Kapcsolatfelvétel

Zöld Közlekedés

Elektromos izomautót mutatott be a Dodge

A Dodge Charger Daytona modellje igazi izomautó hatását kelti, pedig egy elektromos járműről van szó.

Létrehozva:

|

A Dodge autógyár jól ismert bivalyerős modelljeiről. Úgy tűnik, a fosszilis energiahordozók elhagyása és a zöld közlekedés kora még nem jelenti azt, hogy a vállalatnak fel kellene hagynia a zajos, erős kocsik gyártásával. A Dodge a közelmúltban egy olyan autó tervét mutatta be, amely a hagyományos modellek erőfitogtató sajátosságait utánozza – számol be a CNN alapján az ökodrive.hu.

A Charger és a Challenger gázüzemű izomautóinak gyártása 2023-ban ér véget. A most ismertetett Dodge Charger Daytona SRT egy olyan modellre hasonlít, amely 2024-től lesz kapható. A kocsi a Hornet nevű kis SUV-hoz fog csatlakozni, ezen plug-in hybrid már idén forgalomba kerülhet. A Charger Daytona-hez kipufogók és váltók is tartoznak. Bár egy elektromos autónak egyikre sem lenne szüksége, a megcélzott vásárlók azonban nem feltétlenül a szükségességet keresik. Tim Kuniskis, a Dodge vezérigazgatója szerint ezek az ügyfelek izgalomra vágynak. A Charger Daytona mély, dübörgő hangot ad ki, amely leginkább egy nagyfeszültségű elektromos berendezés zajához hasonlít. A hangokat a legtöbb e-autóval ellentétben nem hangszórók bocsátják ki, hanem a belső, terelőlemezes és kamrákkal ellátott csöveken átáramló levegő. A légimpulzusok, illetve a keletkező zaj a sebességtől függ. A modell akár 126 decibeles hangot is létrehozhat, ez már kifejezetten kellemetlen a fül számára.

A legtöbb elektromos autó egysebességes, ennek oka az, hogy a motorok még nagyon alacsony fordulatszámon is teljes vonóerőt biztosítanak. A tervezők viszont úgy gondolták, a Charger Daytona lehetséges használói hiányolnák a váltás élményét. A vállalat szerint a modell minden fontosabb tulajdonságot tekintve gyorsabb lesz a Dodge Challenger Hellcatnél. A benzinmotoros, hátsókerék-meghajtású, kompresszoros Hellcat 3,7 másodperc alatt képes 100 kilométer per órára gyorsulni. A Charger Daytona keskeny, szögletes orrával és sötét színével az 1968-as Chargerre emlékeztet. A gyártó egyelőre nem jelentette be, hogy mennyibe fog kerülni az autó, illetve hogy mikortól lesz elérhető a piacon.

Zöld Közlekedés

Volvo: a tisztább és biztonságosabb városi közlekedésre optimalizálva

A Volvo Trucks bemutatja első olyan teherautó-modelljét, amelyet kizárólag elektromos hajtással dobnak piacra.

Létrehozva:

|

Szerző:

A nehéz rakományok szállítására is alkalmas, és a sofőr számára kiemelkedő kilátást kínáló FM Low Entry egy elektromos teherautó, amelyet a biztonságos és hatékony városi közlekedésre optimalizáltak. Ahogyan egyre több város törekszik a károsanyag-kibocsátási szintek csökkentésével a városi környezet javítására, az olyan nulla károsanyag-kibocsátású teherautók iránti kereslet is gyorsan növekszik, amelyek megfelelnek ezeknek az új vásárlói követelményeknek. A Volvo Trucks elektromosteherautó-kínálatának legújabb eleme – a Volvo FM Low Entry – egy nehézkategóriás tehergépjármű, amelyet kifejezetten a városi területeken a különféle szállítási feladatok ellátására fejlesztettek ki. Ez egyben a Volvo Trucks első olyan modellje, amely csak elektromos hajtással kerül a piacra.

„A lokálisan nulla károsanyag-kibocsátású Volvo FM Low Entry nagyszerűen kiegészíti az elektromos termékpalettánkat, kiválóan alkalmas városi közlekedésre, és a járművezetőt szem előtt tartva terveztük. Erőteljes, mégis könnyen vezethető és egyszerű manőverezhetőséget kínál. Az új Volvo FM Low Entry tökéletesen összecseng az elektromos kínálatunk bővítésére irányuló törekvéseinkkel, így még több ügyfelünk számára teszi lehetővé, hogy csökkentse szén-dioxid-kibocsátását” – fejti ki Roger Alm, a Volvo Trucks elnöke.

Ötcsillagos Direct Vision Standard minősítés

Az alacsony vezetési pozíció tökéletes kilátást kínál a sofőrnek, aki így a környezetét is kényelmesen szemmel tarthatja. Az FM Low Entry ezen jellemzőjével ötcsillagos minősítést szerzett a London régiójában érvénybe lépő, és a nehézgépjárműveket minősítő Direct Vision Standard szabályrendszerében, amely 2024 negyedik negyedévében lép hatályba.*

A Volvo FM Low Entry rendkívül sokoldalú, és könnyen hozzáigazítható az olyan szállítási feladatok speciális követelményeihez, mint például a hulladékkezelés, az áruterítés és az építkezési munkálatok.

Advertisement

A most bemutatott új modell a Volvo jól ismert FM termékére épül. A tágas fülke alacsonyabbra és előrébb került, az alacsony lépcső és a lapos padló pedig megkönnyíti a fülkébe történő be- és kiszállást. Ezek a tervezési jellemzők ergonomikus, kényelmes és hatékony munkakörnyezetet teremtenek a sofőrök számára a forgalmas városi környezetben. Az új FM Low Entry modell kezdetben Európában, valamint Törökországban, Ausztráliában és Dél-Koreában kerül piacra. Az értékesítés 2024 első negyedévében, a gyártás pedig 2024 második negyedévében indul.

Nyolc elektromos teherautó-modell

Ezzel az új, tisztán elektromos városi teherautóval a Volvo világszerte immár összesen nyolc elektromos teherautó-modellt kínál. 2019-ben a Volvo Trucks lett az első globális gyártó, amely megkezdte a nehéz elektromos tehergépkocsik sorozatgyártását, és a vállalat célja, hogy 2030-ra az új Volvo teherautók globális értékesítésének 50%-a elektromos legyen.

A Volvo FM Low Entry fő jellemzői:

 • A kilátás (a sztenderd specifikációval) megfelel a Londoni Közlekedési Hivatal Direct Vision Standard szabványának.
 • A teherautó Volvo Dinamikus Kormányzás (VDS) rendszerrel van felszerelve a könnyű kormányzás és a vibráció csökkentése érdekében.
 • Háromféle ülésopció áll rendelkezésre: sofőrülés plusz 0, 1 vagy 3 utas. A 3 utasülés a vezetőfülke hátsó részén helyezkedik el, így a sofőr nem látja őket. Ez minimalizálja a holtteret, és a kiváló kilátáshoz is hozzájárul.
 • A számos ergonómiai jellemző közé tartozik az alacsony fellépő, a lapos padló és a jól elhelyezett kapaszkodók a könnyű és biztonságos be- és kiszálláshoz.
 • A teherautó elérhető a Volvo új kamerás monitorrendszerével.
 • Két fülkeméret érhető el: Hálófülke (belmagasság 1575 mm) és Globetrotter fülke (belmagasság 1945 mm).
 • Rendelkezésre álló tengelykialakítások: 4X2, 6X2, 6X4, 8X2, 8X4
 • Megengedett szerelvényössztömeg: 19–32 tonna
 • Motor: 330 kWh
 • Akkumulátor: 360 kWh (4 akkumulátor)
 • Hatótávolság: 200 km-ig (a hatótáv több paramétertől is függ, mint például a terhelés, a vezetési stílus, a vezetési ciklus, a domborzat, a hőmérséklet, stb.)
 • Töltés: 250 kW (DC), 43 kW (AC)
 • Tengelytáv: 3900–6000 mm

Forrás: Volvo Trucks Hungary

Advertisement
Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!