Kapcsolatfelvétel

Otthon

Pakold ki a vagyonod az utcára! Ő lefotózza

Létrehozva:

|

Vajon mennyi azoknak a tárgyaknak a száma, amelyek a tulajdonunkban vannak, mi minden képezi a mi kicsi vagy nagy vagyonunkat?

Erre a kérdésre kereste a választ az a kínai szociofotós, nevezetesen Huang Qingjun, aki mintegy évtizedet áldozott arra, hogy Kínát bejárva mind több családhoz eljusson, vagyontárgyaikat megörökítse. Ennek az érdekes és izgalmas megközelítésnek a jegyében készítette el fotósorozatát. Magától értetődően, nem volt könnyű meggyőznie a famíliákat, hogy életüket “kiteregessék” egy idegen számára. Márpedig konkrétan erről volt szó, ugyanis a fotós azt kérte tőlük, otthonuk valamennyi mozdítható tartozékát pakolják ki a házuk elé. Az elkészült képek természetesen önmagukért beszéltek.

 

A kirakott holmik mennyisége szemléletesen megmutatta, micsoda különbség van a kicsiny falvakban, elszigetelten élő és a modernizációval körülvett urbánus családok között. Az ingóságok száma tekintélyes mértékben eltért, nyilvánvalóan a városias környezetben lakók jóval több tárgyat birtokoltak. Vajon mit hoz a jövő? A változás az élet velejárója, ezért a fotós projektje folytatásaként máris azt tervezi, szembesíti majd a jelent a jövővel, azaz néhány év múlva újra felkeresi ezeket a helyszíneket és ismét lefényképezi vagyontárgyaikkal együtt azokat a családokat akik nem restellték megmutatni magukat e különös kameramannak.

forrás: alternativenergia.hu

 

Advertisement
Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Otthon

A lakosság egyre inkább korszerűsít

A rezsicsökkentés szabályainak módosítása ösztönzi a lakosság energiamegtakarítást célzó korszerűsítési terveit – derül ki a GKI és a Masterplast közös, augusztusi, reprezentatív felméréséből.

Létrehozva:

|

Szerző:

A szabályok módosítása miatt átalakultak a tervezett korszerűsítési feladatok. A külső nyílászárok cseréje iránt júliusban minden ötödik, augusztusban már minden negyedik, a fűtési rendszer korszerűsítése iránt pedig júliusban minden negyedik, a mostani felmérésben már minden harmadik felújítást tervező háztartás érdeklődött. A hőszigetelési munkák elvégzése iránti igények egy hónap alatt megduplázódtak. A napkollektor, a napelemes rendszer telepítése, cseréje iránti kereslet pedig valósággal “felrobbant”: míg júliusban a korszerűsítést tervezők 16 százaléka szeretett volna ilyen akcióba belevágni, addig augusztusban már csaknem 40 százalékuk. Az augusztusi felmérésben feltérképezték az energiamegtakarító korszerűsítési terveket. Ezer embert vontak be a kutatásba, amely nem, életkor, lakóhely és iskolai végzettség szerint reprezentatív volt. 

A felmérések 2020 januárjától a Masterplast Nyrt. támogatásával készülnek. Megállapították, hogy a háztartások 6,5 százaléka biztosan, 13,4 százaléka valószínűleg még az idén energiamegtakarítást célzó felújítást tervez. A finanszírozást segíti, hogy a szabályozás szerint az év végéig még elérhetők az Otthonfelújítási program forrásai. Bár a program esetleges hosszabbításról nem született döntés, azonban a válaszadók kétharmada teljesen, egyötödük pedig jórészt egyetért azzal, hogy az államnak a jövőben is támogatnia kellene a lakóingatlanok energia-felhasználásának csökkentésére irányuló lakossági beruházásokat. Arra is kitértek, hogy jövőre a háztartások 5,1 százaléka biztosan, 20,2 százaléka valószínűleg tervez energetikai korszerűsítést.

Az idén és jövőre korszerűsítést tervezők csoportja között jelentős az átfedés: az idén korszerűsítést tervezők 70 százaléka jövőre is folytatná ezt, a 2023-ban korszerűsíteni szándékozók 60 százaléka pedig már idén is “mozgolódna”. A felmérésben kapott válaszok alapján pedig jövőre a lakosság energiamegtakarítást célzó beruházásai tovább élénkülnek. A legaktívabbak a családi házak (például a “Kádár-kockák”) lakói: idén 26, jövőre 32 százalékuk készül (biztosan vagy valószínűleg) energetikai korszerűsítésre. A társasházi lakások lakói körében ugyanezek az arányok 9-10, illetve 13-14 százalék. Az alapterület növekedésével párhuzamosan erősödik a korszerűsítési szándék: az 51 négyzetméter alatti ingatlanban lakók körében a fenti két adat 11 százalék (2022-ben) és 16 százalék (2023-ban), míg a 150 négyzetméternél nagyobb ingatlanban lakóknak már a 40, illetve 47 százaléka készül idén, illetve jövőre energetikai korszerűsítésre.

 

mti

Advertisement
Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák