Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

Majdnem egyharmadával növelhető a napelemek teljesítménye

Létrehozva:

|

A Fraunhofer Társaság egyik intézete és az EV Group cég szakembereinek sikerült hatékonyabbá tenniük a napelemeket.

Az első egyszerű napelemeket az 1950-es években készítették szilíciumból és a napfény 4 százalékát tudták árammá átalakítani. Folyamatos fejlesztésekkel, finomításokkal sikerült a hatékonyságot 20 százalékra, laboratóriumi körülmények között pedig körülbelül 27 százalékra növelni. Most ismertté vált, hogy az új rekord 33,3 százalék, amelyet az EV Group munkatársai értek el a Fraunhofer Társaság Napenergia Rendszerek Intézetének kutatóival közösen. Mindez a többszörös rétegű napelemeknek köszönhető. Markus Wimplinger, az EVG részlegvezetője elmondta, hogy az új, nagy hatékonyságú napelemek három foto-abszorpciós napcellával rendelkezik, amelyek egymás tetején vannak elhelyezve. A szilíciumrétegre került egy réteg gallium-arzenid, majd egy réteg gallium-indium. A szilícium és a gallium-arzenid között nincsen ragasztó, hanem az érintkező felületeket nagyon simára csiszolják, majd nagy vákuumban ionokkal bombázzák. Ennek az az előnye, hogy így eltávolíthatók a szilíciumból a zavaró oxidrétegek. A szakember hozzátette, hogy a megoldás előnye, hogy a meglévő infrastruktúrákkal kompatibilis. Ugyanakkor a gyártási eljárást még optimalizálni kell, ez pedig akár több évig is eltarthat.

forrás: alternativenergia.hu

Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Zöld Energia

Már nem csak a tetőre telepíthetünk napelemet

A finn Rauli fejlesztésének köszönhetően immár a falakon is könnyedén helyet kaphatnak a
napelemek, elősegítve az olcsó, tiszta energia előállítását.

Létrehozva:

|

Szerző:

Az elmúlt időszakban világszerte elképesztő felfutást tapasztalt az otthoni napelemek piaca, ami nem csoda: a panelek révén a háztartások megbízhatóan, olcsón és környezetbarát módon termelhetik az energiát. Csakhogy egyes otthonok számára korlátozottak a lehetőségek a hagyományos telepítésre, hiszen nem minden család számára adott a megfelelő tetőfelület.

Szerencsére ma már van az alternatíva, hiszen a napelemek a homlokzaton, a falakon is helyet kaphatnak. Bár elsőre úgy tűnhet, egy ilyen telepítés kivitelezése bonyolult, akadnak olyan eszközök, amelyek megkönnyítik a beruházást.

Ilyen a finn Rauli cég egyik újabb, Rauli Wall nevű terméke, amely hazánkban is elérhető. A vállalat kifejezetten azzal a céllal jött létre, hogy egyszerűen használható, esztétikus és strapabíró eszközökkel könnyítse meg a napelem-telepítéseket, és ez a törekvés a falra szerelhető rendszer esetében is tükröződik.

RAULI WALL

Rauli Wall rendszerében a telepítés igen egyszerű. A panelek felső és alsó elemek közé rögzíthetőek, gyakorlatilag „lebegnek”, oly módon, hogy a szakemberek erőfeszítés nélkül is könnyedén mozgathassák azokat. A termék anyaga skandináv acél. Az alkatrészek jellemzően fekete árnyalatban érkeznek, az ilyen elemek igen elegáns megjelenést kölcsönöznek az egész berendezésnek. A termék tartós, stílusos, illetve hatékony.

„A Rauli minden alkatrészét Finnországban tervezik finn telepítési szakértők. Az alkatrészekeinket is Finnországban, Orimattilában gyártják, és 30 éves garanciát vállalunk rájuk” – nyilatkozta Ville Tiainen, a vállalat vezérigazgatója, az idei németországi Intersolar fesztiválon.

A beruházások tervezését a Rauli App nevű szoftver is segíti. A projekt elrendezése, az alkatrészek listája és a rendszer fizikai méretei néhány perc alatt generálhatóak a programban.

Advertisement
Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!