Kapcsolatfelvétel

Utazás

Süllyedő városok

Létrehozva:

|

Eltűnhet a Föld színéről Velence, vagy legalábbis közel állhat ehhez az állapothoz a tengerszint folyamatos emelkedése miatt.

Évtizedes vita folyt arról, hogy mi lehetne erre a legoptimálisabb megoldás, ami nem más, mint egy speciális gátrendszer, ami 2016-tól védi majd a süllyedő várost. Természetesen ezt a gátat nem úgy kell elképzelni, hogy a város köré fogják felhúzni, hanem a tengerben fogják kiépíteni.

Velence tenger mellé épült, viszont nem csak partvidéki városokat fenyeget a süllyedés. Az Egyenlítő című műsorban süllyedő metropoliszokról beszélget Nagy Balázs geográfus, A Földgömb magazin főszerkesztője, és Bálint Csaba, a Szent István Egyetem Klímairodájának Klímabarát Életmód Program programvezetője. Nagy Balázs elmondja, hogy várossüllyedést két teljesen különböző folyamat okozhat. Vagy a földkéreg mozgása, ami süllyedhet, de adott esetben emelkedhet is, a másik pedig az a víztömeg változása.

A több, mint 20 millió lélekszámú Sanghaj is a süllyedő városok közé tartozik. Vízpartra épült, és süllyedésének hátterében a sok felépült felhőkarcolót gondolják. Bálint Csaba elmondása szerint azt olvasta, hogy Sanghaj süllyedésének egyik oka az, hogy a víztartó rétegekből kiszivattyúzták a talajvizet, így ezek a rétegek kezdtek összerogyni. Mivel a talajvíz nem ivóvíz minőségű, felmerülhet a kérdés, hogy miért van szükség ennek a víznek a kinyerésére. Az ipari hűtési rendszerekben használják fel ezt a vizet, így nem kell az ivóvizet pazarolni. Sok érdekes információt tudhatnak meg a süllyedés egyéb okairól, valamint szóba kerül New York, Sao Paulo és Budapest is, ha megnézik az Egyenlítő Süllyedő városok című epizódját.

Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Utazás

Dohányzási tilalom lépett életbe Barcelona minden tengerparti strandján

Létrehozva:

|

Szerző:

Dohányzási tilalom lépett életbe hétfőn Barcelona városának minden tengerparti strandján.

“Spanyolországban évente ötmillió cigarettacsikk kerül a tengerbe” – érvelt az intézkedés mellett Eloi Badia, az önkormányzat klímavészhelyzetért és ökológiai átmenetért felelős tanácsosa, hangsúlyozva, hogy a dohányszemét lebomlása legalább tíz évig tart. Emlékeztetett arra, hogy a katalán város tavaly kísérleti programként vezette be tíz tengeri standjából négyen a dohányzás tilalmát, amelynek eredményeként 50 százalékkal csökkent az eldobált csikkek mennyisége. A sikeres próba után mostantól minden tengeri strandon tilos lesz a dohányzás, de a cigarettamentesség nem vonatkozik a vízparti éttermekre és bárokra. A szabályozás szerint a strandokon dohányzók 30 eurós (12 ezer forintos) pénzbüntetést kaphatnak. Spanyolországban már ötszáz fölött van a füstmentes partszakaszok száma, például a Kanári-szigeteken 61, a valenciai tartományban 72, Andalúziában 48, a Baleár-szigeteken pedig 19 tengerparti fürdőhelyen tiltották meg a dohányzást környezet- és egészségvédelmi okokból.

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák