Kapcsolatfelvétel

Otthon

Gettómilliomos újratöltve

Létrehozva:

|

Ha már a nyomornegyedeket nem tudjuk megszűntetni, legalább a szolgáltatásokat vigyük helybe.

Valami ilyesmire gondolhatott a holland Waterstudio.NL, amikor úszó szemétgyűjtőket, úszó higiéniaközpontokat vagy éppen vízen lebegő napelemeket terveztek, az első projekt Bangladesben valósulhat meg, írja a vizpartifejlesztesek.blog.hu. Vajon mit kezdenek a nyomornegyedben az úszó internet kávézóval vagy a vízen lebegő napelemekkel, amikor a legalapvetőbb infrastruktúra is hiányzik? Irreálisnak tűnik elsőre a terv, de ENSZ adatok alapján ma kb. 1 milliárd ember él nyomornegyedekben és ez a szám 2030-ra megduplázódhat. A legszegényebb rétegeknek sem normális lakhatásra, sem áramra vagy tiszta vízre, higiéniai szolgáltatásokra nincs lehetősége és a magas munkanélküliség, bűnözés tovább rontja a kilátásokat. Ha ezek a bádogvárosok víz mellett vagy vízen vannak, még inkább meg kell küzdeni a helyhiánnyal.

A holland építészcsapat díjnyertes ötlete City Apps (városi alkalmazások) néven fut és lényege, hogy úszó funkciókkal segíti a szegénynegyedekben élőket. Az úszó egységek – amelyekre nem projektként, sokkal inkább termékként kell gondolni – nemcsak könnyen elhelyezhetők a vízen (így helytakarékosak is), de könnyen át is helyezhetők, így ha már nincs rájuk szükség, más közösségek kaphatják meg vagy lízingelhetik azokat. A legkülönfélébb funkciókat találták ki: úszó kert, szennyvíztisztító telep, konténerház, amely közösségi központként, iskolaként vagy mini kórházként szolgálhat, és vízen úszó napelemekkel termelnének energiát. A díj mellé kapott 10 ezer euróból Bangladesben (Korail – Dhaka) fogják megvalósítani ez első pilot projektet. A felmérések már meg is történtek, a következő lépés a funkciók telepítése lesz (a konténereket Hollandiából hozzák majd). Várjuk a fejleményeket, addig egy videó arról, milyen körülmények között élnek emberek 2013-ban.

Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Otthon

A lakosság egyre inkább korszerűsít

A rezsicsökkentés szabályainak módosítása ösztönzi a lakosság energiamegtakarítást célzó korszerűsítési terveit – derül ki a GKI és a Masterplast közös, augusztusi, reprezentatív felméréséből.

Létrehozva:

|

Szerző:

A szabályok módosítása miatt átalakultak a tervezett korszerűsítési feladatok. A külső nyílászárok cseréje iránt júliusban minden ötödik, augusztusban már minden negyedik, a fűtési rendszer korszerűsítése iránt pedig júliusban minden negyedik, a mostani felmérésben már minden harmadik felújítást tervező háztartás érdeklődött. A hőszigetelési munkák elvégzése iránti igények egy hónap alatt megduplázódtak. A napkollektor, a napelemes rendszer telepítése, cseréje iránti kereslet pedig valósággal “felrobbant”: míg júliusban a korszerűsítést tervezők 16 százaléka szeretett volna ilyen akcióba belevágni, addig augusztusban már csaknem 40 százalékuk. Az augusztusi felmérésben feltérképezték az energiamegtakarító korszerűsítési terveket. Ezer embert vontak be a kutatásba, amely nem, életkor, lakóhely és iskolai végzettség szerint reprezentatív volt. 

A felmérések 2020 januárjától a Masterplast Nyrt. támogatásával készülnek. Megállapították, hogy a háztartások 6,5 százaléka biztosan, 13,4 százaléka valószínűleg még az idén energiamegtakarítást célzó felújítást tervez. A finanszírozást segíti, hogy a szabályozás szerint az év végéig még elérhetők az Otthonfelújítási program forrásai. Bár a program esetleges hosszabbításról nem született döntés, azonban a válaszadók kétharmada teljesen, egyötödük pedig jórészt egyetért azzal, hogy az államnak a jövőben is támogatnia kellene a lakóingatlanok energia-felhasználásának csökkentésére irányuló lakossági beruházásokat. Arra is kitértek, hogy jövőre a háztartások 5,1 százaléka biztosan, 20,2 százaléka valószínűleg tervez energetikai korszerűsítést.

Az idén és jövőre korszerűsítést tervezők csoportja között jelentős az átfedés: az idén korszerűsítést tervezők 70 százaléka jövőre is folytatná ezt, a 2023-ban korszerűsíteni szándékozók 60 százaléka pedig már idén is “mozgolódna”. A felmérésben kapott válaszok alapján pedig jövőre a lakosság energiamegtakarítást célzó beruházásai tovább élénkülnek. A legaktívabbak a családi házak (például a “Kádár-kockák”) lakói: idén 26, jövőre 32 százalékuk készül (biztosan vagy valószínűleg) energetikai korszerűsítésre. A társasházi lakások lakói körében ugyanezek az arányok 9-10, illetve 13-14 százalék. Az alapterület növekedésével párhuzamosan erősödik a korszerűsítési szándék: az 51 négyzetméter alatti ingatlanban lakók körében a fenti két adat 11 százalék (2022-ben) és 16 százalék (2023-ban), míg a 150 négyzetméternél nagyobb ingatlanban lakóknak már a 40, illetve 47 százaléka készül idén, illetve jövőre energetikai korszerűsítésre.

 

mti

Advertisement
Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák