

Zöldinfó
Jobb ízű csapvíz, tisztább Balaton – korszerűsítették a balatonszéplaki vízművet
A Balaton mint ivóvízbázis olyan kincs, amelyre több tízezer ember mindennapi életminősége épül, ezért meg kell őrizni a jövő nemzedékei számára.
Töltse ki a napelem-kalkulátort, és tudja meg, mennyibe kerülhet Önnek! Ingyenes kalkulálás itt (x)
V. Németh Zsolt a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV) Balatonszéplaki Felszíni Vízművénél korszerűsített víztisztító technológia műszaki átadásán rámutatott: az elmúlt években a nyarak egyre hosszabbak és melegebbek voltak, emiatt jelentősen emelkedett a Balaton szervesanyag-terhelése – írja az alternativenergia.hu. A vízminőség romlása, az íz- és szagrontó anyagok megjelenése, valamint az ebből eredő kezelési nehézségek nem csupán műszaki kihívások, hanem társadalmi és közegészségügyi kérdések is, így e problémákat nem lehet félvállról venni – hangoztatta. Az államtitkár beszámolt arról, hogy a DRV 200 millió forintból, a Víziközmű-fejlesztési és Ellentételezési Alap támogatásával, 4 hónap alatt olyan aktívszénszűrő-rendszert épített ki a balatonszéplaki vízművénél, amely megköti a vízben megmaradt szerves vegyületeket, eltávolítja az íz- és szagrontó anyagokat, mikroszennyeződéseket, javítva 19 Balaton-parti településen az ivóvíz minőségét, növelve az ellátásbiztonságot, csökketve egyúttal a fertőtlenítőszer-igényt.
“Ez nem csupán technológiai fejlesztés volt, hanem az emberi egészség védelmében történő beruházás”, egyúttal rendkívül fontos válasz is a klímaváltozás kihívásaira, és példája annak, hogyan tud a víziközmű-ágazat gyorsan, felelősen és hatékonyan reagálni a természeti változásokra – fogalmazott. V. Németh Zsolt megjegyezte, hogy az ivóvízfogyasztási szokásokról és motivációkról a közelmúltban készült országos felmérés eredménye szerint a kényelmi szempontok után leginkább az íz befolyásolja a fogyasztókat abban, hogy a szolgáltató által biztosított csapvizet vagy a palackozott vizet választják-e. Ezért sem szabad figyelmen kívül hagyni a fogyasztói jelzéseket, az embereknek a termékekről alkotott véleményét.
Az államtitkár szólt arról is, hogy a víziközmű-szolgáltatás korszakok határán halad, és átalakulóban van. Az elmúlt 11 évben ezermilliárd forintnyi fejlesztést végeztek el, elérték, hogy Magyarország vezetékes ivóvízellátása több mint 95 százalékos, a szennyvízelvezetéssel és -tisztítással rendelkező felhasználási helyek aránya 83,5 százalékos lett, amely európai átlag, vagy talán azt meghaladó érték, továbbá megduplázódott, több mint 800-ra emelkedett a szennyvíztelepek száma – mondta. Hozzáfűzte, nagy kihívást jelentenek az elöregedő hálózatok, a fenntarthatóság, az ellátásbiztonság, a finanszírozás, ennek érdekében egy országos rekonstrukciós program is indult. Példaként hozta fel, hogy tavaly és az azt megelőző évben is mintegy 200 milliárd forintot fordítottak a víziközmű-ágazatra, ezen belül a rekonstrukciós természeti munkák százmilliárdos nagyságrendet tettek ki.
Jelezte, a Nemzeti Vízművek biztosítja és támogatja a megkezdett folyamatok összehangolását, és az állami szolgáltatóknál kiemelt figyelmet fordítanak az üzemeltetés hatékonyságának növelésére, a méretgazdasági szempontok érvényesítésére, az együttműködési lehetőségekre. A következő időszakban a súlypontot mindinkább a fenntartható vízkészlet-gazdálkodásra, gazdaságtámogató vízgazdálkodásra kell helyeznünk – jegyezte meg. Pelcz Gábor, a DRV vezérigazgatója kiemelte, hogy a cég szolgáltatási területének egyik legjelentősebb szegmense a Balaton és a Balaton körüli vízgazdálkodás biztosítása, küldetésük, hogy az itt élőknek és az ide látogatóknak megbízható, jó minőségű ivóvizet szolgáltassanak, továbbá magas színvonalon végezzék a szennyvíz elvezetését, kezelését.
Reményét fejezte ki, hogy a cég most befejeződött technológiai fejlesztése pozitív hatással lesz a térség fejlődésére. Az eseményen kiosztott sajtóanyag szerint a most korszerűsített víztisztító technológia legfontosabb része a 14 mobil aktívszénszűrő-tartály. A DRV tájékoztatott arról is, hogy a társaság további öt felszíni vízművet üzemeltet, amelyeknek már van aktívszén-szűrőjük.

Zöldinfó
30 ezer palack Csabagyöngye bor készül szeptemberre
A legkorábbi érésű szőlőfajta, a Csabagyöngye szedésével megkezdődött az idei szüret a Dél-Balatonon.

Töltse ki a napelem-kalkulátort, és tudja meg, mennyibe kerülhet Önnek! Ingyenes kalkulálás itt (x)
Takács György beszámolt arról, hogy a balatonboglári borvidékhez tartozó településen szüretelt hibrid szőlőfajtából készülő könnyed, gyümölcsös félszáraz bor várhatóan szeptember elején kerül a boltokba – írja az alternativenergia.hu. Megjegyezte, a Csabagyöngye úgynevezett nulla érlelésű bor, vagyis a lehető leghamarabb palackozzák, hogy a frissességét megőrizzék. Ordacsehi és környéke a Csabagyöngye legnagyobb termőterülete, innen a Varga Pincészet idén mintegy 30 ezer kilogramm Csabagyöngyét vásárol, amelyből 30 ezer palack bort készít a badacsonyörsi központjában – jegyezte meg a pincevezető a Balaton Agrár Zrt. 4 hektáros Csabagyöngye-ültetvényén.
Takács György az idei Csabagyöngye-szüret időpontjáról szólva megjegyezte: az a harmadik legkorábbi a cég történetében, a termés mennyisége és minősége is jó. A szakember a többi fajtát érintően azt mondta, “nagyon szépen indult idén a vegetációs időszak”, a szőlő fejlődésével teljes mértékben elégedettek voltak, de a csapadék főleg júniusban kevésnek bizonyult, ez észrevehető az ültetvényeken, főleg a késői érésű fajtákon. Az elmúlt egy hétben azonban viszonylag nagyobb mennyiségű csapadék hullott a Balatonnál, ez kedvező volt a szőlőnek, ráadásul az alacsony hőmérsékletű éjszakák előnyösek az aromák szempontjából, így azt várja, hogy az idei évjárat a tavalyinál jobb, aromákban gazdagabb lesz – közölte. Tavaszi József, a Balaton Agrár Zrt. elnök-igazgatója azt mondta, a cégnek a szőlőágazat az árbevétel 10-12 százalékát jelenti.
A saját tulajdonú szőlőültetvényük 150 hektár, emellett 80 hektár integrált területen nyújtanak szolgáltatásokat, és hasonló nagyságú területről szőlőt vásárolnak. Borászati üzemükben tavaly 2 ezer tonna szőlőt dolgoztak fel, így a szőlő mint gyümölcs mellett mustot és bort is értékesítenek.A Varga Pincészet Kft. az MTI megkeresésére közölte, hogy a pincészet 159 embert foglalkoztat, 146 hektáron gazdálkodik, ebből 106 a Balaton környékén, 40 Eger térségében található. A Varga Pincészet a borfogyasztási szokásokkal összefüggésben arról tájékoztatott, hogy a vörösbor divatja elmúlt, a rozéfogyasztás is jelentős mértékben csökkenő tendenciát mutat, viszont egyre népszerűbbek a friss, gyümölcsös reduktív borok.
-
Zöldinfó1 hét telt el a létrehozás óta
Korond-patak: újraépítik a medret, hogy megvédjék a bányát és a munkahelyeket
-
Zöldinfó1 hét telt el a létrehozás óta
Lárvák forradalma: rovarfehérjével zöldülhet a takarmányipar
-
Zöld Közlekedés1 hét telt el a létrehozás óta
Hidrogén hajtja Bécs új buszait – így fest a fenntartható közlekedés élőben
-
Zöldinfó7 nap telt el a létrehozás óta
Hiányos címkék, hibás hirdetések – megbukott az energiatudatos tájékoztatás?
-
Zöldinfó7 nap telt el a létrehozás óta
Túlélünk vagy túlfogyasztunk? – Egyre hamarabb jön el az emberiség ökológiai fordulónapja