Zöldinfó
Novak Djokovic kimaxolja a hidratálást: a teniszező befektet a waterdrop®-ba, hogy felrázza az italipart
Novak Djokovic, a világ egyik legelismertebb és legeredményesebb teniszezője ma bejelentette, hogy befektetőként és nagykövetként csatlakozott a waterdrop®-hoz.
A bécsi székhelyű Waterdrop 2016 óta dolgozik az italipar újraformálásán a waterdrop® Microdrinkekkel. Most Novak Djokovic is elhatározta, hogy felemeli szavát a műanyag palackokban lévő egészségtelen cukros italok ellen. A Plastic Pollution Coalition szerint percenként egymillió műanyag palackot vásárolnak világszerte, és a műanyagok 91%-át nem hasznosítják újra.
„A sportolóvá válás nemcsak a tehetségen és az edzésen múlik, hanem a tested érdekében hozott döntéseken is. A sikerhez sok tudást kellett megszereznem és alkalmaznom a mindennapi életemben. Az egészséges életmód magában foglalja a megfelelő hidratálást, és közben a környezetünkre is figyelnünk kell. Hiszem, hogy közös munkával valódi változást érhetünk el, és megszabadulhatunk minden műanyag palacktól. Felelősséget vállalok a döntéseimért sportolóként, közéleti személyiségként, de apaként is, és abbahagyom az egészségtelen előretöltött italok használatának népszerűsítését” – emelte ki Novak Djokovic.
A Waterdrop a sportcélú hidratálás terén korábban bevezette Microlyte termékcsoportját, amelyek elektrolitokat és vitaminokat tartalmazó, vízben oldható italkockák. A hagyományos sportitalokkal ellentétben a Waterdrop® Microlyte természetes összetevőket tartalmazhozzáadott cukor és koffein nélkül, és fogyasztása nem jár doboz- és palackhulladékkal.
„Nagyon izgatottak vagyunk, hogy Novak Djokovic befektetőként és nagykövetként csatlakozik csapatunkhoz. Minden idők egyik legnagyobb teniszezője, és a sportvilág egyik legelismertebb bajnoka. Nemcsak személy szerint számomra, hanem sok generáció számára inspiráló. Találkoztam valakivel, aki igazán elkötelezett a bolygó iránt, és ismeri a hidratálás fontosságát. Az egészséges és fenntartható életmód iránti elkötelezettsége tökéletesen illeszkedik küldetésünkhöz. Bízunk benne, hogy Novak Djokovic támogatásával valódi hatást érhetünk el, és megváltoztathatjuk az italipart” – emelte ki Martin Murray, a Waterdrop vezérigazgatója és alapítója.
Az osztrák márka már támogatja Danielle Collins és Taylor Fritz amerikai teniszezőket, valamint az ATP versenyekre szállít innovatív hidratáló padokat, amelyek szükségtelenné teszik a műanyag palackokat. Novak Djokovic, aki jelentős (hét számjegyű) összeget invesztált a cégbe, csatlakozik a Waterdrophoz befektetőként, és a márka hosszú távú globális nagyköveteként.
Zöld Energia
Olcsó és hatékony megoldás a homokkal tárolt napenergia a főzésben?
A napenergiás eszközben 80 perc alatt 16 kilogramm rizst lehet megfőzni.
Töltse ki a napelem-kalkulátort, és tudja meg, mennyibe kerülhet Önnek! Ingyenes kalkulálás itt (x)
Ghánai szakértők olyan napelemes gőzfőzőt fejlesztettek ki, amelyhez homokalapú hőtároló tartozik – írja az alternativenergia.hu. A szakértők szerint a homokban rejlő potenciált még nem vizsgálták széles körben, dacára a hőstabilitásnak és az alacsony költségnek. A meglévő tanulmányokban elsősorban diódákat, fűtőelemeket vagy indukciós rendszereket használtak hőforrásként, a homokban tárolt hő felhasználását csak korlátozott mértékben vizsgálták.
A tesztelt berendezés 20 fotovoltaikus modulból áll, amelyek maximális teljesítménye 580 W, hatékonysága pedig 22,65 százalék. A modulok egy struktúrára vannak felszerelve 10 fokos dőlésszöggel dél felé és 0 fokos azimutszöggel. A termelt villamos energia a hőtároló rendszerbe kerül, ez két komponensből áll: egy kőbányai homokkal töltött lágyacél tartályból, illetve egy, ebbe beágyazott egyenáramú ellenállásos fűtőelemből.
A homokréteg felett egy 10 kilogramm vizet tartalmazó víztartály található, amely gőzt termel a főzőtérben lévő ételek melegítéséhez. A főzőtér magassága 143, hossza 150, szélessége 57,5 centiméter, míg a hőakkumulátor méretei 15-ször 65,5-szer 44 centiméter.
A tesztelést egy, a ghánai Kumasi városában található középiskolában végezték, a forralás 2024. október 21. és 24. között, minden nap 10:00 és 15:00 óra között zajlott. A főzési kísérleteket 2024. november 5. és 7. között tartották, a használt műszerek között volt egy napsugárzásmérő, egy infravörös hőmérsékletmérő, egy voltmérő, egy ampermérő és egy hőkamera.
Az eredmények alapján a főzőkamra hőmérséklete 105–110 Celsius-fokra emelkedett, ami elegendő volt 16 kilogramm rizs 80 perc alatt, 16 kilogramm bab 140 perc alatt és 32 kilogramm banán 85 perc alatt történő megfőzéséhez. A berendezés 38,9 százalékos hőhatékonyságot ért el, ami hasonló körülmények között körülbelül 12–14 százalékkal meghaladja a szintén napenergiás gőzrendszerek, a Scheffler-tányérok teljesítményét. A homokalapú eszköz 13–15 MJ energiát tárolt, ami 400–900 W/m² változó napsugárzás mellett is 4–6 óra megbízható főzési időt biztosított.
A további elemzések alapján a megtérülési idő 4,5 év, a 20 éves teljes költség pedig a hagyományos biomassza-tűzhelyekénél 47 százalékkal alacsonyabb. Az éves kibocsátáscsökkentés 5312,22 kilogramm szén-dioxid, 11,1 kilogramm nitrogénoxid és 7,05 kilogramm PM2,5 finom részecske volt.
-
Zöld Energia1 nap telt el a létrehozás ótaOlcsó és hatékony megoldás a homokkal tárolt napenergia a főzésben?
-
Zöldinfó1 hét telt el a létrehozás ótaAz EKR akár 150 ezer lakóingatlan korszerűsítését teszi lehetővé 2027-ig
-
Zöldinfó2 nap telt el a létrehozás ótaZöldebb közvilágítás vidéken: megszülettek az első döntések a Jedlik Ányos Programban
-
Zöld Energia3 nap telt el a létrehozás ótaLehet a jövő energiája egy több forrásra épülő, intelligensen vezérelt mikrohálózat?
-
Zöldinfó4 nap telt el a létrehozás ótaÉvente több ezer háztartás fogyasztását váltja ki egy fejlesztési program
