Kapcsolatfelvétel

Design

Power Pocket: telefontöltés testhővel

Létrehozva:

|

Egy jól szabott sort vagy egy hálózsák kell csupán az okos telefon feltöltésére. No meg testhő, ami mindig kéznél van. A Vodafone és a Southampton-i egyetem együttműködéséből született meg a Power Pocket, amely az emberi testhőt és a mozgási energiát használja fel új töltőrendszeréhez.

A találmány bevezetését kitűnően időzítették. a Power Pocket ősbemutatóját ugyanis a múlt héten tartott Wight-szigeti fesztiválra tették. A nagy nyári bulik, kempingek, szabadtéri vakációk idején különösen hasznos, hogy a mai „telefonfüggő” nemzedékeknek ne legyen gondjuk legkedvesebb tárgyuk töltésére, ne kelljen hagyományos hálózatot keresniük. A sortok esetében a mozgási energia az, amelyet a beépített intelligens anyagok elektromossággá alakítanak át, így viselője a puszta járásával fel tudja tölteni telefonját, írja az energiacentrum.com.

A hálózsákok esetében pedig az anyaghoz kapcsolt modulok az alvó ember testhőjét dolgozzák fel. Mennyire tartósak ezek a feltöltések? Nyolc óra egy hálózsákban 24 perc beszélgetésre, és 11 óra stand-by állapotra elegendő, feltéve, ha a hőmérséklet a hálózsákban eléri a 37 fokot. A sort esetében egy egész napos járkálás, tánc és egyéb mozgás 4 órányi töltést biztosít az okos telefonnak.

 

Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Design

Tájépítészeti ötletpályázatot hirdetnek a Népliget megújítására

Létrehozva:

|

Szerző:

Tájépítészeti ötletpályázatot hirdet a Népliget megújítására a fővárosi önkormányzat – közölte a Főpolgármesteri Hivatal kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint a pályázat célja, hogy a Népliget történeti kert jellegét megőrizve közparkként újuljon meg. A Népliget Budapest parkhálózatának legnagyobb zöldfelülettel rendelkező, gazdag múltjához képest jelenleg elhanyagolt állapotú parkja. Szövevényes története azonban a város szerkezeti fejlődésének, a főváros elköteleződésének és a kapcsolódó állami fejlesztéseknek köszönhetően most új korszakához érkezik. “A zöldfelület értékeit megőrizve az elzárt, elhagyatott parkból a fénykort idéző, sokszínű, élettel teli közpark válhat” – írták. A Főpolgármesteri Hivatal kiemelte: a Népliget rehabilitációja a Radó Dezső Terv legfontosabb kulcsprojektjei között szerepel.

A fővárosi önkormányzat első lépésben a lakosság bevonásával, állami szereplőkkel, valamint a kerületi önkormányzattal együttműködésben készítette el a Népliget stratégiai tervét, hogy hosszú távú jövőképet vázoljon a park ütemezett megújítására – emlékeztettek a kommünikében. A Főpolgármesteri Hivatal közölte: a pályázat célja a zöldfelületek klímabarát, ökologikus megújítása és mennyiségi növelése a burkolt felületek csökkentésével. A külső és belső gyalogos kapcsolatok erősítése, a kaputerek rendezése, a Népliget elérhetőségének, átjárhatóságának és biztonságának javítása. További célként jelölték meg az autóforgalom csökkentését a Vadja Péter út és a park belső úthálózatának forgalomcsillapításával, parkolóhelyek racionalizálásával. A tervek között szerepel a közparki funkciók bővítése, játszóterek fejlesztése, futókör és napozórét létesítése, az egykori Mutatványos tér helyén közösségi funkciókat kiszolgáló rendezvénytér kialakítása. További információk a pályázatról a nepliget.budapest.hu oldalon érhetők el.

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák