Zöldinfó
Túlélőkészlet környezettudatossághoz
A vállalkozások környezettudatosságának, környezeti teljesítményének és ökohatékonyságának javítása a célja a „CEEM – Central Environmental Management as a kit for survival” projektnek. 50 cég ingyen kaphat tanácsot!
Az INNOCENTER Innovációs Központ Közhasznú Nonprofit Kft. (INNOCENTER) megbízásából a KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdálkodásért (KÖVET) felmérést végez, amelynek fókuszában a gyártás- és termelésintenzív szervezetek állnak.
A Central Europe Program és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásában megvalósuló projekt a „CEEM – Central Environmental Management as a kit for survival” elnevezést kapta.
A program célja a közép-kelet-európai térségben tevékenykedő vállalkozások környezettudatosságának, környezeti teljesítményének és ökohatékonyságának a javítása a projektpartnerek által kifejlesztett online értékelő rendszer segítségével.
A projekt keretében 50 cégnek ingyenes, személyes konzultációval egybekötött energiahatékonysági tanácsadásra is lehetőséget biztosítunk. (A helyeket az érkezés sorrendjében tudjuk feltölteni!)
Mi a teendő?
– Egy online önértékelési kérdőív (3EMT Tool) segítségével felmérik vállalata jelenlegi energetikai helyzetét. A kérdőív kitöltése regisztrációhoz kötött, kb. 45 percet vesz igénybe. A kérdőív ITT érhető el.
Miben tudnak segíteni?
– Vállalkozásának energiagazdálkodási miniauditját ingyenesen, egyszerűen, szakértői háttér biztosításával elvégzik.
– Az auditról jelentést küldenek, amelyet szakértők készítenek az Ön által megadott adatok alapján. A jelentésben vállalkozásának értékelését komparatív módon is elvégzik: teljesítményét összehasonlítják más európai vállalkozásokéval.
– Lehetőséget biztosítanak energiahatékonysági tanácsadásra.
– Ha későbbi fejlesztéseihez szakértői segítségre van szüksége, megtalálják az Önnek leginkább megfelelő tanácsadót, partnert – akár nemzetközi környezetből is.
– Igény esetén rendelkezésére állunk energiagazdálkodási és környezeti kérdéseivel kapcsolatban a vargaemese@kovet.hu e-mail címen vagy a 06/1-473-22-90 telefonszámon.
hatékonyságnövelés, környezettudatos vállalatirányítás, környezetvédelem
http://www.piacesprofit.hu/
Zöldinfó
Évente 205 ezer tonna élelmiszer vész kárba, cél a drasztikus csökkentés 2030-ig
Magyarország élen jár az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelemben.
Töltse ki a napelem-kalkulátort, és tudja meg, mennyibe kerülhet Önnek! Ingyenes kalkulálás itt (x)
Az élelmiszer-pazarlás csökkentése és a vízgazdálkodás fejlesztése kulcsszerepet játszik a klímaváltozás kedvezőtlen hatásainak mérséklésében – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Zero Waste Foundation Étel- és vízpazarlás-megelőzési konferenciáján, Isztambulban az Agrárminisztérium (AM) tájékoztatása szerint – írja az alternativenergia.hu. A tárcavezető a konferencián kiemelte, az agrárium globális célkitűzése, hogy jó minőségű, megfizethető termékekkel lássuk el a fogyasztókat, miközben a gazdálkodók versenyképességét és megélhetését is biztosítjuk. Különös figyelmet igényelnek az élelmiszereket és az élelmiszeripart érintő szabályozások, valamint az élelmiszer-pazarlás visszaszorítása. A fejlett országokban a kidobott élelmiszer több mint fele a háztartásokban keletkezik. Magyarországon, ezt felismerve, már 2016-ban elindította a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal “Maradék nélkül” programját. Az azóta eltelt időszak bizonyította a kezdeményezés sikerességét, hiszen több mint harmadával tudtuk csökkenteni az egy főre eső élelmiszer-pazarlást. Hazánk, az ENSZ fenntartható fejlődési céljaival is összhangban, a következő években is kiemelten támogatja a programot.
Ambiciózus, de elérhető kezdeményezésünk, hogy 2030-ra a felére csökkentsük a magyar háztartásokban keletkező élelmiszer-hulladék mennyiségét. Ez a törekvés a kiskereskedelemben és az élelmiszerlánc más szakaszaiban keletkező hulladékra is vonatkozik – hívta fel a figyelmet a miniszter a közlemény szerint. Kifejtette, a csomagolási technológiák fejlesztése további lehetőségeket kínál a veszteségek elkerülésére, de a jelenlegi, évi mintegy 205 ezer tonna lakossági pazarlás így is hatalmas kihívás. Ez az élelmiszer-mennyiség 380 ezer ember egyéves ellátására lenne elegendő, és össztársadalmi szinten több százmilliárd forintos veszteséget jelent. Céljaink elérése érdekében a legfontosabb a fogyasztói edukáció. Fel kell hívnunk az emberek figyelmét a tudatos vásárlásra, az élelmiszerek helyes tárolására, valamint a maradékok felhasználására – írták.
Nagy István kitért arra is, hogy a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás egyik kulcsterülete a vízmegtartás, a gazdálkodók pedig több módszerrel is növelhetik ezt a képességet. Példaként említette a téli talajtakarást, a nem termelő területek kijelölését, azaz a szántóterületek 10 százalékának megfelelő nem termelő tájképi elemek és területek vagy ezek kombinációjának fenntartását, valamint a mikrobiológiai, talaj- és növénykondicionáló készítmények alkalmazását. A forgatás nélküli talajművelés szintén hatékony eszköze a víz tájban tartásának – hangsúlyozta a tájékoztatás szerint az agrártárca vezetője.
-
Zöld Energia1 hét telt el a létrehozás ótaHőszivattyú vagy kondenzációs kazán? Melyik a jobb választás a magyar KKV-knak?
-
Zöld Energia6 nap telt el a létrehozás ótaHároméves az energiaválság: a magyar lakosság jelentős része hőszivattyús fűtésre állt át
-
Zöld Közlekedés3 nap telt el a létrehozás ótaMagyarországon is bővült az autópiac: robbanásszerűen nőtt az elektromos és plug-in hibrid értékesítés
-
Zöldinfó7 nap telt el a létrehozás ótaA Legionella-kockázat, amit sok épület nem vesz komolyan
-
Zöldinfó6 nap telt el a létrehozás ótaTuristalátványosság lett a velencei delfinből, de a hatóságok óva intenek a közeledéstől

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés