Zöldinfó
Veszélybe sodorhatja a gazdaságot az országos energiahiány a dél-afrikai elnök szerint
Rövid távon sem lehet számítani az energiaválság javulására a Dél-afrikai Köztársaságban, az országos áramhiány veszélybe sodorhatja a gazdaságot – figyelmeztetett hétfőn Cyril Ramaphosa elnök.
Ramaphosa a nemzethez írott heti levelében kijelentette: az Eskom állami energiavállalat szénnel fűtött villamos erőműveinek bizonytalan teljesítményét látva továbbra is fenn kell tartani a preferenciasorrendet az áramelosztásnál. A déli féltekén a tél közepének számító június és július hónapokban hetekig szigorúan adagolták az áramot az afrikai kontinens legnagyobb ipari országában. A megszorítások fokozódtak, miután az országos áramhálózat állapota a hiányos karbantartás és a korrupció miatt leromlott, így továbbra sincs elég áram. Az utóbbi két hétben naponta többször órákig tartó áramkimaradások voltak. Az áramelosztás korlátozásának a vállalatok az elsődleges kárvallottjai. Ramaphosa a múlt héten korábban tért vissza tengerentúli útjairól a válság miatt, és az ENSZ Közgyűlésének 77. ülésszakán sem vett részt, hogy figyelmét az energiaválság kezelésére összpontosíthassa.
Az elnök levelében aláhúzta: az elmúlt két hét nagyon megterhelő volt, és teljesen jogos a lakosság felháborodása. Egyúttal arra kérte az embereket, hogy spóroljanak az energiával. Az államfő hangsúlyozta: az elsődleges cél az, hogy megszüntessék az üzemzavart az erőművekben, és helyre lehessen állítani az áramszolgáltatást. A tavasz közeledtével általában jelentősen csökken az energiafogyasztás a Dél-afrikai Köztársaságban, de most annyira sok erőmű hibásodott meg, hogy meredeken esett a termelés. Emellett a szénellátás is akadozik. A Dél-afrikai Köztársaság villamos erőműveinek 80 százaléka szénalapú, s így súlyosan környezetszennyező. Ramaphosa a lakosság türelmét kérte, és elmondta: zajlik a kapacitások bővítése, még ha egyelőre nem is látni ennek eredményét. Az elnök júliusban bejelentette: megnyitják az energiapiacot a magánszektor szereplői előtt. A Dél-afrikai Köztársaságban a múlt héten írták alá az első egyezményeket a szélenergia hasznosításáról.
mti
Zöldinfó
Évente 205 ezer tonna élelmiszer vész kárba, cél a drasztikus csökkentés 2030-ig
Magyarország élen jár az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelemben.
Töltse ki a napelem-kalkulátort, és tudja meg, mennyibe kerülhet Önnek! Ingyenes kalkulálás itt (x)
Az élelmiszer-pazarlás csökkentése és a vízgazdálkodás fejlesztése kulcsszerepet játszik a klímaváltozás kedvezőtlen hatásainak mérséklésében – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Zero Waste Foundation Étel- és vízpazarlás-megelőzési konferenciáján, Isztambulban az Agrárminisztérium (AM) tájékoztatása szerint – írja az alternativenergia.hu. A tárcavezető a konferencián kiemelte, az agrárium globális célkitűzése, hogy jó minőségű, megfizethető termékekkel lássuk el a fogyasztókat, miközben a gazdálkodók versenyképességét és megélhetését is biztosítjuk. Különös figyelmet igényelnek az élelmiszereket és az élelmiszeripart érintő szabályozások, valamint az élelmiszer-pazarlás visszaszorítása. A fejlett országokban a kidobott élelmiszer több mint fele a háztartásokban keletkezik. Magyarországon, ezt felismerve, már 2016-ban elindította a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal “Maradék nélkül” programját. Az azóta eltelt időszak bizonyította a kezdeményezés sikerességét, hiszen több mint harmadával tudtuk csökkenteni az egy főre eső élelmiszer-pazarlást. Hazánk, az ENSZ fenntartható fejlődési céljaival is összhangban, a következő években is kiemelten támogatja a programot.
Ambiciózus, de elérhető kezdeményezésünk, hogy 2030-ra a felére csökkentsük a magyar háztartásokban keletkező élelmiszer-hulladék mennyiségét. Ez a törekvés a kiskereskedelemben és az élelmiszerlánc más szakaszaiban keletkező hulladékra is vonatkozik – hívta fel a figyelmet a miniszter a közlemény szerint. Kifejtette, a csomagolási technológiák fejlesztése további lehetőségeket kínál a veszteségek elkerülésére, de a jelenlegi, évi mintegy 205 ezer tonna lakossági pazarlás így is hatalmas kihívás. Ez az élelmiszer-mennyiség 380 ezer ember egyéves ellátására lenne elegendő, és össztársadalmi szinten több százmilliárd forintos veszteséget jelent. Céljaink elérése érdekében a legfontosabb a fogyasztói edukáció. Fel kell hívnunk az emberek figyelmét a tudatos vásárlásra, az élelmiszerek helyes tárolására, valamint a maradékok felhasználására – írták.
Nagy István kitért arra is, hogy a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás egyik kulcsterülete a vízmegtartás, a gazdálkodók pedig több módszerrel is növelhetik ezt a képességet. Példaként említette a téli talajtakarást, a nem termelő területek kijelölését, azaz a szántóterületek 10 százalékának megfelelő nem termelő tájképi elemek és területek vagy ezek kombinációjának fenntartását, valamint a mikrobiológiai, talaj- és növénykondicionáló készítmények alkalmazását. A forgatás nélküli talajművelés szintén hatékony eszköze a víz tájban tartásának – hangsúlyozta a tájékoztatás szerint az agrártárca vezetője.
-
Zöld Energia1 hét telt el a létrehozás ótaHőszivattyú vagy kondenzációs kazán? Melyik a jobb választás a magyar KKV-knak?
-
Zöld Energia6 nap telt el a létrehozás ótaHároméves az energiaválság: a magyar lakosság jelentős része hőszivattyús fűtésre állt át
-
Zöld Közlekedés3 nap telt el a létrehozás ótaMagyarországon is bővült az autópiac: robbanásszerűen nőtt az elektromos és plug-in hibrid értékesítés
-
Zöldinfó1 hét telt el a létrehozás ótaA Legionella-kockázat, amit sok épület nem vesz komolyan
-
Zöldinfó7 nap telt el a létrehozás ótaTuristalátványosság lett a velencei delfinből, de a hatóságok óva intenek a közeledéstől
