Kapcsolatfelvétel

Utazás

Felhőkarcolóba terveztek pályaudvart

Létrehozva:

|

Felhőkarcolók forradalmasíthatják a közlekedést – írja a CNN Christopher Christophi és Lucas Mazarrasa építészek futurisztikus tervéről. A tervezők „függőleges hipersebességű vonatcsomópontokat”, azaz oldalra döntött pályaudvarokat álmodtak meg, ezzel spórolnának a pályaudvarhoz szükséges telek árán.

„Hatvan év múlva a kormányok nagyon nehezen fognak közcélra használható területet találni a túlzsúfolt városokban” – magyarázták a tervezők. A tervet egy pályázatra készítették, a gyakorlati megvalósítás még várat magára.
Mint az óriáskerék

Az alapötlet egyszerű: végy egy henger lakú felhőkarcolót, melyben függőlegesen lehet tárolni a vonatokat. Körülötte mindazt a területet, amit a pályaudvar nem használ fel, parkká lehet alakítani. Az utasok lifttel mehetnek a toronyban a megfelelő vágányhoz és kocsihoz. Addig sem kell fejjel lefelé ülni, amíg a vonat függőleges helyzetben várja az indulást, a fülkék ugyanis úgy forognak, mint az óriáskerék-ülések, alkalmazkodnak a kocsi helyzetéhez. A vonatok részben a föld fölött, részben alagutakban száguldanának, félóra alatt majdnem 500 kilométert tennének meg a tervek szerint. Ezzel egyszerre lenne könnyebb az ingázás és tömegközlekedés, és csökkenne a széndioxid-kibocsátás.

forrás: index.hu

1 Comment

1 Comment

  1. Horváth József

    2014-05-31 at 05:50

    Tetszik a dolog.

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Utazás

Dohányzási tilalom lépett életbe Barcelona minden tengerparti strandján

Létrehozva:

|

Szerző:

Dohányzási tilalom lépett életbe hétfőn Barcelona városának minden tengerparti strandján.

“Spanyolországban évente ötmillió cigarettacsikk kerül a tengerbe” – érvelt az intézkedés mellett Eloi Badia, az önkormányzat klímavészhelyzetért és ökológiai átmenetért felelős tanácsosa, hangsúlyozva, hogy a dohányszemét lebomlása legalább tíz évig tart. Emlékeztetett arra, hogy a katalán város tavaly kísérleti programként vezette be tíz tengeri standjából négyen a dohányzás tilalmát, amelynek eredményeként 50 százalékkal csökkent az eldobált csikkek mennyisége. A sikeres próba után mostantól minden tengeri strandon tilos lesz a dohányzás, de a cigarettamentesség nem vonatkozik a vízparti éttermekre és bárokra. A szabályozás szerint a strandokon dohányzók 30 eurós (12 ezer forintos) pénzbüntetést kaphatnak. Spanyolországban már ötszáz fölött van a füstmentes partszakaszok száma, például a Kanári-szigeteken 61, a valenciai tartományban 72, Andalúziában 48, a Baleár-szigeteken pedig 19 tengerparti fürdőhelyen tiltották meg a dohányzást környezet- és egészségvédelmi okokból.

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák