Kapcsolatfelvétel

Design

Műfenyőt vagy igazit?

Létrehozva:

|

Az első faárusok már megjelentek, a kínálattal nincs gond, de a neheze csak most jön. Milyet?

„Gyerekkoromban mindig erdei fenyőnk volt, azt lehetett kapni a szomszéd erdésznél. Miután hazahoztuk, kezdődött a forgatás művészete. Igyekeztünk megtalálni azt a szöget, amelyben se nagyon ferdének, se nagyon kopasznak nem tűnt, a mi fánk ugyanis valahogy mindig messze volt az ideálistól. Magamban mindig formás, rövid tüskéjű fára vágytam, és alig vártam, hogy menjünk a keresztszüleimhez. Nekik mindig sikerült gyönyörűt választani”. Ahogy egyik kollégánk példája is mutatja, nem csak a karácsonyokra és az ajándékokra, de bizony a fákra is emlékezünk, válasszunk gondosan.

Nem ordít róla
A műfenyőt vagy igazit kérdéskörben nem kívánunk érvelni, mindenki a saját hite, meggyőződése szerint teszi le a voksát az egyik, vagy a másik mellett. Tény, hogy a korábban csak amerikai filmekben látott műfenyők egyre valóság hűbbek, egyre nagyobb részesedést követelnek maguknak a fenyőfapiacon. A bevásárlóközpontokban feldíszített rondaságok a kategória legalja, ne ezek legyenek az irányadók. A megbízható forrásból beszerzett termékek kivitele egészen pazar, az ágak száma gyakran 600 feletti. Ha valakinél túl tökéletes formát látunk, legyünk gyanakvóak, ez a legelső jele annak, hogy utánzattal van dolgunk.

„Öt éve, hirtelen felindulásból vettünk műfenyőt. Mi voltunk a családban az elsők, minimum szentségtöréssel ért fel a dolog, aztán meg tátva maradt a szájuk, milyen szép. Ez még nem a pántos, hanem a beakasztós típus, soronként különböző méretű, megszámozott ágakkal, egyszerűen beakasztjuk mindet a helyére a törzsön, és kész. A 210 centis fa felállítása nem tart tovább negyed óránál, imádom. Idén ötödik alkalommal lesz használatban, de pont olyan, mint újkorában. Az ára már rég megtérült, de nem ezért választottuk, hanem mert utáltunk december 24-én te jó ég, a fa felkiáltással a homlokunkra csapni, majd rohangálni. Tárolni is tudjuk, egy nagyobb méretű porszívós dobozban, a padláson elfér” – osztotta meg velünk tapasztalatait egy kollégánk, amikor a szerkesztőségen belül fellángolt a műfenyő az igazi ellen vita.

Gyárilag beépített LED, biztos megtérülés
A fajta- és méretválaszték az idei évben különösen lenyűgöző. Az átlagos méret 150, 180, 210 centiméter, de 6, sőt, 10 méteres óriást is vehet, aki tudja hová rakni. Szabad a vásár a szélesebb és slankabb, dús és még dúsabb fák között, de a tüske tekintetében is válogathatunk. A szaküzletekben és a webshopokban két, vagy háromdimenziós levéltípus, a tűlevél és ezek keveréke az alap, de – kapaszkodjunk meg – a Dekortrend-nél zúzmarás, tobozos, műhavas versenyzők is indulnak. Még professzionálisabb a hatás, ha gyárilag rátekert, rögzített (és általában LED-es) világítással vásároljuk meg a fánkat. Ha a műfenyő mellett döntünk, egyszeri beruházás után tíz évre biztosan le lesz a gondunk a karácsonyfáról, általában ekkora élettartamot jósolnak az eladók a terméknek. A gyors építés hívei pop-up fát is választhatnak: először összerakjuk a talpra állított törzset, majd egyszerűen ráhúzzuk az abroncsszerű ágsorokat. Az egész művelet első alkalommal sem lehet több néhány percnél.

Megtaláltad az igazit?
Ha a műfenyőt választók környezetvédelmi szempontokkal érvelnek, nyugodtan igazítsuk ki őket. Az ünnepekért életüket áldozó örökzöldeket ugyanis kifejezetten erre a célra, haszonnövényként termelik, szó sincs tehát erdőirtásról és környezetrombolásról. Választás előtt viszont gondoljuk át, hogy telnek nálunk az ünnepek, és a későbbiekben van-e célunk a fával. Ha például csak a Szentestét töltjük otthon, majd utána rokonlátogató raliba kezdünk és bejárjuk az ország legtávolabbi pontjait, nem szempont karácsonyi dekorációnk kulcsdarabjának tartóssága. Más a helyzet, ha otthoni semmittevés a program, és nem akarjuk a reggeleket porszívózással kezdeni.

Tartós, de szúr
A hosszú tüskéjű, ritkás ágrendszerű fekete fenyő illata pazar, nagy előnye, hogy két-három hétig biztosan nem fogja hullatni a levelét. Feldíszíteni – pont a hosszú tüskék miatt – elég macerás, törzse is a vaskosabbak közül való. Tartósságban pont az ellentéte a lucfenyő, tüskéi a harmadik vagy negyedik lakásban töltött napon tömeges öngyilkosságot követnek el. A földön heverő tetemek egyáltalán nem mutatnak jól István nap környékén, illata és elérhető ára miatt mégis ez a legnépszerűbb típus. Az ezüstfenyő minőségi ugrás, ágai és levelei egyaránt sűrűk, a színe kifejezetten elegáns. A legtartósabb, és ezért az elmúlt években egyre kelendőbb a nordmann fenyő, tüskéi puhábbak, életigenlők, vidáman bírják Vízkeresztig.

Az ünnepek előtt úton-útfélen fát árulnak. A vágott fenyőt is próbáljuk megbízható forrásból beszerezni, a nejlonhálót csak a választás után engedjük ráhúzni. Az igazán profik még a talpat is magukkal viszik, ugyanis sok helyen benne van az árban a törzs méretre faragása.

Lehet élőt is
A földlabdás vagy cserepes fában gondolkodó boldog kerttulajdonosok számára a legfőbb intelem, hogy csak ellenőrzött helyszínen (például faiskolában) szerezze be az újdonsült családtagot. A növényeket ugyanis nem egyszerűen gyökerestül kiszedik a földből, hanem kifejezetten erre a célra termesztik, gyökérzetüket évről évre visszavágják. A kertészetben kérdezzük meg, hogyan kell locsolni, és a lehető legutolsó pillanatban vigyük be a melegbe, semmiképp ne állítsuk radiátor mellé.

Az ünnepek elmúltával csak lassan, több nap alatt szoktassuk vissza a kinti mínuszokhoz, nehogy felboruljon a növény víz- és tápanyag ellátása. A kiültetéssel koratavaszig várni kell. A kertbarátoknak nem csak klasszikusok között érdemes körülnézni, a cukorsüveg fenyő vagy éppen az oszlopos tiszafa karácsonyfaként, és később a kertben is jól mutat. Érdekes trend, hogy egyre több helyen lehet gyökeres fenyőfát bérelni, ami azt jelenti, hogy az ünnepek után potom pénzért visszaveszik az árusok, kertészetek a náluk vásárolt növendékeket.

forrás: forestpress.hu

Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Design

Nem használ többé robotkutyát a New York-i rendőrség

Létrehozva:

|

Szerző:

Felháborodást váltott ki, hogy a New York-i rendőrség (NYPD) robotkutyát kezdett használni, ezért a szervezet szerződést bontott a Digidog gyártójával.

A BBC beszámolója szerint az NYPD tavaly óta teszteli a Boston Dynamics egyik robotkutyáját. Azt remélték, a távirányítós készülék segít “életeket menteni, az embereket és a rendőröket megvédeni”. A Digidog bevetése azonban az ellenkező hatást váltotta ki, különösen olyan időkben, amikor az amerikai rendőrség tevékenységét sok kritika éri. Egy felvételt, amelyen a robotkutyát túszejtési helyzetben és állami lakások körüli járőrözéskor használták, rengetegen néztek meg az interneten. Ellenzői szerint a Digidog azt jelképezi, milyen agresszívvá válhatnak a rendőrök, ha szegény csoportokkal van dolguk.

Másokat a Digidog a Fekete tükör című disztópikus sorozat egy epizódjára emlékeztetett, amelyben a társadalom összeomlása után az emberek vad négylábú robotok elől próbálnak elmenekülni. Az NYPD közölte, hogy az eredetileg augusztusig tartó – állítólag 94 ezer dollárról (28 millió forint) szóló – szerződést már áprilisban felbontották. A város polgármestere, Bill de Blasio “örült, hogy a Digidogot visszavonták” – közölte egy szóvivője. “Ijesztő, elidegenítő, rossz üzenetet közvetít a New York-iaknak” – tette hozzá.

Tovább olvasom

Design

Ennél fehérebb festéket még nem láthatott

Létrehozva:

|

Szerző:

A valaha volt legfehérebb festéket állítottak elő amerikai kutatók azzal a céllal, hogy javítsák az épületek hűtését és hozzájáruljanak az éghajlatváltozás problémájának kezeléséhez.

Az új festék a napfény 98 százalékát veri vissza és a világűrbe sugározza ki az infravörös hőt. A teszteken a környező levegő hőmérsékletnél 4,5 Celsius-fokkal hidegebbre hűtötte le a felületeket még közvetlen, erős napsugárzás esetén is – olvasható a The Guardian című brit napilap online kiadásában. A szakemberek szerint a termék egy-két éven belül forgalomba kerülhet. A tetők fehérre festése évszázadok óta bevett gyakorlat az épületek hűtésére. A jelenleg elérhető fényvisszaverő fehér festékek ugyan jóval hatékonyabbak, mint a sötét színű tetőburkolatok, de a napfény csupán 80-90 százalékát verik vissza és elnyelik az ibolyántúli fényt, ami azt jelenti, hogy nem tudják a környezeti hőmérsékletnél hidegebbre lehűteni a felületeket. Az új festék azonban képes erre, csökkentve a légkondicionálók szükségét és a működtetésükkel járó szén-dioxid-kibocsátást.

“A legfehérebb fehér azt jelenti, hogy a festék a lehető legnagyobb mennyiségű napfényt képes visszaverni az űrbe” – mondta Xiulin Ruan, az amerikai Purdue Egyetem munkatársa. A festék három tényezőnek köszönheti hatékonyságát: a színezőanyagként használt bárium-szulfátnak, amely a hagyományosan alkalmazott titán-dioxiddal szemben nem nyeli el az UV-fényt, a magas – 60 százalékos – pigmentkoncentrációnak, valamint a különböző méretű pigmentrészecskék alkalmazásának.

A szakemberek szerint az ultrafehér festéket a hagyományos változatokhoz hasonlóan lehet legyártani és árban sem térnek el egymástól. A teszteken a festék kopásállónak bizonyult, de további vizsgálatokra lesz szükség annak megállapítására, hogy hosszú távon mennyire tartós. Ruan elmondta, hogy a festék nem jelent kockázatot az emberek látására, a felületekről szétszórtan visszaverődő napfény nem erős. A szakemberek az ACS Applied Materials & Interfaces című folyóiratban számoltak be az eredményeikről.

 

Képünk illusztráció.

Tovább olvasom

Design

Szelfiző óriáspandaszobor került a figyelem középpontjába a délnyugat-kínai Szecsuanban

Létrehozva:

|

Szerző:

Egy szelfiző óriáspandát formázó szobor vált a látogatók kedvencévé az állatfaj otthonaként híres délnyugat-kínai Szecsuanban – számolt be a Hszinhua kínai állami hírügynökség.

A 26,5 méterhosszú, 11 méter széles és 12 méter magas szobor egy hátán fekvő óriáspandát ábrázol, amint egy szelfibotra rögzített telefont a magasba nyújtva fotózza magát. A 130 tonnás pandaszobor fekete-fehér “bundájának” megalkotásához 3 millió rozsdamentes acélhuzalt használtak fel. A szobrot Florentijn Hofman holland művész tervezte, aki a felfújható óriás gumikacsa megalkotójaként vált ismertté. Hofman egy másik, óriás bambuszmacskát ábrázoló szobrát pedig 2014-ben egy sanghaji parkban állították fel.

A Hszinhua a művészt idézve arról írt, hogy a pandaszobrot egy valós történet ihlette arról, hogy 2005-ben egy óriáspanda bemerészkedett a szobornak helyet adó Tucsiengjen város központjába. A mintegy 650 ezer lakost számláló Tucsiengjen pandaközpontja csaknem 70 pandának ad otthont és több mint 20 millió turistát vonz évente. A városban található ráadásul az UNESCO által 2000-ben a világörökség részének nyilvánított Tucsiengjen öntöző- és árvízvédelmi rendszer is. Az időszámításunk előtti 3. században készült létesítmény a világ legrégebbről fennmaradt, máig használatban lévő, gát nélküli öntözőrendszere.

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Kedvelt