Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

Sok pénzt hozhat, ha napelem van a háztetőn

Létrehozva:

|

A jegybanki kamatnál jóval magasabb, mintegy 6-7 százalékos hozamot lehet elérni, ha napenergiába fektet valaki. Ma Magyarországon 10 ezer alatti a családi házakra telepített napelemek száma, de a következő években jelentős növekedést várható.

Az éves fogyasztás határozza meg azt, hogy milyen rendszert telepíthet valaki, vagy milyet érdemes telepítenie – mondta az InfoRádiónak Papp András, az Elmű EnHome üzletágának vezetője. Hozzátette: Magyarországon az a törvényi szabályozás, hogy mindenki, aki ilyen rendszert telepít, az éves szinten elszámolhatja a termelést és a fogyasztást.

Az átlagos magyar háztartásnak 3 kilowattos rendszert célszerű telepítenie. Ez most a piacon másfél millió forint körül van – mondta.

Papp András közlése szerint aki ilyen rendszert telepít, az ahogy eddig, továbbra is kapja az áramot a helyi szolgáltatótól.

“Én mint napelem tulajdonos, a házamat akkumulátorként, tárolóként használom. Tehát amikor többet termelek, mint amennyit el tudok otthon fogyasztani, ezt betáplálom a hálózatba. Amikor pedig kevesebbet, akkor a hálózatról vételezek. Ezt éves szinten tudjuk elszámolni az áramszolgáltatóval” – fogalmazott.

Arról is beszélt, hogy az elszámolás ára az a piaci ár, amennyiért a villamos energiát megvesszük. “Amennyiben többet termelnénk, akkor nagyjából 22 forintért tudjuk ezt a termelt áramot az áramszolgáltatónak értékesíteni”.

Advertisement

A beruházás megtérülése mindig érdekes kérdés, hiszen ki tudja, hogy 20 év múlva mekkora lesz a villamosenergia ára Magyarországon – mondta az Elmű EnHome üzletág vezetője. Tájékoztatása szerint az európai trendek most azt mutatják, hogy a következő 4-5 évben nem fog változni az ár. Amennyiben az infláció is a jelenlegi szinten marad, akkor a jegybanki hozamnál sokkal jobb, nagyjából 6-7 százalékos hozamot is el lehet érni.

Papp András elmondta, ma Magyarországon éves szinten 3-4 ezer napelemet telepítenek a lakosok. Azok az igazi felhasználók, akik új ingatlanba beruháznak, vagy korszerűsítenek. Így maguk megtermelhetik nagyrészt azt az áramot, amit fel fognak használni.

Arra a kérdésre, hogy van-e erre pályázati forrás, azt mondta: arra számít, hogy a következő 2-3 évben napelemre nem lesz, inkább fűtés-korszerűsítésre, nyílászáró cserére van lehetőség, egyébként most is fut két ilyen pályázat 1 milliárdos kerettel.

A szakember közlése szerint nagyjából 10-20 megawatt telepített napelemes erőmű van már Magyarországon, a magyar rendszer határa olyan 300 és 500 megawatt körül van. Ha ezt az átlag 3 kilowattal elosztjuk, akkor egy nagyon komoly mennyiség jön össze. Nagyjából 100-200 ezer lehet azon háztartásoknak a száma, amelyek hosszú távon ilyenben tudnak gondolkodni – fogalmazott Papp András.

forrás: inforadio.hu

Advertisement
Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Zöld Energia

Új típusú energiatárolót dolgoztak ki

A spanyol kutatók egyelőre egy prototípust hoztak létre az új technológia segítségével.

Létrehozva:

|

Szerző:

Spanyol kutatók olyan új hőenergia-tároló rendszert (TES) terveztek, amely termoelektromos hőszivattyút (TEHP) használ az áram hővé történő átalakításához – számol be a PV Magazine. A hőszivattyút a változó vezetőképességű hőcsövek alternatívájaként használják.

Az újszerű kialakítás négy fő komponenst tartalmaz, nevezetesen egy termoelektromos hőszivattyúrendszert, egy elektromos ellenállást, egy TES-ciklust, valamint egy nyílt hurkot, amelyben a levegő a hőátadó közeg. A rendszer levegőjét a termoelektromos hőszivattyú melegíti fel, amely termoelektromos modulokat használ, kiegészítve az elektromos ellenállással.

A berendezés termoelektromos része hat TEHP-blokkból épül fel. Az első három egyfokozatú termoelektromos hőszivattyú (OTEHP) konfigurációt alkalmaz, mindegyik egy-egy TEM-et használ, mindkét oldalon egy-egy hőcserélővel. A következő három blokk kétfokozatú hőelektromos hőszivattyú (TTEHP), piramis alakú konfigurációval. Ennek a köztes hőcserélőnek a kialakítása egy nagyhatékonyságú, négy hőcsőből álló rendszert használ, amelyben munkafolyadékként víz van. A hőátadás az első fokozatból a második fokozatba ezeken a csöveken keresztül, a víz halmazállapot-változása révén történik.

A kutatók egy rendszerprototípust is létrehoztak, amelyen 45 forgatókönyvet teszteltek különböző feszültségekkel, bemeneti hőmérsékletekkel, illetve és légáramlási sebességekkel. A feszültségek 4, 6, 8 vagy 10 volt, a bemeneti hőmérséklet 120, 160 vagy 200 Celsius-fok, a légáramlási sebesség pedig 13, 18 vagy 23 köbméter per óra volt, utóbbi esetén 655,5 wattnyi hőt termeltek 1,35 COP mellett.

A kifejlesztett TEHP-rendszer integrálása egy elektromos ellenálláson alapuló hőenergiatároló rendszer töltési folyamatába 15, illetve 30 százalékkal növeli az energiaátalakítás hatékonyságát 120 és 200 Celsius-fok közötti energiatárolási hőmérséklet esetén. A javasolt rendszerkonfiguráció 135 Celsius-fokon 112,6 százalékos hatásfokot érhet el. A csapat következő céljai között szerepel, hogy a rendszer viselkedését változó hidegforrás-hőmérséklet esetén is teszteljék.

Advertisement
Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!