztókat, repülőgép-alkatrészeket, szigetelőgyűrűket, tányérokat. A gördeszkázás és a görkorcsolyázás sem lehetne tömegsport az olcsó, hőre keményedő poliuretán nélkül.

A hőre keményedő műanyagok legfőbb tulajdonsága, hogy hevítés ellenére is kemények, tartósak maradnak, továbbá ellenállók az oldószerekkel szemben. Az első valóban szintetikus műanyag, a Leo Hendrik Baekeland által 1907-ben feltalált bakelit is ilyen anyag. A szilárd, jó elektromos szigetelő bakelitből legelőször textilipari orsót gyártottak, de nagyszüleink a telefonkészülékek alapanyagaként ismerkedtek meg vele.

Tévhit viszont, hogy ebből az anyagból hanglemezek készültek volna, mert a rideg, törékeny bakelit nem alkalmas a préselésre – a normál- és mikrobarázdás lemezeket egy hőre lágyuló műanyagból, poli-vinil-kloridból készítették. A hőre lágyuló műanyag legfőbb előnyét már a neve is jelzi. Az összetört hanglemezt, a kiürült üdítőspalackot, az összegyűrt ételfóliát felmelegítik, beolvasztják, és fröccsöntéssel, préseléssel egy egyéb eljárással új tárgyakat gyártanak belőlük.

Térhálós szerkezet
A műanyagok olyan egyszerű molekulákból, úgynevezett monomerekből épülnek fel, amelyek bizonyos körülmények között nagy számban kapcsolódnak össze – ez a polimerizáció. A hőre lágyuló műanyagok hosszú, fonal alakú molekulaláncokból épülnek fel. A láncokat fizikai erő, és nem kémiai kötés kapcsolja egymáshoz, ezért kevésbé ellenállóak. A hőre keményedő műanyagok viszont térhálós szerkezetűek, vagyis a monomerek szorosan, mindhárom irányban összekapcsolódnak, és kémiai kötés kapcsolja össze őket.

A hőre keményedő műanyagok tulajdonságait folyamatosan javították az elmúlt évszázadban, ezért tudták kiváltani számos felhasználási területen a fémeket. A sikertörténet bizonyos értelemben túl jól alakult: ezeket az anyagokat annyira ellenállóvá tették, hogy sem melegítéssel, sem vegyszeres oldással nem újrafeldolgozhatók. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogyha az ön autóján eltörik egy műanyag karosszériaelem, akkor az egész panelt ki kell cserélni. Ön bosszankodik a javítás költsége miatt, a környezetvédők pedig azon, hogy a megsérült panel hulladékként a szeméttelepen végzi. Az eljárás nem csak környezetszennyező – hiszen ezek a műanyagok biztosan nem bomlanak le természetes úton – hanem pazarlás is.

Mit lehet tenni? Széleskörű kereskedelmi sikerük és mindennapi hasznosságuk ellenére az utóbbi időben nem igazán készültek új típusú hőre lágyuló műanyagok – indokolja Jeanette M. García, az IBM Almaden Kutatóközpontjának (San Jose) munkatársa azt, hogy kollégáival miért vágott bele az újrafeldolgozható kemény műanyagok kutatásába. A tizenhárom fős, amerikai-holland-szaúd-arábiai kutatócsoport a szó szoros értelmében áttörést ért el. A Science-ben megjelent cikkükben olyan műanyagipari reakcióról számolnak be, amellyel olyan hőre keményedő műanyagot lehet gyártani, amely aztán alapelemeire bomlik le.

Tartósabb alkatrészek
A poli-hexahidro-triazin (PHT) nevű új műanyag kiválóan, a várakozásokat felülmúlva bírja a nyomást, a repesztést, kevéssé érinti az anyagfáradás. Nagy előnye, hogy ellenáll a gyenge természetes és mesterséges savaknak, a gyenge és erős lúgoknak, valamint vizes környezetben is használható, tehát mindenütt, ahol kémiailag semleges, tartós és lúgálló anyagra van szükség. Viszont erős, legalább 2-es pH-értékű savban feloldódik és alapelemeire esik szét. Az így visszanyert monomerek aztán újrafeldolgozhatók, más műanyag, vagy ismét PHT állítható elő belőlük. (A kisebb pH érték savasabb közeget, a nagyobb lúgosat jelent; a tömény sósav pH-ja -1 is lehet a H+ ion koncentrációjától függően.)

Már korábban is folytak kísérletek újrafeldolgozható hőre keményedő műanyagokkal. Van például olyan műanyag, ami csak bizonyos hőmérsékletig ellenálló. Ennek az a hátránya, hogy kritikus fontosságú alkatrészek nem gyárthatók olyan műanyagból, amelyek nem bírják a szélsőséges hőmérséklet-változásokat, tehát csak korlátozottan használhatók az autó-, a repülő- vagy az elektronikai iparban. Más kutatók olyan hőre keményedő műanyagot hoztak létre, amelyek zúzással újrafeldolgozhatók, tehát a tartósságot áldozták fel. A García és munkatársai által gyártott műanyag viszont erősebb és a hőnek is inkább ellenáll, mint a korábbi hőre lágyuló műanyagok, és csak erősen savas környezetben nem használhatók – értékelte a kutatás fontosságát a Science egyik szerzője, Timothy E. Long.

Noha a kutatás még a laboratóriumi szakaszban van, és még nem készülnek tömeggyártásban autóalkatrészek PHT-ból, miért jó ez nekünk? Azért, mert az új műanyagból készült termékek, eszközök tartósabbak lehetnek, sőt eleve kevesebb műanyag kell egy adott alkatrész legyártásához. Nanorészecskékkel az anyag tulajdonságai még tovább javíthatók anélkül, hogy az újrafeldolgozhatóságot rontanánk. A további kutatásnak az lehet a feladata, hogy természetesebb, környezetbarátabb monomerekből is lehessen hőre keményedő műanyagot gyártani, és persze igazolni kell, hogy a sokszoros újrafeldolgozás után is ugyanolyan kemény és ellenálló marad az anyag.

forrás: origo.hu

Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Design

Ezek a vécék nemcsak kényelmesek, hanem még vizet is spórolnak

Létrehozva:

|

Szerző:

Sokszor bele sem gondolunk, hogy kényelmes mindennapjaink mennyire fenntarthatatlanok. A vécéhasználattal például rengeteg értékes ivóvizet húzunk le feleslegesen a csatornákba.

A régi pottyantósokat valószínűleg csak kevesen sírják vissza, de ma már léteznek kifejezetten igényes, a komposztálást segítő vécék is. Sajnos ezek többsége sem túl kényelmes, sok eszköz kifejezetten nagy helyet foglal, hogy megfelelő legyen a szellőzésük, műanyagból készülnek, zajosak, és a működésükhez még áramra is szükség van. A Treehugger szerint ugyanakkor már léteznek olyan víz nélküli alternatívák, amelyek kényelem szempontjából simán felveszik a versenyt a hagyományos vécékkel, írta az alternativenergia.hu.

A németországi Kildwick furnérlemezből készült modelljei éppen ilyenek, a cég termékeinek nagy előnye, hogy meglehetősen kis helyet foglalnak.Az eszközökben a vizeletet és a székletet különválasztják, ami segíti a kellemetlen szagok mérséklését. A Kildwick szerint már több nemzetközi gyártó is van, amely külön folyékony és szilárd tárolóval gyárt vízmentes vécéket, a cég modelljeinek használata viszont kimagaslóan egyszerű. A rendszerben lévő elválasztó betét tiszta és biztonságos, a vizelettartály mosható és stabil, az ürülék és az elhasznált papír pedig egy lebomló tasakba kerül. (Itt érdemes kiemelni, hogy a vállalat vécéit férfiaknak nem ajánlott állva használniuk.)A Kildwick termékeinek tisztítása is könnyű. A rendszerhez opcionálisan olyan ventilátor is beszerezhető, amely más komposztáló vécékben is megtalálható.

A gyártó szerint bizonyos helyzetekben erre szükség is lehet, ügyfeleik 60-70 százaléka azonban nem használ ilyen légkeverőt.A Kildwicknél minden esetben igyekeznek minél inkább környezetbarát módon megalkotni termékeiket. Műanyagot csak akkor alkalmaznak, ha nincs más alternatíva, és akkor is csak újrahasznosítható elemek formájában. A zöld megoldásokra még a csomagolás és szállítás során is törekednek.A Kildwick szerint Európában egyre népszerűbbek a hasonló, víztelen vécék. A vízkrízis lassan már nemcsak a szegényebb régiókat fenyegeti, hanem a fejlettebb területeket is, éppen ezért kiemelten fontos lenne, hogy minél megfontoltabban használjuk a készleteinket.

 

 

Képek: Kildwick

Tovább olvasom

Design

Nem használ többé robotkutyát a New York-i rendőrség

Létrehozva:

|

Szerző:

Felháborodást váltott ki, hogy a New York-i rendőrség (NYPD) robotkutyát kezdett használni, ezért a szervezet szerződést bontott a Digidog gyártójával.

A BBC beszámolója szerint az NYPD tavaly óta teszteli a Boston Dynamics egyik robotkutyáját. Azt remélték, a távirányítós készülék segít “életeket menteni, az embereket és a rendőröket megvédeni”. A Digidog bevetése azonban az ellenkező hatást váltotta ki, különösen olyan időkben, amikor az amerikai rendőrség tevékenységét sok kritika éri. Egy felvételt, amelyen a robotkutyát túszejtési helyzetben és állami lakások körüli járőrözéskor használták, rengetegen néztek meg az interneten. Ellenzői szerint a Digidog azt jelképezi, milyen agresszívvá válhatnak a rendőrök, ha szegény csoportokkal van dolguk.

Másokat a Digidog a Fekete tükör című disztópikus sorozat egy epizódjára emlékeztetett, amelyben a társadalom összeomlása után az emberek vad négylábú robotok elől próbálnak elmenekülni. Az NYPD közölte, hogy az eredetileg augusztusig tartó – állítólag 94 ezer dollárról (28 millió forint) szóló – szerződést már áprilisban felbontották. A város polgármestere, Bill de Blasio “örült, hogy a Digidogot visszavonták” – közölte egy szóvivője. “Ijesztő, elidegenítő, rossz üzenetet közvetít a New York-iaknak” – tette hozzá.

Tovább olvasom

Design

Ennél fehérebb festéket még nem láthatott

Létrehozva:

|

Szerző:

A valaha volt legfehérebb festéket állítottak elő amerikai kutatók azzal a céllal, hogy javítsák az épületek hűtését és hozzájáruljanak az éghajlatváltozás problémájának kezeléséhez.

Az új festék a napfény 98 százalékát veri vissza és a világűrbe sugározza ki az infravörös hőt. A teszteken a környező levegő hőmérsékletnél 4,5 Celsius-fokkal hidegebbre hűtötte le a felületeket még közvetlen, erős napsugárzás esetén is – olvasható a The Guardian című brit napilap online kiadásában. A szakemberek szerint a termék egy-két éven belül forgalomba kerülhet. A tetők fehérre festése évszázadok óta bevett gyakorlat az épületek hűtésére. A jelenleg elérhető fényvisszaverő fehér festékek ugyan jóval hatékonyabbak, mint a sötét színű tetőburkolatok, de a napfény csupán 80-90 százalékát verik vissza és elnyelik az ibolyántúli fényt, ami azt jelenti, hogy nem tudják a környezeti hőmérsékletnél hidegebbre lehűteni a felületeket. Az új festék azonban képes erre, csökkentve a légkondicionálók szükségét és a működtetésükkel járó szén-dioxid-kibocsátást.

“A legfehérebb fehér azt jelenti, hogy a festék a lehető legnagyobb mennyiségű napfényt képes visszaverni az űrbe” – mondta Xiulin Ruan, az amerikai Purdue Egyetem munkatársa. A festék három tényezőnek köszönheti hatékonyságát: a színezőanyagként használt bárium-szulfátnak, amely a hagyományosan alkalmazott titán-dioxiddal szemben nem nyeli el az UV-fényt, a magas – 60 százalékos – pigmentkoncentrációnak, valamint a különböző méretű pigmentrészecskék alkalmazásának.

A szakemberek szerint az ultrafehér festéket a hagyományos változatokhoz hasonlóan lehet legyártani és árban sem térnek el egymástól. A teszteken a festék kopásállónak bizonyult, de további vizsgálatokra lesz szükség annak megállapítására, hogy hosszú távon mennyire tartós. Ruan elmondta, hogy a festék nem jelent kockázatot az emberek látására, a felületekről szétszórtan visszaverődő napfény nem erős. A szakemberek az ACS Applied Materials & Interfaces című folyóiratban számoltak be az eredményeikről.

 

Képünk illusztráció.

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Kedvelt