Kapcsolatfelvétel

Design

RobotChallenge 2015 – A kreatív robotok bécsi versenye

Létrehozva:

|

Szumózó, repülő és szlalomozó robotokat várnak Bécsbe. Idén újra megrendezik Bécsben a RobotChallenge nemzetközi robotversenyt, melyen 14 különböző kategóriában idulhatnak saját építésű gépeikkel amatőr versenyzők. A rendezvény az április 11-12-i hétvégén lesz, nevezni február 28-ig lehet.

Az első RobotChallenge-et 2004-ben, mindössze néhány résztvevővel, három kategóriában rendezték meg, azóta évről évre nőtt a rendezvény népszerűsége és mára világszerte az egyik legfontosabb nemzetközi robotikaversenyként tartják számon. Magyarország a tavalyi versenyen összesítve jól szerepelt, egy arany, egy ezüst és egy bronzérmet nyert. Jelenleg a nevezéseket hat versenyszámban várják: a „Robot Sumo” a hagyományos japán sport szabályait követi, a gépek ebben a kategóriában hat különböző súlycsoportban mérkőznek meg egymással, de ezen kívül tartanak egy „Mini Sumo Deathmatch”-et is, melyet a ringben utolsóként állva maradó robot nyer meg.

Az „Air Race”-en repülő szerkezetek mérhetik össze tudásuk, míg a „Line Follower” kategóriában a leggyorsabb robotokat keresik. Ezen belül egy külön kezdőknek kialakított, „Line Follower Lego” számban legóból épült robotok indulnak: Tavaly az utóbbi kategóriában két magyar iskolás csoport nyerte a második és harmadik helyet.

A „Puck Collect” számban a mechanika és a mesterséges intelligencia is nagy szerepet játszik, itt a robotoknak apró kockákat kell összegyűjteni és szín szerint csoportosítva egy megadott bázisra szállítani. A „Humanoid Sprint” versenyszámban két lábon járó szerkezeteknek kell egy pályát minél rövidebb idő alatt teljesíteni.

Az utolsó kategória a „Freestyle”, ahol a legkreatívabb és legszokatlanabb gépeket várják. Utóbbi számban tavaly magyar győztest hirdettek, az aranyérmet Vecsei Ákos REBOT nevű, kizárólag újrahasznosított anyagokból készült és okostelefonnal vezérelt robotja vihette el.
Az idei versenyre február 28-ig lehet regisztrálni, melynek során a résztvevők egy közeli motelben szállást is foglalhatnak, a helyek azonban csak korlátozott számban elérhetők. A nevezési díj minden kategóriában 39 Euró, viszont látogatók számára a belépés ingyenes.

 

Advertisement

Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Design

Tájépítészeti ötletpályázatot hirdetnek a Népliget megújítására

Létrehozva:

|

Szerző:

Tájépítészeti ötletpályázatot hirdet a Népliget megújítására a fővárosi önkormányzat – közölte a Főpolgármesteri Hivatal kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint a pályázat célja, hogy a Népliget történeti kert jellegét megőrizve közparkként újuljon meg. A Népliget Budapest parkhálózatának legnagyobb zöldfelülettel rendelkező, gazdag múltjához képest jelenleg elhanyagolt állapotú parkja. Szövevényes története azonban a város szerkezeti fejlődésének, a főváros elköteleződésének és a kapcsolódó állami fejlesztéseknek köszönhetően most új korszakához érkezik. “A zöldfelület értékeit megőrizve az elzárt, elhagyatott parkból a fénykort idéző, sokszínű, élettel teli közpark válhat” – írták. A Főpolgármesteri Hivatal kiemelte: a Népliget rehabilitációja a Radó Dezső Terv legfontosabb kulcsprojektjei között szerepel.

A fővárosi önkormányzat első lépésben a lakosság bevonásával, állami szereplőkkel, valamint a kerületi önkormányzattal együttműködésben készítette el a Népliget stratégiai tervét, hogy hosszú távú jövőképet vázoljon a park ütemezett megújítására – emlékeztettek a kommünikében. A Főpolgármesteri Hivatal közölte: a pályázat célja a zöldfelületek klímabarát, ökologikus megújítása és mennyiségi növelése a burkolt felületek csökkentésével. A külső és belső gyalogos kapcsolatok erősítése, a kaputerek rendezése, a Népliget elérhetőségének, átjárhatóságának és biztonságának javítása. További célként jelölték meg az autóforgalom csökkentését a Vadja Péter út és a park belső úthálózatának forgalomcsillapításával, parkolóhelyek racionalizálásával. A tervek között szerepel a közparki funkciók bővítése, játszóterek fejlesztése, futókör és napozórét létesítése, az egykori Mutatványos tér helyén közösségi funkciókat kiszolgáló rendezvénytér kialakítása. További információk a pályázatról a nepliget.budapest.hu oldalon érhetők el.

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák