Kapcsolatfelvétel

Zöldinfó

Eurocsoport: az energiafogyasztás csökkentésének felgyorsítása kulcsfontosságú az árak stabilizálásához

Az energiafogyasztás csökkentésének felgyorsítása kulcsfontosságú az energiaárak stabilizálásához és az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól való függőség csökkentéséhez – jelentették ki az euróövezet pénzügyminiszterei hétfőn, luxembourgi tanácskozásukat követően.

Létrehozva:

|

Az euróövezet pénzügyminisztereit tömörítő eurócsoport közleményében kiemelte: az ukrajnai orosz háború újabb gazdasági zavarokat hozott felszínre, és több évtizedes csúcsokra emelte a már amúgy is emelkedő globális inflációt. A legfrissebb előrejelzések és felmérési mutatók arra utalnak, hogy a rövid távú növekedési és inflációs kilátások romlanak, és további gázellátási zavarok következnek be – közölték, hozzátéve: a kihívások kezeléséhez a gazdaságpolitikák szoros összehangolására van szükség. Törekedni kell arra, hogy az unió elkerülje az energiaár-sokkot, valamint annak további, az inflációs dinamika tartósabb felgyorsulásával járó hatásait, ami kárt okozna az uniós gazdaságoknak. Tartózkodni kell az olyan politikáktól, amelyek növelnék az inflációs nyomást – húzták alá.

Kiemelték: nem szabad megfeledkezni a beruházásokról az energiahálózatok hatékonyságába és összekapcsolhatóságába, az energiaforrások diverzifikálásába, az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiatermelés fejlesztésébe és a jól működő energiapiacokba. Ezek döntő fontosságúak az ellenálló képesség fokozása érdekében, védelmet jelentenek az uniós gazdaságok számára a fosszilis tüzelőanyagok árának jövőbeli emelkedése ellen, valamint elengedhetetlenek a hosszú távú, fenntartható növekedés alapjainak megteremtése szempontjából. Olyan, az egységes piacot nem torzító, célzott és ideiglenes politikára van szükség, amely segíti a magas energiaárakkal küzdő vállalkozásokat abban, hogy csökkentsék kitettségüket, valamint a magas energiaárakból váratlan bevételeket szerző energiacégek szolidaritást vállaljanak a társadalom rászoruló rétegeivel – tették hozzá.

 

Advertisement

mti

Advertisement

Zöldinfó

Évente 205 ezer tonna élelmiszer vész kárba, cél a drasztikus csökkentés 2030-ig

Magyarország élen jár az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelemben.

Létrehozva:

|

Szerző:

Töltse ki a napelem-kalkulátort, és tudja meg, mennyibe kerülhet Önnek! Ingyenes kalkulálás itt (x)

Az élelmiszer-pazarlás csökkentése és a vízgazdálkodás fejlesztése kulcsszerepet játszik a klímaváltozás kedvezőtlen hatásainak mérséklésében – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Zero Waste Foundation Étel- és vízpazarlás-megelőzési konferenciáján, Isztambulban az Agrárminisztérium (AM) tájékoztatása szerint – írja az alternativenergia.hu. A tárcavezető a konferencián kiemelte, az agrárium globális célkitűzése, hogy jó minőségű, megfizethető termékekkel lássuk el a fogyasztókat, miközben a gazdálkodók versenyképességét és megélhetését is biztosítjuk. Különös figyelmet igényelnek az élelmiszereket és az élelmiszeripart érintő szabályozások, valamint az élelmiszer-pazarlás visszaszorítása. A fejlett országokban a kidobott élelmiszer több mint fele a háztartásokban keletkezik. Magyarországon, ezt felismerve, már 2016-ban elindította a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal “Maradék nélkül” programját. Az azóta eltelt időszak bizonyította a kezdeményezés sikerességét, hiszen több mint harmadával tudtuk csökkenteni az egy főre eső élelmiszer-pazarlást. Hazánk, az ENSZ fenntartható fejlődési céljaival is összhangban, a következő években is kiemelten támogatja a programot.

Ambiciózus, de elérhető kezdeményezésünk, hogy 2030-ra a felére csökkentsük a magyar háztartásokban keletkező élelmiszer-hulladék mennyiségét. Ez a törekvés a kiskereskedelemben és az élelmiszerlánc más szakaszaiban keletkező hulladékra is vonatkozik – hívta fel a figyelmet a miniszter a közlemény szerint. Kifejtette, a csomagolási technológiák fejlesztése további lehetőségeket kínál a veszteségek elkerülésére, de a jelenlegi, évi mintegy 205 ezer tonna lakossági pazarlás így is hatalmas kihívás. Ez az élelmiszer-mennyiség 380 ezer ember egyéves ellátására lenne elegendő, és össztársadalmi szinten több százmilliárd forintos veszteséget jelent. Céljaink elérése érdekében a legfontosabb a fogyasztói edukáció. Fel kell hívnunk az emberek figyelmét a tudatos vásárlásra, az élelmiszerek helyes tárolására, valamint a maradékok felhasználására – írták.

Nagy István kitért arra is, hogy a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás egyik kulcsterülete a vízmegtartás, a gazdálkodók pedig több módszerrel is növelhetik ezt a képességet. Példaként említette a téli talajtakarást, a nem termelő területek kijelölését, azaz a szántóterületek 10 százalékának megfelelő nem termelő tájképi elemek és területek vagy ezek kombinációjának fenntartását, valamint a mikrobiológiai, talaj- és növénykondicionáló készítmények alkalmazását. A forgatás nélküli talajművelés szintén hatékony eszköze a víz tájban tartásának – hangsúlyozta a tájékoztatás szerint az agrártárca vezetője.

Advertisement
Tovább olvasom

Ezeket olvassák