Kapcsolatfelvétel

Zöldinfó

A fák visszatérnek a városba – új korszak kezdődik a zöldterület-fejlesztésben

Országszerte új mintaprogramokkal folytatódik a városok klímavédelmi-biológiai rendszereiként működő erdők fejlesztése.

Létrehozva:

|

Töltse ki a napelem-kalkulátort, és tudja meg, mennyibe kerülhet Önnek! Ingyenes kalkulálás itt (x)

Zambó Péter a budapesti erdők vizsgálatának kedvező tapasztalataival indokolta, hogy a fővárosihoz hasonló tevékenység kezdődhet vidéken is – írja az alternativenergia.hu. A kutatást az agrártárca és az Energiaügyi Minisztérium (EM) kezdeményezte, a városierdő-fejlesztési programot pedig a Pilisi Parkerdő Zrt. hozta létre. A hozzájuk tartozó Budapesti Erdészet a rá bízott erdők háromnegyed részét ma már örökerdőként, nem vágásos üzemmódban, folyamatos erdőborítottsággal kezeli – tette hozzá. Az államtitkár szerint a természeti erőforrásokra támaszkodó megoldások sokat segíthetnek a hőhullámok enyhítésében, a városi erdők gondozását ezért az AM és az állami erdőgazdaságok fontos feladatuknak tekintik. Budapesten egy lakosra 6 négyzetméter park mellett 33 négyzetméter erdőterület jut, ezek összesen 340 ezer tonna szenet tartanak lekötve a vizsgálatok alapján.

Ez a mennyiség a közösségi közlekedés éves kibocsátásának több mint a tízszerese, önkéntes karbonpiaci értéke meghaladhatja a 20 milliárd forintot, és évente további 10 ezer tonna szén-dioxidot köt meg. Zambó Péter közölte egyúttal, hogy 2026-ban is lesz erdőtelepítési támogatás, de augusztusban még jelentkezhetnek az önkormányzatok az idei utolsó pályázatra. Az Energiaügyi Minisztérium (EM) körforgásos gazdaságért és klímapolitikáért felelős államtitkára kiemelte, hogy Európa a világ egyik leggyorsabban melegedő területe, ezen belül a Kárpát-medence különösen sérülékeny. A hőhullámok és a csapadék egyenlőtlen eloszlása egyaránt ezt jelzi, ezért ma már nem a víz mielőbbi elvezetése, hanem a megtartása a legfontosabb feladat – mondta Gondola Csaba, hangsúlyozva, hogy Magyarország jelentős sikereket ért el a fenntarthatóság terén.

A kibocsátott üvegházhatású gázok mennyisége belföldön 1990 óta az európai csökkentési átlagot jelentősen meghaladva majdnem a felére esett, miközben a kormány folyamatosan támogatja a szénmegkötést elősegítő beruházásokat. Az erdők jelentősége ebben a tevékenységben régóta ismert, ezért ma már a városi zöld területek sem csupán turisztikai látványosságokként értékesek, hanem klímavédelmi eszközként is. A fák jótékony hatása helyben érvényesül, érdemes tehát a természetet visszahívni a városi környezetbe – fogalmazott az államtitkár.

Advertisement

A Soproni Egyetem Erdészeti Tudományos Intézet főigazgatója úgy látja, hogy a környezeti változások gyorsulása miatt új megoldásokra van szükség az erdők kezelésében is. Borovics Attila szerint a mind gyakrabban kialakuló hőszigetek hatására a városokban súlyosabbak a következmények, ám éppen ezért az urbánus környezet olyan tesztüzemnek tekinthető, amely előre jelezheti a jövő folyamatait. A vizsgálatok eddigi eredményei azt mutatják, hogy a környezeti változásokat jelentős mértékben enyhítik a városi zöld területek, beleértve a fasorokat, temetőket és minden erdőszerű képződményt. Egyre világosabb tehát, hogy az erdő mindenütt hatalmas érték, amely az ott élő emberek mindennapi életét kellemesebbé teszi – tette hozzá.

Advertisement

Zöldinfó

Lárvák forradalma: rovarfehérjével zöldülhet a takarmányipar

Az élelmiszerhulladékot már rövid távon hasznosítani kellene biogázként vagy takarmány alapanyagként.

Létrehozva:

|

Szerző:

Töltse ki a napelem-kalkulátort, és tudja meg, mennyibe kerülhet Önnek! Ingyenes kalkulálás itt (x)

A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke a műsorban az Agroloop Hungary Kft. rovarfehérje előállító cég üzemcsarnokában beszélgetett Percze Rajmond társalapító-ügyvezetővel arról, hogy miként lehetne rovarfehérjék használatával a hazai és az európai élelmiszerellátási láncot takarmányoldalon fenntarthatóbbá tenni – írja az alternativenergia.hu. A cégvezető közölte, hogy ők a fekete katonalégy lárvákat haszonállatként tartják, ebből kifolyólag csak takarmányipari minősítésű anyaggal etethetik, holott az iparágnak az a célja, hogy minél alacsonyabb minőségű alapanyagokkal dolgozzon, mert a rovarok képesek gyakorlatilag minden szerves anyagot megenni és feldolgozni. Úgy vélte, az iparágnak a következő nagy lépés az lenne, ha élelmiszermaradékkal etetnék a lárvákat. Áder János erre reagálva elmondta: Magyarországon az élelmiszer 30 százalékát kidobják, az Európai Unióban még rosszabb az arány, vagyis alapanyag lenne bőven.

Rámutatott, hogy a következő cél, hogy ne csak malomipari vagy söripari mellékterméket, hanem a kidobott élelmiszert is alapanyagként hasznosítsák, így abból hulladéklerakóba kerülve nem üvegházhatású gáz, metán képződne. A volt köztársasági elnök kiemelte, hogy erre ma a jogszabályok nem adnak lehetőséget, ezért azokat előbb vagy utóbb meg kell teremteni, ehhez egyfajta lobbizásra is szükség lesz majd az Európai Uniónál. Percze Rajmond elmondta, hogy a fekete katonalégy egy alapvetően trópusi égövben őshonos rovar, amely az életének az első negyedében, 12-14 nap alatt beviszi a testébe az összes kalóriát, amire szüksége van az életének a további részére, ami nagyjából 45 nap. Ez adja azt a gazdasági racionalitást, hogy haszonállatként tartani, alacsony minőségű, de takarmány minősítésű anyagokkal etetni, majd feldolgozva gazdag fehérjeforrásként lehet állatokkal megetetni. Az ügyvezető jelezte, hogy az üzemben kétmilliárd egyedet tartanak 12 napig, s naponta 120 tonna alapanyaggal etetik.

A külföldről vásárolt lárvákból 12 nap után nagyjából 30 tonna élőlárva lesz, amiből naponta körülbelül 10 tonna takarmányipari alapanyagot tudnak előállítani: nyolc tonna fehérjelisztet, két tonna zsírt, a lárvák maradékából és ürülékéből pedig napi 30 tonna kiváló minőségű talajjavítót állítanak elő. Áder János megjegyezte, hogy az Agroloopnak ezzel a technológiával “nem egy legyet, nem is két legyet, hanem öt legyet sikerül ütni egy csapásra”. Először is hasznosítanak olyan élelmiszeripari melléktermékeket, amelyek feldolgozása sok esetben nincs környezetbarát módon megoldva, másodszor a rovarok segítségével prémium minőségű állati takarmányadalék készül, harmadszor talajjavító lesz a rovar üledékéből, negyedszer sokkal kevesebb energia és kevesebb víz felhasználásával történik a gyártási folyamat, mint a hagyományos takarmányok előállításakor, és ötödször nagyobb mennyiségben ki tudják majd később váltani a szóját, amit Magyarország jórészt importál – sorolta.

Advertisement

Percze Rajmond az utolsó ponthoz kiegészítésként megemlítette, hogy a rovariparág még nagyon fiatal, funkcionális takarmányi alapanyag, amit előállítanak és jelenleg a szója kihagyhatatlan alkotóeleme a takarmányozásnak. Azonban ha az iparág megfelelő ütemben tud nőni, akkor egyre nagyobb részét tudja az egyébként konvencionális alapanyag forrásoknak helyettesíteni – fűzte hozzá. Jelezte, hogy fél éve indult az üzemük és ugyan még nem érték el a 100 százalékos kapacitáskihasználást, de a következő hónapokban elérhetik. Reményét fejezte ki, hogy a kereslet még nagyobb felfutásával megindulhat a gyártás bővülése, elsősorban Magyarországon.

Advertisement
Tovább olvasom

Ezeket olvassák