Kapcsolatfelvétel

Otthon

Műterem és vendégház – öko szemlélettel

Létrehozva:

|

Egy művészember számára korántsem mindegy hol, milyen helyszínen alkothat. Az otthonosság érzetére legalább akkor szüksége van, mint a művészi munkához szükségéges elkülönülésre.

E kettőt ötvözi a chicagói székhelyű WORKUS stúdió és egy amerikai építész, Jeffrey Poss közös tervezése, amelynek nyomán egy erdő melletti tóparton pici vendégházat szobrász műteremmel kombinálva hoztak létre.

A természet által ihletett minimalista stílusjegyeket hordozó kicsi épület szemet gyönyörködtető tetőformájával, a házból nyíló remek kilátással alkotásra ösztönző helyszínt, mindmegannyi inspirációt “kínál” a szobrászoknak. A vendégház és a szobrászműhely azaz a két funkció jól megfér egymás mellett. Sajátos módon érezhető azonban a kettő közötti határvonal, miközben a területi egység, a két tér egyesítésének szándéka sem szenved csorbát. A sajátos módú elkülönítést szolgálja az egyedi tető, a cikk-cakkos belmagasság ugyanis magától értetődően utal a funkciók különbözőségére. Az említettekből is következik, hogy a ház az úgynevezett fenntartható épületek kategóriájába sorolható. Jóllehet nem rendelkezik megújuló energiaforrással, de mérete praktikus és a kis ökológiai lábnyomot valósítja meg a felhasznált alapanyagok minősége és származása tekintetében.
forrás: alternativenergia.hu

 

 

Advertisement

Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Otthon

A lakosság egyre inkább korszerűsít

A rezsicsökkentés szabályainak módosítása ösztönzi a lakosság energiamegtakarítást célzó korszerűsítési terveit – derül ki a GKI és a Masterplast közös, augusztusi, reprezentatív felméréséből.

Létrehozva:

|

Szerző:

A szabályok módosítása miatt átalakultak a tervezett korszerűsítési feladatok. A külső nyílászárok cseréje iránt júliusban minden ötödik, augusztusban már minden negyedik, a fűtési rendszer korszerűsítése iránt pedig júliusban minden negyedik, a mostani felmérésben már minden harmadik felújítást tervező háztartás érdeklődött. A hőszigetelési munkák elvégzése iránti igények egy hónap alatt megduplázódtak. A napkollektor, a napelemes rendszer telepítése, cseréje iránti kereslet pedig valósággal “felrobbant”: míg júliusban a korszerűsítést tervezők 16 százaléka szeretett volna ilyen akcióba belevágni, addig augusztusban már csaknem 40 százalékuk. Az augusztusi felmérésben feltérképezték az energiamegtakarító korszerűsítési terveket. Ezer embert vontak be a kutatásba, amely nem, életkor, lakóhely és iskolai végzettség szerint reprezentatív volt. 

A felmérések 2020 januárjától a Masterplast Nyrt. támogatásával készülnek. Megállapították, hogy a háztartások 6,5 százaléka biztosan, 13,4 százaléka valószínűleg még az idén energiamegtakarítást célzó felújítást tervez. A finanszírozást segíti, hogy a szabályozás szerint az év végéig még elérhetők az Otthonfelújítási program forrásai. Bár a program esetleges hosszabbításról nem született döntés, azonban a válaszadók kétharmada teljesen, egyötödük pedig jórészt egyetért azzal, hogy az államnak a jövőben is támogatnia kellene a lakóingatlanok energia-felhasználásának csökkentésére irányuló lakossági beruházásokat. Arra is kitértek, hogy jövőre a háztartások 5,1 százaléka biztosan, 20,2 százaléka valószínűleg tervez energetikai korszerűsítést.

Az idén és jövőre korszerűsítést tervezők csoportja között jelentős az átfedés: az idén korszerűsítést tervezők 70 százaléka jövőre is folytatná ezt, a 2023-ban korszerűsíteni szándékozók 60 százaléka pedig már idén is “mozgolódna”. A felmérésben kapott válaszok alapján pedig jövőre a lakosság energiamegtakarítást célzó beruházásai tovább élénkülnek. A legaktívabbak a családi házak (például a “Kádár-kockák”) lakói: idén 26, jövőre 32 százalékuk készül (biztosan vagy valószínűleg) energetikai korszerűsítésre. A társasházi lakások lakói körében ugyanezek az arányok 9-10, illetve 13-14 százalék. Az alapterület növekedésével párhuzamosan erősödik a korszerűsítési szándék: az 51 négyzetméter alatti ingatlanban lakók körében a fenti két adat 11 százalék (2022-ben) és 16 százalék (2023-ban), míg a 150 négyzetméternél nagyobb ingatlanban lakóknak már a 40, illetve 47 százaléka készül idén, illetve jövőre energetikai korszerűsítésre.

 

mti

Advertisement
Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák