Kapcsolatfelvétel

Design

Emailben küldtek alkatrészt az űrállomásra

Létrehozva:

|

Barry Wilmore űrhajósnak szüksége volt egy racsnis kulcsra, de nem volt ilyen a Nemzetközi Űrállomáson. Az ilyen jellegű problémák korábban azt jelentették, hogy hónapokat kellett várni a következő teherűrhajóra, amivel felküldték a hiányzó eszközt vagy alkatrészt.

Most viszont már elég egy emailt küldeni, hiszen éppen azért vittek 3D nyomtatót az űrbe, hogy a legénység bármit le tudjon gyártani magának.

Amikor a 3D nyomtatót összeállító Made in Space munkatársai meghallották Wilmore gondjait, a tervezőcsapatuk beizzította a CAD tervezőszoftvert, és gyorsan összeraktak vele egy racsnis kulcsot. A terveket átküldték a NASA-nak, akik felküldték a fájlokat az űrállomásra.
A csavarkulcsot és a többi húsz űrben készült eszközt vissza fogják szállítani a Földre, hogy elemezni tudják azok szerkezetét. Minden ilyen tárgyat a felszínen is legyártanak, hogy lássák a különbségeket. Nem árt tudni, hogy mennyire tartósak az űrbéli mikrogravitációban létrehozott tárgyak, ha ezekre akarjuk építeni a jövőbeni küldetéseket.

forrás: index.hu

1 Comment

1 Comments

  1. Gábor Balázsik

    2015-02-25 at 00:42

    A kulcs mióta alkatrész?

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Design

Megnyílt a Mol új székháza

Megnyílt a Mol Campus, a vállalat új székháza Budapesten, a Kopaszi-gát mellett; az épületben 2500 ember dolgozik majd a cég növekedésén, mert biztosítani kell Magyarország energiaellátását – mondta a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója a megnyitó ünnepségen, csütörtökön.

Létrehozva:

|

Szerző:

Hernádi Zsolt hozzátette, az épületet a Foster + Partners és magyarországi partnere, a Finta Stúdió tervezte. A belsőépítészeti megoldásokat a Kinzo és a Minusplus tervező és designer iroda dolgozta ki. A kivitelezésért pedig a Market Építő Zrt. felelt. Emlékeztett, 2016-ban azért döntöttek úgy, hogy új saját tulajdonú székházat építenek, mert hittek a jövőben. Hozzátette, a Campus a jövő generációinak készült, az épület azt üzeni: “a Mol itt volt, itt van itt is lesz a következő évtizedekben”. Kiemelte, a Mol Magyarország első olyan zászlóshajója, amely külföldön is sikereket tudott felmutatni. Ma már a régió meghatározó iparvállalata. A Mol-csoport a világ 21 országában van jelen. Ugyanakkor jelezte, bármennyire is nemzetközi a cég “itthon otthon van”, mert a Mol magyar multiként úgy döntött, hogy Budapesten építkezik, itt építik meg a jövő irodaházát. Hernádi Zsolt arra is kitért, hogy az üzemanyag fronton elszabadult káoszt valamennyire sikerült csillapítani, szerdán már 30 százalékkal csökkent a fogyasztás az elmúlt napokhoz képest, de még nem állt helyre a rend.

Ratatics Péter, a vállalatcsoport fogyasztói szolgáltatásokért felelős ügyvezető igazgatója közölte, a Campus 143 méter magas, nettó alapterülete 86 ezer négyzetméter. Az MTI kérdésére elmondta, az új székház felépítését a Mol saját forrásból finanszírozta, a beruházás értékét azonban üzleti titokra hivatkozva nem hozta nyilvánosságra. Azt azonban megjegyezte, hogy a Campus a Magyarországon felépülő irodaházaknál nagyjából 20 százalékkal magasabb értéket képvisel. A megnyitót követően a történelmi egyházak XI. kerületi képviselői megáldották a Mol Campust.

A helyszínen kiadott közlemény szerint a Mol Campus Budapest egyik legdinamikusabban fejlődő városrészében, a BudaParton épült fel. A Mol 2500, eddig 9 különböző telephelyen dolgozó kollégáját költözteti az új székházba. Hozzátették, az olyan innovatív megoldásoknak köszönhetően, mint az épületen található 900 négyzetméternyi napelem, valamint a geotermikus energiát használó hűtési és fűtési rendszer a Mol Campus a legszigorúbb fenntarthatósági elvárásokat is teljesíti.

 

 

Advertisement

Kép: MTI/Balogh Zoltán

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!