Kapcsolatfelvétel

Design

Godzilla helyett a kapszulás kávé szemétszörnye pusztítja el a világot

Létrehozva:

|

A kapszulás kávé az egyik legjobb példa a felesleges szeméttermelésre. Adott a termék, ami a pörgős, szünetet nem ismerő, és egyszerre lusta életvitelre alapoz. Instant megoldás az igényes, aromákban gazdag kávéra vágyó tömegek számára, akik egy mozdulattal akarnak hozzájutni az elengedhetetlen koffeinadaghoz.

Eric Favre, a Nestlé egyik alkalmazottja 1976-ban jegyeztette be a szabadalmat, ami egészen 2012-ig maradt a világcég tulajdonában. Ennek lejártával megnyílt az út a konkurencia előtt, és a kapszula piac egyre duzzadó üzletté változott. Legalábbis nálunk, Európában. Az Egyesült Államokban a Green Mountain Coffee által forgalmazott, hasonló elven működő Keurig gépek uralják a piacot.

Miért rossz ez? Hogy születik praktikus megoldásból szemét Godzilla?

Rengeteget eladnak belőle, és a tempó csak fokozódik. 2013-ban már több mint 8 milliárd műanyag K-cup került a kukákba, ami 10,5-szer körbeérné az egyenlítőt.

 

SZÉTNÉZTÉL MÁR TRENDI WEBSHOPUNKBAN? KATT IDE! 

 

 

Az eladott termékeknek csak 5 százaléka készül újrafelhasználható anyagokból.
Maszatolnak a környezetbarát csomagolással kapcsolatban, érveik szerint csak a jelenlegi megoldás őrzi meg a minőséget. Ezzel szemben a Nespresso már könnyebben újrahasznosítható, tiszta alumínium kapszulát használ, és több cég is kapcsolatban áll a megfelelő megoldást kínáló TerraCycle céggel, a Keurig viszont nem szerepel a partneri listán. A Keurig készít többször használható kapszulát, de a takarítással való pepecselés pont azt az előnyt veszi el, amiért az emberek tömegei rászoktak az egy mozdulattal lefőzhető kávéra.

A cikk apropójául szolgáló videót egy kanadai kreatív csapat készítette. Közérthető, szinte szájbarágó stílussal akarták megmutatni, hogy a sok apró, kidobott műanyag izé egyszer gonosz masszává összeállva ömlik majd a fejünkre.

forrás: 444.hu

14 hozzászólás

14 Comments

 1. t.reka2

  2015-02-06 at 08:41

  Kedves cikkíró!
  A bejegyzés maga jó, de egy kicsit több utánajárás kellene, ha már cégnevet is írsz. A fent nevezett Nestlé 2 típusú kávégéphez gyárt kapszulát. Az 1 képen látható, kis méretű kapszula a prémium minőségű Nespresso gépekhez való, ami alumíniumból készül. Mint “zöld”, érdemes tudni, hogy mind a kávézacc, mind az Al 100%-ban újrahasznosítható, amit a cég “Ecolaboration” nevű kampányában összegyűjt és újra fel is használ. Nem mellesleg pedig sok DIY cikk is van az otthoni, dekorációs célú újrahasznosításról.
  Amiről a cikk valójában ír(hat), azok a Dolce Gusto kapszulák (nem a képen van). Ez valóban műanyagból készül, de már léteznek “utántölthető” verziók is a készülékhez. Abból is a zacc mehet a komposztba, a kapszula pedig a szelektívbe!

 2. editm

  2015-02-07 at 20:33

  Kedves t.reka!
  Hol lehet ama utántölthető kapszulákat kapni?
  Mert én igen aktívan érdeklődnék utána?

 3. kommentElőd

  2015-02-07 at 22:12

  Kedves Réka,

  Te egyesével kipiculgatnád a DG kapszulákat? Mert gondolom, úgy mehet a szelektívbe ha tiszta?
  Mindentől függetlenül egyetértek az íróval, lusta emberek szokása ez a fajta kávé.

 4. Csupakabbra

  2015-02-08 at 22:02

  Kedves T. Réka! Ugye tudjuk, hogy az üveg is újrahasznosítható bármennyiszer és igen, az alumínium is. Viszont mégis a lerakókat és a tengereket, óceánokat terheli. Miért nem jó a hagyományos, lefőzős megoldás? Már az sem trendi? Az a bajunk, hogy ahhoz vagyunk szokva/szoktatva, hogy dobáljunk ki, cseréljünk le szezononként mindent. Így a szokásainkat is. Így cseréltük le a kávéfőzési szokásainkat egy trendibbre, kényelmesebbre. És ez csak egy nagyon vékony lapocska a sok-sok környezetterhelő szokás között…

 5. Biro A.

  2015-02-08 at 22:18

  Ha megtehetem, soha nem veszek meg semmit ami megítélésem szerint nem környezetbarát, Így voltam mindig a kapszulás kávéval is. Ittam már ilyet vendégségben, de ízre a legdrágább sem jön még csak a közelébe sem annak amit egy frissen darált, 15 Bar-ral átnyomott jóféle kávékeverék élvezete nyújt. Kapszulásat a környezetükkel nemigen törődő, reklámérzékeny és rohanós emberek isznak, akik nem is igazán élvezik a kávéjukat, azért nem tudnak különbséget tenni kávé és kávé között.

 6. Sandman

  2015-02-09 at 08:33

  Igen, de valamiért többségében mégsem oda rakják az emberek, így tehát elviekben Rékának, a gyakorlatban a cikk írójának lehet igaza.

 7. T. Gábor

  2015-02-09 at 16:45

  Kedves Réka!

  Te készítesz otthonra díszt a kapszulákból? Netán komposztálod a zaccot? nem? na látod mint ahogy a felhasználók 99%-a szintén nem.
  Akkor felesleges kukacoskodás a hozzászólásod
  üdv
  T. GÁbor

 8. Plaki

  2015-02-09 at 17:07

  Tisztelt hozzászólók!
  Az, hogy ki milyen kávét iszik az magánügy. Az, hogy lusta e vagy sem, az is magánügy.
  A környezetvédelem az, közügy. Ha a cikk írója kicsit utána jár a Nestle prémium kapszulának, akkor tudná, hogy a fémkapszulákat a vásárlás helyére, gyűjtő tasakba vissza lehet vinni. Gyűjtő tasak ingyenes és újrahasznosított papírból készül, a kapszulák leadása szintén díjmentes, a kapszulákat még kimosni sem kell.

 9. Pók Béla

  2015-02-09 at 21:22

  Hát ez egy olyan ún. “sötétzöld” cikk. Nem járt utána, félreérthető információk, képek szerepelnek a cikkben… Már leírták előttem, de többféle kapszula van, a Nestlé speciel visszagyűjti az alumínium kapszulát, a csomagolás pedig papír – teljesen újrafelhasználható. Az íze pedig – miután 15 bar nyomással csinálja és valódi kávéból – teljesen oké.

 10. Enté

  2015-02-27 at 17:57

  Arra az emberre, aki nem képes használni egy hagyományos kávéfőzőt, nem bíznék rá semmit…

 11. Gábor

  2015-03-30 at 08:25

  Érdekesen érvelsz. Halvány lila fogalmad sincs róla, hogy ő miként kezeli a kapszulákat. De nem is értem, ez miért lényeges kérdés, amikor a cikk kissé szenzációhajhász egyoldalúságát megpróbálja kiegészíteni. Nem értem azt sem, hogy ez neked miért fájt ennyire. 🙂

 12. Kailyn

  2015-04-01 at 10:47

  Éljen a kotyogós!!I
  Nem hoztak fel rossz érveket a hozzászólók, azonban van egy olyan probléma, amire felhívnám a figyelmet:
  Az emberi lustaság bődületes mértéke. Nekem az a véleményem, hogy aki van annyira lusta (és ezt ne vegye rossz néven, aki tényleg van), hogy ne bírjon kiborítani a kukába egy kis zaccot, majd egy kevés vízzel csak leöblíteni azt a nyomorult tartót – szerintem lesz majd annyira lusta is, hogy fogja, és kivágja a kapszulát a kukába – ezáltal nincs rá több gondja. Nyilván van aki visszaviszi, annak minden tiszteletem! Ennek ellenére az a véleményem, hogy ez egy felesleges dolog. Ha van egy normális kávéfőzőnk, azzal is simán el lehet boldogulni, sőt! Az senkinek sem jut eszébe, hogy ezeket a kis szarokat le is kell gyártani, majd pedig újrahasznosítás közben is végbemegy egy folyamat – ami szintén, így vagy úgy, de energiát emészt fel, és károsítja a környezetet? Tehát tulajdonképpen hiába viszi valaki vissza a kapszulákat a megfelelő helyre – már így is nagyobb terhelésnek tette ki a környezetét (feleslegesen), mint az szükséges lett volna. Ámen.

 13. Joesy

  2015-04-26 at 20:40

  Kailyn megmondta a tutit!

 14. Roland

  2015-05-01 at 16:27

  a kapszulas kave ara kb. 4-6 szor dragabb mint az örölni valo kave ara!! Ezt is figyelembe kell venni.

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Design

Innád papírból a kólát?

Létrehozva:

|

Szerző:

Magyarországon teszteli egyik új fejlesztését, az újrahaszosítható papírpalackot a Coca-Cola – jelentették be keddi sajtótájékoztatójukon Budapesten a cég képviselői.

A The Coca-Cola Company magyarországi ügyvezetője a rendezvényen jelentős csomagolástechnológiai fejlesztésnek nevezte a papírpalackot, amelyet a dán Paper Bottle Company (Paboco) közreműködésével fejlesztettek. Kerekes Péter közölte, hogy a 2 hétig tartó tesztprogram kiskereskedelmi partnere a kifli.hu online élelmiszerbolt lesz, rajtuk keresztül szerdától juttatják el a vásárlókhoz a növényalapú italt tartalmazó palackokat. Szabó Réka, a kifli.hu kereskedelmi igazgatója közölte, hogy nem csupán fogyasztói visszajelzés alapján értékelik, de vissza is gyűjtik a palackokat vizsgálatra. Ebből kiderül, alkalmasak-e a kiskereskedelmi forgalomra, bírják-e az igénybevételt a felhasználásig. A Coca-Cola HBC Magyarország ügyvezető igazgatója a fejlesztést azzal indokolta, hogy a fogyasztók elvárják a fenntarthatóságot, a környezettudatosságot. Békefi László hozzátette, hogy a vállalat ennek megfelelve számos fejlesztést jelentett be az elmúlt években, és idén csaknem 600 millió forintot fordít arra, hogy a dobozos multipack termékek műanyag csomagolását kartonpapírra cserélje. A bejelentést a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség főtitkára méltatta a bemutatón.

Nagy Miklós üdvözölte, hogy a cégek fenntarthatósági vállalásai a termékeik csomagolására is kiterjednek. Becslések szerint a csomagolóanyagok világpiaca eléri az évi ezer milliárd dollárt, amiből az élelmiszer- és italcsomagolások részesedése legalább 50 százalék – tette hozzá. A csomagolóipart – mint fogalmazott – sokszor tekintik a környezetszennyezés egyik fő felelősének, de minden termék előállítása jobban terheli a környezetet, mint a csomagolása. Környezeti szempontból ezért az a legjobb, ha a csomagolás védelmében minden áru eljut a fogyasztóhoz, és ezzel betölti a rendeltetését – hangsúlyozta. Az MTI kérdésére közölték, hogy a fejlesztési folyamat nem zárult le, így annak költségét csak a befejezést követően tudják közölni. Terveik szerint hamarosan olyan papírpalack kerülhet a piacra, amely az újrahasznosítható műanyag bélést és kupakot elhagyva teljes mértékben papírként hasznosítható újra.

 

 

Képek: coca-cola.hu

Tovább olvasom

Design

Gomba alapú, lebomló koporsót fejlesztettek holland kutatók

Létrehozva:

|

Szerző:

A különleges koporsó környezetbarát alternatívát kínál: nemcsak a természetes bomlást gyorsítja, de még a szennyezett talaj regenerálódását is segíti.

Bár sokan nem gondolnak bele, a gombák valójában lenyűgöző organizmusok, amelyek nemcsak a táplálkozásban, hanem a gyógyászatban is remekül alkalmazhatóak. Sőt, több szakértő úgy véli, hogy az élőlények még a zöldebb jövő megteremtésében is segíthetnek, hozzájárulhatnak például az olajszivárgások semlegesítéséhez. Egy holland kutató egészen meglepő területen, a temetkezésekben próbálja meg hasznosítani a gombákat – számol be a Treehugger. A Bob Hendrikx startupja, a Loop által készített Living Cocoon (Élő Gubó) a gombák fonalszerű, vegetatív részéből, micéliumból áll. A speciális koporsó felgyorsítja a bomlást, illetve javítja a talaj állapotát, miközben a benne lévő holttest néhány év alatt eggyé válik a természettel. A hagyományos temetési eljárások meglepőek károsak a környezetre. A koporsókból, illetve a kezelt holttestekből káros anyagok kerülhetnek a földbe, a normál temetést követő bomlás pedig kifejezetten lassú. Sőt, a hamvasztás is problémás lehet, hiszen a maradványok égetése során többek között szén-dioxid és higany kerül a levegőbe.

A Living Cocoon ugyanakkor kizárólag természetes, veszélytelen anyagokból épül fel. A micéliumhoz szerves vegyületeket adnak, a keveréket pedig egy formába helyezik: ahogy a micélium növekedik, felfalja a vegyületet, és nagyjából egy hét alatt felveszi az öntőforma, azaz a koporsó alakját. A folyamat további előnye, hogy nem igényel semmiféle külső energiát, fényt vagy hőt. A speciális koporsó úgy lett kifejlesztve, hogy a talajba engedve nemhogy ne ártson, hanem kifejezetten kedvezzen a földnek. Korábbi vizsgálatok már igazolták, hogy a micélium alapú anyagok képesek kivonni a különböző szennyező anyagokat. Hendrikx szerint jelenlegi életmódunk fenntarthatatlan, a Living Cocoon segítségével ugyanakkor segíthetünk a talajon, ahelyett, hogy károsítanánk azt.

A Loop eddig tíz alkalommal tesztelte élesben a koporsóját Delftben és Hágában. A vállalat célja az, hogy további elemzésekkel jobban megértsék, miként befolyásolja a Living Cocoon a föld minőségét. Hendrikx bízik benne, hogy fejlesztésükkel egy nap segíthetik majd a helyi önkormányzatokat a szennyezett területek helyreállításában.

 

 

Képek: loop-of-life.com

Tovább olvasom

Design

Bemutatták az újahasznosított műanyagból készült Lego kockát

Létrehozva:

|

Szerző:

A Lego csoport bemutatta az újrahasznosított műanyagból készült LEGOR kocka prototípusát, amellyel egy újabb lépést tesz a LEGO termékek fenntarthatósága felé – közölte a cég szerdán az MTI-vel.

Az eldobott PET palackokból készült kocka új prototípusa az első, ami újrahasznosított anyagból készült, és amely megfelel a cég szigorú minőségi és biztonsági feltételeinek. Sok időbe telik, mire az újrahasznosított kockák a LEGO dobozokban is megjelenhetnek. A kutatók tovább tesztelik és fejlesztik a PET formulát, azután dönthetnek a próbagyártásról – tették hozzá. Az újrahasznosított kocka prototípusa a Lego csoport legújabb fenntarthatóságot elősegítő fejlesztése. 2020-ban a cég bejelentette, hogy eltörli az egyszer használatos műanyagot a termékek dobozaiból, 2018-ban pedig megkezdte a fenntartható forrásból származó cukornád alapú, polietilénből készült elemek gyártását.

forrás: lego.com

A Lego csoport fenntartható anyagokra irányuló törekvése csak egy a cég számos kezdeményezése közül, amelyekkel pozitív hatást szeretnének gyakorolni. A Lego csoport több mint 400 millió amerikai dollárt (mintegy 117 milliárd forint) fektet be három év alatt (2022-ig), hogy felgyorsítsa a fenntarthatósággal kapcsolatos céljainak megvalósítását. A Lego csoport bevétele 13 százalékkal 43,7 milliárd dán koronára (2154 milliárd forint) nőtt tavaly – közölte pénzügyi eredményeit az MTI-vel a dán építőjáték-gyártó márciusban. A működési eredménye 12,9 milliárd dán koronát tett ki 2020-ban, 19 százalékkal nőtt egy év alatt. A cég közlése szerint minden piacon kétszámjegyű volt az értékesítés növekedése; különösen nagy mértékben erősödtek Kínában, az amerikai kontinensen, Nyugat-Európában, illetve az ázsiai és csendes-óceáni térségben.

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák