Kapcsolatfelvétel

Otthon

Így hasznosítsd újra a zuhanyzáskor használt vizet

Létrehozva:

|

A 2012-es sikerek után újabb nemzetközi designdíjat zsebelhetett be Alberto Vasquez a szürkevízhasznosítás ötletét testközelbe hozó találmányával.

Idén hetedik alkalommal rendezték meg a kifejezetten fiatal tehetségek felkutatására indított versenyt, az iF Design Awardot. A jövő kihívásaira a design területén választ kereső pályázat zsűrijében olyan nevek is feltűnnek évről-évre, mint a Hansgrohe és a Haier cégek képviselői, akik saját kategóriájukban idén különdíjat is kiosztottak a pályázók között. A beküldött mintegy 12000 pályázat több mint 70 országból érkezett, köztük Magyarországról is. A hannoveri zsűri már egy 300-as shortlist versenyzői közül választotta ki azt a 100 díjazottat, akik között a 30 ezer eurós összdíjat elosztották.

A díjazottak közé legnagyobb örömünkre egy magyar versenyző is bekerült. Alberto Vasquez idén diplomázik a MOMÉ-n, és nem most említhetjük először a nevét egy nívós designdíjjal egy mondatban. 2012-ben Flow nevű bambuszlámpája bejutott a Braun Prize legjobb 50 pályamunkája közé, és ugyanezt a tervét más neves fórumokon is elismerték.

Csakúgy, mint a Flow, a frissen díjazott Gris is egy iskolai feladatra készült, és a fejlődő országok problémáira keres megoldást igen érzékeny módon. A gris spanyolul szürkét jelent, és a terv kulcselemére, a szürkevízre utal. Az olyan déli országokban, mint Kolumbia, a használati- és ivóvíz kezelése és előállítása kiemelten fontos feladat, egyelőre azonban a pazarló, nem korszerű megoldások vannak túlsúlyban.

 

 

Advertisement

Egy ilyen problémára kínál egyszerű megoldást Alberto Vasquez terve: a zuhanyzáskor elhasznált vizet egy 4 tartályból álló rendszer gyűjti össze, ami aztán a WC öblítésére, takarításra vagy – megfelelő tusfürdő használata esetén – akár viráglocsolásra is használható. A tartályok egyenként 10 liter víz gyűjtésére alkalmasak, ami még viszonylag könnyen felemelhető és szállítható mennyiség.

A konkáv kialakításnak köszönhetően az elhasznált víz akár 90%-át is össze tudja gyűjteni a Gris, érdesített felülete pedig balesetmentes használatot biztosít. Ezzel az ötlettel egy fontos problémára talált egyszerű választ a tervező, ami nem bonyolítja túl a használó életét, ezért nagy valószínűséggel könnyebben el tud terjedni a lakosság körében. A környezettudatos design ugyanis továbbra is akkor a legjobb, ha nem várja el a felhasználótól, hogy gyökeresen változtasson addigi szokásain.

forrás: hg.hu

1 Comment

1 Comments

  1. féfi

    2014-06-13 at 20:40

    mikor hol, menyiért lesz kapható

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Otthon

Zöld színnel a fenntarthatóságért és a tudatosabb döntésekért

Egyedi zöld színt vezet be termékein a kulacsokat és Microdrinkeket forgalmazó Waterdrop vállalat. A feltűnő, élénk színnel a vállalat kifejezi elköteleződését a környezetvédelem és fenntarthatóság mellett, és egyben szeretné felhívni a figyelmet a környezettudatosabb életmód fontosságára, és a választás lehetőségére.

Létrehozva:

|

Szerző:

A fenntarthatóság és környezetvédelem iránti elköteleződés nem csupán egy divatos trend, hanem egy olyan felelősségvállalás, amelynek közvetlen hatása van a személyes életünkre. A Waterdrop eddig is küldetésének tekintette a természetes vízfogyasztás népszerűsítését és az egyszer használatos műanyag palackok számának csökkentését. Ennek érdekében akítvan részt vesz a környezettudatosság növelésében, együttműködik környezetvédelmi szervezetekkel környezeti problémák megoldásán, támogatja a tiszta vízhez való hozzáféréssel foglalkozó programokat, valamint az óceánokban felhalmozódott műanyag palackok összegyűjtését. A Plastic Bank szervezeten keresztül minden eladott waterdrop kulacs után két PET-palackot gyűjt be a világ óceánjaiból. Termékei természetes alapanyagokból készülnek és felelős forrásból származnak, a csomagolásnál pedig arra törekszik, hogy fenntarthatóbb megoldásokat alkalmazzon, újrahasznosítható, komposztálható vagy környezetbarát anyagokat használjon. 

A waterdrop Signature Zöld szín elsőként a nemesacél kollekcióban jelenik meg három változatban, és fokozatosan jelenik majd meg minden termék csomagolásán. A vállalat az új, feltűnő waterdrop Signature Zöld színe célja nemcsak a vállalat zöld gondolkodásának kinyilvánítása, hanem hogy ráirányítsa a figyelmet a környezettudatosabb döntések lehetőségére, amelyek egy fenntarthatóbb életmód kialakítására ösztönözhetnek.

Íme néhány apró változtatás, amelyekkel elkezdhetjük beépíteni a környezettudatosságot az életünkbe:

  • Kerüljük a felesleges hulladékot

Az életmódunk kialakításakor fontos szerepet játszik, hogy milyen termékeket vásárolunk. Az egyszer használatos műanyag csomagolású termékek helyett választhatunk a tartós, újrahasznosítható alternatívák közül. A feláras műanyag zacskók vagy papírtáskák helyett használhatunk otthonról hozott szatyrokat. 

  • Támogassuk a helyi termelőket

Vásároljunk helyi termékeket és támogassuk a környezetbarát termelést. Ez nemcsak a helyi gazdaságot erősíti, hanem csökkenti a szállítás költségeit és a környezeti lábnyomot is.

  • Csökkentsük az energiafogyasztást

Az energiatakarékosság nemcsak a számlát csökkenti, hanem a környezeti terhelést is. Egyszerű lépésekkel is, mint például az energiatakarékos izzók használatával, a használaton kívüli elektronikai berendezések kikapcsolásával és a háztartási gépek rendszeres karbantartásával is sokat spórolhatunk.

  • Étkezzünk tudatosabban

Fogyasszunk több növényi alapú ételt, és kerüljük a feldolgozott élelmiszereket. Növeljük a természetes vízfogyasztást és keressünk természetes ízesítőket. Ezekkel nemcsak a bolygónk, hanem saját egészségünk érdekében is sokat teszünk.

  • Támogassuk a környezetvédelmi kezdeményezéseket

Csatlakozzunk vagy támogassunk helyi vagy nemzetközi környezetvédelmi szervezeteket és kezdeményezéseket, vegyünk részt fenntartható életmódra ösztönző kihívásokon. A közösség ereje nemcsak ösztönöz, hanem fel is tölt energiával.

Bár ezek a változtatások apró cseppeknek tűnnek a tengerben, a Waterdrop hitvallása, hogy cseppről cseppre juthatunk el a nagy változásokhoz.

Advertisement
Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!