Kapcsolatfelvétel

Design

Műfenyőt vagy igazit?

Létrehozva:

|

Az első faárusok már megjelentek, a kínálattal nincs gond, de a neheze csak most jön. Milyet?

„Gyerekkoromban mindig erdei fenyőnk volt, azt lehetett kapni a szomszéd erdésznél. Miután hazahoztuk, kezdődött a forgatás művészete. Igyekeztünk megtalálni azt a szöget, amelyben se nagyon ferdének, se nagyon kopasznak nem tűnt, a mi fánk ugyanis valahogy mindig messze volt az ideálistól. Magamban mindig formás, rövid tüskéjű fára vágytam, és alig vártam, hogy menjünk a keresztszüleimhez. Nekik mindig sikerült gyönyörűt választani”. Ahogy egyik kollégánk példája is mutatja, nem csak a karácsonyokra és az ajándékokra, de bizony a fákra is emlékezünk, válasszunk gondosan.

Nem ordít róla
A műfenyőt vagy igazit kérdéskörben nem kívánunk érvelni, mindenki a saját hite, meggyőződése szerint teszi le a voksát az egyik, vagy a másik mellett. Tény, hogy a korábban csak amerikai filmekben látott műfenyők egyre valóság hűbbek, egyre nagyobb részesedést követelnek maguknak a fenyőfapiacon. A bevásárlóközpontokban feldíszített rondaságok a kategória legalja, ne ezek legyenek az irányadók. A megbízható forrásból beszerzett termékek kivitele egészen pazar, az ágak száma gyakran 600 feletti. Ha valakinél túl tökéletes formát látunk, legyünk gyanakvóak, ez a legelső jele annak, hogy utánzattal van dolgunk.

„Öt éve, hirtelen felindulásból vettünk műfenyőt. Mi voltunk a családban az elsők, minimum szentségtöréssel ért fel a dolog, aztán meg tátva maradt a szájuk, milyen szép. Ez még nem a pántos, hanem a beakasztós típus, soronként különböző méretű, megszámozott ágakkal, egyszerűen beakasztjuk mindet a helyére a törzsön, és kész. A 210 centis fa felállítása nem tart tovább negyed óránál, imádom. Idén ötödik alkalommal lesz használatban, de pont olyan, mint újkorában. Az ára már rég megtérült, de nem ezért választottuk, hanem mert utáltunk december 24-én te jó ég, a fa felkiáltással a homlokunkra csapni, majd rohangálni. Tárolni is tudjuk, egy nagyobb méretű porszívós dobozban, a padláson elfér” – osztotta meg velünk tapasztalatait egy kollégánk, amikor a szerkesztőségen belül fellángolt a műfenyő az igazi ellen vita.

Gyárilag beépített LED, biztos megtérülés
A fajta- és méretválaszték az idei évben különösen lenyűgöző. Az átlagos méret 150, 180, 210 centiméter, de 6, sőt, 10 méteres óriást is vehet, aki tudja hová rakni. Szabad a vásár a szélesebb és slankabb, dús és még dúsabb fák között, de a tüske tekintetében is válogathatunk. A szaküzletekben és a webshopokban két, vagy háromdimenziós levéltípus, a tűlevél és ezek keveréke az alap, de – kapaszkodjunk meg – a Dekortrend-nél zúzmarás, tobozos, műhavas versenyzők is indulnak. Még professzionálisabb a hatás, ha gyárilag rátekert, rögzített (és általában LED-es) világítással vásároljuk meg a fánkat. Ha a műfenyő mellett döntünk, egyszeri beruházás után tíz évre biztosan le lesz a gondunk a karácsonyfáról, általában ekkora élettartamot jósolnak az eladók a terméknek. A gyors építés hívei pop-up fát is választhatnak: először összerakjuk a talpra állított törzset, majd egyszerűen ráhúzzuk az abroncsszerű ágsorokat. Az egész művelet első alkalommal sem lehet több néhány percnél.

Megtaláltad az igazit?
Ha a műfenyőt választók környezetvédelmi szempontokkal érvelnek, nyugodtan igazítsuk ki őket. Az ünnepekért életüket áldozó örökzöldeket ugyanis kifejezetten erre a célra, haszonnövényként termelik, szó sincs tehát erdőirtásról és környezetrombolásról. Választás előtt viszont gondoljuk át, hogy telnek nálunk az ünnepek, és a későbbiekben van-e célunk a fával. Ha például csak a Szentestét töltjük otthon, majd utána rokonlátogató raliba kezdünk és bejárjuk az ország legtávolabbi pontjait, nem szempont karácsonyi dekorációnk kulcsdarabjának tartóssága. Más a helyzet, ha otthoni semmittevés a program, és nem akarjuk a reggeleket porszívózással kezdeni.

Advertisement

Tartós, de szúr
A hosszú tüskéjű, ritkás ágrendszerű fekete fenyő illata pazar, nagy előnye, hogy két-három hétig biztosan nem fogja hullatni a levelét. Feldíszíteni – pont a hosszú tüskék miatt – elég macerás, törzse is a vaskosabbak közül való. Tartósságban pont az ellentéte a lucfenyő, tüskéi a harmadik vagy negyedik lakásban töltött napon tömeges öngyilkosságot követnek el. A földön heverő tetemek egyáltalán nem mutatnak jól István nap környékén, illata és elérhető ára miatt mégis ez a legnépszerűbb típus. Az ezüstfenyő minőségi ugrás, ágai és levelei egyaránt sűrűk, a színe kifejezetten elegáns. A legtartósabb, és ezért az elmúlt években egyre kelendőbb a nordmann fenyő, tüskéi puhábbak, életigenlők, vidáman bírják Vízkeresztig.

Az ünnepek előtt úton-útfélen fát árulnak. A vágott fenyőt is próbáljuk megbízható forrásból beszerezni, a nejlonhálót csak a választás után engedjük ráhúzni. Az igazán profik még a talpat is magukkal viszik, ugyanis sok helyen benne van az árban a törzs méretre faragása.

Lehet élőt is
A földlabdás vagy cserepes fában gondolkodó boldog kerttulajdonosok számára a legfőbb intelem, hogy csak ellenőrzött helyszínen (például faiskolában) szerezze be az újdonsült családtagot. A növényeket ugyanis nem egyszerűen gyökerestül kiszedik a földből, hanem kifejezetten erre a célra termesztik, gyökérzetüket évről évre visszavágják. A kertészetben kérdezzük meg, hogyan kell locsolni, és a lehető legutolsó pillanatban vigyük be a melegbe, semmiképp ne állítsuk radiátor mellé.

Az ünnepek elmúltával csak lassan, több nap alatt szoktassuk vissza a kinti mínuszokhoz, nehogy felboruljon a növény víz- és tápanyag ellátása. A kiültetéssel koratavaszig várni kell. A kertbarátoknak nem csak klasszikusok között érdemes körülnézni, a cukorsüveg fenyő vagy éppen az oszlopos tiszafa karácsonyfaként, és később a kertben is jól mutat. Érdekes trend, hogy egyre több helyen lehet gyökeres fenyőfát bérelni, ami azt jelenti, hogy az ünnepek után potom pénzért visszaveszik az árusok, kertészetek a náluk vásárolt növendékeket.

forrás: forestpress.hu

Advertisement
Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Design

Megnyílt a Mol új székháza

Megnyílt a Mol Campus, a vállalat új székháza Budapesten, a Kopaszi-gát mellett; az épületben 2500 ember dolgozik majd a cég növekedésén, mert biztosítani kell Magyarország energiaellátását – mondta a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója a megnyitó ünnepségen, csütörtökön.

Létrehozva:

|

Szerző:

Hernádi Zsolt hozzátette, az épületet a Foster + Partners és magyarországi partnere, a Finta Stúdió tervezte. A belsőépítészeti megoldásokat a Kinzo és a Minusplus tervező és designer iroda dolgozta ki. A kivitelezésért pedig a Market Építő Zrt. felelt. Emlékeztett, 2016-ban azért döntöttek úgy, hogy új saját tulajdonú székházat építenek, mert hittek a jövőben. Hozzátette, a Campus a jövő generációinak készült, az épület azt üzeni: “a Mol itt volt, itt van itt is lesz a következő évtizedekben”. Kiemelte, a Mol Magyarország első olyan zászlóshajója, amely külföldön is sikereket tudott felmutatni. Ma már a régió meghatározó iparvállalata. A Mol-csoport a világ 21 országában van jelen. Ugyanakkor jelezte, bármennyire is nemzetközi a cég “itthon otthon van”, mert a Mol magyar multiként úgy döntött, hogy Budapesten építkezik, itt építik meg a jövő irodaházát. Hernádi Zsolt arra is kitért, hogy az üzemanyag fronton elszabadult káoszt valamennyire sikerült csillapítani, szerdán már 30 százalékkal csökkent a fogyasztás az elmúlt napokhoz képest, de még nem állt helyre a rend.

Ratatics Péter, a vállalatcsoport fogyasztói szolgáltatásokért felelős ügyvezető igazgatója közölte, a Campus 143 méter magas, nettó alapterülete 86 ezer négyzetméter. Az MTI kérdésére elmondta, az új székház felépítését a Mol saját forrásból finanszírozta, a beruházás értékét azonban üzleti titokra hivatkozva nem hozta nyilvánosságra. Azt azonban megjegyezte, hogy a Campus a Magyarországon felépülő irodaházaknál nagyjából 20 százalékkal magasabb értéket képvisel. A megnyitót követően a történelmi egyházak XI. kerületi képviselői megáldották a Mol Campust.

A helyszínen kiadott közlemény szerint a Mol Campus Budapest egyik legdinamikusabban fejlődő városrészében, a BudaParton épült fel. A Mol 2500, eddig 9 különböző telephelyen dolgozó kollégáját költözteti az új székházba. Hozzátették, az olyan innovatív megoldásoknak köszönhetően, mint az épületen található 900 négyzetméternyi napelem, valamint a geotermikus energiát használó hűtési és fűtési rendszer a Mol Campus a legszigorúbb fenntarthatósági elvárásokat is teljesíti.

 

 

Advertisement

Kép: MTI/Balogh Zoltán

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!