Kapcsolatfelvétel

Design

RobotChallenge 2015 – A kreatív robotok bécsi versenye

Létrehozva:

|

Szumózó, repülő és szlalomozó robotokat várnak Bécsbe. Idén újra megrendezik Bécsben a RobotChallenge nemzetközi robotversenyt, melyen 14 különböző kategóriában idulhatnak saját építésű gépeikkel amatőr versenyzők. A rendezvény az április 11-12-i hétvégén lesz, nevezni február 28-ig lehet.

Az első RobotChallenge-et 2004-ben, mindössze néhány résztvevővel, három kategóriában rendezték meg, azóta évről évre nőtt a rendezvény népszerűsége és mára világszerte az egyik legfontosabb nemzetközi robotikaversenyként tartják számon. Magyarország a tavalyi versenyen összesítve jól szerepelt, egy arany, egy ezüst és egy bronzérmet nyert. Jelenleg a nevezéseket hat versenyszámban várják: a „Robot Sumo” a hagyományos japán sport szabályait követi, a gépek ebben a kategóriában hat különböző súlycsoportban mérkőznek meg egymással, de ezen kívül tartanak egy „Mini Sumo Deathmatch”-et is, melyet a ringben utolsóként állva maradó robot nyer meg.

Az „Air Race”-en repülő szerkezetek mérhetik össze tudásuk, míg a „Line Follower” kategóriában a leggyorsabb robotokat keresik. Ezen belül egy külön kezdőknek kialakított, „Line Follower Lego” számban legóból épült robotok indulnak: Tavaly az utóbbi kategóriában két magyar iskolás csoport nyerte a második és harmadik helyet.

A „Puck Collect” számban a mechanika és a mesterséges intelligencia is nagy szerepet játszik, itt a robotoknak apró kockákat kell összegyűjteni és szín szerint csoportosítva egy megadott bázisra szállítani. A „Humanoid Sprint” versenyszámban két lábon járó szerkezeteknek kell egy pályát minél rövidebb idő alatt teljesíteni.

Az utolsó kategória a „Freestyle”, ahol a legkreatívabb és legszokatlanabb gépeket várják. Utóbbi számban tavaly magyar győztest hirdettek, az aranyérmet Vecsei Ákos REBOT nevű, kizárólag újrahasznosított anyagokból készült és okostelefonnal vezérelt robotja vihette el.
Az idei versenyre február 28-ig lehet regisztrálni, melynek során a résztvevők egy közeli motelben szállást is foglalhatnak, a helyek azonban csak korlátozott számban elérhetők. A nevezési díj minden kategóriában 39 Euró, viszont látogatók számára a belépés ingyenes.

 

Advertisement

Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Design

Megnyílt a Mol új székháza

Megnyílt a Mol Campus, a vállalat új székháza Budapesten, a Kopaszi-gát mellett; az épületben 2500 ember dolgozik majd a cég növekedésén, mert biztosítani kell Magyarország energiaellátását – mondta a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója a megnyitó ünnepségen, csütörtökön.

Létrehozva:

|

Szerző:

Hernádi Zsolt hozzátette, az épületet a Foster + Partners és magyarországi partnere, a Finta Stúdió tervezte. A belsőépítészeti megoldásokat a Kinzo és a Minusplus tervező és designer iroda dolgozta ki. A kivitelezésért pedig a Market Építő Zrt. felelt. Emlékeztett, 2016-ban azért döntöttek úgy, hogy új saját tulajdonú székházat építenek, mert hittek a jövőben. Hozzátette, a Campus a jövő generációinak készült, az épület azt üzeni: “a Mol itt volt, itt van itt is lesz a következő évtizedekben”. Kiemelte, a Mol Magyarország első olyan zászlóshajója, amely külföldön is sikereket tudott felmutatni. Ma már a régió meghatározó iparvállalata. A Mol-csoport a világ 21 országában van jelen. Ugyanakkor jelezte, bármennyire is nemzetközi a cég “itthon otthon van”, mert a Mol magyar multiként úgy döntött, hogy Budapesten építkezik, itt építik meg a jövő irodaházát. Hernádi Zsolt arra is kitért, hogy az üzemanyag fronton elszabadult káoszt valamennyire sikerült csillapítani, szerdán már 30 százalékkal csökkent a fogyasztás az elmúlt napokhoz képest, de még nem állt helyre a rend.

Ratatics Péter, a vállalatcsoport fogyasztói szolgáltatásokért felelős ügyvezető igazgatója közölte, a Campus 143 méter magas, nettó alapterülete 86 ezer négyzetméter. Az MTI kérdésére elmondta, az új székház felépítését a Mol saját forrásból finanszírozta, a beruházás értékét azonban üzleti titokra hivatkozva nem hozta nyilvánosságra. Azt azonban megjegyezte, hogy a Campus a Magyarországon felépülő irodaházaknál nagyjából 20 százalékkal magasabb értéket képvisel. A megnyitót követően a történelmi egyházak XI. kerületi képviselői megáldották a Mol Campust.

A helyszínen kiadott közlemény szerint a Mol Campus Budapest egyik legdinamikusabban fejlődő városrészében, a BudaParton épült fel. A Mol 2500, eddig 9 különböző telephelyen dolgozó kollégáját költözteti az új székházba. Hozzátették, az olyan innovatív megoldásoknak köszönhetően, mint az épületen található 900 négyzetméternyi napelem, valamint a geotermikus energiát használó hűtési és fűtési rendszer a Mol Campus a legszigorúbb fenntarthatósági elvárásokat is teljesíti.

 

 

Advertisement

Kép: MTI/Balogh Zoltán

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!