Zöldinfó
Budapest legjobb fenntartható, zöld éttermei
Minket elsősorban egyetlen kérdés foglalkoztat, amikor kipróbálunk egy új kajálós helyet: milyen minőséget kapunk a tányérba? Mennyire jó az alapanyag, mennyire ötletes az elkészítés, milyen a hangulat, ami körbevesz.
Van azonban egy másfajta szempontrendszer is. A Felelős Gasztrohős szempontrendszere.
Az oldalt, és ezzel később az egyre nagyobbra növő mozgalmat négy ember barátsága hozta össze, akik 2009-ben ismerkedtek meg egy környezetvédelmi konferencián. 2012-ig csak apró projektekben dolgoztak együtt, majd tavalyelőtt belevágtak valami újba: összehozták a gasztronómiát a környezetvédelemmel. Elkezdték aszerint megvizsgálni az éttermeket a városban, hogy azok mennyire terheli meg a környezetet.
Nem kell feltétlenül nagy dolgokra gondolni. Egy perlátor a csaptelepeken, energiatakarékos izzók, egy Airblade kézszárító már sokat tud javítani az összképen, persze ennél több mindent vizsgáltak: mi történik az élelmiszerhulladékkal, van-e féladag étel, mekkora az import alapanyagok aránya a friss, szezonális, helyi terményekhez képest (importnál ugye a romlás miatti hulladék, csomagolás, szállítás és esetlegesen a fejlődő országokban tapasztalható alacsony élelmiszeripari hatékonyság rányomja a bélyegét az itteni helyre is).
Hat étteremmel indították el a Felelős Gasztrohős Hálózatot, ennyien mentek át a lécen az elején. Most 27 hely van a listán, és idén először már nem ők jelölik az éttermeket a díjra, hanem azok jelentkeznek önként. Kapnak egy száz kérdésből álló kérdőívet, és ha elérik a 40 pontot a 100-ból, egy helyszíni ellenőrzés után megkaphatják a gasztrohős plecsnit.
A tevékenység pedig még szerteágazóbb már az alapítványnál: ma már több helyen van külön gasztrohős menü, és szerveznek Carrotmob akciókat, amikor egy adott hely aznapi bevételének egy részét saját konyhájának környezetvédelmi fejlesztésére fordítja. A Fogj kezet a termelővel pedig egy olyan hely, ahová bárki feltöltheti saját sztoriját a kedvenc piaci termelőjével, hogy mások tudják, melyik kofához érdemes menni, hol kapni háztáji elbánást.
Juditot, az egyik alapítót megkértem, hogy állítsunk össze egy best of the best rangsort, olyan kajás helyeket Budapesten, ahol tényleg nagyon figyelnek ezekre az értékekre. A sorrend nem feltétlenül adja vissza az erőfeszítés mértékét, bár az első helyen tényleg a legmagasabb értékelésű csúcstartó található. Jöjjenek a nevek, és utána pedig Judit rövid leírása, értékelése.
Szimpla Háztáji
Igazi farm-to-table étterem, az étlapon még a beszállítók nevét is feltüntetik! Extra még a lebomló tányérok és evőeszközök (bár ennél azért az jobb lenne, ha elmosogatnák a hagyományos tányérokat és egyebeket; de erre jelenleg nincs lehetőség).
Fruccola
Már dizájnban is látszik, hogy fontos számukra a fenntarthatóság: FSC fa bútorok, információs táblák a wc-ben a lebomló tiszítószerekről, elemgyűjtés, lebomló elviteles csomagolóanyagok, sok vega opció (az állati eredetű ételeknek nagyobb a környezetterhelő hatása, mert ahhoz növénytermesztés is szükséges a “metános” állati mellett).
Halkakas
ontos szemléletformáló étterem, hiszen csak hazai halakat árulnak! Emellett hazai szörpök vannak kóla helyett, és egyéb nyalánkságok.
Filo Bar
Egyik legújabb tag. A környezetvédelmi fejlesztéseikről sokat kommunikálnak a közösségimédia-oldalaikon – erre korábban nemigen volt példa.
Ecocafe
Ez egy no brainer, de a bio és/vagy fair trade italok, ételek miatt különleges. Plusz környezetbarát tisztítószer, lebomló elviteles pohár, újrahasznosított wc papír/kéztörlő.
Kétker-étkem
Házhozszállítás biciklivel, betétdíjas (!) dobozban. Plusz főleg helyi, magyar alapanyagokból főznek és az megmaradt ételt rászorulóknak adják. Az egész egy szép kis társadalmi vállalkozás.
Funky Pho
Az egzotikus is lehet fenntartható! Vietnámi étterem, de az alapanyagok legnagyobb része hazai, emellett pedig az étteremben egy csomó energia- és víztakarékos megoldást szereltek be. Nyitás előtt még együtt gondolkodtunk rajta, hogy mi a legjobb megoldás a pho levesük elviteles csomagolására: az eredmény 3. helyezést is nyert egy design versenyen. Ők azt hiszem az első étterem (a gyorséttermeken kívül), akik kiadtak egy teljes étrendi tájékozatót.
Rizsa17
Ő is egy új tag, ami érdekes bennük az az, hogy makrobiotikus és vegán kajákat árulnak. A vega/vegán az eleve jó pont, hiszen a hús (főleg marha és bárány) és a tejtermékek a leginkább erőforrás-igényes élelmiszerek, de a makrobiotika még kifejezetten arról szól, hogy szezonális, helyi alapanyagokból főzzön az ember (kapható náluk néhány keleti termék egyébként, de a kaják hazaiak).
Kőleves
Az Ars Poetikájuk elég sokatmondó. Emellett jelölik az étlapon az allergéneket (mondjuk ezt azért már egyre többen megteszik, szerencsére), és befőznek, van sok vega kaja, “boldog tyúkok”, stb.
+1 Hatpöttyös
Székesfehérváriak, megváltozott munkaképességű alkalmazottakkal dolgoznak és non-profit az egész működés. Még a tésztát is ők készítik, befőznek, szörpöt adnak lekvár helyett, akadálymentesített az étterem – ja, és nagyon jól is főznek!
forrás: varosban.blog.hu
Zöld Energia
Hároméves az energiaválság: a magyar lakosság jelentős része hőszivattyús fűtésre állt át
Az elmúlt évek során a magyar lakosság jelentős része állt át hőszivattyús fűtésre: 2022 és 2025 között közel 1,4 millió levegő–levegő hőszivattyút, vagyis hűtő-fűtő klímát értékesítettek Magyarországon.
A levegő-víz hőszivattyúk iránti kereslet lényegesen kisebb volt, nagyságrendileg 35 ezer készülék került forgalomba ugyanebben az időszakban. A hőszivattyúk terjedését jól mutatja, hogy a kedvezményes, hőszivattyúkra szabott H-tarifára szóló előfizetések száma három év alatt a két és félszeresére nőtt. A Daikin Hungary tapasztalatai szerint a klímák iránti keresletet továbbra is erősen befolyásolja a nyári kánikula, a készülékek átlagárai viszont stagnálnak, ma jellemzően a 2022-es szint körül alakulnak.
2022-ben globálisan nagymértékben emelkedtek az energiaárak: mind a fosszilis energiahordozók, mind az elektromos áram ára megugrott. Ennek következtében rekordméretű kereslet alakult ki Európában és Magyarországon is a levegő–levegő és levegő–víz hőszivattyúk iránt. A növekedésre jellemző, hogy a Daikin Hungary Kft. a korábbiakhoz képest ötszörös–hatszoros érdeklődést tapasztalt fővárosi márkaboltjában és országosan mintegy 300 partnerénél. Az óriási kereslettel a piac elsősorban a szerelői, másodsorban a gyártói kapacitás hiánya miatt nehezen tudott lépést tartani. 2022-ben így is rekordszámú, mintegy 440 000 levegős hőszivattyút (hűtő-fűtő klímát) értékesítettek Magyarországon, ami kétszer volt több, mint egy évvel korábban. A 2022/23-as enyhe tél és a csökkenő energiaárak miatt 2023-ban visszaesett a kereslet, ezért becslések szerint mintegy 280 000 klímát értékesítettek itthon. 2024-ben viszont ismét óriási kereslet alakult ki, amit ezúttal főleg az extrém meleg nyár és a párás levegő hajtott: közel 400 000 levegő–levegő hőszivattyú került forgalomba. 2025-ben – a korábbi évekhez képest kevésbé forró nyári időjárás miatt – várhatóan mintegy 270 000 értékesített készülékkel zár majd a magyar klímapiac. A hűtő-fűtő klímát vásárlók a leghidegebb hónapokban a 20%-a kiegészítő, 70%-a pedig elsődleges, vagy gyakori fűtési megoldásként használja készülékét. Egyértelműen látszik, hogy az állami ösztönzőknek, energetikai pályázatoknak van hatásuk a hatékonyabb és környezetbarát hőszivattyús rendszerek további terjedésében. A jelenlegi, 2025 szeptemberétől érvényes otthonfelújítási programban önállóan támogatható a fűtéskorszerűsítés is, a levegő-víz hőszivattyús megoldásra igényelhető pályázati támogatás.
„A 2022-es rezsiválság óta piaci becsléseink alapján közel 1,4 millió levegős hőszivattyút értékesítettek Magyarországon” – mondta Zuggó Balázs, a Daikin Hungary Kft. ügyvezető igazgatója. A vizes hőszivattyúk iránt nagyságrendileg kisebb, és hasonlóan hullámzó volt a kereslet. A radiátoros, padlófűtési, illetve felület- és mennyezethűtési rendszerek kiszolgálására alkalmas berendezésekből 2022-ben mintegy 12 000 fogyott, ami 2023-ban 9000-re, 2024-ben pedig 6000 darab közelébe süllyedt. „Az idei évben azonban némi emelkedés várható: mintegy 7000 vizes hőszivattyús rendszer kerülhet értékesítésre a magyar piacon” – teszi hozzá Zuggó Balázs.
Hőszivattyús fűtés: megérte – és megéri – váltani
Egyértelműen jól járt az, aki az elmúlt évek során akár fő, akár kiegészítő fűtésként hőszivattyús rendszert telepített. A Daikin 2022-ben több mintapélda alapján mutatta be, hogy mennyivel olcsóbb – és egyúttal környezetkímélőbb – hőszivattyúval fűteni. Ha egy háztartás évi 2200 m³ gázzal oldotta meg a fűtést (ez egy konvektoros fűtésű lakás átlagos fogyasztása), akkor a 2022. augusztus 1-jétől érvényes rezsiárak mellett mintegy 530 000 forint lett a gázszámlája, míg ugyanez a fűtés levegő–levegő hőszivattyús rendszerrel körülbelül 75 000 forintból megoldható volt. Egy ilyen hűtő-fűtő klímás rendszer ennél a lakásnál nagyságrendileg 1,7 millió forintba került, vagyis a gázról hőszivattyúra való áttérés megtérülési ideje közel négy év volt. Egy nem hőszigetelt családi ház 3800 m³ éves gázfogyasztásával számolva a gázszámla értéke meghaladta az 1,7 millió forintot, míg ugyanennek a háznak a klímás fűtése 160 000 forint körüli összegből is megoldhatóvá vált.
„Egy átlagos családi házat kiszolgáló levegő–levegő hőszivattyús rendszer bekerülési költsége 3,3 millió forint volt, így a gázról hőszivattyúra váltás akár három év alatt visszahozhatta az árát – vagyis aki 2022-ben átállt, annak mára megtérült a beruházása” – mondta Pécsi István, a Daikin Hungary Kft. fűtéstechnikai üzletfejlesztési vezetője. A 2022 óta eltelt időszakban több százezren tapasztalták meg, hogy az elektrifikált, hőszivattyús fűtéssel nagyságrendekkel alacsonyabb költséggel lehet télen fűteni – és nyáron hűteni.
Azok sem járnak rosszul, akik a közeljövőben terveznek áttérni hőszivattyúra. Egyrészt számos gyártó fejlesztette azóta készülékeit. A Daikin 2023-ban bemutatott egyik fejlesztésének köszönhetően a cég hőszivattyúi alacsony külső hőmérsékleten is kevésbé veszítenek teljesítményükből, ezért fűtési hatékonyságuk mintegy 10%-kal nőtt. Ennek következtében egy ingatlan fűtése sok esetben kisebb névleges – szobánként 2,5–3 kW-os – teljesítményű, így alacsonyabb bekerülési költségű készülékekkel is biztosíthatóvá vált akár –20 °C külső hőmérsékletig. Másrészt a hőszivattyús készülékeket – legyen szó levegő–levegő vagy levegő–víz rendszerekről – elkerülte az utóbbi évek kiugró inflációja: a Daikin berendezései jellemzően mindössze 2-5%-kal kerülnek többe, mint 2022-ben.
Hogyan választanak és mire használják a klímát a magyarok?
A magyar lakosság klíma- és hőszivattyú-vásárláskor is rendkívül árérzékeny: a kereslet négyötödét a belépőkategóriás készülékek teszik ki. A Daikin 2025-ös friss kutatásából kiderült, hogy ma már 50% azok aránya, akik fűtési céllal vásárolnak levegő-levegő hőszivattyút.
„A megfelelő hőszivattyú kiválasztásakor fontos az energiacímke is, hiszen jelentős különbség lehet a készülékek téli hatékonyságában és fogyasztásában. Ez főleg az ország északi részén, illetve a hegyvidéki területeken élők számára alapos utánajárást igényel, ahol télen alacsonyabb a hőmérséklet – számukra legalább az A++-os készülékek javasoltak. Emellett a komfort is fontos szempont: mind a légáramlás, mind a zajszint szempontjából a legalább középkategóriás készülékek nyújtanak egész évben megfelelő komfortot” – mondja Pécsi István.
Klímavásárlás: nagyobb az energiamegtakarítás télen, mint a nyári többletfogyasztás
A gázzal szemben nem csupán megéri klímával fűteni, hanem komfortosabbá is válik az ingatlan hőmérséklete, hiszen a gázzal ellentétben a hőszivattyús rendszerrel hűteni is lehet, ez pedig az egész évet tekintve nem jár feltétlenül többletenergiával. Az inverteres hőszivattyús klímák ugyanis nyáron, hűtés közben lényegesen kevesebb energiát igényelnek, mint amennyit megtakarítanak télen, a fosszilis fűtés kiváltásával. A nyári hűtés többletfogyasztása jellemzően töredéke a fűtési szezonban a gázzal, vagy fosszilis energiahordozóval szemben elért megtakarításnak. A klímát használóknak nincs okuk „klímaszorongásra”: a készülékek négyévszakos használata kevesebbe kerül, miközben a károsanyag-kibocsátás is alacsonyabb marad. A H-tarifát igényelve és észszerű beállításokat használva a téli nyereség tovább növelhető, miközben a nyári terhelés mérsékelt marad.
Klímás fűtés: H-tarifával és napelemmel garantáltan kedvezőbb
Magyarországon immár 15 éve igényelhető a hőszivattyús áramtarifa, vagyis a H- illetve Geo-tarifa. Ez egy kedvezményes villamosenergia-díj külön mérőórával, amelyet hőszivattyúval és megújuló fűtési rendszerrel rendelkező ingatlantulajdonosok vehetnek igénybe, és amely a hivatalos fűtési időszakban, október 15. és április 15. között 23 Ft/kWh áron érhető el. A bevezetés óta folyamatosan növekszik a H-tarifát igénylők száma, a 2022-es energiaválság pedig nagyot lendített ezen a folyamaton: 2021 végén országosan még csak mintegy 45 000 volt a H- vagy Geo-tarifát igénylő előfizetések száma, 2024 végére azonban ez az érték 2,5-szeresére nőtt, és meghaladta a 111 000-et. A H-tarifa mellett egy másik lakossági beruházási hullám is növelte a hőszivattyúk iránti keresletet: a háztartási méretű kiserőművek (HMKE-k) elterjedése. 2025 elején már több mint 300 000 HMKE-rendszer működött Magyarországon, tulajdonosaik pedig nagy eséllyel szintén hőszivattyús rendszert használnak, így az ország 3,9 milliós ingatlanállományából iparági becslések szerint már legalább 10% használ hőszivattyús hűtő-fűtő rendszert.
F-gáz rendelet: milyen hűtőközegeket lehet használni a jövőben?
Az EU F-gáz rendelete egy európai uniós szintű szabályozás, amely az EU minden tagállamában hatályos 2024. március 11. óta. Ennek értelmében a klímákban és hőszivattyúkban használt hűtőközegek esetében is új, alacsonyabb GWP-értékű hűtőközegre kell áttérni – a lakossági 12 kW-nál kisebb, monoblokkos vagy osztott hidraulikus hőszivattyúknál 2027. január 1-jétől. A gyártók többsége – így a Daikin is – már kínál ilyen modelleket, amelyek például propánnal (R290) működnek. A propán GWP-értéke 3, ami a jelenleg legtöbb lakossági készülékben használt R32-es hűtőközeg 675-ös GWP-értékénél lényegesen alacsonyabb.
„A propános hűtőközeggel üzemelő készülékek előnye, hogy a bennük használt hűtőközeg nagyon alacsony GWP-értékű, így környezetbarát. A propán viszont gyúlékonysága és robbanékonysága miatt lényegesen veszélyesebb, mint az R32. Ez egyrészt azt eredményezi, hogy a klímák és hőszivattyúk nagyobb méretűek lesznek, több anyagot – a hőcserélőben több rezet, a nagyobb készülékházban több acéllemezt, erősebb tömítéseket – tartalmaznak, így a költségük is magasabb lesz. Előírás lesz a szivárgásérzékelő alkalmazása is, a telepítés pedig nagyobb óvatosságot és speciális tudást kíván meg a szerelőktől. Az R32-vel működő készülékek gyártása nem szűnik meg teljesen, de csak kivételes helyszíneken lehet őket telepíteni. A 2026-os év gyakorlatilag az utolsó időszak lesz, amikor az R32-vel működő berendezések még széles választékban és korlátozások nélkül megvásárolhatók és telepíthetők” – mondja Zuggó Balázs.
(partner hír)
-
Zöld Energia5 nap telt el a létrehozás ótaHárom óra ingyen áram naponta – új energiaprogram indul
-
Zöldinfó5 nap telt el a létrehozás ótaTöbb mint 2000 önkormányzat csatlakozott az idei tűzifaprogramhoz
-
Zöld Energia3 nap telt el a létrehozás ótaHőszivattyú vagy kondenzációs kazán? Melyik a jobb választás a magyar KKV-knak?
-
Zöldinfó1 hét telt el a létrehozás ótaTartós túlkínálat alakulhat ki, miközben a kereslet növekedése lassul
-
Zöld Energia23 óra telt el a létrehozás ótaHároméves az energiaválság: a magyar lakosság jelentős része hőszivattyús fűtésre állt át


A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés