Kapcsolatfelvétel

Design

Phonebloks – A jövő „zöldtelefonja” a legó jellegű telefon

Létrehozva:

|

Az előrejelzések szerint az idén 1,8 milliárd új mobiltelefont adnak el és 1,5 milliárd telefont dobnak ki, melynek csak elenyésző hányada kerül újrahasznosításra. A becslések szerint 5,5 billiárd telefon van használatban és kereskedelmi forgalomban a világon.

Hat hónappal ezelőtt Dave Hakkens holland tervező szétszedte a kedvenc műszaki cikkét, mert nem működött és kiderült, hogy az egyik alkatrész eltörött benne. Ekkora felvette a gyártóval a kapcsolatot, hogy cserét kérjen a törött alkatrész miatt. A gyártó a csere helyett egy másik termék vásárlását javasolta, írja a greenprofit.hu.

Dave Hakkens ekkor határozta el, hogy minimalizálni kellene az ebből származó elektronikus hulladékok arányát és így született meg az ötlet, hogy egy fenntarthatóbb, moduláris okostelefont fog tervezni, így született meg a Phonebloks terve.

A koncepció szerint a telefonok alkatrészei, mint a legók úgy kapcsolódnának egymáshoz és bármikor egy mozdulattal cserélhetővé vagy bővíthetővé válhatnának az alkatrészek.

Három fő részből állna a Phonebloks. Az alapja a középen elhelyezkedő szabályosan átlyukasztgatott szelet, ami egy bonyolult nyomtatott áramkört rejt. Erre jöhet elölről az előlap, hátulról meg a többi alkotóelem. A kijelző lehet kisebb is, nagyobb is, igényeknek megfelelően.

Ez a félévvel ezelőtti bejelentés hatalmas érdeklődést és vitát generált az interneten. Bruce Harvey, villamosmérnök (Floridai Állami Egyetemen) szerint az okostelefon jelenlegi mérete ehhez kicsi, és a Hakkens által megálmodott négyzetes blokkrendszer jelenpillanatban kivitelezhetetlen emiatt. A fogyasztói igényeknek megfelelően egyre kisebb és karcsúbb telefonokat gyártanak, és ezek miatt pl. az iPhhone-kon egy-egy hardverre több funkció is beépítésre került. Így egy chipen van a wifi, a processzor és a memória, ezek külön blokkon való tárolása befolyásolná a telefonok méretét.

Harvey úgy véli, hogy Phonebloks egy technikai kihívás, de kivitelezhető, viszont ez a moduláris telefon egyelőre nem férne el egy nadrágzsebben és kevésbé lenne „szexi” a vastagsága miatt. A mostani technika szerint legalább 1,5 centi vastag lenne.

Viszont Dave Hakkens szerint egy idő után már nem csak a környezettudatos emberek választanák a Phonebloks-t, hanem azok is, akik a kiadásokat is mérlegelik, hisz egy alkatrészcserével a technikai fejlődéssel is lehetne haladni és ehhez nem kellene új készüléket vásárolni.

Több tervező szerint a zöldtelefonokra a kimerülő erőforrások miatt van reális esély, de a Phonebloks a jelentős bevétel kiesés miatt nem valószínű, hogy nagy tételben gyártásra kerülne. Esetleg egy olyan telefon megtervezésére lehet majd esély a jövőben, melyben az akkumulátor és a képernyő, és valószínűleg a memória és a kamera, lesz könnyen cserélhető.

Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Design

Nem használ többé robotkutyát a New York-i rendőrség

Létrehozva:

|

Szerző:

Felháborodást váltott ki, hogy a New York-i rendőrség (NYPD) robotkutyát kezdett használni, ezért a szervezet szerződést bontott a Digidog gyártójával.

A BBC beszámolója szerint az NYPD tavaly óta teszteli a Boston Dynamics egyik robotkutyáját. Azt remélték, a távirányítós készülék segít “életeket menteni, az embereket és a rendőröket megvédeni”. A Digidog bevetése azonban az ellenkező hatást váltotta ki, különösen olyan időkben, amikor az amerikai rendőrség tevékenységét sok kritika éri. Egy felvételt, amelyen a robotkutyát túszejtési helyzetben és állami lakások körüli járőrözéskor használták, rengetegen néztek meg az interneten. Ellenzői szerint a Digidog azt jelképezi, milyen agresszívvá válhatnak a rendőrök, ha szegény csoportokkal van dolguk.

Másokat a Digidog a Fekete tükör című disztópikus sorozat egy epizódjára emlékeztetett, amelyben a társadalom összeomlása után az emberek vad négylábú robotok elől próbálnak elmenekülni. Az NYPD közölte, hogy az eredetileg augusztusig tartó – állítólag 94 ezer dollárról (28 millió forint) szóló – szerződést már áprilisban felbontották. A város polgármestere, Bill de Blasio “örült, hogy a Digidogot visszavonták” – közölte egy szóvivője. “Ijesztő, elidegenítő, rossz üzenetet közvetít a New York-iaknak” – tette hozzá.

Tovább olvasom

Design

Ennél fehérebb festéket még nem láthatott

Létrehozva:

|

Szerző:

A valaha volt legfehérebb festéket állítottak elő amerikai kutatók azzal a céllal, hogy javítsák az épületek hűtését és hozzájáruljanak az éghajlatváltozás problémájának kezeléséhez.

Az új festék a napfény 98 százalékát veri vissza és a világűrbe sugározza ki az infravörös hőt. A teszteken a környező levegő hőmérsékletnél 4,5 Celsius-fokkal hidegebbre hűtötte le a felületeket még közvetlen, erős napsugárzás esetén is – olvasható a The Guardian című brit napilap online kiadásában. A szakemberek szerint a termék egy-két éven belül forgalomba kerülhet. A tetők fehérre festése évszázadok óta bevett gyakorlat az épületek hűtésére. A jelenleg elérhető fényvisszaverő fehér festékek ugyan jóval hatékonyabbak, mint a sötét színű tetőburkolatok, de a napfény csupán 80-90 százalékát verik vissza és elnyelik az ibolyántúli fényt, ami azt jelenti, hogy nem tudják a környezeti hőmérsékletnél hidegebbre lehűteni a felületeket. Az új festék azonban képes erre, csökkentve a légkondicionálók szükségét és a működtetésükkel járó szén-dioxid-kibocsátást.

“A legfehérebb fehér azt jelenti, hogy a festék a lehető legnagyobb mennyiségű napfényt képes visszaverni az űrbe” – mondta Xiulin Ruan, az amerikai Purdue Egyetem munkatársa. A festék három tényezőnek köszönheti hatékonyságát: a színezőanyagként használt bárium-szulfátnak, amely a hagyományosan alkalmazott titán-dioxiddal szemben nem nyeli el az UV-fényt, a magas – 60 százalékos – pigmentkoncentrációnak, valamint a különböző méretű pigmentrészecskék alkalmazásának.

A szakemberek szerint az ultrafehér festéket a hagyományos változatokhoz hasonlóan lehet legyártani és árban sem térnek el egymástól. A teszteken a festék kopásállónak bizonyult, de további vizsgálatokra lesz szükség annak megállapítására, hogy hosszú távon mennyire tartós. Ruan elmondta, hogy a festék nem jelent kockázatot az emberek látására, a felületekről szétszórtan visszaverődő napfény nem erős. A szakemberek az ACS Applied Materials & Interfaces című folyóiratban számoltak be az eredményeikről.

 

Képünk illusztráció.

Tovább olvasom

Design

Szelfiző óriáspandaszobor került a figyelem középpontjába a délnyugat-kínai Szecsuanban

Létrehozva:

|

Szerző:

Egy szelfiző óriáspandát formázó szobor vált a látogatók kedvencévé az állatfaj otthonaként híres délnyugat-kínai Szecsuanban – számolt be a Hszinhua kínai állami hírügynökség.

A 26,5 méterhosszú, 11 méter széles és 12 méter magas szobor egy hátán fekvő óriáspandát ábrázol, amint egy szelfibotra rögzített telefont a magasba nyújtva fotózza magát. A 130 tonnás pandaszobor fekete-fehér “bundájának” megalkotásához 3 millió rozsdamentes acélhuzalt használtak fel. A szobrot Florentijn Hofman holland művész tervezte, aki a felfújható óriás gumikacsa megalkotójaként vált ismertté. Hofman egy másik, óriás bambuszmacskát ábrázoló szobrát pedig 2014-ben egy sanghaji parkban állították fel.

A Hszinhua a művészt idézve arról írt, hogy a pandaszobrot egy valós történet ihlette arról, hogy 2005-ben egy óriáspanda bemerészkedett a szobornak helyet adó Tucsiengjen város központjába. A mintegy 650 ezer lakost számláló Tucsiengjen pandaközpontja csaknem 70 pandának ad otthont és több mint 20 millió turistát vonz évente. A városban található ráadásul az UNESCO által 2000-ben a világörökség részének nyilvánított Tucsiengjen öntöző- és árvízvédelmi rendszer is. Az időszámításunk előtti 3. században készült létesítmény a világ legrégebbről fennmaradt, máig használatban lévő, gát nélküli öntözőrendszere.

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Kedvelt