Kapcsolatfelvétel

Design

Godzilla helyett a kapszulás kávé szemétszörnye pusztítja el a világot

Létrehozva:

|

A kapszulás kávé az egyik legjobb példa a felesleges szeméttermelésre. Adott a termék, ami a pörgős, szünetet nem ismerő, és egyszerre lusta életvitelre alapoz. Instant megoldás az igényes, aromákban gazdag kávéra vágyó tömegek számára, akik egy mozdulattal akarnak hozzájutni az elengedhetetlen koffeinadaghoz.

Eric Favre, a Nestlé egyik alkalmazottja 1976-ban jegyeztette be a szabadalmat, ami egészen 2012-ig maradt a világcég tulajdonában. Ennek lejártával megnyílt az út a konkurencia előtt, és a kapszula piac egyre duzzadó üzletté változott. Legalábbis nálunk, Európában. Az Egyesült Államokban a Green Mountain Coffee által forgalmazott, hasonló elven működő Keurig gépek uralják a piacot.

Miért rossz ez? Hogy születik praktikus megoldásból szemét Godzilla?

Rengeteget eladnak belőle, és a tempó csak fokozódik. 2013-ban már több mint 8 milliárd műanyag K-cup került a kukákba, ami 10,5-szer körbeérné az egyenlítőt.

 

SZÉTNÉZTÉL MÁR TRENDI WEBSHOPUNKBAN? KATT IDE! 

 

 

Az eladott termékeknek csak 5 százaléka készül újrafelhasználható anyagokból.
Maszatolnak a környezetbarát csomagolással kapcsolatban, érveik szerint csak a jelenlegi megoldás őrzi meg a minőséget. Ezzel szemben a Nespresso már könnyebben újrahasznosítható, tiszta alumínium kapszulát használ, és több cég is kapcsolatban áll a megfelelő megoldást kínáló TerraCycle céggel, a Keurig viszont nem szerepel a partneri listán. A Keurig készít többször használható kapszulát, de a takarítással való pepecselés pont azt az előnyt veszi el, amiért az emberek tömegei rászoktak az egy mozdulattal lefőzhető kávéra.

A cikk apropójául szolgáló videót egy kanadai kreatív csapat készítette. Közérthető, szinte szájbarágó stílussal akarták megmutatni, hogy a sok apró, kidobott műanyag izé egyszer gonosz masszává összeállva ömlik majd a fejünkre.

forrás: 444.hu

14 hozzászólás

14 Comments

 1. t.reka2

  2015-02-06 at 08:41

  Kedves cikkíró!
  A bejegyzés maga jó, de egy kicsit több utánajárás kellene, ha már cégnevet is írsz. A fent nevezett Nestlé 2 típusú kávégéphez gyárt kapszulát. Az 1 képen látható, kis méretű kapszula a prémium minőségű Nespresso gépekhez való, ami alumíniumból készül. Mint “zöld”, érdemes tudni, hogy mind a kávézacc, mind az Al 100%-ban újrahasznosítható, amit a cég “Ecolaboration” nevű kampányában összegyűjt és újra fel is használ. Nem mellesleg pedig sok DIY cikk is van az otthoni, dekorációs célú újrahasznosításról.
  Amiről a cikk valójában ír(hat), azok a Dolce Gusto kapszulák (nem a képen van). Ez valóban műanyagból készül, de már léteznek “utántölthető” verziók is a készülékhez. Abból is a zacc mehet a komposztba, a kapszula pedig a szelektívbe!

 2. editm

  2015-02-07 at 20:33

  Kedves t.reka!
  Hol lehet ama utántölthető kapszulákat kapni?
  Mert én igen aktívan érdeklődnék utána?

 3. kommentElőd

  2015-02-07 at 22:12

  Kedves Réka,

  Te egyesével kipiculgatnád a DG kapszulákat? Mert gondolom, úgy mehet a szelektívbe ha tiszta?
  Mindentől függetlenül egyetértek az íróval, lusta emberek szokása ez a fajta kávé.

 4. Csupakabbra

  2015-02-08 at 22:02

  Kedves T. Réka! Ugye tudjuk, hogy az üveg is újrahasznosítható bármennyiszer és igen, az alumínium is. Viszont mégis a lerakókat és a tengereket, óceánokat terheli. Miért nem jó a hagyományos, lefőzős megoldás? Már az sem trendi? Az a bajunk, hogy ahhoz vagyunk szokva/szoktatva, hogy dobáljunk ki, cseréljünk le szezononként mindent. Így a szokásainkat is. Így cseréltük le a kávéfőzési szokásainkat egy trendibbre, kényelmesebbre. És ez csak egy nagyon vékony lapocska a sok-sok környezetterhelő szokás között…

 5. Biro A.

  2015-02-08 at 22:18

  Ha megtehetem, soha nem veszek meg semmit ami megítélésem szerint nem környezetbarát, Így voltam mindig a kapszulás kávéval is. Ittam már ilyet vendégségben, de ízre a legdrágább sem jön még csak a közelébe sem annak amit egy frissen darált, 15 Bar-ral átnyomott jóféle kávékeverék élvezete nyújt. Kapszulásat a környezetükkel nemigen törődő, reklámérzékeny és rohanós emberek isznak, akik nem is igazán élvezik a kávéjukat, azért nem tudnak különbséget tenni kávé és kávé között.

 6. Sandman

  2015-02-09 at 08:33

  Igen, de valamiért többségében mégsem oda rakják az emberek, így tehát elviekben Rékának, a gyakorlatban a cikk írójának lehet igaza.

 7. T. Gábor

  2015-02-09 at 16:45

  Kedves Réka!

  Te készítesz otthonra díszt a kapszulákból? Netán komposztálod a zaccot? nem? na látod mint ahogy a felhasználók 99%-a szintén nem.
  Akkor felesleges kukacoskodás a hozzászólásod
  üdv
  T. GÁbor

 8. Plaki

  2015-02-09 at 17:07

  Tisztelt hozzászólók!
  Az, hogy ki milyen kávét iszik az magánügy. Az, hogy lusta e vagy sem, az is magánügy.
  A környezetvédelem az, közügy. Ha a cikk írója kicsit utána jár a Nestle prémium kapszulának, akkor tudná, hogy a fémkapszulákat a vásárlás helyére, gyűjtő tasakba vissza lehet vinni. Gyűjtő tasak ingyenes és újrahasznosított papírból készül, a kapszulák leadása szintén díjmentes, a kapszulákat még kimosni sem kell.

 9. Pók Béla

  2015-02-09 at 21:22

  Hát ez egy olyan ún. “sötétzöld” cikk. Nem járt utána, félreérthető információk, képek szerepelnek a cikkben… Már leírták előttem, de többféle kapszula van, a Nestlé speciel visszagyűjti az alumínium kapszulát, a csomagolás pedig papír – teljesen újrafelhasználható. Az íze pedig – miután 15 bar nyomással csinálja és valódi kávéból – teljesen oké.

 10. Enté

  2015-02-27 at 17:57

  Arra az emberre, aki nem képes használni egy hagyományos kávéfőzőt, nem bíznék rá semmit…

 11. Gábor

  2015-03-30 at 08:25

  Érdekesen érvelsz. Halvány lila fogalmad sincs róla, hogy ő miként kezeli a kapszulákat. De nem is értem, ez miért lényeges kérdés, amikor a cikk kissé szenzációhajhász egyoldalúságát megpróbálja kiegészíteni. Nem értem azt sem, hogy ez neked miért fájt ennyire. 🙂

 12. Kailyn

  2015-04-01 at 10:47

  Éljen a kotyogós!!I
  Nem hoztak fel rossz érveket a hozzászólók, azonban van egy olyan probléma, amire felhívnám a figyelmet:
  Az emberi lustaság bődületes mértéke. Nekem az a véleményem, hogy aki van annyira lusta (és ezt ne vegye rossz néven, aki tényleg van), hogy ne bírjon kiborítani a kukába egy kis zaccot, majd egy kevés vízzel csak leöblíteni azt a nyomorult tartót – szerintem lesz majd annyira lusta is, hogy fogja, és kivágja a kapszulát a kukába – ezáltal nincs rá több gondja. Nyilván van aki visszaviszi, annak minden tiszteletem! Ennek ellenére az a véleményem, hogy ez egy felesleges dolog. Ha van egy normális kávéfőzőnk, azzal is simán el lehet boldogulni, sőt! Az senkinek sem jut eszébe, hogy ezeket a kis szarokat le is kell gyártani, majd pedig újrahasznosítás közben is végbemegy egy folyamat – ami szintén, így vagy úgy, de energiát emészt fel, és károsítja a környezetet? Tehát tulajdonképpen hiába viszi valaki vissza a kapszulákat a megfelelő helyre – már így is nagyobb terhelésnek tette ki a környezetét (feleslegesen), mint az szükséges lett volna. Ámen.

 13. Joesy

  2015-04-26 at 20:40

  Kailyn megmondta a tutit!

 14. Roland

  2015-05-01 at 16:27

  a kapszulas kave ara kb. 4-6 szor dragabb mint az örölni valo kave ara!! Ezt is figyelembe kell venni.

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Design

Nem használ többé robotkutyát a New York-i rendőrség

Létrehozva:

|

Szerző:

Felháborodást váltott ki, hogy a New York-i rendőrség (NYPD) robotkutyát kezdett használni, ezért a szervezet szerződést bontott a Digidog gyártójával.

A BBC beszámolója szerint az NYPD tavaly óta teszteli a Boston Dynamics egyik robotkutyáját. Azt remélték, a távirányítós készülék segít “életeket menteni, az embereket és a rendőröket megvédeni”. A Digidog bevetése azonban az ellenkező hatást váltotta ki, különösen olyan időkben, amikor az amerikai rendőrség tevékenységét sok kritika éri. Egy felvételt, amelyen a robotkutyát túszejtési helyzetben és állami lakások körüli járőrözéskor használták, rengetegen néztek meg az interneten. Ellenzői szerint a Digidog azt jelképezi, milyen agresszívvá válhatnak a rendőrök, ha szegény csoportokkal van dolguk.

Másokat a Digidog a Fekete tükör című disztópikus sorozat egy epizódjára emlékeztetett, amelyben a társadalom összeomlása után az emberek vad négylábú robotok elől próbálnak elmenekülni. Az NYPD közölte, hogy az eredetileg augusztusig tartó – állítólag 94 ezer dollárról (28 millió forint) szóló – szerződést már áprilisban felbontották. A város polgármestere, Bill de Blasio “örült, hogy a Digidogot visszavonták” – közölte egy szóvivője. “Ijesztő, elidegenítő, rossz üzenetet közvetít a New York-iaknak” – tette hozzá.

Tovább olvasom

Design

Ennél fehérebb festéket még nem láthatott

Létrehozva:

|

Szerző:

A valaha volt legfehérebb festéket állítottak elő amerikai kutatók azzal a céllal, hogy javítsák az épületek hűtését és hozzájáruljanak az éghajlatváltozás problémájának kezeléséhez.

Az új festék a napfény 98 százalékát veri vissza és a világűrbe sugározza ki az infravörös hőt. A teszteken a környező levegő hőmérsékletnél 4,5 Celsius-fokkal hidegebbre hűtötte le a felületeket még közvetlen, erős napsugárzás esetén is – olvasható a The Guardian című brit napilap online kiadásában. A szakemberek szerint a termék egy-két éven belül forgalomba kerülhet. A tetők fehérre festése évszázadok óta bevett gyakorlat az épületek hűtésére. A jelenleg elérhető fényvisszaverő fehér festékek ugyan jóval hatékonyabbak, mint a sötét színű tetőburkolatok, de a napfény csupán 80-90 százalékát verik vissza és elnyelik az ibolyántúli fényt, ami azt jelenti, hogy nem tudják a környezeti hőmérsékletnél hidegebbre lehűteni a felületeket. Az új festék azonban képes erre, csökkentve a légkondicionálók szükségét és a működtetésükkel járó szén-dioxid-kibocsátást.

“A legfehérebb fehér azt jelenti, hogy a festék a lehető legnagyobb mennyiségű napfényt képes visszaverni az űrbe” – mondta Xiulin Ruan, az amerikai Purdue Egyetem munkatársa. A festék három tényezőnek köszönheti hatékonyságát: a színezőanyagként használt bárium-szulfátnak, amely a hagyományosan alkalmazott titán-dioxiddal szemben nem nyeli el az UV-fényt, a magas – 60 százalékos – pigmentkoncentrációnak, valamint a különböző méretű pigmentrészecskék alkalmazásának.

A szakemberek szerint az ultrafehér festéket a hagyományos változatokhoz hasonlóan lehet legyártani és árban sem térnek el egymástól. A teszteken a festék kopásállónak bizonyult, de további vizsgálatokra lesz szükség annak megállapítására, hogy hosszú távon mennyire tartós. Ruan elmondta, hogy a festék nem jelent kockázatot az emberek látására, a felületekről szétszórtan visszaverődő napfény nem erős. A szakemberek az ACS Applied Materials & Interfaces című folyóiratban számoltak be az eredményeikről.

 

Képünk illusztráció.

Tovább olvasom

Design

Szelfiző óriáspandaszobor került a figyelem középpontjába a délnyugat-kínai Szecsuanban

Létrehozva:

|

Szerző:

Egy szelfiző óriáspandát formázó szobor vált a látogatók kedvencévé az állatfaj otthonaként híres délnyugat-kínai Szecsuanban – számolt be a Hszinhua kínai állami hírügynökség.

A 26,5 méterhosszú, 11 méter széles és 12 méter magas szobor egy hátán fekvő óriáspandát ábrázol, amint egy szelfibotra rögzített telefont a magasba nyújtva fotózza magát. A 130 tonnás pandaszobor fekete-fehér “bundájának” megalkotásához 3 millió rozsdamentes acélhuzalt használtak fel. A szobrot Florentijn Hofman holland művész tervezte, aki a felfújható óriás gumikacsa megalkotójaként vált ismertté. Hofman egy másik, óriás bambuszmacskát ábrázoló szobrát pedig 2014-ben egy sanghaji parkban állították fel.

A Hszinhua a művészt idézve arról írt, hogy a pandaszobrot egy valós történet ihlette arról, hogy 2005-ben egy óriáspanda bemerészkedett a szobornak helyet adó Tucsiengjen város központjába. A mintegy 650 ezer lakost számláló Tucsiengjen pandaközpontja csaknem 70 pandának ad otthont és több mint 20 millió turistát vonz évente. A városban található ráadásul az UNESCO által 2000-ben a világörökség részének nyilvánított Tucsiengjen öntöző- és árvízvédelmi rendszer is. Az időszámításunk előtti 3. században készült létesítmény a világ legrégebbről fennmaradt, máig használatban lévő, gát nélküli öntözőrendszere.

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Kedvelt