Kapcsolatfelvétel

Zöldinfó

Környezetbarát, mint a faék

Létrehozva:

|

Két vágással kell kialakítani a fából, fúrás, csavarozás, festés vagy lakkozás kizárva. Saját gyerekeinek tervezett környezetbarát faautót Matteo Ragni olasz formatervező, amely szerethetőbb is a műanyagnál. Így lett ökodizájn-mozgalom lett egy apuka kéréséből.

Apaként szembesült Matteo Ragni azzal, hogy a boltokban drága pénzért kapható műanyag játékok milyen hamar tönkremennek, vagy ha az nem, akkor hamar rájuk un a gyerek, írja az index.hu. A játék legyen tartós, finom illatú, kellemes tapintású, fantáziaébresztő, vonzó – ez vezérelte Matteo Ragnit az első kisautó megtervezésekor. A libanoni cédrusfából kézzel faragott, bumfordi négykerekű akkora sikert aratott gyerekeinél, hogy Ragni más formatervezőket is bevont az alkotásba. Így indult a 100%ToBeUs projekt, amelyet felkarolt a neves olasz formatervező cég, az Alessi. Öt év alatt száz terv született, az olasz tervezők mellett holland, angol, német, japán, spanyol, argentin, szlovén, orosz, kolumbiai designerek is beszálltak. “Kiderült, hogy mindenkinek van egy autóterve a fiókban” – mondta Ragni. Hogy izgalmasabbá tegye a feladatot, szabályokat is lefektetett: a 16 x 7,5 x 8,5 centiméteres alapformát mindössze két vágással lehet kialakítani, nem fúrható bele lyuk, nem adható hozzá csavar vagy más kiegészítő, és nem festhető. Az autókat nemrég a milánói Tudomány Múzeuma mutatta be (a kiállítás január közepén zárt be).

A tervezők ötöde viszonylag konvencionális autóformával, másik ötöde gyerekkori emlékei hatására haszonjárművel (tűzoltóautó, mentő) áll elő, túlnyomó részük viszont szabadjára engedte a ceruzáját. Készült lépcsős, mosolygós, szörfös, pirítós, puzzle, repülős és számos meghatározhatatlan alakú autó – csak az számított, hogy élményt szerezzenek a gyerekeknek. “Életszemléletet is formálnak ezek a faautók, a jövő felnőttjeinek gondolkodását fenntarthatóságról, a természetes anyagok iránti tiszteletről, újrahasznosításról” – összegezte Ragni. Mert a játék komoly dolog.

forrás: origo.hu

Advertisement
Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Zöldinfó

Évente 205 ezer tonna élelmiszer vész kárba, cél a drasztikus csökkentés 2030-ig

Magyarország élen jár az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelemben.

Létrehozva:

|

Szerző:

Töltse ki a napelem-kalkulátort, és tudja meg, mennyibe kerülhet Önnek! Ingyenes kalkulálás itt (x)

Az élelmiszer-pazarlás csökkentése és a vízgazdálkodás fejlesztése kulcsszerepet játszik a klímaváltozás kedvezőtlen hatásainak mérséklésében – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Zero Waste Foundation Étel- és vízpazarlás-megelőzési konferenciáján, Isztambulban az Agrárminisztérium (AM) tájékoztatása szerint – írja az alternativenergia.hu. A tárcavezető a konferencián kiemelte, az agrárium globális célkitűzése, hogy jó minőségű, megfizethető termékekkel lássuk el a fogyasztókat, miközben a gazdálkodók versenyképességét és megélhetését is biztosítjuk. Különös figyelmet igényelnek az élelmiszereket és az élelmiszeripart érintő szabályozások, valamint az élelmiszer-pazarlás visszaszorítása. A fejlett országokban a kidobott élelmiszer több mint fele a háztartásokban keletkezik. Magyarországon, ezt felismerve, már 2016-ban elindította a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal “Maradék nélkül” programját. Az azóta eltelt időszak bizonyította a kezdeményezés sikerességét, hiszen több mint harmadával tudtuk csökkenteni az egy főre eső élelmiszer-pazarlást. Hazánk, az ENSZ fenntartható fejlődési céljaival is összhangban, a következő években is kiemelten támogatja a programot.

Ambiciózus, de elérhető kezdeményezésünk, hogy 2030-ra a felére csökkentsük a magyar háztartásokban keletkező élelmiszer-hulladék mennyiségét. Ez a törekvés a kiskereskedelemben és az élelmiszerlánc más szakaszaiban keletkező hulladékra is vonatkozik – hívta fel a figyelmet a miniszter a közlemény szerint. Kifejtette, a csomagolási technológiák fejlesztése további lehetőségeket kínál a veszteségek elkerülésére, de a jelenlegi, évi mintegy 205 ezer tonna lakossági pazarlás így is hatalmas kihívás. Ez az élelmiszer-mennyiség 380 ezer ember egyéves ellátására lenne elegendő, és össztársadalmi szinten több százmilliárd forintos veszteséget jelent. Céljaink elérése érdekében a legfontosabb a fogyasztói edukáció. Fel kell hívnunk az emberek figyelmét a tudatos vásárlásra, az élelmiszerek helyes tárolására, valamint a maradékok felhasználására – írták.

Nagy István kitért arra is, hogy a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás egyik kulcsterülete a vízmegtartás, a gazdálkodók pedig több módszerrel is növelhetik ezt a képességet. Példaként említette a téli talajtakarást, a nem termelő területek kijelölését, azaz a szántóterületek 10 százalékának megfelelő nem termelő tájképi elemek és területek vagy ezek kombinációjának fenntartását, valamint a mikrobiológiai, talaj- és növénykondicionáló készítmények alkalmazását. A forgatás nélküli talajművelés szintén hatékony eszköze a víz tájban tartásának – hangsúlyozta a tájékoztatás szerint az agrártárca vezetője.

Advertisement
Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák