Kapcsolatfelvétel

Design

Sziget – Ajtókból épült fel a berlini fal mása a fesztiválon

Létrehozva:

|

Régi ajtókból építették fel a Berlini fal átértelmezett mását a Sziget fesztiválon az építmény leomlásának 25. évfordulóján.

Az öt ország hat egyetemének közös projektjéről Barsa Kata kommunikációs vezető beszélt pénteken az MTI-nek. Pontosan 25 éve, 1989-ben döntötték le a Berlini falat, amely évtizedeken keresztül elválasztotta egymástól a demokratikus és a szocialista Európát. A német nagykövetség és a Terror Háza kezdeményezésében azt tűzték ki célul, hogy a Sziget fesztiválon, a Kelet Európa Vurstliban régi, a 60-as és a 70-es években készült ajtókból építik fel a fal újraértelmezett mását. Maga az építmény 25 ajtóból áll, tehát körülbelül 25 méter hosszú.

“Ezek az ajtók ugyanúgy elzártak két világot, a kintit és a bentit, mint a fal a maga idejében, ráadásul ezeket is kibontották a keretükből, ami pedig a fal lebontását szimbolizálja” – mondta a vezető. Az egymáshoz illesztett ajtók elrendezése a fal betonelemire hasonlít, sőt a többi berendezés, az őrtornyok, a határsáv kellékei is mind az eredeti környezetre hajaznak – fűzte hozzá. A projektre öt ország hat egyeteméről 12, képzőművészetet tanuló diák jelentkezett; a pályamunkákat előzőleg elbírálták, így a helyszínen már csak a festmények felvitele volt a dolguk az ajtó-fal mindkét oldalára. A diákok egyébként Magyarországon kívül Ausztriából, Szlovákiából, Romániából és Lengyelországból érkeztek a Szigetre – mondta Barsa Kata.

A diákokat arra kérték, hogy azokat az elképzeléseket fessék fel a keleti és a nyugati oldalra, amelyeket nagyszüleik, szüleik gondoltak az ellentétes oldalról. Például az egyik ajtón egy valódi kolbász lóg, míg a másik oldalán annak csak a festett mása. Egy másik munkán egy úttörő látszik, aki hamburgerről, magnókazettáról, vagyis a nyugati világ “vívmányairól” álmodik. A falat úgy állították fel, hogy teljesen szétszedhető, így a fesztivál után továbbutazik majd, és kiállítják több helyen is, például a Szépművészeti Múzeum már jelezte, hogy érdekelné a projekt.

Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Design

Tájépítészeti ötletpályázatot hirdetnek a Népliget megújítására

Létrehozva:

|

Szerző:

Tájépítészeti ötletpályázatot hirdet a Népliget megújítására a fővárosi önkormányzat – közölte a Főpolgármesteri Hivatal kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint a pályázat célja, hogy a Népliget történeti kert jellegét megőrizve közparkként újuljon meg. A Népliget Budapest parkhálózatának legnagyobb zöldfelülettel rendelkező, gazdag múltjához képest jelenleg elhanyagolt állapotú parkja. Szövevényes története azonban a város szerkezeti fejlődésének, a főváros elköteleződésének és a kapcsolódó állami fejlesztéseknek köszönhetően most új korszakához érkezik. “A zöldfelület értékeit megőrizve az elzárt, elhagyatott parkból a fénykort idéző, sokszínű, élettel teli közpark válhat” – írták. A Főpolgármesteri Hivatal kiemelte: a Népliget rehabilitációja a Radó Dezső Terv legfontosabb kulcsprojektjei között szerepel.

A fővárosi önkormányzat első lépésben a lakosság bevonásával, állami szereplőkkel, valamint a kerületi önkormányzattal együttműködésben készítette el a Népliget stratégiai tervét, hogy hosszú távú jövőképet vázoljon a park ütemezett megújítására – emlékeztettek a kommünikében. A Főpolgármesteri Hivatal közölte: a pályázat célja a zöldfelületek klímabarát, ökologikus megújítása és mennyiségi növelése a burkolt felületek csökkentésével. A külső és belső gyalogos kapcsolatok erősítése, a kaputerek rendezése, a Népliget elérhetőségének, átjárhatóságának és biztonságának javítása. További célként jelölték meg az autóforgalom csökkentését a Vadja Péter út és a park belső úthálózatának forgalomcsillapításával, parkolóhelyek racionalizálásával. A tervek között szerepel a közparki funkciók bővítése, játszóterek fejlesztése, futókör és napozórét létesítése, az egykori Mutatványos tér helyén közösségi funkciókat kiszolgáló rendezvénytér kialakítása. További információk a pályázatról a nepliget.budapest.hu oldalon érhetők el.

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák