Kapcsolatfelvétel

Otthon

Napelemek éltetik a Cunami-házat

Létrehozva:

|

Amikor az indiai Neyyar folyó vize kilép a medréből, a cunami-ház falain belül tartózkodó látogatók biztonságban tudhatják magukat.

A Friday’Place nevű, pálmaligetek közt fészkelő minimalista öko-üdülőhelyet alkotó zen menedékek egyik tagja egy saját sziget tetején csücsül, és majdnem úgy néz ki, mint egy viharral dacoló hajó. A nyaralóhely a cunami-házon kívül –amit nászutas lakosztályként használnak- négy szelíd tikfa nyaralóval büszkélkedhet. Az üdülőhelyet úgy építették meg, hogy minden szállást saját csatorna vesz körül, ezzel biztosítva az intimitás fenntartását és a környezetbe való lehető legkisebb beavatkozást egyaránt. A környezetbarát szempontok figyelembe vételével, az egész építkezéshez keményfát, valamint helyben termő és évente megújuló pálma szalmát használtak. Az egész üdülőhely napelemmel működik, illetve a világítás és a ventillátorok ésszerű felhasználásával minimalizálni tudják az energiakiadásokat. A tiszta víz ellátást bio-elektromos erőmű biztosítja, míg a fürdéshez használt vizet közvetlenül a csatornából szivattyúzzák és szűrik meg. Ha a vendégek megéheznek, a helyi piacról naponta szállítanak biotermékeket, és gyakran a különböző pálmafa hulladékokkal táplált nyílt tűzön, szabadtéren készítik el az ételeket.

 

Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Otthon

A lakosság egyre inkább korszerűsít

A rezsicsökkentés szabályainak módosítása ösztönzi a lakosság energiamegtakarítást célzó korszerűsítési terveit – derül ki a GKI és a Masterplast közös, augusztusi, reprezentatív felméréséből.

Létrehozva:

|

Szerző:

A szabályok módosítása miatt átalakultak a tervezett korszerűsítési feladatok. A külső nyílászárok cseréje iránt júliusban minden ötödik, augusztusban már minden negyedik, a fűtési rendszer korszerűsítése iránt pedig júliusban minden negyedik, a mostani felmérésben már minden harmadik felújítást tervező háztartás érdeklődött. A hőszigetelési munkák elvégzése iránti igények egy hónap alatt megduplázódtak. A napkollektor, a napelemes rendszer telepítése, cseréje iránti kereslet pedig valósággal “felrobbant”: míg júliusban a korszerűsítést tervezők 16 százaléka szeretett volna ilyen akcióba belevágni, addig augusztusban már csaknem 40 százalékuk. Az augusztusi felmérésben feltérképezték az energiamegtakarító korszerűsítési terveket. Ezer embert vontak be a kutatásba, amely nem, életkor, lakóhely és iskolai végzettség szerint reprezentatív volt. 

A felmérések 2020 januárjától a Masterplast Nyrt. támogatásával készülnek. Megállapították, hogy a háztartások 6,5 százaléka biztosan, 13,4 százaléka valószínűleg még az idén energiamegtakarítást célzó felújítást tervez. A finanszírozást segíti, hogy a szabályozás szerint az év végéig még elérhetők az Otthonfelújítási program forrásai. Bár a program esetleges hosszabbításról nem született döntés, azonban a válaszadók kétharmada teljesen, egyötödük pedig jórészt egyetért azzal, hogy az államnak a jövőben is támogatnia kellene a lakóingatlanok energia-felhasználásának csökkentésére irányuló lakossági beruházásokat. Arra is kitértek, hogy jövőre a háztartások 5,1 százaléka biztosan, 20,2 százaléka valószínűleg tervez energetikai korszerűsítést.

Az idén és jövőre korszerűsítést tervezők csoportja között jelentős az átfedés: az idén korszerűsítést tervezők 70 százaléka jövőre is folytatná ezt, a 2023-ban korszerűsíteni szándékozók 60 százaléka pedig már idén is “mozgolódna”. A felmérésben kapott válaszok alapján pedig jövőre a lakosság energiamegtakarítást célzó beruházásai tovább élénkülnek. A legaktívabbak a családi házak (például a “Kádár-kockák”) lakói: idén 26, jövőre 32 százalékuk készül (biztosan vagy valószínűleg) energetikai korszerűsítésre. A társasházi lakások lakói körében ugyanezek az arányok 9-10, illetve 13-14 százalék. Az alapterület növekedésével párhuzamosan erősödik a korszerűsítési szándék: az 51 négyzetméter alatti ingatlanban lakók körében a fenti két adat 11 százalék (2022-ben) és 16 százalék (2023-ban), míg a 150 négyzetméternél nagyobb ingatlanban lakóknak már a 40, illetve 47 százaléka készül idén, illetve jövőre energetikai korszerűsítésre.

 

mti

Advertisement
Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák