Design
Godzilla helyett a kapszulás kávé szemétszörnye pusztítja el a világot
A kapszulás kávé az egyik legjobb példa a felesleges szeméttermelésre. Adott a termék, ami a pörgős, szünetet nem ismerő, és egyszerre lusta életvitelre alapoz. Instant megoldás az igényes, aromákban gazdag kávéra vágyó tömegek számára, akik egy mozdulattal akarnak hozzájutni az elengedhetetlen koffeinadaghoz.
Eric Favre, a Nestlé egyik alkalmazottja 1976-ban jegyeztette be a szabadalmat, ami egészen 2012-ig maradt a világcég tulajdonában. Ennek lejártával megnyílt az út a konkurencia előtt, és a kapszula piac egyre duzzadó üzletté változott. Legalábbis nálunk, Európában. Az Egyesült Államokban a Green Mountain Coffee által forgalmazott, hasonló elven működő Keurig gépek uralják a piacot.
Miért rossz ez? Hogy születik praktikus megoldásból szemét Godzilla?
Rengeteget eladnak belőle, és a tempó csak fokozódik. 2013-ban már több mint 8 milliárd műanyag K-cup került a kukákba, ami 10,5-szer körbeérné az egyenlítőt.
SZÉTNÉZTÉL MÁR TRENDI WEBSHOPUNKBAN? KATT IDE!
Az eladott termékeknek csak 5 százaléka készül újrafelhasználható anyagokból.
Maszatolnak a környezetbarát csomagolással kapcsolatban, érveik szerint csak a jelenlegi megoldás őrzi meg a minőséget. Ezzel szemben a Nespresso már könnyebben újrahasznosítható, tiszta alumínium kapszulát használ, és több cég is kapcsolatban áll a megfelelő megoldást kínáló TerraCycle céggel, a Keurig viszont nem szerepel a partneri listán. A Keurig készít többször használható kapszulát, de a takarítással való pepecselés pont azt az előnyt veszi el, amiért az emberek tömegei rászoktak az egy mozdulattal lefőzhető kávéra.
A cikk apropójául szolgáló videót egy kanadai kreatív csapat készítette. Közérthető, szinte szájbarágó stílussal akarták megmutatni, hogy a sok apró, kidobott műanyag izé egyszer gonosz masszává összeállva ömlik majd a fejünkre.
forrás: 444.hu
A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Design
Megnyílt a Mol új székháza
Megnyílt a Mol Campus, a vállalat új székháza Budapesten, a Kopaszi-gát mellett; az épületben 2500 ember dolgozik majd a cég növekedésén, mert biztosítani kell Magyarország energiaellátását – mondta a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója a megnyitó ünnepségen, csütörtökön.
Hernádi Zsolt hozzátette, az épületet a Foster + Partners és magyarországi partnere, a Finta Stúdió tervezte. A belsőépítészeti megoldásokat a Kinzo és a Minusplus tervező és designer iroda dolgozta ki. A kivitelezésért pedig a Market Építő Zrt. felelt. Emlékeztett, 2016-ban azért döntöttek úgy, hogy új saját tulajdonú székházat építenek, mert hittek a jövőben. Hozzátette, a Campus a jövő generációinak készült, az épület azt üzeni: “a Mol itt volt, itt van itt is lesz a következő évtizedekben”. Kiemelte, a Mol Magyarország első olyan zászlóshajója, amely külföldön is sikereket tudott felmutatni. Ma már a régió meghatározó iparvállalata. A Mol-csoport a világ 21 országában van jelen. Ugyanakkor jelezte, bármennyire is nemzetközi a cég “itthon otthon van”, mert a Mol magyar multiként úgy döntött, hogy Budapesten építkezik, itt építik meg a jövő irodaházát. Hernádi Zsolt arra is kitért, hogy az üzemanyag fronton elszabadult káoszt valamennyire sikerült csillapítani, szerdán már 30 százalékkal csökkent a fogyasztás az elmúlt napokhoz képest, de még nem állt helyre a rend.
Ratatics Péter, a vállalatcsoport fogyasztói szolgáltatásokért felelős ügyvezető igazgatója közölte, a Campus 143 méter magas, nettó alapterülete 86 ezer négyzetméter. Az MTI kérdésére elmondta, az új székház felépítését a Mol saját forrásból finanszírozta, a beruházás értékét azonban üzleti titokra hivatkozva nem hozta nyilvánosságra. Azt azonban megjegyezte, hogy a Campus a Magyarországon felépülő irodaházaknál nagyjából 20 százalékkal magasabb értéket képvisel. A megnyitót követően a történelmi egyházak XI. kerületi képviselői megáldották a Mol Campust.
A helyszínen kiadott közlemény szerint a Mol Campus Budapest egyik legdinamikusabban fejlődő városrészében, a BudaParton épült fel. A Mol 2500, eddig 9 különböző telephelyen dolgozó kollégáját költözteti az új székházba. Hozzátették, az olyan innovatív megoldásoknak köszönhetően, mint az épületen található 900 négyzetméternyi napelem, valamint a geotermikus energiát használó hűtési és fűtési rendszer a Mol Campus a legszigorúbb fenntarthatósági elvárásokat is teljesíti.
Kép: MTI/Balogh Zoltán
t.reka2
2015-02-06 at 08:41
Kedves cikkíró!
A bejegyzés maga jó, de egy kicsit több utánajárás kellene, ha már cégnevet is írsz. A fent nevezett Nestlé 2 típusú kávégéphez gyárt kapszulát. Az 1 képen látható, kis méretű kapszula a prémium minőségű Nespresso gépekhez való, ami alumíniumból készül. Mint “zöld”, érdemes tudni, hogy mind a kávézacc, mind az Al 100%-ban újrahasznosítható, amit a cég “Ecolaboration” nevű kampányában összegyűjt és újra fel is használ. Nem mellesleg pedig sok DIY cikk is van az otthoni, dekorációs célú újrahasznosításról.
Amiről a cikk valójában ír(hat), azok a Dolce Gusto kapszulák (nem a képen van). Ez valóban műanyagból készül, de már léteznek “utántölthető” verziók is a készülékhez. Abból is a zacc mehet a komposztba, a kapszula pedig a szelektívbe!
editm
2015-02-07 at 20:33
Kedves t.reka!
Hol lehet ama utántölthető kapszulákat kapni?
Mert én igen aktívan érdeklődnék utána?
kommentElőd
2015-02-07 at 22:12
Kedves Réka,
Te egyesével kipiculgatnád a DG kapszulákat? Mert gondolom, úgy mehet a szelektívbe ha tiszta?
Mindentől függetlenül egyetértek az íróval, lusta emberek szokása ez a fajta kávé.
Csupakabbra
2015-02-08 at 22:02
Kedves T. Réka! Ugye tudjuk, hogy az üveg is újrahasznosítható bármennyiszer és igen, az alumínium is. Viszont mégis a lerakókat és a tengereket, óceánokat terheli. Miért nem jó a hagyományos, lefőzős megoldás? Már az sem trendi? Az a bajunk, hogy ahhoz vagyunk szokva/szoktatva, hogy dobáljunk ki, cseréljünk le szezononként mindent. Így a szokásainkat is. Így cseréltük le a kávéfőzési szokásainkat egy trendibbre, kényelmesebbre. És ez csak egy nagyon vékony lapocska a sok-sok környezetterhelő szokás között…
Biro A.
2015-02-08 at 22:18
Ha megtehetem, soha nem veszek meg semmit ami megítélésem szerint nem környezetbarát, Így voltam mindig a kapszulás kávéval is. Ittam már ilyet vendégségben, de ízre a legdrágább sem jön még csak a közelébe sem annak amit egy frissen darált, 15 Bar-ral átnyomott jóféle kávékeverék élvezete nyújt. Kapszulásat a környezetükkel nemigen törődő, reklámérzékeny és rohanós emberek isznak, akik nem is igazán élvezik a kávéjukat, azért nem tudnak különbséget tenni kávé és kávé között.
Sandman
2015-02-09 at 08:33
Igen, de valamiért többségében mégsem oda rakják az emberek, így tehát elviekben Rékának, a gyakorlatban a cikk írójának lehet igaza.
T. Gábor
2015-02-09 at 16:45
Kedves Réka!
Te készítesz otthonra díszt a kapszulákból? Netán komposztálod a zaccot? nem? na látod mint ahogy a felhasználók 99%-a szintén nem.
Akkor felesleges kukacoskodás a hozzászólásod
üdv
T. GÁbor
Plaki
2015-02-09 at 17:07
Tisztelt hozzászólók!
Az, hogy ki milyen kávét iszik az magánügy. Az, hogy lusta e vagy sem, az is magánügy.
A környezetvédelem az, közügy. Ha a cikk írója kicsit utána jár a Nestle prémium kapszulának, akkor tudná, hogy a fémkapszulákat a vásárlás helyére, gyűjtő tasakba vissza lehet vinni. Gyűjtő tasak ingyenes és újrahasznosított papírból készül, a kapszulák leadása szintén díjmentes, a kapszulákat még kimosni sem kell.
Pók Béla
2015-02-09 at 21:22
Hát ez egy olyan ún. “sötétzöld” cikk. Nem járt utána, félreérthető információk, képek szerepelnek a cikkben… Már leírták előttem, de többféle kapszula van, a Nestlé speciel visszagyűjti az alumínium kapszulát, a csomagolás pedig papír – teljesen újrafelhasználható. Az íze pedig – miután 15 bar nyomással csinálja és valódi kávéból – teljesen oké.
Enté
2015-02-27 at 17:57
Arra az emberre, aki nem képes használni egy hagyományos kávéfőzőt, nem bíznék rá semmit…
Gábor
2015-03-30 at 08:25
Érdekesen érvelsz. Halvány lila fogalmad sincs róla, hogy ő miként kezeli a kapszulákat. De nem is értem, ez miért lényeges kérdés, amikor a cikk kissé szenzációhajhász egyoldalúságát megpróbálja kiegészíteni. Nem értem azt sem, hogy ez neked miért fájt ennyire. 🙂
Kailyn
2015-04-01 at 10:47
Éljen a kotyogós!!I
Nem hoztak fel rossz érveket a hozzászólók, azonban van egy olyan probléma, amire felhívnám a figyelmet:
Az emberi lustaság bődületes mértéke. Nekem az a véleményem, hogy aki van annyira lusta (és ezt ne vegye rossz néven, aki tényleg van), hogy ne bírjon kiborítani a kukába egy kis zaccot, majd egy kevés vízzel csak leöblíteni azt a nyomorult tartót – szerintem lesz majd annyira lusta is, hogy fogja, és kivágja a kapszulát a kukába – ezáltal nincs rá több gondja. Nyilván van aki visszaviszi, annak minden tiszteletem! Ennek ellenére az a véleményem, hogy ez egy felesleges dolog. Ha van egy normális kávéfőzőnk, azzal is simán el lehet boldogulni, sőt! Az senkinek sem jut eszébe, hogy ezeket a kis szarokat le is kell gyártani, majd pedig újrahasznosítás közben is végbemegy egy folyamat – ami szintén, így vagy úgy, de energiát emészt fel, és károsítja a környezetet? Tehát tulajdonképpen hiába viszi valaki vissza a kapszulákat a megfelelő helyre – már így is nagyobb terhelésnek tette ki a környezetét (feleslegesen), mint az szükséges lett volna. Ámen.
Joesy
2015-04-26 at 20:40
Kailyn megmondta a tutit!
Roland
2015-05-01 at 16:27
a kapszulas kave ara kb. 4-6 szor dragabb mint az örölni valo kave ara!! Ezt is figyelembe kell venni.