Kapcsolatfelvétel

Zöldinfó

Most kezdődik igazán: a húsvét után jön a nyárra hangolódás

A húsvét utáni időszak sokunkban indít el egy jól ismert gondolatmenetet: „Nemsokára itt a nyár, ideje formába lendülni.”

Létrehozva:

|

Spóroljon a villanyszámláján! Kérje ingyenes napelem kalkulációnkat itt! (x)

A Waterdrop szerint azonban a nyári forma nem önsanyargatással, hanem tudatos és örömöt adó szokásokkal kezdődik. A közösségi médiát májustól ellepik a látványos átalakulásokat ígérő kihívások és villámdiéták, miközben egyre többen inkább egy kiegyensúlyozottabb, hosszú távon is fenntartható megközelítést keresnek. A Waterdrop tanácsa, hogy ne az legyen a cél, hogy egy tőlünk idegen ideálhoz hasonlítsunk – hanem hogy jól érezzük magunkat a saját bőrünkben, frissnek, energikusnak, felszabadultnak. Hiszen ez az, amitől megélhetjük és kiélvezhetjük a pillanatokat, és ami a környezetünket is elvarázsolja.

Ezért a tudatos folyadékfogyasztásra ösztönző vállalat arra biztat, hogy ne a tiltások és korlátozások mentén közelítsük meg a nyári felkészülést. Ne azzal foglalkozzunk, hogy mit hagyunk ki az életünkből, hanem azzal, amit beépítünk – figyelmet, törődést és tudatosságot. A reggeli kávé előtt egy pohár víz, a délutáni kávézás helyett egy barátnős, kirakatnézegetős séta, egy régi kedvenc könyv átolvasása az esti telefongörgetés helyett, egy marék a kedvenc magodból a szokásos délutáni nasi előtt; a lényeg a szemléleten múlik. Keress és építs be az életedbe olyan egészséges szokásokat, amelyek neked örömöt okoznak. Ha pedig szeretnél több vizet inni, de az édességek vagy a cukrozott üdítők a gyengéd, érdemes kipróbálnod a waterdrop Microdrinkeket.

Állandóan elérhetővé váltak a Waterdrop frissítő citrusos ízei

Advertisement

A Waterdrop korábban limitált kiadásban bemutatkozó ORANGE, LEMON és GRAPEFRUIT Microdrinkjei a rajongók kérésére mostantól az  állandó kínálat részévé váltak. A zamatos narancs, az élénkítő citrom és a karakteres grépfrút valódi ízét visszaadó Microdrinkek a tavalyi nyári szezonban mutatkoztak be, és természetes összetevőiknek és jótékony hatásuknak is köszönhetően gyorsan népszerűvé váltak a tudatos folyadékfogyasztást előnyben részesítő fogyasztók körében. A citrusfélék savas karaktere serkenti a nyáltermelést, így azonnal enyhíti a száj szárazságát, illatanyagaik pedig bizonyítottan javítják a hangulatot és csökkentik a stresszt. A frissítő hatás mellett az italkockák hozzáadott cukor, mesterséges ízfokozók és tartósítószerek nélkül készülnek, alacsony kalóriatartalommal rendelkeznek, emellett B- és C-vitaminokat tartalmaznak.

 

Advertisement

 

 

Advertisement

 

(x)

Advertisement

Zöldinfó

A vetőmagszektor kulcsproblémái a klímaváltozás és az öntözés biztosítása

A jövő élelmiszer-ellátásának és -biztonságának alapja a vetőmag.

Létrehozva:

|

Szerző:

Töltse ki a napelem-kalkulátort, és tudja meg, mennyibe kerülhet az Ön rendszere! Ingyenes kalkulálás itt (x)

Áder János, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke a – YouTube videómegosztó portálon és már a TikTokon is megjelenő – műsor elején idézett a vetőmagszövetség tavalyi közgyűlésén elhangzott egyik beszédből, miszerint “a vetőmagszektor élen jár innovációban, kutatás-fejlesztésben, fajtaválasztásban, öntözésben és technológiában” – írja az alternativenergia.hu. Takács Géza szerint az időszakos munkaerő biztosítása egyre nehezebb, mivel a vetőmagtermesztést sok ok miatt nem lehet gépesíteni, kézi munkaerőre van szükség, és ez egy “sziszifuszi munka”, amelyet akár hőségben is el kell végezni – mondta, hozzátéve, hogy évente több mint száz faj több mint ezer fajtája kerül szaporításra. Áder János a szektort érintő két legnagyobb kihívásnak a klímaváltozást és a vízválságot nevezte. Takács Géza ezzel egyetértve kiemelte, öntözés nélkül szinte nincs vetőmagszaporítás és nem garantálható a termésbiztonság. Az időjárás-változásokra utalva pedig azt mondta, egy vetőmag nemesítésének ideje 12-16, vagy akár 20 év is lehet, ám kérdés, “hogyan lehet felkészülni arra, milyen idő lesz öt év múlva”, vagy tíz év múlva milyen fajták állják majd meg a helyüket a szántóföldön. Éppen ezért szinkronban folynak most a nemesítések, azaz optimális, öntözött és száraz körülmények között is tesztelik a vetőmagot – tette hozzá a szakember.

Áder János érdeklődött a precíziós és a hagyományos nemesítés, valamint a GMO-technológia közötti különbségekről is. Takács Géza elmondta, a hagyományos nemesítésnél komoly szelekciós munka folyik annak érdekében, hogy az adott fajta feleljen meg bizonyos körülményeknek. A GMO-technológiánál valamilyen cél érdekében az adott növénybe egy idegen gént ültetnek be, míg a precíziós nemesítésnél megnézik, hogy az adott tulajdonságokat egy növényben milyen gének határozzák meg, és ezen gének hatását mi erősíti vagy gyengíti, majd az adott növény génállományát átrendezik.

Arra a felvetésre, hogy az orosz-ukrán háború komoly problémát jelent az ágazatnak, Takács Géza elmondta, Oroszország egyik reakciója az ellene hozott intézkedésekre, hogy gyorsan szeretné kiépíteni a saját nemesítő ágazatát, holott eddig a cukorrépa- és a napraforgó-vetőmag szinte teljes mértékben importból érkezett az országba. Magyarország például kukoricából évente másfél millió hektárra elég vetőmagot szállított oda, míg a napraforgó-vetőmag 60 százalékát vitte – fűzte hozzá. Megjegyezte azt is, hogy az export elmaradása és a megmaradt vetőmag sorsa is kihívást jelent, utóbbi azért, mert ezt a vetőmagot máshová nem lehet eladni. Úgy fogalmazott, ez egy nagyon komoly mélyütés az ágazat számára.

Advertisement

Olyan szempontból is, hogy a vetőmagok egy része nem konvertálható uniós vagy magyar piacra, ugyanis nincsenek erre a régióra regisztrálva. Áder János – hivatkozva a szakértő korábbi kijelentéseire – a szektort érintő további problémák között említette az állami támogatások hiányát és a multinacionális cégek megjelenését. Takács Géza arról beszélt, hogy a rendszerváltás, majd az európai uniós csatlakozás után kinyíltak a határok, és Magyarország tradíciójára építve sok multinacionális cég jött az országba, nemesítőtelepeket és vetőmagüzemeket hoztak létre; magyar szakembereket vettek fel, rengeteg pénzt költöttek. Ezzel kellett versenyeznie a magyar ágazatnak, ám az állami finanszírozás elapadt, elfogyott a pénz, és elfogytak a szakemberek is, jelenleg két generáció hiányzik a szakmából, nincs utánpótlás és bezárják a magyar nemesítőintézeteket is – mondta el a szakember, megjegyezve, hogy a döntések hátterét nem értik.

“A 24. órában vagyunk” – fogalmazott Takács Géza, aki szerint a nemesítőintézetek fejlesztése és a szakemberek képzése még megoldást jelenthetne.

Advertisement
Tovább olvasom

Ezeket olvassák