Kapcsolatfelvétel

Design

Emailben küldtek alkatrészt az űrállomásra

Létrehozva:

|

Barry Wilmore űrhajósnak szüksége volt egy racsnis kulcsra, de nem volt ilyen a Nemzetközi Űrállomáson. Az ilyen jellegű problémák korábban azt jelentették, hogy hónapokat kellett várni a következő teherűrhajóra, amivel felküldték a hiányzó eszközt vagy alkatrészt.

Most viszont már elég egy emailt küldeni, hiszen éppen azért vittek 3D nyomtatót az űrbe, hogy a legénység bármit le tudjon gyártani magának.

Amikor a 3D nyomtatót összeállító Made in Space munkatársai meghallották Wilmore gondjait, a tervezőcsapatuk beizzította a CAD tervezőszoftvert, és gyorsan összeraktak vele egy racsnis kulcsot. A terveket átküldték a NASA-nak, akik felküldték a fájlokat az űrállomásra.
A csavarkulcsot és a többi húsz űrben készült eszközt vissza fogják szállítani a Földre, hogy elemezni tudják azok szerkezetét. Minden ilyen tárgyat a felszínen is legyártanak, hogy lássák a különbségeket. Nem árt tudni, hogy mennyire tartósak az űrbéli mikrogravitációban létrehozott tárgyak, ha ezekre akarjuk építeni a jövőbeni küldetéseket.

forrás: index.hu

1 Comment

1 Comment

  1. Gábor Balázsik

    2015-02-25 at 00:42

    A kulcs mióta alkatrész?

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Design

Tájépítészeti ötletpályázatot hirdetnek a Népliget megújítására

Létrehozva:

|

Szerző:

Tájépítészeti ötletpályázatot hirdet a Népliget megújítására a fővárosi önkormányzat – közölte a Főpolgármesteri Hivatal kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint a pályázat célja, hogy a Népliget történeti kert jellegét megőrizve közparkként újuljon meg. A Népliget Budapest parkhálózatának legnagyobb zöldfelülettel rendelkező, gazdag múltjához képest jelenleg elhanyagolt állapotú parkja. Szövevényes története azonban a város szerkezeti fejlődésének, a főváros elköteleződésének és a kapcsolódó állami fejlesztéseknek köszönhetően most új korszakához érkezik. “A zöldfelület értékeit megőrizve az elzárt, elhagyatott parkból a fénykort idéző, sokszínű, élettel teli közpark válhat” – írták. A Főpolgármesteri Hivatal kiemelte: a Népliget rehabilitációja a Radó Dezső Terv legfontosabb kulcsprojektjei között szerepel.

A fővárosi önkormányzat első lépésben a lakosság bevonásával, állami szereplőkkel, valamint a kerületi önkormányzattal együttműködésben készítette el a Népliget stratégiai tervét, hogy hosszú távú jövőképet vázoljon a park ütemezett megújítására – emlékeztettek a kommünikében. A Főpolgármesteri Hivatal közölte: a pályázat célja a zöldfelületek klímabarát, ökologikus megújítása és mennyiségi növelése a burkolt felületek csökkentésével. A külső és belső gyalogos kapcsolatok erősítése, a kaputerek rendezése, a Népliget elérhetőségének, átjárhatóságának és biztonságának javítása. További célként jelölték meg az autóforgalom csökkentését a Vadja Péter út és a park belső úthálózatának forgalomcsillapításával, parkolóhelyek racionalizálásával. A tervek között szerepel a közparki funkciók bővítése, játszóterek fejlesztése, futókör és napozórét létesítése, az egykori Mutatványos tér helyén közösségi funkciókat kiszolgáló rendezvénytér kialakítása. További információk a pályázatról a nepliget.budapest.hu oldalon érhetők el.

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák