Kapcsolatfelvétel

Zöldinfó

Mutatjuk, egyszerűen hogyan takarékoskodhatunk az energiával

Létrehozva:

|

A kormány részben feladja a rezsicsökkentés rendszerét, sok háztartásnak a jövőben piaci árat kell fizetnie az átlagfogyasztás felett. Ezt követően valószínűleg sokan az energia-megtakarítás mellett fognak dönteni, hogy pénzt spóroljanak. Nekik segít a Portfolio, amely különböző tippeket gyűjtött össze. A cikk szerint a töltők használatára érdemes odafigyelni, azokat nem kell éjjel-nappal bedugva tartani. Az áramfogyasztás szempontjából az is fontos, hogy a hűtőt ne tartsuk sokáig nyitva, a beáramló meleg kompenzációja ugyanis sok áramot fogyaszt. Segít továbbá, ha nem tesszük hőforrás, például sütő közelébe a gépet, a hátulján lévő kondenzátorrács pedig kellően szellőzni tud A fagyasztó esetében az elhasznált energia akkor nő, ha a frizsider üres, éppen ezért nem árt feltölteni.

A légkondicionáló használatát megfelelő árnyékolással mérsékelhetjük, ilyenkor persze arra is ügyelni kell, hogy az árnyékolással ne a világítás szükségességét fokozzuk. A LED lámpák használatával tovább mérsékelhetjük az áramfogyasztást, a tévét és számítógépet pedig tényleg csak akkor tartsuk bekapcsolva, amikor valóban használjuk.

Ami a gázt illeti: nagyon oda kell figyelni, hogy mikor fűtünk, feleslegesen ne menjenek a radiátorok. Azzal is érdemes tisztában lenni, hogy szervezetünk télen hozzá tud szokni a hideghez, ami szintén segítheti a takarékosságot. 18-20 Celsius-fokon például rengeteg energiát spórolhatunk meg – a fázósaknak persze nem árt vastag zoknit, pulóvert hordania ilyenkor. A gáz esetében a vízhasználatra is szükséges odafigyelni, a zuhanyzásokat könnyedén le lehet rövidíteni, főzésnél pedig jó, ha egy vízforralóval eleve forrásban lévő vizet teszünk az edényekbe.

Advertisement

Noha pénzráfordítással jár, hamar megtérülnek az energiahatékonyságot fokozó projektek. Ilyen többek között a gázkészülékek karbantartása, a szigetelés vagy az alternatív energiaforrások használata. Az ilyen típusú beruházásokra ma már állami támogatás is elérhető, ilyen például az otthonfelújítási program vagy az idén ősszel ismét megnyíló napelemes és fűtéskorszerűsítési támogatás.

Advertisement

Zöldinfó

Évente 205 ezer tonna élelmiszer vész kárba, cél a drasztikus csökkentés 2030-ig

Magyarország élen jár az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelemben.

Létrehozva:

|

Szerző:

Töltse ki a napelem-kalkulátort, és tudja meg, mennyibe kerülhet Önnek! Ingyenes kalkulálás itt (x)

Az élelmiszer-pazarlás csökkentése és a vízgazdálkodás fejlesztése kulcsszerepet játszik a klímaváltozás kedvezőtlen hatásainak mérséklésében – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Zero Waste Foundation Étel- és vízpazarlás-megelőzési konferenciáján, Isztambulban az Agrárminisztérium (AM) tájékoztatása szerint – írja az alternativenergia.hu. A tárcavezető a konferencián kiemelte, az agrárium globális célkitűzése, hogy jó minőségű, megfizethető termékekkel lássuk el a fogyasztókat, miközben a gazdálkodók versenyképességét és megélhetését is biztosítjuk. Különös figyelmet igényelnek az élelmiszereket és az élelmiszeripart érintő szabályozások, valamint az élelmiszer-pazarlás visszaszorítása. A fejlett országokban a kidobott élelmiszer több mint fele a háztartásokban keletkezik. Magyarországon, ezt felismerve, már 2016-ban elindította a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal “Maradék nélkül” programját. Az azóta eltelt időszak bizonyította a kezdeményezés sikerességét, hiszen több mint harmadával tudtuk csökkenteni az egy főre eső élelmiszer-pazarlást. Hazánk, az ENSZ fenntartható fejlődési céljaival is összhangban, a következő években is kiemelten támogatja a programot.

Ambiciózus, de elérhető kezdeményezésünk, hogy 2030-ra a felére csökkentsük a magyar háztartásokban keletkező élelmiszer-hulladék mennyiségét. Ez a törekvés a kiskereskedelemben és az élelmiszerlánc más szakaszaiban keletkező hulladékra is vonatkozik – hívta fel a figyelmet a miniszter a közlemény szerint. Kifejtette, a csomagolási technológiák fejlesztése további lehetőségeket kínál a veszteségek elkerülésére, de a jelenlegi, évi mintegy 205 ezer tonna lakossági pazarlás így is hatalmas kihívás. Ez az élelmiszer-mennyiség 380 ezer ember egyéves ellátására lenne elegendő, és össztársadalmi szinten több százmilliárd forintos veszteséget jelent. Céljaink elérése érdekében a legfontosabb a fogyasztói edukáció. Fel kell hívnunk az emberek figyelmét a tudatos vásárlásra, az élelmiszerek helyes tárolására, valamint a maradékok felhasználására – írták.

Nagy István kitért arra is, hogy a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás egyik kulcsterülete a vízmegtartás, a gazdálkodók pedig több módszerrel is növelhetik ezt a képességet. Példaként említette a téli talajtakarást, a nem termelő területek kijelölését, azaz a szántóterületek 10 százalékának megfelelő nem termelő tájképi elemek és területek vagy ezek kombinációjának fenntartását, valamint a mikrobiológiai, talaj- és növénykondicionáló készítmények alkalmazását. A forgatás nélküli talajművelés szintén hatékony eszköze a víz tájban tartásának – hangsúlyozta a tájékoztatás szerint az agrártárca vezetője.

Advertisement
Tovább olvasom

Ezeket olvassák