Kapcsolatfelvétel

Design

Phonebloks – A jövő „zöldtelefonja” a legó jellegű telefon

Létrehozva:

|

Az előrejelzések szerint az idén 1,8 milliárd új mobiltelefont adnak el és 1,5 milliárd telefont dobnak ki, melynek csak elenyésző hányada kerül újrahasznosításra. A becslések szerint 5,5 billiárd telefon van használatban és kereskedelmi forgalomban a világon.

Hat hónappal ezelőtt Dave Hakkens holland tervező szétszedte a kedvenc műszaki cikkét, mert nem működött és kiderült, hogy az egyik alkatrész eltörött benne. Ekkora felvette a gyártóval a kapcsolatot, hogy cserét kérjen a törött alkatrész miatt. A gyártó a csere helyett egy másik termék vásárlását javasolta, írja a greenprofit.hu.

Dave Hakkens ekkor határozta el, hogy minimalizálni kellene az ebből származó elektronikus hulladékok arányát és így született meg az ötlet, hogy egy fenntarthatóbb, moduláris okostelefont fog tervezni, így született meg a Phonebloks terve.

A koncepció szerint a telefonok alkatrészei, mint a legók úgy kapcsolódnának egymáshoz és bármikor egy mozdulattal cserélhetővé vagy bővíthetővé válhatnának az alkatrészek.

Három fő részből állna a Phonebloks. Az alapja a középen elhelyezkedő szabályosan átlyukasztgatott szelet, ami egy bonyolult nyomtatott áramkört rejt. Erre jöhet elölről az előlap, hátulról meg a többi alkotóelem. A kijelző lehet kisebb is, nagyobb is, igényeknek megfelelően.

Ez a félévvel ezelőtti bejelentés hatalmas érdeklődést és vitát generált az interneten. Bruce Harvey, villamosmérnök (Floridai Állami Egyetemen) szerint az okostelefon jelenlegi mérete ehhez kicsi, és a Hakkens által megálmodott négyzetes blokkrendszer jelenpillanatban kivitelezhetetlen emiatt. A fogyasztói igényeknek megfelelően egyre kisebb és karcsúbb telefonokat gyártanak, és ezek miatt pl. az iPhhone-kon egy-egy hardverre több funkció is beépítésre került. Így egy chipen van a wifi, a processzor és a memória, ezek külön blokkon való tárolása befolyásolná a telefonok méretét.

Advertisement

Harvey úgy véli, hogy Phonebloks egy technikai kihívás, de kivitelezhető, viszont ez a moduláris telefon egyelőre nem férne el egy nadrágzsebben és kevésbé lenne „szexi” a vastagsága miatt. A mostani technika szerint legalább 1,5 centi vastag lenne.

Viszont Dave Hakkens szerint egy idő után már nem csak a környezettudatos emberek választanák a Phonebloks-t, hanem azok is, akik a kiadásokat is mérlegelik, hisz egy alkatrészcserével a technikai fejlődéssel is lehetne haladni és ehhez nem kellene új készüléket vásárolni.

Több tervező szerint a zöldtelefonokra a kimerülő erőforrások miatt van reális esély, de a Phonebloks a jelentős bevétel kiesés miatt nem valószínű, hogy nagy tételben gyártásra kerülne. Esetleg egy olyan telefon megtervezésére lehet majd esély a jövőben, melyben az akkumulátor és a képernyő, és valószínűleg a memória és a kamera, lesz könnyen cserélhető.

Advertisement
Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Design

Tájépítészeti ötletpályázatot hirdetnek a Népliget megújítására

Létrehozva:

|

Szerző:

Tájépítészeti ötletpályázatot hirdet a Népliget megújítására a fővárosi önkormányzat – közölte a Főpolgármesteri Hivatal kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint a pályázat célja, hogy a Népliget történeti kert jellegét megőrizve közparkként újuljon meg. A Népliget Budapest parkhálózatának legnagyobb zöldfelülettel rendelkező, gazdag múltjához képest jelenleg elhanyagolt állapotú parkja. Szövevényes története azonban a város szerkezeti fejlődésének, a főváros elköteleződésének és a kapcsolódó állami fejlesztéseknek köszönhetően most új korszakához érkezik. “A zöldfelület értékeit megőrizve az elzárt, elhagyatott parkból a fénykort idéző, sokszínű, élettel teli közpark válhat” – írták. A Főpolgármesteri Hivatal kiemelte: a Népliget rehabilitációja a Radó Dezső Terv legfontosabb kulcsprojektjei között szerepel.

A fővárosi önkormányzat első lépésben a lakosság bevonásával, állami szereplőkkel, valamint a kerületi önkormányzattal együttműködésben készítette el a Népliget stratégiai tervét, hogy hosszú távú jövőképet vázoljon a park ütemezett megújítására – emlékeztettek a kommünikében. A Főpolgármesteri Hivatal közölte: a pályázat célja a zöldfelületek klímabarát, ökologikus megújítása és mennyiségi növelése a burkolt felületek csökkentésével. A külső és belső gyalogos kapcsolatok erősítése, a kaputerek rendezése, a Népliget elérhetőségének, átjárhatóságának és biztonságának javítása. További célként jelölték meg az autóforgalom csökkentését a Vadja Péter út és a park belső úthálózatának forgalomcsillapításával, parkolóhelyek racionalizálásával. A tervek között szerepel a közparki funkciók bővítése, játszóterek fejlesztése, futókör és napozórét létesítése, az egykori Mutatványos tér helyén közösségi funkciókat kiszolgáló rendezvénytér kialakítása. További információk a pályázatról a nepliget.budapest.hu oldalon érhetők el.

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák