Kapcsolatfelvétel

Zöldinfó

Az élelmiszeripar jövője a fiatal szakemberek kezében van

Az élelmiszerbiztonság és a minőség a gazdaság és a társadalom szempontjából is kulcskérdés – hangzott el a MATE diplomaosztóján.

Létrehozva:

|

Töltse ki a napelem-kalkulátort, és tudja meg, mennyibe kerülhet Önnek! Ingyenes kalkulálás itt (x)

Az élelmiszeripar jövőjét azok a fiatal szakemberek formálják, akik tisztelik a hagyományokat, és bátran élnek az új technológiák nyújtotta lehetőségekkel – írja az alternativenergia.hu. Tállai András hangsúlyozta, az élelmiszerbiztonság és az élelmiszer-minőség elsődlegesen az agráriumhoz tartozó területek, emellett kiemelt jelentőséggel bírnak a gazdaság működése, a környezetvédelem, valamint a társadalmi jólét szempontjából is. Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a MATE végzősei több szektorban is jelentős szerepet tölthetnek be az élelmiszeriparban és a kapcsolódó területeken. Példaként a precíziós mezőgazdaságot, az agrotechnológiák fejlesztését említette – írták a közleményben.

Tállai András arról is beszélt, hogy a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Élelmiszertudományi Intézetének hallgatói évről évre aktív szerepet vállalnak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tevékenységében. Idén 14 hallgató csatlakozott szakmai gyakorlatra a hivatalhoz, közülük nyolcan az intézetből érkeztek. Az államtitkár méltatta, hogy az Élelmiszertudományi és Technológiai Intézet az iparág egyik olyan vezető hazai tudásközpontja, ami az egész ellátási lánchoz kötődően oktatási és kutatási tevékenységet lát el. Ez az ország egyetlen olyan felsőoktatási képzőhelye, amelynek képzési rendszere átfogja az élelmiszermérnök képzés teljes körét és önálló doktori programmal is rendelkezik – tette hozzá. Az élelmiszeripar szakember-utánpótlást biztosítva eddig több mint 11 ezren kapták meg diplomájukat az elmúlt 53 év alatt – írták a közleményben.

Advertisement

Zöldinfó

A magyar talajok megőrzése kulcs az élelmiszer-biztonsághoz

Magyarország egyik legnagyobb stratégiai vagyona a jó minőségű termőtalaj – közölte az Agrárminisztérium.

Létrehozva:

|

Szerző:

Töltse ki a napelem-kalkulátort, és tudja meg, mennyibe kerülhet Önnek! Ingyenes kalkulálás itt (x)

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) 2013-ban a talaj világnapjává nyilvánította december 5-ét – írja az alternativenergia.hu. Az Agrárminisztérium és a Magyar Talajtani Társaság ennek jegyében ismét megrendezte a már hagyományosnak mondható Év talaja konferenciáját, amelynek a Magyar Mezőgazdasági Múzeum adott méltó helyszínt. A közlemény idézte Szabó Balázst, az AM agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkárát, aki nyitóbeszédében hangsúlyozta, Magyarország egyik legnagyobb stratégiai vagyona a jó minőségű termőtalaj, megőrzésére és fenntartására különösen fontos a gondos odafigyelés. A föld a legalapvetőbb termelési tényező, hiszen a világ élelmiszereinek 95 százalékát, közvetlen vagy közvetett úton a talaj szolgáltatja. Ugyanakkor a világszerte tapasztalható degradációs folyamatok, az erózió, a defláció, a szikesedés, a tömörödés, illetve savanyodás miatt a talajok komoly veszélynek van kitéve. Kulcskérdés a szemléletváltás és a talajt kímélő, védő, illetve regeneráló gyakorlatok elterjesztése a gazdálkodásban.

Hozzátette, hogy az idei konferencia – amelynek előkészítésébe és megvalósításába a Nemzeti KAP-hálózat is aktívan bekapcsolódott – egyrészt a talajszennyezettség, másrészt a talajfedettség problémájára világított rá, amely utóbbi a talajaink növekvő mértékű beépítését, burkolattal történő lefedését jelenti. Újabban Európában egyre hangsúlyosabb szerepet kapnak a városi és városkörnyéki talajok, mint egyfajta “rejtett agrár-tartalékok”, hiszen a nagyvárosok körül sokszor kiemelkedően jó minőségű talajok találhatók. Ezek szakszerű rehabilitációja nagymértékben hozzájárulhat a városkörnyéki élelmiszertermelés, a közösségi kertek és zöldfelületek növekedéséhez, terjedéséhez.

A rendezvény számos olyan innovatív ismeretet, gyakorlatias ötletet mutatott be, amelyek hatékonyan használhatóak a talajaink egészségének javítására, így mind a tudományos szakma, mind a gazdálkodók számára jól hasznosíthatók. Felkai Beáta Olga az Agrárminisztérium élelmiszerláncért felelős helyettes államtitkára a közlemény szerint elmondta, hogy a tavalyi év tapasztalatai és a jelenlegi uniós, valamint hazai jogszabályi környezet is egyértelműen rámutatnak: a talaj mint természeti erőforrás rendkívül sérülékeny, megújulása pedig csak tudatos beavatkozással biztosítható. Hangsúlyozta, hogy az Európai Uniónak 2030-ig tartó talajjavító stratégiája van, amely azért is kulcsfontosságú, mert az uniós termőföldek 60-70 százalékánál már elengedhetetlen a beavatkozás ahhoz, hogy megfelelő minőségben legyen képes a termelésre, és ezáltal garantálni tudják az élelmiszer-biztonságot és az élelmezésbiztonságot. A helyettes államtitkár felhívta a figyelmet arra is, hogy a jogszabályi és szakmai keretek folyamatos fejlesztése most is zajlik: módosult a nitrát rendelet, a termőföldvédelmi törvény, és a gazdálkodóknak talajvédelmi cselekvési tervet kell összeállítaniuk. Kiemelte, hogy számos összehangolt intézkedés együttesen képes javítani a talajok állapotát és regenerációját.

Advertisement

A konferencia keretében megnyíló ideiglenes kamara kiállításon részletes ismertetővel mutatják be az Év talaja díjban részesült talajszelvény monolitok és a Nemzetközi Talajtani Társaság (IUSS) által 2025-ben a Világ Év Talajának megválasztott magyar, püspökladányi talajszelvény – olvasható az AM közleményében.

Advertisement
Tovább olvasom

Ezeket olvassák