Kapcsolatfelvétel

Egyéb

A természet adja az egyik legjobb hőszigetelőt

Létrehozva:

|

A szalmabálák hővezető képességüket tekintve a modern szigetelőkkel is felveszik a versenyt.

Napjainkra kiemelt fontosságú lett, hogy növeljük otthonaink energiahatékonyságát. Az elpazarolt energia mérséklésével nemcsak a pénztárcánknak kedvezhetünk, hanem a kibocsátás csökkentésével bolygónak is jót tehetünk. Az energiahatékonyság fokozására számos módszer létezik, ezek közül az egyik legelterjedtebb a hőszigetelés. Amennyiben házunk falain, nyílászáróin vagy tetőjén keresztül kevésbé áramlik a hő, azzal rengeteg energiát spórolhatunk. Amikor szigetelésről van szó, a többség valamilyen műanyaghabra, üveggyapotra vagy egyéb mesterséges termékre asszociál, pedig a természet is rengeteg értékes anyagot kínál. A növények például nem egy esetben remekül használhatóak. A szalmabála olyan mezőgazdasági melléktermék, amelyet a növények cséplése után visszamaradt szárak összefogásával hoznak létre. Egy-egy mező mellett elhaladva már bizonyosan mindenki látott ilyen kötegeket, látványuktól viszont valószínűleg nem az az elsődleges gondolatunk, hogy miként alkalmazhatnánk őket az építészetben.

Pedig a szalmabálák igen jó hőszigetelők – nem véletlenül hasznosították már őseink is a növényeket. A kötegek hővezető képessége közel megegyezik a modern szigetelőkével, így a polisztiroléval, az ásványgyapotéval vagy a B30-as tégláéval. A bálák előállításához szükséges energia ráadásul elhanyagolható ezen anyagokéhoz viszonyítva. Érdemes kiemelni, hogy a bálák bizonyos alkalmazásaihoz a jogszabályok értelmében független szakértői véleményre is szükség van, ezért nem minden helyzetben lehet őket felhasználni. Ez ügyben érdemes tájékozódni.

A Szalmabála építészet Facebook-oldalán számos fontos információ olvasható ezen természetes és hatékony szigetelőkről. A többek között az Energia és Környezet alapítvány által kezelt oldalon a közelmúltban számoltak be egy új, magyar szalmatermékről. Az érintett hőszigetelő paplant az SSH Terra vezette be a piacra idén tavasszal, a megoldásnak köszönhetően még szélesebb körben lehet majd alkalmazni a szalmát. A növényi kötegeket már korábban is többen felhasználtak utólagos szigetelőként, sok helyen viszont nincs elég hely a bálák számára az érintett ház körül vagy a tetőn. Az SSH Terra terméke ezen segíthet: előnye, hogy könnyen beépíthető, több méretben is elérhető, illetve légáteresztő. 

Egyéb

Hamarosan csak megújuló energiaforrásokat használhat Kalifornia

Létrehozva:

|

Szerző:

Kalifornia élen jár a megújuló energiában, ezt pedig egy új rekorddal sikerült igazolni.

Április 30-án rövid időre ugyan, de közel 100 százalékban megújuló energiaforrások elégítették ki Kalifornia energiaigényét – számol be az Interesting Engineering. Eleinte 101 százalékos arányról számoltak be, utóbb azonban kiderült, hogy az érték pontatlan volt. Az államban az áramhálózatot, a termelést és a közművek által továbbított energiát a Kaliforniai Független Rendszerüzemeltető (CAISO) nonprofit szervezet monitorozza. A csoport először még arról számolt be, hogy a megújulók az áramigény 101 százalékát fedezték, a felesleget pedig a szomszédos államokba exportálták. A hatóságok utóbb ellenőrizték az adatokat, és kis mértékű finomítást végeztek. Így derült ki, hogy az arány valójában „csak” 99,87 százalékos volt, ekkor 18 672 megawattos volt a terhelés Kaliforniában. A CAISO szóvivője szerint az érték így is felülmúlja az állam korábbi, 97,58 százalékos csúcsát. Az új rekord 15 percig tartott ki, ezt követően a megújulók hozzájárulása 97 százalékra esett vissza. 12 391 megawatt, azaz az energia mintegy kétharmada az állam elektromos hálózatára kapcsolt napelemes panelektől származott. A fennmaradó részt szélenergia, geotermikus energia és egyéb zöld források biztosították.

Kaliforniai környezetvédők egy olyan jogszabály elfogadásáért küzdenek, amely előírná, hogy 2045-re az állam teljes energiaigényét megújulókból fedezzék. A célok között szerepel továbbá, hogy naperőműfarmok helyett a térségben az otthoni napelemeket támogassák – ehhez összesen egymillió napelemes tetőt akarnának. Az új mérföldkő fontos lépés a helyi zöld törekvések történetében.

Kaliforniában, nem meglepő módon, a napenergia lehet a kulcs az átállásban. Bár az államban földrajzi adottságai alapján a vízerőművek is komoly segítséget jelenthetnének, a régóta tartó aszály alapján úgy tűnik, hogy nem a vízenergia fogja jelenteni a megoldást. Kalifornia természetesen még távol áll attól, hogy teljesen elhagyja a fosszilis energiahordozókat, földgázt használó hőerőművei például még mindig üzemelnek, igaz, a felesleges energiát más államoknak adják át.

Tovább olvasom

Egyéb

Szennyezettebb lehet a levegő annál, mint gondoltuk

Létrehozva:

|

Szerző:

Öt ország környezetvédő civil szervezete levélben fordult az Európai Bizottsághoz, melyben felhívják a figyelmet arra, hogy a levegő éppen azokon a helyeken lehet jóval magasabb, mint amit a hivatalos mérőállomások mutatnak, ahol az a legsérülékenyebb csoportokba tartozókat is érintheti. A nitrogéndioxid (NO2) kibocsátásáért jellemzően a közlekedés felelős a városokban, ezért ennek mérése (a szabályoknak megfelelően) a legforgalmasabb csomópontokon kellene, hogy történjen. Ugyanakkor a civil szervezetek által koordinált mérések eredménye azt mutatja, hogy ― nagy forgalmú helyek kiválasztásával ― találhatók olyan pontok Budapesten, ahol az NO2-szennyezettség magasabb a hivatalosan a közlekedési eredetű légszennyezés alakulását követő mérőállomások eredményeinél.

A legkiugróbb eredményt az Üllői út belvárosi részén, a Mária utcai Szemklinikánál kapták, ahol naponta több százan fordulnak meg, köztük a legsérülékenyebb csoportba tartozók – úgymint betegek, gyermekek és idős emberek – is. A másik két, a hivatalos mérőállomásénál magasabb eredmény forgalmas lakó övezetek közeléből származik: a Frankel Leo utca Margit körúti sarkáról, valamint a szintén belvárosi Mester utca elején az Angyal utca sarkáról.

A levélírók javaslatot tettek arra, milyen módosításokat kezdeményezzen az Európai Bizottság az Európai Környezeti Levegőminőségi Irányelvben (AAQD). Szükségesnek tartják a hivatalos mérőállomások elhelyezésének független és rendszeres felülvizsgálatának kötelezővé tételét, és ha a körülmények alakulása szükségessé teszi, új állomások telepítését. A módosított AAQD-ban továbbá pontosítani kellene a légszennyezési adatgyűjtésre vonatkozó követelményeket. Különösen fontos lenne, hogy több hivatalos mérés történjen, valamint szélesebb körben használjanak modellezési módszereket a jellemző szennyező anyagok terjedésének megállapítására. Szegő Judit környezetkutató, a Levegő Munkacsoport projektvezetője kijelentette: „Az Egészségügyi Világszervezet nemrég a negyedére csökkentette a nitrogén-dioxid koncentrációjának ajánlott határértékét, ami különösen aláhúzza a rendszeres mérésének fontosságát minél több helyen, de különösen az iskoláknál, óvodáknál.

A gyermekek egészségét ugyanis az átlagosnál jóval nagyobb mértékben veszélyezteti a rossz levegő, arról pedig korábbi civil mérések alapján vannak információk, hogy ilyen intézmények környékén is jelentős a légszennyezettség. A legfontosabb azonban a közlekedés szennyezőanyag-kibocsátásának mielőbb érdemi csökkentése.” A Budapesti Fejlesztési Központ megbízásából a Levegő Munkacsoport már részletes javaslatcsomagot dolgozott ki arra, miként lehetne rövid idő alatt jelentős csökkenteni a közlekedés okozta környezeti ártalmakat a fővárosban.

Tovább olvasom

Egyéb

Mi is annyira jó a Szigetben? (VIDEÓ)

Létrehozva:

|

Szerző:

Lassan beindul a nyár, vele a fesztiválszezon, ami majd a Szigetben csúcsosodik ki. A mostani lesz a 25., ebből az alkalomból a szervezők összeszedték a „Sziget feeling” 25 jellemző pillanatát.

A Sziget szervezői minden évben kutatást végeznek a látogatók közt, amiből kiderül, hogy elsősorban az élmény, a „Sziget Feeling” az, amiért érdemes felkerekednünk évente egyszer, hogy túl a hídon elvegyüljünk a sok jóban. Az elmúlt évi kutatásból az is kiderült, hogy tovább növekedett azoknak az aránya, akik az tavalyi élmények után idén is szeretnének kilátogatni a Szabadság Szigetére és a visszatérő fesztiválozók túlnyomó többsége stabilnak vagy javulónak gondolja a színvonalat, a programok változatosságát, a szolgáltatások színvonalát és sokan említik, hogy a látvány milyen sokat fejlődött az elmúlt években, mennyire szépült a Sziget. És amikor azt kérdezték a látogatóktól, hogy “ha csak egy szóval kellene jellemezned a Szigetet, mi lenne az?”, a többség szerint a legfontosabb szavak, a szabadság, bámulatos, különleges, tök jó, óriási, őrült. Mint ahogy a szigetlakók is barátságosak, jófejek és őrültek is. Tavaly majd’ félmillióan voltunk kint az egy hét alatt, idén is sok emberre számítanak a szervezők, s aki még olcsóbban akar jegyet beszerezni jó, ha siet, mert május 31-ig még jelentős a kedvezmény.

Tovább olvasom

Ezeket olvassák