Kapcsolatfelvétel

Otthon

Így hasznosítsd újra a zuhanyzáskor használt vizet

Létrehozva:

|

A 2012-es sikerek után újabb nemzetközi designdíjat zsebelhetett be Alberto Vasquez a szürkevízhasznosítás ötletét testközelbe hozó találmányával.

Idén hetedik alkalommal rendezték meg a kifejezetten fiatal tehetségek felkutatására indított versenyt, az iF Design Awardot. A jövő kihívásaira a design területén választ kereső pályázat zsűrijében olyan nevek is feltűnnek évről-évre, mint a Hansgrohe és a Haier cégek képviselői, akik saját kategóriájukban idén különdíjat is kiosztottak a pályázók között. A beküldött mintegy 12000 pályázat több mint 70 országból érkezett, köztük Magyarországról is. A hannoveri zsűri már egy 300-as shortlist versenyzői közül választotta ki azt a 100 díjazottat, akik között a 30 ezer eurós összdíjat elosztották.

A díjazottak közé legnagyobb örömünkre egy magyar versenyző is bekerült. Alberto Vasquez idén diplomázik a MOMÉ-n, és nem most említhetjük először a nevét egy nívós designdíjjal egy mondatban. 2012-ben Flow nevű bambuszlámpája bejutott a Braun Prize legjobb 50 pályamunkája közé, és ugyanezt a tervét más neves fórumokon is elismerték.

Csakúgy, mint a Flow, a frissen díjazott Gris is egy iskolai feladatra készült, és a fejlődő országok problémáira keres megoldást igen érzékeny módon. A gris spanyolul szürkét jelent, és a terv kulcselemére, a szürkevízre utal. Az olyan déli országokban, mint Kolumbia, a használati- és ivóvíz kezelése és előállítása kiemelten fontos feladat, egyelőre azonban a pazarló, nem korszerű megoldások vannak túlsúlyban.

 

 

Advertisement

Egy ilyen problémára kínál egyszerű megoldást Alberto Vasquez terve: a zuhanyzáskor elhasznált vizet egy 4 tartályból álló rendszer gyűjti össze, ami aztán a WC öblítésére, takarításra vagy – megfelelő tusfürdő használata esetén – akár viráglocsolásra is használható. A tartályok egyenként 10 liter víz gyűjtésére alkalmasak, ami még viszonylag könnyen felemelhető és szállítható mennyiség.

A konkáv kialakításnak köszönhetően az elhasznált víz akár 90%-át is össze tudja gyűjteni a Gris, érdesített felülete pedig balesetmentes használatot biztosít. Ezzel az ötlettel egy fontos problémára talált egyszerű választ a tervező, ami nem bonyolítja túl a használó életét, ezért nagy valószínűséggel könnyebben el tud terjedni a lakosság körében. A környezettudatos design ugyanis továbbra is akkor a legjobb, ha nem várja el a felhasználótól, hogy gyökeresen változtasson addigi szokásain.

forrás: hg.hu

1 Comment

1 Comment

  1. féfi

    2014-06-13 at 20:40

    mikor hol, menyiért lesz kapható

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Otthon

A lakosság egyre inkább korszerűsít

A rezsicsökkentés szabályainak módosítása ösztönzi a lakosság energiamegtakarítást célzó korszerűsítési terveit – derül ki a GKI és a Masterplast közös, augusztusi, reprezentatív felméréséből.

Létrehozva:

|

Szerző:

A szabályok módosítása miatt átalakultak a tervezett korszerűsítési feladatok. A külső nyílászárok cseréje iránt júliusban minden ötödik, augusztusban már minden negyedik, a fűtési rendszer korszerűsítése iránt pedig júliusban minden negyedik, a mostani felmérésben már minden harmadik felújítást tervező háztartás érdeklődött. A hőszigetelési munkák elvégzése iránti igények egy hónap alatt megduplázódtak. A napkollektor, a napelemes rendszer telepítése, cseréje iránti kereslet pedig valósággal “felrobbant”: míg júliusban a korszerűsítést tervezők 16 százaléka szeretett volna ilyen akcióba belevágni, addig augusztusban már csaknem 40 százalékuk. Az augusztusi felmérésben feltérképezték az energiamegtakarító korszerűsítési terveket. Ezer embert vontak be a kutatásba, amely nem, életkor, lakóhely és iskolai végzettség szerint reprezentatív volt. 

A felmérések 2020 januárjától a Masterplast Nyrt. támogatásával készülnek. Megállapították, hogy a háztartások 6,5 százaléka biztosan, 13,4 százaléka valószínűleg még az idén energiamegtakarítást célzó felújítást tervez. A finanszírozást segíti, hogy a szabályozás szerint az év végéig még elérhetők az Otthonfelújítási program forrásai. Bár a program esetleges hosszabbításról nem született döntés, azonban a válaszadók kétharmada teljesen, egyötödük pedig jórészt egyetért azzal, hogy az államnak a jövőben is támogatnia kellene a lakóingatlanok energia-felhasználásának csökkentésére irányuló lakossági beruházásokat. Arra is kitértek, hogy jövőre a háztartások 5,1 százaléka biztosan, 20,2 százaléka valószínűleg tervez energetikai korszerűsítést.

Az idén és jövőre korszerűsítést tervezők csoportja között jelentős az átfedés: az idén korszerűsítést tervezők 70 százaléka jövőre is folytatná ezt, a 2023-ban korszerűsíteni szándékozók 60 százaléka pedig már idén is “mozgolódna”. A felmérésben kapott válaszok alapján pedig jövőre a lakosság energiamegtakarítást célzó beruházásai tovább élénkülnek. A legaktívabbak a családi házak (például a “Kádár-kockák”) lakói: idén 26, jövőre 32 százalékuk készül (biztosan vagy valószínűleg) energetikai korszerűsítésre. A társasházi lakások lakói körében ugyanezek az arányok 9-10, illetve 13-14 százalék. Az alapterület növekedésével párhuzamosan erősödik a korszerűsítési szándék: az 51 négyzetméter alatti ingatlanban lakók körében a fenti két adat 11 százalék (2022-ben) és 16 százalék (2023-ban), míg a 150 négyzetméternél nagyobb ingatlanban lakóknak már a 40, illetve 47 százaléka készül idén, illetve jövőre energetikai korszerűsítésre.

 

mti

Advertisement
Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák