Kapcsolatfelvétel

Otthon

Szeméttől lesz egyre magasabb a felhőkarcoló

Létrehozva:

|

A világ első organikus tornyháza újrahasznosított hulladéktól lesz majd egyre magasabb. Eleve így is tervezik. A tervek szerint Londonban épülhet fel az az organikus toronyház, amelyet két francia építész, Karine Chartier és Thomas Corbasson álmodott meg. Az Organic Skyscraper ötletét az Ázsiában alkalmazott, bambuszból készült állványzatokból merítették – írja az ArchDaily.com.

Hasznos szemétből lesznek az új szintek
Az alapvetően olcsón bérelhető irodaháznak szánt épület egyediségét az adja, hogy az új szinteket újrahasznosítható hulladékból – főként megfelelő szilárdságúra tömörített papírból és műanyag palackokból – állítanák elő. Az anyagok tömörítéséhez szükséges újrahasznosító rendszer is magában az épületben kapna helyet.

Az építészek becslései szerint a leendő épület egy szintjének bérlői nagyjából egy év alatt termelnek annyi újrahasznosítható hulladékot, amely egy újabb szint felhúzásához elegendő anyagot tartalmaz. Minél több bérlő költözik be, annál gyorsabban termelődik egy újabb szinthez szükséges, újrahasznosítható hulladék. Egyetlen irodai dolgozó becsléseik szerint ugyanis évente átlagosan 80 darab műanyag palackot és 75 kilogramm papírszemetet termel munkája során. Ez a mennyiség tömörítése után az épületfal egy darabjához elegendő.

Légturbinák termelik a ház saját energiáját
Az épület szerkezeti alapjait az ázsiai bambuszállványzatokhoz hasonlóan elrendezett, nem lezárt végű fémcsövek képezik, amelyek egyben az épület szellőzéséért, és energiaellátásáért is felelnek. Belsejükben ugyanis apró légturbinákat helyeznének el a tervezők, így a ház a tervek szerint a ház saját magát el tudja majd látni energiával. A csőszerű kivitel a széllökések hatásainak csökkentésében is segít.

A tervek szerint az irodák mellett az organikus toronyházban étterem, kilátó és fitneszközpont is épülni fog.

Forrás: origo.hu

Advertisement

 

Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Otthon

A lakosság egyre inkább korszerűsít

A rezsicsökkentés szabályainak módosítása ösztönzi a lakosság energiamegtakarítást célzó korszerűsítési terveit – derül ki a GKI és a Masterplast közös, augusztusi, reprezentatív felméréséből.

Létrehozva:

|

Szerző:

A szabályok módosítása miatt átalakultak a tervezett korszerűsítési feladatok. A külső nyílászárok cseréje iránt júliusban minden ötödik, augusztusban már minden negyedik, a fűtési rendszer korszerűsítése iránt pedig júliusban minden negyedik, a mostani felmérésben már minden harmadik felújítást tervező háztartás érdeklődött. A hőszigetelési munkák elvégzése iránti igények egy hónap alatt megduplázódtak. A napkollektor, a napelemes rendszer telepítése, cseréje iránti kereslet pedig valósággal “felrobbant”: míg júliusban a korszerűsítést tervezők 16 százaléka szeretett volna ilyen akcióba belevágni, addig augusztusban már csaknem 40 százalékuk. Az augusztusi felmérésben feltérképezték az energiamegtakarító korszerűsítési terveket. Ezer embert vontak be a kutatásba, amely nem, életkor, lakóhely és iskolai végzettség szerint reprezentatív volt. 

A felmérések 2020 januárjától a Masterplast Nyrt. támogatásával készülnek. Megállapították, hogy a háztartások 6,5 százaléka biztosan, 13,4 százaléka valószínűleg még az idén energiamegtakarítást célzó felújítást tervez. A finanszírozást segíti, hogy a szabályozás szerint az év végéig még elérhetők az Otthonfelújítási program forrásai. Bár a program esetleges hosszabbításról nem született döntés, azonban a válaszadók kétharmada teljesen, egyötödük pedig jórészt egyetért azzal, hogy az államnak a jövőben is támogatnia kellene a lakóingatlanok energia-felhasználásának csökkentésére irányuló lakossági beruházásokat. Arra is kitértek, hogy jövőre a háztartások 5,1 százaléka biztosan, 20,2 százaléka valószínűleg tervez energetikai korszerűsítést.

Az idén és jövőre korszerűsítést tervezők csoportja között jelentős az átfedés: az idén korszerűsítést tervezők 70 százaléka jövőre is folytatná ezt, a 2023-ban korszerűsíteni szándékozók 60 százaléka pedig már idén is “mozgolódna”. A felmérésben kapott válaszok alapján pedig jövőre a lakosság energiamegtakarítást célzó beruházásai tovább élénkülnek. A legaktívabbak a családi házak (például a “Kádár-kockák”) lakói: idén 26, jövőre 32 százalékuk készül (biztosan vagy valószínűleg) energetikai korszerűsítésre. A társasházi lakások lakói körében ugyanezek az arányok 9-10, illetve 13-14 százalék. Az alapterület növekedésével párhuzamosan erősödik a korszerűsítési szándék: az 51 négyzetméter alatti ingatlanban lakók körében a fenti két adat 11 százalék (2022-ben) és 16 százalék (2023-ban), míg a 150 négyzetméternél nagyobb ingatlanban lakóknak már a 40, illetve 47 százaléka készül idén, illetve jövőre energetikai korszerűsítésre.

 

mti

Advertisement
Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák