Kapcsolatfelvétel

Otthon

Íme, az intelligens légkondi

Létrehozva:

|

Az Aros nevet kapta az a közös fejlesztésű légkondicionáló berendezés, amelyet a közelmúltban a Quirky és General Electric vitt piacra. Ez a gyártmány afféle előrejelzése annak a folyamatnak, amely már korántsem a távoli jövőt vetíti előre.

Azt a tendenciát,  miszerint nem sokat várat magára azaz idő, amikor egy háztartási gép magától értetődően internetes kapcsolattal működtethető. Bizonyság erre ez a világhálon megtekinthető, sőt előrendelés útján meg is vásárolható 2,3 kWh teljesítményű vadonatúj termék. Mi adja az újdonságát ennek a légkondinak? Egyik érdekessége, hogy bárhonnan vezérelhető egy okostelefonos alkalmazás segítségével.
Továbbá azt is tudja a ki- és bekapcsolások időtartama alapján, hogy az adott napon, adott napszakban, melyik helyiség,  miként van igénybe véve, és ott általában milyen meleg szokott lenni az évszaktól függően. Intelligens módon, fokozatosan elsajátítja, mikor ajánlatos a szobát hűteni és mikor nincs erre szükség. A berendezésen úgymond egy havi költségkeret  is beállítható és ebben a “mozgástérben” a készülék automatikusan megkeresi az ideális kompromisszumot a beállított költséglimit és az elvárt hőmérséklettartomány között. Tulajdonképpen önmagát tanítja, képzi a háztartási gép, amelynek következményeként  a jelenlegi megoldásokénál a lakások hőmérsékletének szinten tartása rendkívül precíz módon elérhető és energiatakarékos, komfortos otthonok teremthetők.
A két cég  e projekt  tervezése és kivitelezése során remekül együtt működött. Profiljuknak megfelelően jól kiegészítették egymást. A Quirky, a közösségi fejlesztésekre specializálódott gyárként az “okos” megoldásokat adta, nyolcvan esztendős múltjával a General Electric pedig gyártási tapasztalatát tette hozzá az új légkondicionáló berendezések elkészítéséhez. A két cég régen kötött már “házasságot”, ebből adódóan nem ez az első közös “gyermekük”. Együttes fejlesztésben készült el többek között az okos tojástartójuk is. A GE különösen épít erre a sikeres együttműködésre.

 

 

A tervek szerint ugyanis, a következő öt évben a Quirkyvel közösen mintegy 30 okos termék kifejlesztését, piacra vezetését irányozták elő. ( A GE számára nyilvánvalóan a termékek gyártása  során megszerzett tudás az elsődleges, ebből az ismeretanygból kívánnak profitálni hosszútávon a saját termékeik fejlesztésében. Egyelőre nem ismert az Aros bővebb specifikációja, de aligha vonható kétségbe, hogy a termék nem inverteres. (Megérne egy összehasonlítást , hogy egy inverteres készülékhez képest, milyen kondiciókkal bír, hatékonyabb-e ez az önfelismerő- és tanululó légondi.) Erre enged következtetni az a körülmény, hogy a gyártmány már előrendelhető az Amazonon, méghozzá meglepő áron: háromszáz dollárért kínálják.
Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Otthon

A lakosság egyre inkább korszerűsít

A rezsicsökkentés szabályainak módosítása ösztönzi a lakosság energiamegtakarítást célzó korszerűsítési terveit – derül ki a GKI és a Masterplast közös, augusztusi, reprezentatív felméréséből.

Létrehozva:

|

Szerző:

A szabályok módosítása miatt átalakultak a tervezett korszerűsítési feladatok. A külső nyílászárok cseréje iránt júliusban minden ötödik, augusztusban már minden negyedik, a fűtési rendszer korszerűsítése iránt pedig júliusban minden negyedik, a mostani felmérésben már minden harmadik felújítást tervező háztartás érdeklődött. A hőszigetelési munkák elvégzése iránti igények egy hónap alatt megduplázódtak. A napkollektor, a napelemes rendszer telepítése, cseréje iránti kereslet pedig valósággal “felrobbant”: míg júliusban a korszerűsítést tervezők 16 százaléka szeretett volna ilyen akcióba belevágni, addig augusztusban már csaknem 40 százalékuk. Az augusztusi felmérésben feltérképezték az energiamegtakarító korszerűsítési terveket. Ezer embert vontak be a kutatásba, amely nem, életkor, lakóhely és iskolai végzettség szerint reprezentatív volt. 

A felmérések 2020 januárjától a Masterplast Nyrt. támogatásával készülnek. Megállapították, hogy a háztartások 6,5 százaléka biztosan, 13,4 százaléka valószínűleg még az idén energiamegtakarítást célzó felújítást tervez. A finanszírozást segíti, hogy a szabályozás szerint az év végéig még elérhetők az Otthonfelújítási program forrásai. Bár a program esetleges hosszabbításról nem született döntés, azonban a válaszadók kétharmada teljesen, egyötödük pedig jórészt egyetért azzal, hogy az államnak a jövőben is támogatnia kellene a lakóingatlanok energia-felhasználásának csökkentésére irányuló lakossági beruházásokat. Arra is kitértek, hogy jövőre a háztartások 5,1 százaléka biztosan, 20,2 százaléka valószínűleg tervez energetikai korszerűsítést.

Az idén és jövőre korszerűsítést tervezők csoportja között jelentős az átfedés: az idén korszerűsítést tervezők 70 százaléka jövőre is folytatná ezt, a 2023-ban korszerűsíteni szándékozók 60 százaléka pedig már idén is “mozgolódna”. A felmérésben kapott válaszok alapján pedig jövőre a lakosság energiamegtakarítást célzó beruházásai tovább élénkülnek. A legaktívabbak a családi házak (például a “Kádár-kockák”) lakói: idén 26, jövőre 32 százalékuk készül (biztosan vagy valószínűleg) energetikai korszerűsítésre. A társasházi lakások lakói körében ugyanezek az arányok 9-10, illetve 13-14 százalék. Az alapterület növekedésével párhuzamosan erősödik a korszerűsítési szándék: az 51 négyzetméter alatti ingatlanban lakók körében a fenti két adat 11 százalék (2022-ben) és 16 százalék (2023-ban), míg a 150 négyzetméternél nagyobb ingatlanban lakóknak már a 40, illetve 47 százaléka készül idén, illetve jövőre energetikai korszerűsítésre.

 

mti

Advertisement
Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák