Kapcsolatfelvétel

Design

Szemétből lámpák?

Létrehozva:

|

Luis Teixeira bámulatos öko-lámpái néhány olyan szemétbe szánt kacatból készülnek, amelyekre nem mondanánk rá egykönnyen, hogy lámpa-alapanyag.

Teixeira lámpáit saját szavaival élve „másodlagos nyersanyagokból” készíti, és célja, hogy megmutassa, milyen csodálatos dolgokat lehet létrehozni olyan tárgyakból, melyeket mások legszívesebben kidobnának. A művész nagyon jó példát állít az adaptív újrafelhasználásnak, hiszen mindenféle kacatot összegyűjt, az irodai kellékektől kezdve az ipari parkok hulladékáig, hogy azokból valami teljesen újat barkácsoljon össze. Furcsa tervezésű lámpáival Teixeira nemcsak az újrahasznosítás mellett kampányol, de a társadalmi felelősségvállalást is támogatja. Egyik legbámulatosabb darabját, mely fehérneműk akasztására való vállfák felhasználásával készül, egy női börtön rabjai rakják össze. A művész így a börtönlakók készségeit is fejleszti amellett, hogy pénzkereseti lehetőséget nyújt nekik, valamint ez a feladat önérzetük javításában is segíthet.

forrás: alternativenergia.hu

 

Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Design

Tájépítészeti ötletpályázatot hirdetnek a Népliget megújítására

Létrehozva:

|

Szerző:

Tájépítészeti ötletpályázatot hirdet a Népliget megújítására a fővárosi önkormányzat – közölte a Főpolgármesteri Hivatal kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint a pályázat célja, hogy a Népliget történeti kert jellegét megőrizve közparkként újuljon meg. A Népliget Budapest parkhálózatának legnagyobb zöldfelülettel rendelkező, gazdag múltjához képest jelenleg elhanyagolt állapotú parkja. Szövevényes története azonban a város szerkezeti fejlődésének, a főváros elköteleződésének és a kapcsolódó állami fejlesztéseknek köszönhetően most új korszakához érkezik. “A zöldfelület értékeit megőrizve az elzárt, elhagyatott parkból a fénykort idéző, sokszínű, élettel teli közpark válhat” – írták. A Főpolgármesteri Hivatal kiemelte: a Népliget rehabilitációja a Radó Dezső Terv legfontosabb kulcsprojektjei között szerepel.

A fővárosi önkormányzat első lépésben a lakosság bevonásával, állami szereplőkkel, valamint a kerületi önkormányzattal együttműködésben készítette el a Népliget stratégiai tervét, hogy hosszú távú jövőképet vázoljon a park ütemezett megújítására – emlékeztettek a kommünikében. A Főpolgármesteri Hivatal közölte: a pályázat célja a zöldfelületek klímabarát, ökologikus megújítása és mennyiségi növelése a burkolt felületek csökkentésével. A külső és belső gyalogos kapcsolatok erősítése, a kaputerek rendezése, a Népliget elérhetőségének, átjárhatóságának és biztonságának javítása. További célként jelölték meg az autóforgalom csökkentését a Vadja Péter út és a park belső úthálózatának forgalomcsillapításával, parkolóhelyek racionalizálásával. A tervek között szerepel a közparki funkciók bővítése, játszóterek fejlesztése, futókör és napozórét létesítése, az egykori Mutatványos tér helyén közösségi funkciókat kiszolgáló rendezvénytér kialakítása. További információk a pályázatról a nepliget.budapest.hu oldalon érhetők el.

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák